Reacția publicului la proiecția de azi-noapte a documentarului Colectiv la TIFF Sibiu: ochii care cer socoteală și oferă speranță

În câteva zile se împlinește un an de când filmul regizat de Alexander Nanau debuta la festivalul de la Veneția. De un an încerc să înțeleg ce lasă Colectiv în inimile oamenilor

duminică, 30 august 2020, 8:56

de Cătălin Tolontan

Împreună cu Mirela și Răzvan, sau fiecare dintre noi pe rând, am avut șansa de a vedea filmul Colectiv și de a vorbi cu oamenii în cele mai neașteptate situații.

TIFF Sibiu 2020, proiecția filmului Colectiv, foto credit Tudor Troancă
TIFF Sibiu 2020, proiecția filmului Colectiv, foto credit Tudor Troancă

Undeva la Tromso, dincolo de Cercul polar, întâi într-o sală modernă, cu ferestre uriașe, dincolo de care se vedea întunericul iernatic de la ora 11 “dimineața”, întunericul exploratorilor prinși în banchiză în zilele aproape fără soare. Și, apoi, vizionarea de noapte într-un club studențesc, în care s-a început cu bere și cu picioarele desculțe pe scaunele din față, pentru ca, atunci când a pornit documentarul lui Nanau, să se lase o liniște întreruptă doar de câte o cutie de aluminiu lăsată, încet, precaut, pe podeaua de lemn băițuit.

La festivalul Anonimul din Deltă, unde Mirela povestește că “pe puștii din campingul din Sfântu i-a prins dimineața urmărind genericul de final”. Venea răsăritul în locul unde Dunărea se varsă, concav, în mare.

Proiecția filmului Colectiv la TIFF 2020, foto credit Tudor Troancă
Proiecția filmului Colectiv la TIFF 2020, foto credit Tudor Troancă

La Brașov, într-o sală de mall, unde spectatorii au plâns. La Sfântu Gheorghe, în cinematograful de artă al orașului, o mică bijuterie transilvană. Oamenii au venit la film alături de copiii de 10 ani, ca aceștia să vadă cu ochii lor ceea ce presa internațională a numit “prețul și posibilitatea schimbării”.

Sâmbătă seară, Colectiv a fost proiectat în Habermann Markt la TIFF Sibiu. Siluetele copacilor din jur au apărut pe ecran, ca într-o coproducție inedită cu natura. Discuțiile cu oamenii au împins, din nou, Colectiv la miezul nopții.

Oamenii au văzut filmul Colectiv la TIFF Sibiu 2020 (foto credit Tudor Troancă)
Oamenii au văzut filmul Colectiv la TIFF Sibiu 2020 (foto credit Tudor Troancă)

Meteorologii spun că a fost ultima zi sufocantă. Că vin o vreme și vremuri mai bune.

Dincolo de măști, ochii oamenilor, din Norvegia în Deltă și din Piatra Neamț în Habermann Markt, spun că nu mai cred în promisiunile altora. Sunt supărați. Soluția e doar colectivă.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

George Udrescu  •  31 august 2020, 7:40

Avem de toate, au spus atunci mai marii, ca nu cumva sa se vada cat de ramasi in urma suntem. https://pressone.ro/medicul-george-udrescu-in-noaptea-tragediei-din-colectiv-sala-de-operatii-cel-mai-bine-dotata-de-la-floreasca-a-ramas-inchisa-era-sala-sefului

Ovidiu Costea  •  31 august 2020, 21:50

Poate învățăm să ne tragem la răspundere conducătorii, să le cerem socoteală celor care încasează plată pentru a face dreptate, astfel încât astfel de tragedii să fie evitate în viitor ...

Andrei F  •  1 septembrie 2020, 0:11

O autoritate a statului a spus că 80% din măștile sanitare sunt neconforme...În lupta cu virusul au fost atâtea greșeli comise de politicieni,DSP- uri...Până acum nimeni cu putere de decizie în stat nu a anunțat că a întreprins ceva că pacienți români să fie tratați în străinătate...Deci aceste lucruri nu vă interesează pentru a juca și în alte filme cum ați făcut în Colectiv sau sa inițiați anchete ca până acum...? De ce acum nu?????

Tedros Tigray’s Liberation Front  •  1 septembrie 2020, 13:26

Fabulos, jalnic si suprarealist. Oile aliniate si obligate sa poarte masca supunerii marxiste compatimesc cuminti si de buna voie cu victimele manipularii acelorasi tartori marxisti care in prezent calaresc pandemia fake.

Obiectiv  •  1 septembrie 2020, 15:27

Domnule Tolontan, inteleg ca ati contribuit substantial la acest film, dar acum, in plina pandemie, nu cred ca este de actualitate sa scrieti din nou despre proiectia sa, de data aceasta la Sibiu! Dvs. sunteti multumit de modul cum se gestioneaza pandemia si cum ne ameninta toti decidentii cu cifre inca si mai mari? In luarile de cuvand ale oficialitatilor, n-am intrezarit nicio urma de compasiune, nicio afirmatie cu conotatie pozitiva! Ce s-a intamplat in clubul Colectiv a fost tragic, fara indoiala, dar acum sunt afectati milioane de oameni, guvernati in mod catastrofal de niste indivizi fara scrupule, pusi pe capatuiala si formati, unii dintre ei, la scoala fostului presedinte (nici cel actual nu-i mai bun, fiind un adevarat dictator, el hotarand chiar totul)! O.

CCC  •  2 septembrie 2020, 10:27

Pentru Romania este absolut “normal” ca cei care ne spuneau la “COLECTIV” ca “avem de toate, suntem foarte bine dotati si pregatiti si putem trata marii arsi la noi in tara” , sa ne indrume in plina pandemie. Acelasi personaj, un pic mai “***” si cu ochelari cu rama subtire, care in loc sa fie acuzat de *** pentru cum a gestionat “Colectiv”, a primit functii si mai mari in stat, doar este “competent”, se pricepe la tratat romani. Ca cei tratati sub obladuirea lui au ajuns in cimitire, e o pura intamplare, e recunoscut ca un medic foarte priceput! Ati avut o “tentativa” de a-l contesta, acum cateva saptamni publicand niste articole la adresa respectivului cetatean roman de etnie araba. Acum, ati pus batista pe tambal .... . Doar a cerut “omul” indulgenta pentru “eventualele mici greseli care au aparut si vor apare in procesul de achizitie al materialelor medicale in pandemie”. E adevarat, alaturi de alt ilustru “specialist” in devalizare, roman de etnie romana, de data asta, cu nume de gablont pentru ureche. Conducatorii ne ameninta, in frunte cu presedintele ales, cu noi restrictii daca nnu suntem “cuminti”. Bine, acum nu stiu care dintre ei ne ameninta, cel “precaut”, cu masca, sau cel “pRoSt”,, fara masca la Bruxelless! Dvs atiti care, domnule Tolontan? Si nu, nu sunt psd-ist! Ba chiar l-am votat de doua ori pe Johannis .... . Dar in ultimele 6 luni mi s-a luat, cum se zice pe romaneste ... . Atatea gafe, balbe, miciuni si amenintari intr-o perioada de timp atat de scurta, mai rar! Si asta dupa ce 5 ani ai primului mandat, a fost mut!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Paul S  •  3 septembrie 2020, 9:49

Și n-au mai venit după vizionare onlainistii la tine, sa-ti zică ca or sa între în politica și or sa voteze cu un anumit partid?

Comentează