Una dintre cheile Bucureștiului – toate categoriile tinere, cu vârste sub 45 de ani, au votat cu 30-70% mai mult decât în 2016!

Datele de la Biroul Electoral Central arată că tinerii de 18-24 de ani și-au mărit implicarea în Capitală cu 70%, iar femeile și bărbații între 25-34 de ani și 35-44 de ani și-au crescut și ei votul cu cifre între 30 și 50%

duminică, 27 septembrie 2020, 11:15

De Cătălin Tolontan

Indiferent de rezultate, care nu sunt clare încă, există un câștigător. Democrația. Vor exista numărări tensionate ale urnelor în București, Constanța și în alte orașe. Alte centre urbane, precum Cluj sau Craiova, pare că au tranșat deja primarul.

Peste toate, rămâne însă participarea oamenilor. Puțină lume estima o prezență comparativă, la nivelul țării, cu cea din 2016. De 6 luni, ni s-au atrofiat nu doar mușchii mersului, ci și capacitatea de a comunica și de a interveni în viața publică. Teama este justificată.

România este campioana tristă a riscului de mortalitate COVID în Europa și, cu toate acestea, prezența în ziua celebrării democrației se apropie de cea din 2016, iar în unele situații, așa cum e Bucureștiul, votanții au fost sensibil mai mulți.

În Capitală sondajele de acum câteva luni spuneau că PSD își va păstra garnitura aproape intactă. Primele estimări arată însă altceva, pe fondul unei participări sensibil crescute din partea tuturor celor trei categorii de vârstă tânără cu care operează Biroul Electoral Central.

O mențiune apare în dreptul acestei de-a treia categorii, care reprezintă, practic, tinerii deveniți părinți în ultimii ani, cei care au copii în școli, cei pentru care viața în oraș e un calvar.

“Au furat, dar au și pierdut”

În schimb, categoriile de vârstă de peste 45 de ani, BEC operează cu două împărțiri, 45-64 și 65+, au scăzut în participare. Poate că a fost vorba de prudența pe timp de pandemie, sociologii vor încerca să deslușească în perioada următoare corelațiile.

Este devreme pentru orice concluzie. Dar dacă ne uităm la vârsta celor care s-au mobilizat în București, ei par a face parte din generații care au plătit celor care spuneau “Au furat, dar au și făcut!”, schimbând vorba într-una nouă: “Au furat, dar au și pierdut!”.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Ilie  •  28 septembrie 2020, 3:19

Acum să îi vedem pe progresiști. Nu mai au nici o scuză. Decât pe cele de tip pesedist și/sau penelist: greaua moștenire. Dar nu merge la electoratul lor. Sau merge?

zona magheru  •  28 septembrie 2020, 5:17

Era timpul dar nimic nu se va schimba tandea cu mandea

Șerban  •  28 septembrie 2020, 8:54

@Ilie Oho, o să meargă, ăsta-i textul universal-valabil !

Michael Caine  •  28 septembrie 2020, 9:08

@Ilie Deja Nicusheur al lui Caine a zis ca apa calda nu va reveni asa repede. Deh, greaua mostenire.

Tulai  •  28 septembrie 2020, 9:30

Rămâne problema cu ales condamnați in prima instanta, morți, iar la alegeri au putut participa inși cu dosare de corupție, că în Ardeal, condamnați cu suspendare și escroci găsite de ANI. Asta dovedește că unii votează cu fundul.

Maxentiu  •  28 septembrie 2020, 9:46

Că pătura mai tînără a electoratului bucureștean (și probabil național) s-a mobilizat mai consistent în 2020, e cert. Probabil e rezultatul trecerii de la formele sociale tradiționale la rețelele sociale, o trecere care în SUA s-a petrecut acum 10-12 ani. Online-ul a devenit și la noi rege. De văzut cum vor gestiona cîștigătorii acestor alegeri (USR în București, PNL în țară) așteptările cetățenilor, așteptări pe care le-au umflat în mod nerealist și cinic, și care s-ar putea întoarce împotriva lor. Vezi apa caldă, o problemă structurală cu rezolvare de durată, căci altfel Firea o rezolva demult. De văzut și cum va rezista Nicușor la împărțirea ciolanului între partidele care l-au susținut și între grupurile de interese din spatele acestora. Personal nu cred că va reuși să-și încheie mandatul fiind constrîns să demisioneze (cum a demisionat și din USR) sau va fi redus la un rol pur decorativ, deciziile majore urmînd a fi luate de Voiculescu și gruparea sa din CG.

Andrei  •  28 septembrie 2020, 9:51

Firea traia intr-o realitate paralela. Ea zicea ca situatia traficului s-a imbunatatit, noi zi de zi vedeam altceva. Asta in conditiile in care destula lume lucreaza de acasa (bine, si multi care nu mai folosesc metroul din cauza virusului). Eu nu vreau pomene, nu vreau sa imi ia primaria bicicleta sau trotineta electrica. Vreau sa se faca lucrurile grele de care e nevoie. Ce imi pare rau e ca la sectorul 3 tot Negoita a iesit. O sa avem bloc langa bloc langa bloc in orice sant mai mare. Ca deah, omul are prieteni in imobiliare.

DanS  •  28 septembrie 2020, 10:14

@Andrei... negoita de la S3 e o catastrofa edilitara; este foarte posibil sa revina la matca, la PSD, adica sa serveasca alegatorilor o farsa de golan, furt in toata regula. De urmarit

di livio  •  28 septembrie 2020, 10:36

„Doi frați și-au violat sora minoră și au lăsat-o gravidă. Ireal ce a urmat”...asta-i reclamă pt Libertatea în gsp.ro...ce a urmat, măi dragă Tolo?....ar fi ireal dacă ne-ai spune ce a urmat, îi tot democrație...dacă Libertatea revine la titluri bombă ireale îi semn bun, înseamnă că pandemia cu covrigi nu mai face audiență, nema trafic...oamenii s-au plicti de covrigii lu Arafat, nu-i mai intere cine s-a covidit

juvette  •  28 septembrie 2020, 10:45

Millennials au iesit la vot. Cea mai egoista si razgaiata generatie isi alege clasa politica. Cei care au castigat trebuie acum sa livreze dar sa vedem ce vor spune acesti tineri cand apa calda va iatarzia sa apara la robinet. Cu mega criza care va veni, alesii lor nu vor face nimic. Sa vedem daca pe langa multe alte defecte pe care le au acesti votanti mai au inca unul... sa nu-si recunoasca greselilesi sa continue sa-i voteze pe acesti "progresisti"

DanS  •  28 septembrie 2020, 11:20

Juvette... clasa politica actuala e expirata, e firesc sa aiba sanse cei care vin din urma. Actualii au avut timp 30 de ani sa faca ceva, si cand spun ceva, ma gandesc la scoli, spitale, autostrazi, sali de sport nu gainarii de tip borduri, panselute sau cate un stadion razlet.

gio  •  28 septembrie 2020, 11:23

2 comentarii: 1.In 2016 rezultatul era previzibil, faramitarea pe parte adreapta, respectiv candidatura lui Predoiu (PNL) dar si a lui Turcescu (PMP) facea sansele lui Nicusor foarte mici, asa ca alegerile nu s-au bucurat de mare interes. 2.In 2020 a operat si nemultumirea fata de administratia Firea, care nu exista in 2016. In concluzie, prezenta mai mare a tinerilor poate sa fie doar conjunctura, nu neaparat un trend nou.

axel  •  28 septembrie 2020, 12:07

Sunt convins ca politicianul roman nu are ce oferi inapoi electoratului. Nu astept nimic, dar sunt curios sa vad cum vor mai impacheta esecul. Nu am incredere in niciun partid, in niciun ong, urmaresc cu interes doar 2-3 politicieni din cei aflati pe scena in acest moment. Ma intreb daca va pune vreodata cineva intrebarile corecte, la care sa aiba sansa sa genereze raspunsuri gresite initial, dar corectate ulterior. Sunt convins de esecul nostru ca societate "democrata", transformata in anarhie (vezi colaborarea autoritati - clanuri).

Ionut  •  28 septembrie 2020, 12:12

Prezenta la nivel national a fost mai mica ca-n 2016 ! si in Bucuresti 37% prezenta la vot nu este un procentaj foarte imbucurator !

Kendo  •  28 septembrie 2020, 12:20

@juvette - vorbesti ca sa nu taci. Toti marii "jucatori" de pana acum sunt pe duca. PSD, ALDE... PNL o mai tine o vreme, dar depinde de cum va reactiona. Asa cum ti-a mai spus cineva, astia te-au condus vreme de 30 de ani si NU AU FACUT NIMIC, iar tu ii acuzi pe cei care au votat altceva? Nu esti in toate mintile? Evident ca apa calda nu o sa vina imediat ce urca Nicusor la primarie, (desi, intamplator, ieri eu nu am avut apa calda, iar azi am), pentru ca firmele care asigura apa calda, la fel ca si sistemul de conducte din tot orasul abia se mai tin. Cine asteapta schimbari peste noapte e *** sau rauvoitor. Dar Firea a avut patru ani la dispozitie si ti-a dat sclipici si poleiala. Atat! Mi s-a parut simbolic monologul ei de aseara, fix ca pe vremea lui Ceasca. Parea sa nu realizeze ce se intampla si ii dadea inainte, ceea ce e inseamna ca saraca are mari probleme ***, pe langa cele de educatie si moralitate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Silviu Surtuc  •  28 septembrie 2020, 14:45

Sper să crească momentul cinetic până la alegerile parlamentare și să se consolideze noi și proaspete opțiuni politice, măturând amintirea tristă USL și migrările jenante. Începe munca? Sper să dispară rapid cei care ar fi fost interziși de punctul 8 de la Timișoara - securiști, nomenclaturiști, cadre și organe, hoți și tupeiști....

Ninel Oengist Rezist  •  28 septembrie 2020, 23:23

Tolontan, ia intreaba tovarase superiorii, cand incepeti si voi sa aparati poporul de covid ca in venerabila si respectata democratie britanica? https://www.youtube.com/watch?v=Qh0YwYNdQCs&ab_channel=UrbanPicturesUK

Comentează