Secureanu a operat-o pe mătușa lui ”Vrăbi” pe banii spitalului public la clinica privată Monza, iar DNA a avut nevoie de 4 ani ca să-l trimită în instanță!

Cazul operației pe bani publici de la Monza, cu nume și sume, fusese expus de jurnaliștii de investigație GSP/Libertatea în noiembrie 2016! Iar procurorii l-au inculpat, marți dimineață, pe fostul manager de la “Malaxa”, în dosarul Secureanu II.

joi, 1 octombrie 2020, 4:10

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Florin Secureanu este judecat deja în alt dosar sonor referitor la furtul din Spitalul Malaxa. Despre ce e vorba acum, în cazul Secureanu II?

Două din trei cazuri conținute de rechizitoriu sunt cele despre care a scris Gazeta Sporturilor în 2016:

  1. Secureanu a plătit din Spitalul de stat Malaxa pe care-l conducea o operație făcută de mătușa lui “Vrăbi”, iubita lui, la clinica privată Monza, pe 25.000 de lei. (investigație publicată pe 30 noiembrie 2016)
  2. Secureanu a decontat tot de la spital materiale de construcție care au fost duse la vila sa din Floreasca. Secvența apare și în filmul documentar Colectiv. (investigație publicată pe 2 decembrie 2016)

La aproape 4 ani după ce l-a trimis în judecată în dosarul-mamă al cazului Malaxa, DNA revine pe cazul Secureanu și-l trimite din nou în judecată pe managerul demis și arestat în 2016.

Atunci, el a fost trimis în judecată pentru delapidare și luare de mită. Acum, Secureanu este inculpat pentru cinci infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

25.000 de lei pe operația mătușii lui “Vrăbi”

Pe 30 noiembrie, la două săptămâni de la decontul plătit de “Malaxa”, ziariștii de investigație GSP/Libertatea au publicat povestea mătușii lui Vrăbi, partenera lui Florin Secureanu.

Femeia fusese operată la clinica de top Monza, iar cei 25.000 de lei au fost decontați din vistieria Spitalului Malaxa.

SC Centrul Medical Policlinico di Monza SRL recunoștea, atunci, operația făcută femeii, cunoscută ca “tanti Paulina”.

“La data de 16.11.2016, inculpatul Secureanu Florin Adrian, în calitate de funcționar public – manager al Spitalului Clinic N. Malaxa și ordonator terțiar de credite, cu intenție, a dispus efectuarea unei plăți în cuantum de 25.000 lei din fondurile spitalului către Centrul Medical (….) în condițiile în care decontarea banilor a avut loc pentru servicii (intervenții chirurgicale) de care unitatea de spital nu a beneficiat niciodată, beneficiarul real și final al acestei plăți fiind numita (….).”, scrie în rechizitoriul DNA din dosarul Secureanu II.

15.000 lei pentru termopanele vilei din Floreasca, decontate pe spital

Fostul manager al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu | Foto Hepta Fostul manager al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu | Foto Hepta

Câteva zile mai târziu, ziariștii îl surprindeau pe Secureanu într-o inspecție la vila sa din Floreasca, unde muncitorii lucrau cu materiale decontate pe spital.

“Managerul ne dădea facturile de la Leroy Merlin și Bricostore cu materiale pentru casă, ca să le băgăm în contabilitate”, povesteau sursele pentru ziar.

GSP publica, atunci, o factură de aproape 15.000 lei cu materiale de construcție și termopane cumpărate de la magazinul de bricolaj Leroy Merlin.

Această factură, publicată în 2016 în ziar, apare în rechizitoriul dosarului Secureanu II.

“Valoarea cumulată a bunurilor achiziționate însumează suma de 15.040,87 lei (reprezentând tâmplărie PVC, feronerie și cherestea), sumă ce va reținută ca reprezentând prejudiciu cauzat Spitalului Clinic N. Malaxa și totodată folos necuvenit obținut de Secureanu Florin Adrian, având în vedere că decontarea banilor a avut loc pentru servicii de care unitatea de spital nu a beneficiat niciodată, beneficiarul real și final al bunurilor pentru care s-au realizat aceste plăți din fondurile spitalului fiind Secureanu Florin Adrian”, arată procurorii în rechizitoriul dosarului Secureanu II.

Prejudiciul din acest dosar se ridică la 648.193,27 lei, iar Spitalul Malaxa s-a constituit parte civilă.

Există și o a treia faptă, descoperită de procurori

Pe lângă cele două cazuri, procurorii au mai scos la iveală legăturile cu o firmă despre care GSP nu a scris acum 4 ani.

Este vorba de fantomatica Medical Provider Services SRL. Fondată în 2009 și dispărută în 2015, după ce, în ultimii 4 ani, nu declarase decât pierderi, fără cifră de afacere, aceasta le-a atras atenția procurorilor prin 7 achiziții în valoare de 449.749,18 lei, printre care generatoare de oxigen și servicii de consultanță (între 2009-2013).

Compania a fost fondată de Viorel-Daniel Cîrjăleanu, cel care era și administrator.

Unele dintre achiziții nu erau însoțite de documente justificative.

Ce se întâmplă în dosarul Secureanu I

În acest moment, deși judecarea dosarului Secureanu I a început în 2018, Tribunalul București n-a ajuns încă la pronunțare în primă instanță.

34 de termene s-au scurs la Tribunalul București în dosarul Secureanu I. Următorul termen e pe 5 octombrie.

Acesta este disjuns dintr-un alt dosar Malaxa, unde toți cei 7 inculpați, angajați ai spitalului și patroni de firme, și-au recunoscut vinovăția și au fost condamnați, cumulat, la 15 ani de închisoare, toți cu suspendare.

Din acest dosar Malaxa, s-a disjuns dosarul Secureanu I. În acest proces, aflat pe rol, cel care a fost vreme de 9 ani manager a fost inculpat împreună cu doi patroni de firmă, Cristian Ioniță și Mihai Mesner. Ei nu și-au recunoscut vina și sunt judecați de aproape 3 ani.

Aflat în libertate, Secureanu este în prezent doctor balneolog la Jibou, județul Sălaj.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Andrei Troce  •  1 octombrie 2020, 20:02

Justiția este o fentă cu gust amar, cum să treacă atât demulte termene, oricâte drepturi s-ar invoca?! Unul, două, zece... dar peste treizeci? Bambilici, țurcă, barbut... Orice, numai justiție NU! Vinovat sau nu, Colectiv sau Secureanu, procesul este sinistru și NU este întâmplător, nici implacabil. Poate, doar poate ne trezim...

CCC  •  1 octombrie 2020, 21:51

Pentru radu mazare au fost 14 ani de amanari, pana s-a prescris fapta. Cu cat furi mai mult, cu atat esti mai protejat de “justitia” romana!

Ion  •  1 octombrie 2020, 22:42

Lotul Asa Tg mures, 5 ani in decembrie de la finanțare ilegală. Un inculpat din dosar a și murit. In 5 ani poate scăpăm de alții, daca tot nu ii condamna judecătorul, poate ii duce dracul.

ovialex23  •  1 octombrie 2020, 23:45

De ce Dumnezeu, traim intr-o tara atit de frumoasa si sa avem la cirmele puterii (politic, justitie, politie, procuratura) atit de multi ticalosi! De ce oare suntem atit de blestemati de soarta?

justitia  •  2 octombrie 2020, 9:13

Fratilor asta e mizilic pe langa ce tunuri se dau zi de zi in spitale si primarii. In plus de vina sunt contabilitatea si achizitiile ca au acceptat acele plati iar ei sunt liberi si lucrează tot acolo. In 30 de ani dau dat si se sau mii de tunuri in romanica. Domnilor ziaristi de ce nu la legati si de x care ridică blocurile y din ce bani ??? Dau anvelopeaza ??? Omul scapa ca va plati prejudiciul.. Oricum in dna sunt multi militieni corupti. Uitasem in psd si tunurile date de ei nu dati vad oare de ce ?

Comentează