Afacerea COVID. Procurorii DNA au găsit mesajele prin care șefii Unifarm antedatau contractele mituite: “Schimbări prima pagină / Cu data de alaltăieri”!

De Mirela Neag, Răzvan Luţac, Cătălin Tolontan

marți, 6 octombrie 2020, 7:54

De Mirela Neag, Răzvan Luţac, Cătălin Tolontan

Conform acuzării din dosarul trimis în instanță, directorul Unifarm, Adrian Ionel, a solicitat 760.000 de euro încă de la primul contract realizat în pandemie de statul român, când s-au importat din Turcia măști și costume de protecție pentru medici. Contactat de Libertatea, Alexandru Morărescu, avocatul lui Ionel, spune că, deși “clientul meu a fost interceptat, filat, fotografiat, localizat”, procurorii nu au prins nimic, dovadă că, în dosar, DNA “nu a folosit nimic rezultat din măsurile de supraveghere”.


“Schimbari prima pagina / Sa scrie doar pe calculator datele / Faceti p vb (n.r. proces-verbal) de negociere / Cu data de alaltaieri”.

Acesta este mesajul pe care șeful Unifarm, Adrian Ionel, l-a trimis pe 5 martie 2020 subordonatei sale Maria Daniela Radu, șefa serviciului comercial al companiei. Directorul general i-a cerut să modifice contractul, anexele și procesul-verbal de negociere, punând o altă dată, “și anume cu două zile în urmă”, susține DNA în rechizitoriul consultat de ziar.

3.000.000 de măşti de protecţie şi 250.000 de combinezoane de protecție, în valoare de 27 de milioane de lei, urmau să fie aduse prin acest contract, care a însemnat primul pas al afacerii COVID.

Adrian Eugen Ionel, prins de Corpul de Control încă din 2017 și lăsat pe funcție

Datat cu două săptămâni înainte de declararea stării de urgență, mesajul a fost recuperat mai târziu de procurorii DNA, pentru că în acel moment ei nu aveau vreo suspiciune, așa cum susține, contactat de Libertatea, Alexandru Morărescu, avocatul lui Adrian Eugen Ionel. Abia o lună mai târziu, spune apărătorul, au apărut mandatele judecătorești de ascultare a directorului Unifarm.

Unifarm este o companie publică, aparținând Ministerului Sănătății, iar Adrian Ionel, care ocupa poziția de șef și în timpul tragediei de la Colectiv, când multe contracte au fost făcute pe “repede înainte”, a fost în mod repetat suspectat de lipsă de integritate.

Toate acestea au fost confirmate de un control al Corpului de Control al ministrului sănătății, care a scos în 2017 la iveală 18 nereguli la Unifarm: de la închirierea unor spații fără licitație publică și până la neîncasarea unor creanțe la firme fără istorie, cu care totuși directorul încheiase contracte.

În ciuda constatărilor inspectorilor de la Corpul de Control, mai multe guverne, atât PSD, cât și PNL, au preferat să-l țină în funcție pe Adrian Ionel.

De unde a venit susținerea transpartinică a directorului general Unifarm, companie care în pandemia de COVID a beneficiat din partea statului de peste un sfert de miliard de euro pentru a cumpăra, la fel ca după Colectiv, repede și fără proceduri de achiziții publice, echipamente medicale pentru spitale și populație?

Ionel, membru într-o lojă masonică

Procurorii DNA notează în rechizitoriu că Ionel este membru într-o lojă masonică și, de asemenea, îl citează pe unul dintre cei implicați în afacerea COVID, care susține că în jurul contractelor Unifarm s-a creat legenda că ele sunt condiționate de aprobarea din partea sistemului serviciilor secrete.

Când intermediarul afacerii cu măști și echipamente de protecție anchetate de DNA l-a denunțat pe Adrian Eugen Ionel, afaceristul a explicat că a beneficiat și el de această legendă, pe care a folosit-o mai departe ca să spună firmei distribuitoare că e nevoie să dea mită dacă vrea contracte de la Unifarm.

Denunțătorul este, potrivit ziare.com, libanezul Andre Jaderian.

Cetățean român în vârstă de 44 de ani, născut în Liban, Jaderian s-a întâlnit de mai multe ori cu Adrian Eugen Ionel, prima oară la Mall Vitan, apoi într-un restaurant, iar negocierile au avut loc acolo și nu la sediul Unifarm, cum apare, fictiv, în actele antedatate de șefa serviciului comercial Maria Daniela Radu, la ordinul lui Adrian Ionel.

Cronologia este extrem de rapidă.

În trei zile, afacerea a fost semnată

Pe 2 martie, Jaderian l-a sunat pe Ionel și “i-a transmis că avea de vânzare echipamente de protecție împotriva Covid”.

Pe 3 martie, dimineața, s-au întâlnit la Mall Vitan și au discutat despre achiziționarea de către Unifarm a 3 milioane de măști.

Pe 3 martie, ziua, au schimbat între ei draftul contractului.

Pe 3 martie, seara, Adrian Ionel l-a sunat pe Andre Jaderian și i-a spus să se întâlnească.

Imediat, s-au întâlnit la un restaurant unde s-au înțeles.

Jaderian a spus mai târziu procurorilor că “la acea întâlnire, Ionel a pretins câte 2,5 euro pentru fiecare combinezon, respectiv 750.000 de euro şi 10.000 de euro pentru măștile de protecție”. Pretenția lui Adrian Ionel, 2,5 euro pe combinezon, a fost expusă și de G4Media.

Pe 4 martie, dimineața, s-a emis deja factura între intermediar și importator.

Pe 4 martie, ziua, a fost încheiat contractul între cele două firme, intermediar și importator. Intermediarul și-a oprit 18% prin contract.

Pe 5 martie se semnează contractul între intermediar și Unifarm, pentru:

Practic, în mai puțin de 72 de ore de la telefonul libanezului s-a rezolvat tot.

“Obținerea unui astfel de contract ar fi apanajul exclusiv al unor firme din «Sistem»”

Procurorii anticorupție susțin că nu s-a respectat nici un principiu al achizițiilor publice. “Nu putem să nu constatăm ușurința cu care reprezentanții unei instituții a statului, însărcinați cu achiziționarea unor echipamente vitale pentru salvarea unor vieți omenești, au acționat cu ocazia încheierii contractului, fără ca măcar să îl vadă pe administratorul firmei și, mai ales, fără ca intermediarul să aibă depusă o împuternicire sau măcar contractul de intermediere la UNIFARM”, susține DNA în dosarul trimis către instanță.

Unul dintre argumentele folosite de libanez, în fața partenerilor săi de afacere, firma importatoare, a fost acela că toate aceste contracte ale Unifarm au nevoie de aprobarea “sistemului”.

“Întregul mecanism infracțional pus la cale de Andre Jaderian de a-l convinge pe patronul firmei, Alireza Yousefi Jouybari, că are influență asupra conducerii UNIFARM SA s-a bazat atât pe inducerea convingerii că obținerea unui astfel de contract ar fi apanajul exclusiv al unor firme din «Sistem», cuvânt din jargon, semnificând aparența la unele structuri de forță şi securitate națională sau la autorități şi instituții publice”, susține DNA în dosar.

Consiliera lui Orban nu a intrat în dosar

Conform ziare.com, atât libanezul Andre Jaderian, cât și patronul firmei importatoare, iranianul Alireza Yousefi Jouybari, plus încă un om de afaceri, turcul Memet Turan, și-au recunoscut faptele. Ei au făcut o înțelegere cu procurorii DNA ca să primească pedepse cu suspendare, acord care trebuie validat de tribunal.

După ce Jaderian s-a înțeles cu Ionel, pe 10 martie a fost cooptată în afacere și Simona Ciulavu, fosta consilieră a lui Ludovic Orban de pe vremea când actualul premier era ministrul dezvoltării.

Firma prin care s-a derulat afacerea COVID a BSG Business Select, după cum a dezvăluit în starea de urgență RISE Project. Dosarul trimis de DNA în instanță arată ce a fost în spatele contractului încheiat între BSG Business și Unifarm.

Simona Ciulavu, cea care a devenit acționar al BSG Business chiar pe timpul aducerii mărfii în țară, nu are nici o calitate în dosarul cercetat de către DNA.

Ce spune avocatul Morărescu, apărătorul lui Ionel

Întrebat care sunt, în opinia lui, părțile slabe ale versiunii procurorilor DNA, avocatul Alexandru Morărescu, apărătorul lui Ionel Adrian, a declarat că “momentan, pot să spun că există o fractură între actele aflate la dosar și cele reținute de procurori în rechizitoriu, care pare că e rezultat din altceva”.

În legătură cu faptul că ar exista și probe rezultate din înregistrarea clientului său, apărătorul a spus că au fost înregistrări, dar că ele nu s-au transformat în probe, pentru că nu au fost folosite de DNA!

“Au existat mai multe mandate de supraveghere în dosare diferite. De la începutul lunii aprilie și până la sfârșitul lunii iulie, clientul meu a fost interceptat, filat, fotografiat, localizat, a existat plantare ambientală, dar toate aceste măsuri nu au produs nici o probă care să se regăsească în dosar. Parchetul nu a folosit nimic rezultat din măsurile de supraveghere”, a conchis avocatul Alexandru Morărescu.

 

Comentarii (6)Adaugă comentariu

clar…  •  6 octombrie 2020, 22:47

"Parchetul nu a folosit nimic rezultat din măsurile de supraveghere." ...pentru că NU A VRUT! Urmează MUȘAMALIZAREA. Dacă cei trei "recunoscători" ar fi condamnați, ar apărea probleme diplomatice, așa că vor fi lăsați liberi. Iar Ionel-Ionelule va fi salvat cu un plic galben în instanță, de serviciul tutelar, pe "culoarele Câmpului TakTik"... Trăiască Binomul Veșnic! Ura! Ura !Ura și la gară!

Dumitru  •  7 octombrie 2020, 9:32

De dosarul cu înregistrarea dintre Arafat si cei de la WISS ce se mai aude? Că Arafat zburdă liber pe la TV explicând pandemia, deși numărul de cazuri explodează zilnic. E foarte clar că măsurile și ceea ce face Arafat nu sunt nepotrivite. Salvatorul vieții...

bg  •  7 octombrie 2020, 12:01

Reformarea unei societati depinde de VOINTA POLITICA! Cum e posibil ca SRI-ul sa fie lasat sa functioneze neintrerupt, timp de 28 de ani, dupa aceeasi lege aprobata de parlament pe repede inainte in 1992, semnata de Dan Martian si Alex. Barladeanu? Pe langa finantarea de la buget, in cadrul SRI pot functiona: o regie autonoma, societati comerciale de productie, INSTITUTII MEDICALE, asoc. cu caracter sportiv. Cat de mult a fost lasat SRI-ul sa se indeparteze si s-a derapeze de la aceasta lege invechita, dar convenabila, de catre presedinti, CSAT, parlamentari din toate partidele de guvernare, numiti in comisia de control care au mimat activitatea sau au fost incapabili sa-i priceapa rostul in societate? De cate ori DNA a luat in mod timid urma banilor in afaceri suspecte {unele semnalate de presa} soldate cu "tunuri financiare" colosale, a dat de utilizarea excesiva a secretizarii unor documente care intr-o societate democratica ar trebui sa fie publice. Dupa afacerea Hexi Pharma, se ajunsese la situatia absurda in care functionari din MS propuneau secretizarea compozitiei chimice a dezinfectantilor de pe piata romaneasca. Dosarele medicale ale unor morti suspecte {actorul Toni Tecuceanu, Colectiv...} au fost secretizate, iar procesele de malpraxis taraganate in justitie pana la prescriptie. Cand sunt in opozitie, politicienii vor transparenta, cand sunt la putere, vor secretizare...Este evident ca in toti acesti 30 de ani, clasa de la putere a fost foarte interesata si preocupata sa foloseasca institutiile statului {prin oameni din interiorul acestora} in scopul intereselor personale, economice si de afaceri, le-a decredibilizat sistematic ca sa-si "spele" propria imagine in fata sustinatorilor, indepartadu-le tot mai mult de nevoile si asteptarile simplului cetatean...

Obiectiv  •  8 octombrie 2020, 8:23

Situatia sanitara a tarii a fost premeditata si este "in grafic", nu va faceti griji; decidentii stiu ce va fi peste niste zile sau saptamani, asa ca actioneaza in consecinta, cu avantaje economice cu atat mai mari, cu cat pandemia scapa de sub "control"! Observ ca si tarile cu economii puternice si cu veche democratie au fost prinse in acest "vartej" al "resetarii", lucru straniu si periculos! Asistam la un "terorism mediatic" fara precedent, practicat pana si de televiziunile comerciale (PRO TV a devenit PRO COVID TV)! In rest, de acord cu ideile postate de catre @ bg! O.

Sorin Cadanci  •  8 octombrie 2020, 22:20

Mai au zeci de anchete începute cei de la DNA, în timp ce tartorii își văd în continuare de comisioane și măsuri abuzive. Trenurile merg pline, călătorii au mască, autocarele și microbuzele pline, însă de închis, deh! Ce rost ar avea? În 6 luni, sub 1% din populație s- a infectat, majoritatea au forme ușoare, rata de deces este de sub 4% dintre cei testați, cu tot cu comorbidități, din cifre oficiale. Niște penali flămânzi de putere, care se cred veșnici, vor ajunge dați cu smoală și pene în piața publică, goi, cum le place.

pacientuedevina  •  9 octombrie 2020, 10:50

Iata inca o dovada, a miia, a mecanismelor de functionare a mafiei medicale ultradiversificate patronate si obladuite de MS (Ministerul Musamalizarilor si Coruptiei Generalizate din Sanatate)...Din cauza caruia serviciul public de sanatate din Rou este cel mai prost din UE, blocheza sfidator reformarea si curatirea, cu cel mai mare procent de pacienti morti cu zile, cu cei mai multi pacienti furati, spoliati si umiliti. In nuce: mafia medicala ( functionari, medici, umefisti) cu milioane de euro deturnati si furati, iar pacientii cu banii luati si morti cu zile in spitalele publice

Comentează