Medicul ATI Săndesc: ”Suntem șocați că pacienții de COVID se simt fericiți, vorbesc, iar noi știm că vor muri. Numai înainte de ‘89, cu avorturile, am suferit la fel”

Profesorul timişorean Dorel Săndesc este vicepreședintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă și membru, alături de alți 8 doctori, al Comisiei pentru Management Clinic și Epidemiologic al COVID-19. El povestește câteva episoade care i-au marcat pe colegii săi din secțiile ATI unde sunt trataţi bolnavii de coronavirus aflați în stare gravă

sâmbătă, 10 octombrie 2020, 3:25

– Domnule Săndesc, care este situația locurilor la ATI la Spitalul Județean Timiș?
– Am instalat recent un container ATI în curte, unde acum avem 6 pacienți cu COVID-19. Numărul maxim e de 12 paturi, la limită. Noi suntem spital suport COVID și am intuit că va veni valul, așa că am încercat să ne pregătim.

Fotografie surprinsă la ATI, într-un spital din București, în perioada martie-august. Proiectul intitulat “Dont Take Them for Granted”, inițiat de comunitatea UNFINISHED, cuprinde imagini și texte realizate de artiștii Cristian Movilă și Capucine Gros

„Ca și în alte locuri din țară, nu poți transforma un spital precum Județeanul din Timișoara în spital exclusiv COVID, pentru că aici se tratează cazuri grave ale altor boli pentru o zonă întreagă a României. Plus traumatisme, arși și așa mai departe. Dar ne-am extins și în primăvară, ne vom extinde și acum și vom dezvolta locuri și pentru pacienții infectaţi cu noul coronavirus, în spații separate”

Ce spune despre posibila recuzare a medicilor ATI

– Există temeri că, pe fondul creșterii numărului de cazuri, acei medici ATI care nu sunt acum implicați în tratarea COVID nu vor dori să se adauge colegilor lor copleșiți.
– Noi, de la ”Județean”, am avut peste 30 de medici ATI care s-au detașat voluntar în țară. Am ținut la termenii ”detașare voluntară”. La început, în primăvară, da, a fost un moment de reținere. Apoi însă, din informațiile mele și ale Societății de ATI, specialiştii de terapie intensivă solicitați au participat oriunde la tratarea bolnavilor de COVID.

Profesorul Dorel Săndesc

– Deci nu confirmați un posibil blocaj în sistem din cauza refuzului în perioada următoare?
– Îmi cereți să vorbesc despre viitor și sunt mulți de ”dacă”. Însă nu cred că va renunța cineva, nu văd că ne așteaptă așa ceva. Altele sunt pericolele.

„Nu voi folosi cuvinte precum sacrificiul medicilor ATI. O să spun ce mi-au spus ei. Să te implici acum în tratarea COVID e o chestiune de pragmatism. Altfel, dacă nu participăm toți, nu izbândim, nu trecem peste pandemie. Nu cred că se vor recuza”

– Și…
– Să vă mai spun ceva. Uneori, riscul de contaminare cu virusul, dacă lucrezi în secțiile non-COVID, este mai mare.

De ce?
– Pentru că în secțiile COVID folosești echipamentul complet și toată atenția ta și a colegilor. Când ești în celelalte secții te protejezi, dar nu cu tot echipamentul. Plus că, omenește, ești mai puțin preocupat de risc și, prin urmare, poți fi mai neatent.

”În analize vedem că sunt pe moarte, dar ei sunt conștienți, conversăm. E teribil”

– Se vorbește despre un stres enorm, despre burnout în cazul medicilor ATI. Care e riscul pentru perioada următoare?
– Da, e o presiune uriașă, dar știți, din observațiile mele, de unde vine în primul rând? Din șocul sufletesc al personalului medical în fața morții absolut dureroase a pacienților COVID.

– Puteți detalia, vă rugăm?
– Bolnavii severi de COVID, pentru care nu mai poți face nimic, nu știu acest lucru. Apare fenomenul de ”happy” hypoxemia. Ei se simt fericiți, vorbesc, iar noi știm că vor muri. Numai înainte de ‘89, cu avorturile, am suferit la fel. În analize vedem că sunt foarte rău, că nu mai rezistă, că sunt pe moarte, dar ei sunt conștienți, conversăm. E teribil. E o durere înfiorător de dus pentru tot personalul medical.

Ultimul mesaj al bolnavului muribund: ”Vă rog, purtați mască!”

– În privința hipoxemiei, e ca la alpiniști aproape, nu?
– Da, însă aici vedem toate rezultatele de sânge, ecografiile, cum sunt afectate organele. Și noi realizăm starea, dar pacientul, nu. Plus că am avut cazuri care ne-au îngrozit. Oameni care s-au ridicat în picioare, am crezut că au scăpat, au reînceput să meargă – și peste două zile, organismul s-a prăbușit.

– Au murit?
– Au murit. Am avut și cazuri de persoane plecate acasă, teoretic vindecate. Și s-au întors după multe zile, cu abdomenul dureros. Erau în stare gravă, n-au putut fi salvați. De aceea vorbesc acum, simt că uneori, nu în fiecare zi, dar în anumite momente, e datoria mea să dau un mesaj. Dacă oamenii mă ascultă, bine. Dacă nu, nu.

„Am avut, undeva în județul Timiș, nu vă voi spune spitalul, un bărbat care nu credea în virus, se considera – și poate că era – atât de puternic. Starea i s-a agravat. Și, când era atât de rău încât abia mai respira, a cerut telefonul. A dat un ultim mesaj familiei: ”Vă rog purtați mască!”

– Nu vă supărați, episodul acesta sună greu de crezut.
– E autentic. Colegul meu care mi l-a povestit a văzut mesajul de pe telefon. Omul a murit, iar medicul ATI este și acum în stare de șoc.

– De ce spuneți că n-ați mai văzut așa ceva de dinainte de 1989?
– Pentru că noi, cei mai în vârstă (n.r. – Săndesc are 60 de ani), care am apucat acele vremuri în spitale, vedeam cum veneau femeile care nu puteau face întrerupere de sarcină. Era ilegal și o făceau pe unde puteau. Și multe dintre ele se infectau. Intrau în sepsis, dar nu realizau. Erau un pic umflate, se simțeau un pic rău, dar în analize se evidenția că organismul este în șoc. Vorbeam cu ele, nu voi uita asta niciodată, știam că nu mai e nimic de făcut, și după o vreme mureau. Asta văd acum în ochii colegilor mei care asistă la morțile acestea atât de greu de dus.

 

În inima orașului, imaginile care îți fac să stea inima pentru o clipă. *Fotografia care ilustrează articolul este una dintre cele care au început să fie difuzate de vineri seară, în centrul Bucureștiului, în zona din fața Ateneului, sub numele “Dont Take Them for Granted”. Proiectul, sub forma unei instalații uriașe, afișează imagini și texte realizate de artiștii Cristian Movilă și Capucine Gros, în perioada martie-august, în mai multe spitale din București, inclusiv în sălile ATI.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Paul S  •  10 octombrie 2020, 16:02

Vezi ca Firea tine dosite la ea în biroul de la primarie 500 de papornite pline cu apa calda!

Alin Olescu  •  10 octombrie 2020, 16:50

Care este regula și care excepțiile? Este dureros să vorbești despre decese, arși, traumatizați, cu coronavirus sau din alte cauze. Totuși, 80% duc boala cu simptome ușoare sau medii. Decesele au 95% comorbidități. Hai să vorbim echilibrat și despre oameni vindecați, deși erau bolnavi, vârstnici sau li se dădeau puține șanse. Hai să vorbim și despre miracole. Impunem măsuri abuzive și restricții pentru 99% din populație din cauza unui procent de 1% bolnavi, din care maxim 4% decese? Discutăm despre 2,28 la mie incidență în București, cu statistici CUMULATE la 14 zile, pentru a justifica amenzi, controale, restricții cu consecințe grave, pe termen lung, economice, sociale și psihice? Adunăm orice și punem microscopul pe răni deschise pentru impresionarea audienței?

sss  •  10 octombrie 2020, 17:19

“Dont Take Them for Granted”???? Sa le zica in romana ca sa inteleaga tot *** roman!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

L307  •  10 octombrie 2020, 22:06

Regula de care intreaba lumea : Mai devreme sau mai tarziu ajungi la medici si la preoti. Ai face bine sa-i asculti. Asta daca nu cumva tu stii mai multe decat ei.

Paul  •  11 octombrie 2020, 1:01

Si pana la urma Covid asta nu a ucis pe nimeni sanatos, de unde pana unde raspndim teroarea asta?

Dani  •  11 octombrie 2020, 2:19

Daca basmul lui Pinocchio ar fi adevarat, toti medicii si jurnalistii marionete ale puterii n-ar mai avea loc pe usa.

Diana  •  11 octombrie 2020, 11:51

Fotografia e facuta in perioada martie-august? Adica... nu mai stiu in care zi anume? Oamenii aceia costumati s-au adunat acolo sa semneze condica? Interesant! De cand pacientul nu are dreptul sa stie cat de grava ii este starea? Poate ca pacientii ar vrea sa li se spuna ca e de rau, sa isi ia ramas bun de la cei dragi, nu sa se amuze cu oamenii in costum de nailon. Daca (pentru ca tot a zis si intervievatul ca sunt multi "daca") tot vor sa faca "educatie sanitara" n-ar trebui sa o faca in limba româna? Zic si io.

bg  •  11 octombrie 2020, 15:18

Daca acceptati critici! Si ce s-a schimbat in atitudinea prof. dr. Dorel Sandec, vicepresedintele Soc. Romane de ATI, fata de pacientul in stare grava {fie ca e avort cu septicemie inainte de '89 sau bolnav de covid19]? Interviul arata ca NIMIC, iar relatia medic- pacient este aceeasi....in care medicul si starea sa sufleteasca este mai importanta decat situatia tragica in care se afla pacientul si suferinta familiei sale. Intr-o tara civilizata, ce afirma d-l doctor ar suna de un cinism incredibil: ca pacientii de la ATI mor fericiti, glumind cu medicii... Uneori, mai bine TACI...Noroc ca ce declara d-l profesor nu cred ca poate sa fie opinia si atitudinea practicienilor acestei specialitati. Domnilor jurnalisti de la LIBERTATEA, nu credeti ca dupa 30 de ani de intepeneala in sist. sanitar ar fi cazul sa auzim si alte opinii, mai umane, mai empatice cu pacientul... Ieri, la un post TV, il auzeam pe prof. Alex. Rafila care vorbind despre pastrarea vaccinurilor, spunea:" eu am in laborator un asemenea congelator care costa 12.000 eu". Sa fie o scapare sau un mod de gandire intretinut si alimentat permanent in societatea noastra? Laboratorul meu, sectia mea, spitalul meu, institutul meu...

El Fugitivo  •  11 octombrie 2020, 15:42

Domnule Tolontan, ati revenit cu propaganda...COVID. Statisticile disponibile , cifrelele acelea, vorbesc domnule, ele nu fac nici propaganda si nici nu comploteaza. Prezentati cifre, pentru a avea credibilitate si apoi explicati romanilor ca au mai multe sanse sa moara din cauza fumatului decit de acest virus mult mediatizat. Dar daca sansele sa le cada un meteorit in cap sint cam aceleasi cu a muri de gripa Wuhan, veti face propaganda pentru purtatul de casca in loc de masca? Apropos de numarul de ''pozitivi''. cresterea numarului de teste covid are ca efect direct cresterea numarului de pozitivi(ceea ce nu inseamna absolut defel ca sint bolnavi, testele neavind acuratete, nespecifice) Daca ati creste numarul de teste IQ, sintem de acord ca ar creste si numarul de idioti? Sanatate si sa auzim numai de bine!

Adrian Cândea  •  11 octombrie 2020, 18:59

Măsurile abuzive vor înceta când oamenii vor opune rezistență, de la plângeri penale la demonstrații în stradă! Când a fost vreodată bine la ATI? Oare de ce se cheamă "terapie intensivă" sau "reanimare"? Aici ajung maxim 4-5% dintre cazuri! Când s-au mai făcut interviuri pentru oameni din ATI bolnavi de cancer, TBC, diabet, boli renale ...? De ce-i discriminați?

Tobias Elwood  •  11 octombrie 2020, 19:17

Tolontan, incepeti sa va dati de gol. Ia uite, parlamentar britanic conservator cere vaccinare obligatorie impusa cu armata. https://youtu.be/ck7j6Nn3PbE Ce sa va urez? Succesuri borfasilor neo marxisti.

Stelian  •  12 octombrie 2020, 18:48

Sunt convins că tot ce spune domnul doctor este real. Dar la fel de convins sunt că weekend de weekend 100.000 mii de oameni au stat umăr lângă umăr pe litoral, au mâncat cu aceleași tacâmuri în aceleași farfurii și lucrurile nu au degenerat. Întrebarea este de ce politicienii lasă senzația că manipulează virusul așa cum le convine si doar in dauna cetățenilor?

Razvan Campean  •  12 octombrie 2020, 20:23

Spune-ne te rog si cat incasati voi jurnalistii ca sa continuati aceasta prostie ?

Razvan Campean  •  12 octombrie 2020, 20:24

Sau macar spune-ne te rog despre faptul ca mizeria aia de test confunda corona cu gripa sezoniera

India in devenire  •  12 octombrie 2020, 20:53

@ "bg", 11 octombrie 2020, 15:18 Deja la intalnirea mea de 10 ani de la absolvirea liceului au aparut semne: multi din clasa mea au facut Medicina (cred ca 35%), si la re-intalnire m-am trezit ca in mijlocul petrecerii, dupa 3-4 ore in restaurant, imi spune un inginer "Ma, tu vezi ca doftorii astia au ajuns sa se creada mai grozavi decat noi, si uite-i ca stau numai in gasca lor, fara sa ne bage in seama!? Au ajuns cu obrazul gros ca talpa! Rid singuri la glumele lor nesarate, nu vorbesc cu nimeni in afara alor lor, se uita de sus la toata lumea!". Sigur ca noi intre noi stiam din liceu cam la ce nivel 'telectual e fiecare dintre coledzi, stiam ca unii dintre ei au ajuns doftori doar pentru ca, pentru ca sa parvina, s-au incapatanat sa invete "pe de rost" (cuvant cu cuvant!) "Anatomia" si citeva capitole din "Fizica", si ca au dat examene de admitere chiar si 6 (SASE!) ani la rand (adica au reusit sa intre in facultate la AL DOISPREZECELEA EXAMEN!)... In rest , erau NULI. Si nuli au ramas si ca doftori. Nu ma voi referi la doctorul Sandesc (a facut scoala la Cluj in paralel cu ai mei, dar nu are importanta), ci in general la medici: S-AU TRANSFORMAT INTR-O CASTA! Noile generatii de doftori, acum dupa 1990, apar "prin metode specifice"... Putini pe invatatura si inteligenta! O minoritate din casta asta sunt buni, si o minoritate dintre cei buni sunt si OAMENI... Dar O MINORITATE! Din pacate, prestigiul celor buni si favoritismul sistemului ii ridica si pe majoritarii PROSTI. SISTEMUL LE-A DAT ACUM SI SALARII EXORBITANTE, pentru care MAJORITATEA de prosti dintre ei NU FACE NIMIC! Doar iese deasupra restului societatii si priveste restul societatii ca pe niste nimicuri, doar pentru ca ei trag chiulul sau spun cu emfaza prostii, in halate albe, prin cabinete. Sistemul este feudal, le favorizeaza prin legi pozitia si abuzurile, iar randamentul este execrabil. Dovada cea mai recenta: spitalele inchise pentru ca ei s-au infectat cu CoVid. Prosti gramada! Am ajuns intr-un spital judetean in ultima luna. Asistentele nici nu mai vor sa puna mana pe foile de trimitere, iar prin saloane nu fac tratamentele obligatorii si nu se apropie de pacienti, DE TEAMA CoVid-ului! Cine are "cunostinte", intra FARA DOCUMENTE, si CA GHITELE pina in sectie, in timp ce pe mine si pe altii ne-au dezbracat de hainele de oras undeva, de unde am plecat cu alte haine aduse in plasa, PRIN TOT SPITALUL, PINA IN SECTIE, PRESUPUS izolata de CoVid prin "traseu" si masurile "sanitare" ce le-am mentionat... CIRC ieftin, nu lucruri gandite! Daca-l puneau pe badea Ion din Orastioara de Sus sa faca "traseele" pentru ca CoVid-ul sa nu intre in spital, mai bine le facea, desi el n-a facut Medicina, ci a 'grijit ghite o viata-ntreaga! Dar el moare de inima, la 85 de ani, in pridvorul casutei lui modeste din deal, ca nu vine "Ambulanta", ca e ocupata cu CoVizii din Militie de la oras care stranuta. In timp ce doftorii lu' Nelu au, TOTI, vile... Din "sudoarea" fruntii lor, ca asa vrea LEGEA, si cu malpraxis-urile "uitate"... Tot ca ASA VREA LEGEA...

Nimeni pe planeta  •  13 octombrie 2020, 11:22

Buna ziua. Noi in Franta am fost in carantina "totala" din 17 martie. Din 1 aprilie sotul meu a fost chemat la serviciu pentru ca nu putea face munca de acasa. Pana in iunie cand s-a impus masca in transportul in comun si in locurile publice, a fost zilnic la serviciu, fara masca, oricum nu se gasea... In vara am venit in tara, am fost in concediu in Bulgaria, ne-am intors in Franta si nu am luat virusul. Poate am fost noi norocosi, nu stiu, dar imi pun multe intrebari. Referitor la articol, mi-e greu sa cred ca domnul doctor, cu atata vechime in profesie, nu a mai vazut astfel de cazuri de pe vremea avorturilor ilegale. Poate s-a ocupat mai mult de cercetare si nu a mai trecut pe la terapie intensiva de ceva vreme. Nu contest ca virusul exista, ca da si forme grave si ca unii mor, dar...

Dragoș Dinulescu  •  13 octombrie 2020, 12:55

Un articol jalnic. Sunt medic. Colegii mei care se dau "eroi din prima linie" cu acest banal guturai au uitat de jurământul hipocratic . Sunt josnici. Acesta e al doilea comentariu pe care îl scriu. Chiar sunt curios daca va fi aprobat.

Comentează