Într-o singură zi au murit mai mulți oameni decât la Colectiv. Surse medicale: “Cifrele COVID din zilele următoare vor fi la fel de mari”

România a înregistrat miercuri peste 4.000 de cazuri pozitive, pentru prima oară în ultimele 7 luni. E doar începutul unei serii de zile cu cifre foarte mari, conform unuia dintre specialiștii care au informații consolidate din interiorul sistemului medical

miercuri, 14 octombrie 2020, 6:09

4.016 cazuri noi de COVID în ultimele 24 de ore, după efectuarea a 31.318 teste, 686 de oameni la ATI și 66 de decese, mai mult decât cele înregistrate la Colectiv.

Acesta este bilanțul zilei de miercuri, 14 octombrie.

“Vor urma niște zile foarte grele, cu cifre mari”, a spus un specialist, pentru ziar. El se referă la miercuri, joi, vineri și sâmbătă, zile când se centralizează cele mai multe rezultate ale testelor, pentru că laboratoarele care fac testele PCR lucrează predominant de luni până vineri.

Este neclar în acest moment cum vor modifica acest bilanț testele rapide, de 15 minute, care au intrat și ele pe piața din România. Ele nu sunt teste PCR, ci antigen, prelevate din salivă.

Nu doar compania elvețiană Roche le-a adus, există mai multe soluții de teste rapide, iar unele dintre echipele medicale de la ATI au confirmat că au început să le folosească “pentru că sunt mai la îndemână”. E posibil ca extinderea testării rapide să scadă numărul de teste PCR și, proporțional, numărul declarat de cazuri pozitive, dar asta nu înseamnă că vor fi mai puțini bolnavi, a spus un medic ATI pentru Libertatea. Și, oricum, asta nu se va întâmpla repede, a conchis el.

O altă cifră îngrijorătoare, care în concepția unora dintre experți este una dintre cele mai relevante, este cea a oamenilor aflați la Terapie Intensivă, care au ajuns să fie la peste 60% din numărul maxim de paturi de Terapie Intensivă alocate inițial de guvern pentru pandemia de COVID.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Onoi  •  14 octombrie 2020, 19:07

suntem o tara inapoiata ,cu oammeni care stau si pupa racle, icoane, fara a lua masuri de protectie ,vezi cazul lui Pimen si al mamei lui Becali . "mari "credinciosi

Augustin Cornea  •  14 octombrie 2020, 21:22

INSP ne spune că decesele se află cu 6000 sub cele de anul trecut, la total. După 10 luni, încă medicii caută tratamente. Realitatea este și cea a numărului de vindecați, inclusiv cu comorbidități, în vârstă de peste 90 de ani. Realitatea este și cea a celor peste 80% testați pozitiv, care nu au simptome sau au simptome ușoare, cel mult medii, fără a fi nevoie de internare a se vedea numărul de internați din informațiile oficiale, și numărul celor pozitivi, rămași acasă, în izolare sau carantină. Cazurile fericite fac audiență mai mică decât dramele puse la microscop, indiferent că ar fi vorba de tragedii, ca la Colectiv, bolnavi de cancer, TBC sau cu diverse probleme ale inimii sau alte organe, care au nevoie de transplanturi sau intervenții în străinătate, costisitoare. Pe când o mostră de echilbru? Vreau cazuri fericite! Vreau aceeași compasiune și pentru alți bolnavi! Tot mai multe decese au fost puse pe seama COVID-19, deși erau bolnavi incurabili... Pentru ce? Cum se vor privi în oglindă peste 3 ani păpușarii de azi?

unu din dispora  •  14 octombrie 2020, 21:26

Domnule Tolontan sunteti un jurnalist serios si nu va inteleg de ce va complicati cu mizeria numita Covid?? In Romania nu mai moare nimeni din cauza altor afectiuni??? Testele covid au o rata mare de eroare iar ce fac actualii guvernanti este subminarea economiei nationale cu masurile absurde pe care le impun. Acum mor 66 de oameni pe zi de covid( dupa sursele dumnevoastra) iar dupa terminarea acestei pandemii vor fi MILIOANE de romani care vor pleca din tara si alte milioane care nu vor avea din ce trai. Pacat ca unii jurnalisti se complac in mizerie facand publicitate acestei pandemii de prostie. Daca sunteti un bun roman nu mai publicati asemenea articole pentru ca in viitorul apropiat veti fi si dumneavoastra afectat de saracia din Romania.

unu din dispora  •  14 octombrie 2020, 21:31

@ONOI- tu poti sa te protejezi cum vrei dar nu ai dreptul sa JIGNESTI persoanele care au un drept GARANTAT DE CONSTITUTIE. Pelerinajul la Cuv. Paraschieva a fost interzis in schimb CLUBURILE de noapte din Iasi si din toata tara sunt pline de ==tinerii frumosi si liberi==.

Je  •  14 octombrie 2020, 22:02

Auzi bre, nepoate! Ala cu diaspora! Daca ai plecat sa fi fericit/prosper/respectat si mai cum vrei mataluta, lasa-ne pe noi astia de aici din tara, care am ales sa ramanem, sa ne rezolvam probleme. Rau, bine, cu prostii si incompetentii nostri. Tu vezi-ti de constitutia tarii unde ai ales sa iti duc pateticele zile. Respecte!

kdu  •  14 octombrie 2020, 22:04

_1_Pe când covidul era încă în Italia, cu toții ne gândeam cu mare teamă ce se va întâmpla când va ajunge și la noi, peste ,,nivelul” sistemului medical din Ro, mai ales văzând și ce resurse uriașe se puneau la bătaie în Germania pt confruntarea cu virusul._2_În 2019, cei plecați afară au trimis/adus în țară cca 7 miliarde euro dar când au căutat umbrela sanitară a patriei și pe aparținători, mulți băștinași au fost de părere că n-ar trebui lăsați în țară !!!._3_Fasciști de școală noaă dădeau soluții (și vor mai da) de a merge cu viața înainte, gestionând ,,cât se poate” și pierderile colaterale de vâstnici și persoane-indivizi (nu oameni-concetățeni) cu comorbidități (cunosc oameni sub 30 de ani cu ,,comorbidități” care s-au luptat și au învins cancerul)._4_Pe teoria-capcana ,,verii” (vine vara și în linii mari am scăpat de covid) s-a bazat ofensiva politicienilor și capitaliștilor (dornici de profit) asortate cu manevre în stradă și pe sticlă pt minimalizarea covidului care să justifice pierderile umane și de tot felul - inclusiv viitoare- pt. că, nu-i așa, Poporul o cere ! _5_Ani de zile s-au făcut eforturi pt ca românii să fie cât mai manevrabili, docili, să nu gândească cu capul lor ci după cum sunt manipulați: televiziuni ,,de știri-dezbateri” care să-i țină captivi (și să le inoculeze idei puține dar fixe) , seriale ,,românești” -umor cu nivelul pt... și alte naționalități ori pături marginale, religia în varianta de bigotism- superstiție-ignoranță, analfabetism cultural și refuzul (excluderea) comparației cu ce se-ntâmplă la alții, ajungând să avem bigotism generalizat - politic, cultural și chiar sportiv. __Marea Întrebare era ce se va-întâmpla dacă în România va interveni o situație de excepție în care trebuie să apelezi la Discernământul poporului pe care-l manipulezi prin toate mijloacele și fără răgaz ? Azi avem răspunsul ! _6_Există state care țin covidul sub control și în care viața decurge normal și acestea trebuie să ne fie model (pt covid)și trebuie popularizate (pe lângă popularizarea asiduă a morții caprelor din vecini).

Elena Florea  •  14 octombrie 2020, 23:20

Majoritatea cazurilor apar în focare, cămine, grupuri compacte, nu în populația generală. La fel, testele, tot mai multe, aproape 32,000 ieri, se fac țintit. Toate decesele (66) de azi au avut comorbidități. Nimic comparabil cu Colectiv! Doar experiența prin spitale ale unor victime, care ar fi putut scăpa...

Cristi  •  14 octombrie 2020, 23:56

Stiti foarte bina ca cele 66 de decese sunt ale persoanelor declarate infectate cu Covid. De ce nu spuneti cate decese sunt cauzate exclusiv de virus din cele 66?

kdu  •  15 octombrie 2020, 0:11

Wuhan: https://youtu.be/OyHt7-KmK7Y?t=392

QCD  •  15 octombrie 2020, 0:38

@ unu din diaspora: dom'le daca taceai, filozof de diaspora te numeai. In insula cetoasa in care locuiesc, Covidul e pe cale sa explodeze, si asta din cauza unui om mic vopsit blond platinat, incoerent si de un cinism rar. In Romania in schimb exista o droaie de oameni care sunt in stare sa-si de-a viata pentru o nazarire sau inchipuire, dar sa refuze cu infinita incapatanare date si dovezi stiintifice. As zice trasaturile unui popor lipsit de educatie serioasa. Biserica a ratat iarasi sa fie alaturi de comunitate in adevaratul sens al cuvantului, si anume sa protejeze oamenii varstnici si vulnerabili. Nu si-au infiintat atatea radiouri sau TV? Sa le foloseasca! Dar trufia si iubirea de arginti sunt mai presus de orice.

Ted  •  15 octombrie 2020, 0:48

@ Augustin Cornea: mai subtire cu dezinformarea, ca nu tine. Hai sa discutam pe date concrete si surse oficiale (Institutul National de Statistica): 1. Sursa: https://insse.ro/cms/sites/default/files/field/publicatii/evenimente_demografice_in_anul_2019.pdf "În anul 2019 au decedat 259721 persoane, cu 4596 persoane mai puţine decât în anul 2018, respectiv cu 1,0% mai puţine în mediul urban, şi cu 2,4% în mediul rural. Rata mortalităţii generale a fost de 11,7 ‰ în anul 2019 faţă de 11,9 ‰ în anul precedent." Concluzie: Mortalitateta in Romania era pe un trend descendent (in scadere). 2. Sursa: https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/pop08r20.pdf "Decedati in primele 6 luni din 2020: 130.776 persoane, fata de primele 6 luni din 2019: 136.541." Concluzie: cat timp am tinut Covid-ul sub control s-a continuat trendul negativ, de scadere a mortalitatii. "Numărul persoanelor care au decedat în luna iulie 2020 a fost de 22.417 persoane, cu 2112 mai mare faţă de luna august 2019." "Numărul persoanelor care au decedat în luna august 2020 a fost de 23.169 persoane, cu 3270 mai mare faţă de luna august 2019." Concluzie: cum am scapat Covid-ul de sub control, cum rata de mortalitate si-a inversat trendul si a inceput sa creasca puternic. Vrei sa punem pariu ca in Septembrie 2020 au fost cu peste 4000 de morti mai multi decat in Septembrie 2019 (stiu ca septembrie a trecut, dar datele nu se cunosc inca), iar ca in octombrie vor fi cu peste 5000 de morti mai multi decat in Octombrie 2019? Si ca per total an vom termina in 2020 cu cel putin 15000 de morti in plus fata de 2019? Nu sunt deloc fericit sa fac aceste estimari, dar nici nu pot inghiti minciuna.

Augustin Cornea  •  15 octombrie 2020, 9:07

@Ted: adunând cifrele tale corecte până la august inclusiv, ieșim 2020 egal cu 2019, eu aveam datele la șase luni (iunie). După o epidemie, o creștere a numărului total de decese cu 15,000 s-ar încadra la o variație anuală de maxim 10%, însă statistic, cu 100 de decese zilnic începând de azi, ar fi maxim încă 4,000.

Sorin  •  17 octombrie 2020, 21:25

Inspectorul general al Igsu, gl. bg. Iamandi, are coronavius si e internat in spital?

Aura B  •  18 octombrie 2020, 15:37

Domnule Tolontan, stiu ca iti plac documentarele. Nu vrei sa comentezi si documentarul asta din 2009 despre megaescrocheria OMS cu gripa porcina? Se numeste "Profitorii groazei-o inscenare a industriei farma" https://www.youtube.com/watch?v=sMuY5sMqz7Q&t=126s&ab_channel=olioil2.

Justice  •  18 octombrie 2020, 22:11

Cum ar trebui procedat dacă la Seminarul Ortodox Cluj ar fi 2 profesori ( matematica si franceza ) , infectati de peste 20 de zile ( confirmati in urma analizelor la spiatl privat si de stat ) , care predau la clase in continuare si folosesc cancelaria fara mască , propovaduind protectia divină , s-ar practica împartașania ,rugaciunea și participarea la slujbe forțata fiind ținuțibore în șir în picioare cu refuzându-se posibilitatea alimentatiei a accesului la grupul sanitar pentru necesitati fiziologice ( inclusiv a fetelor , care sunt jignite si injosite în ultimul hal ca fiind niste ispite si fiinte inferioare barbatului ) a iesiri din capela pentru a lua aer ( până la leșin ) , inclusiv a liceenilor de la clasele de filologie sub amenintarea exmatricularii , acestia lipsind de ani de zile de la zeci de ore care sunt paltite ca fiind efectuate ( cu buna stiință a inspectoratului ) iar directorul s-ar plimba prin clase spunând elevilor să își țină gura , că dacă nu ,, ne închid âștia " ?! Si daca dați un semn de interes am si mai grave , mult prea grave pentru a fi expuse aici .

Comentează