Filiera masonică. Omul trimis în judecată de DNA azi a mai fost, cu Secureanu, într-un dosar tot la DNA, care însă e netrimis în instanță de 8 ani

De Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan

joi, 15 octombrie 2020, 12:27

De Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan

Avram Gal a fost trimis în judecată de DNA pentru că ar fi cerut 600.000 lei de la reprezentantul unei firme pentru a interveni la Unifarm în cazul unui contract pe echipamente anti-COVID-19. Nu e prima oară când numele lui apare în dosarele procurorilor Direcției Naționale Anticorupție. Dar, ca și Florin Secureanu, Avram Gal a jonglat zeci de ani cu justiția, bazându-se pe o filieră masonică și pe bani, potrivit mărturiile celor care le-au fost apropiați lui și managerului de la Malaxa.

DNA a trimis miercuri în judecată a treia persoană în legătură cu achiziții COVID-19. Primii doi fuseseră chiar șefii Unifarm, directorul Adrian Ionel și Maria Radu, fosta șefă a departamentului comercial al companiei.

Al treilea este consilierul parlamentar Adrian Gal, lider ALDE diaspora și fost viceprimar al municipiului Câmpia Turzii.

Procurorii susțin că Gal a pretins 600.000 lei de la reprezentantul unei firme, lăsându-l să înțeleagă că ar putea interveni la Unifarm, iar compania să câștige un contract legat de echipamente COVID-19.

În versiunea DNA, Gal a primit 371.000 lei din sumă și alți 69.940 lei în bunuri.

Comunicat DNA:
Inculpatul s-ar fi folosit de relațiile profesionale și interpersonale pe care le-a dezvoltat pe parcursul anilor din funcțiile publice deținute, în scopul creării impresiei că poate influența decizii adoptate la nivelul anumitor instituții publice. 

Nu e însă prima oară când numele lui Gal apare în dosarele procurorilor Direcției Naționale Anticorupție.

“I-a arătat o legitimație SIE”

Echipa de investigații GSP / Libertatea a scris despre Gal în 2016, în plin serial al dezvăluirilor din cazul fostului manager de la Spitalul bucureștean Malaxa, Florin Secureanu.

Gazeta Sporturilor despre Secureanu, Gal și alți masoni din filiera lor:
Ori de cîte ori vi se pare că ei sînt o gașcă de lăudăroși, de oameni care agită legitimații pentru proști, amintiți-vă doar atît: vreme de 9 ani, totul le-a mers uns, pe un buget de 60 de milioane de euro! 

Gal era un apropiat al lui Secureanu și îi arătase “o legitimație SIE”, așa cum aveau să povestească sursele ziarului.

El îi făcuse cunoștință managerului cu mai mulți oameni influenți, printre care un apropiat al lui Sorin Oprescu, fostul agent SIE Ionuț Milodin (1996-1997).

Legăturile dintre cei doi au atins apogeul în perioada 2011-2012, când Gal a candidat pentru alegerile locale din Câmpia Turzii din partea Partidului Conservator.

El l-a însoțit pe Secureanu într-un turneu american, la New York și Miami, “pe filieră masonică”, după cum menționau sursele GSP.

Secureanu l-a ajutat în campania electorală

Apoi, managerul ar fi susținut, prin donații, campania electorală a lui Gal, fiind inclusiv prezent la acțiuni pre-electorale în municipiu.

De exemplu, în 27 septembrie 2011, ziarul Turda News filma o acțiune denumită “Avram Gal a dotat școala Avram Iancu cu echipament sportiv”. Cel care a împărțit mingile copiilor a fost chiar Secureanu.

Gal a pierdut alegerile în cele din urmă. Așa cum s-a întâmplat și anul acesta, când a ieșit doar al treilea (18%), strângând, totuși, 1.532 de voturi. Mai puțin de jumătate, însă, față de câștigătorul Dorin-Niculae Lojigan (PNL), 3.877.

Și Secureanu a fost trimis în judecată de DNA în această toamnă în al doilea dosar.

Cazul șantajului OTV

Alt episod în care Gal ar fi intervenit pentru Florin Secureanu s-ar fi întâmplat acum 8 ani, când managerul de la Malaxa s-ar fi adresat mai multor persoane după ce a aflat că realizatorul TV Dan Diaconescu pregătește o serie de dezvăluiri din spitalul de stat.

Potrivit DNA, Gal ar fi fost unul dintre cei care ar fi facilitat transferul banilor de la Secureanu către șeful OTV. Pentru ca ”nea Dan” să-l lase pe manager în pace.

Și asta s-a și întâmplat: în locul unor dezvăluiri, postul TV ar fi realizat un videoclip laudativ, contra unei sume ce s-a ridicat la 15.000 euro.

Dosarul ar fi fost închis de procurori în 2014, însă, în 2015, aceștia au dispus extinderea urmăririi penale față de realizatorul TV pentru șantaj.

Și Secureanu a beneficiat de întârzierea DNA

Pe listă este și actorul Florin Petrescu, cunoscut ca “Axinte” de la Vacanța Mare, care ar fi intervenit la Dan Diaconescu. El a fost audiat la începutul acestui an, declarând în fața jurnaliștilor că are calitatea de suspect.

“L-am ajutat pe Secureanu să se întâlnească cu Diaconescu și să sponsorizeze OTV-ul”, a spus Axinte în februarie 2020.

Dar dosarul cu Gal și Secureanu a rămas, pînă acum, netrimis în instanță.

După cum, procurorilor DNA le-au trebuit patru ani pentru a încheia un alt dosar al lui Secureanu, în care două dintre cele trei fapte au fost expuse, cu documente, de jurnaliști încă din 2016. Printre ele se numără materiale la vila lui Secureanu plătite de spital și operații pentru rude, realizate la clinica privată Monza, pe banii publici ai spitalului Malaxa, condus de Secureanu.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

unu din dispora  •  15 octombrie 2020, 7:44

Foarte bun articolul si bine documentat. Felicitari domnule Tolontan! PS- am o rugaminte la dumneavoastra sa investigati si frauda electorala de la Sectorul 1. Sa aflam si noi daca a fost frauda sau nu, daca erau tinerii usr-isti cei care furau voturile , de cine au fost platiti acei tineri frumosi si liberi....etc etc. Va multumesc !

Grigorie  •  15 octombrie 2020, 8:53

Felicitari pentru munca depusa !

pilu  •  15 octombrie 2020, 10:31

D-le Tolontan, Ati facut n investigatii bine documentate si va felicit. V-as pune o intrebare : exista sau nu doua state paralele, ca prea se dau unii in gat si se pare ca mai fac parte si din statul paralel. O parere,atat.

al doilea din diaspora  •  15 octombrie 2020, 11:38

Foarte bun articolul si bine documentat. Felicitari domnule Tolontan! PS- am o rugaminte la dumneavoastra sa investigati si frauda electorala de la Sectorul 1. Sa aflam si noi daca a fost frauda sau nu, daca erau tinerii usr-isti cei care furau voturile , de cine au fost platiti acei tineri frumosi si liberi....etc etc. Va multumesc !

Andrei F  •  15 octombrie 2020, 11:42

Sa radem!!!!Adica niste infractori au scapat de anchetele jurnalistice cu bani dar cum au scapat de anchetele judiciare?????Logica ce ne spune....?Desigur asta in tara in care am avut mitinguri projustitie unde Codruta era cea mai tare....???Poate mitingurile erau ,,sponsorizate,,tot de alde Secureanu ca doar ei au fost avantajati de acea ,,buna ,,Justitie....

Gigel  •  15 octombrie 2020, 20:42

Ooo, @Andrei F, postac pesedist ce esti tu! Se pare ca mai sunt resurse sa te plătească aștia

Masoni cu 4 clase…  •  16 octombrie 2020, 12:11

Nici masoneria nu mai e ce a fost... Sau organizațiile din care fac parte băieții ăștia cu mutre de tractoriști și ospătari nu au nici o legătură cu masoneria. Când ziceai masonerie te gândeai la Revoluția Franceză, la Benjamin Franklin, la mari figuri și evenimente istorice. Ăștia sunt niște găinari, care au avut norocul de procurori incompetenți (la comandă, la șpagă sau din prostie) și de o țară coruptă. Orice taximetrist putea să facă ce a făcut Secureanu. Nu ai nevoie de o inteligență ridicată sau de sprijinul unor organizații complexe oculte. El a fost doar un băiat care a văzut că putea să facă ce vrea cu funcția, pentru că trăia și trăiește într-o țară de ignoranți. Dacă el ar fi fost luat la bani mărunți în prima zi când își depășea atribuțiile nu s-ar fi ajuns aici. Problema în România este mult mai gravă. Orice impostor ajunge pe o funcție se transformă în vătaf. Și românii sunt obișnuiți cu abuzul în serviciu. La noi oricine are o funcție se trasformă în dictator pe acea funcție: dictator cu pacienții, cu clienții, cu subalternii. În 1989 Ceaușescu a fost împușcat, dar nu a murit. În prezent avem zeci de mii de ceaușești, ciocoi ai noii ordini fără nici o ordine. Un stat eșuat în capitalism de cumetrie.

justitia  •  18 octombrie 2020, 16:08

O sa i a cu suspendare secureanu o sa vedeti... va platii prejudiciul si gata. De blaga, udrea, nastase, nicușor c. Videanu nu m.ai ziceti nimic ? Aia stau cu milioanele de euro in elvetia iar daca x fura o gaina ca nu are ce manca sta 10 ani inchis...tara de ....

Urod  •  20 octombrie 2020, 5:04

Nu este nimic de mirare....nimic nou, justiție românească pentru hoți ... Am sa scriu în afara subiectului...in ziarul Libertatea este un articol despre faptul ca nu se raportează decese din cauza infecțiilor nosocomiale...este un fapt știut de foarte mulți ani, ca nici un spital nu raportează aceste infecții, pentru ca suporta anumite sancțiuni...nu mai știu exact ce anume, dar dacă nu ma înșel este vorba de sancțiuni financiare din partea statului și altele....Si atunci managerii , ca sa-si păstreze posturile nu raportează nimic în sensul asta deși toată lumea ,inclusiv autoritățile , cunosc aceasta realitate tinuta sub preș....

Comentează