Orban a anunțat că Spitalul Colentina devine COVID: managerul de la Colentina a uitat de 6 luni, nefolosit, un aparat de testare PCR donat de o bancă!

Unitatea medicală aflată în subordinea Primăriei București și condusă de managerul Remus Mihalcea continuă și azi să trimită testele COVID prelevate de la pacienți și cadre medicale la un laborator privat din incinta spitalului, deși la începutul pandemiei o mare bancă s-a mobilizat și, la cererile medicilor din Colentina, a donat un aparat PCR!

marți, 20 octombrie 2020, 5:22

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

În aprilie, Spitalul Colentina a devenit unitate medicală multidisciplinară dedicată tratării exclusiv a pacienților COVID.

Spitalul bucureștean nu avea în dotare niciun aparat de testare RealTime-PCR pentru COVID, probele prelevate de la pacienți și cadre medicale fiind trimise spre analiză și contra cost laboratorului privat ce funcționează în incinta unității. ”Îngroziți, am apelat la bunăvoința unor oameni ca să ne ajute”, au povestit medicii pentru ziar. Urmarea?

La începutul lunii mai, o mare bancă din România a donat Spitalului Colentina un aparat PCR

În prezent, când Spitalul Colentina a reintrat în prima linie COVID, echipamentul donat este tot în cutie și testele COVID continuă să fie trimise laboratorului privat. În schimb, Spitalul Colentina a solicitat ASSMB să cumpere un aparat PCR.

În timp ce managerul spitalului susține că nu știe dacă donația băncii s-a concretizat, doctorul care s-a ocupat a declarat că săptămânal s-a interesat la conducerea spitalului când o să pună în funcțiune aparatul PCR! De aici începe această istorie incredibilă.

Managerul Remus Mihalcea: ”Nu știu ce s-a mai întâmplat cu el…”

”Nu știu dacă a sosit aparatul PCR! O să întreb colegii… Era vorba în primăvară că o bancă ne oferă un astfel de aparat, dar nu știu ce s-a mai întâmplat cu el…”, a fost prima reacție a doctorului Remus Mihalcea, managerul Spitalului Clinic Colentina din București.

Managerul Remus Mihalcea
Managerul Remus Mihalcea

După scurt timp, directorul a revenit și a oferit pentru Libertatea amănunte despre echipamentul medical de testare COVID donat spitalului cu 6 luni în urmă: ”Aparatul este în spital. De intermedierea lui s-a ocupat doctorul Bogdan Mastalier. O să fie alocat laboratorului de anatomie patologică pentru că între timp am primit alte două aparate PCR, unul de la ASSMB și altul donat de o firmă privată”.

”Noi am externalizat aceste servicii medicale”

Din aprilie și până în iunie, Spitalul Colentina a fost dedicat exclusiv tratării pacienților COVID care aveau nevoie de supraveghere medicală multidisciplinară. Din iulie, spitalul a redeschis porțile pacienților non-COVID.

Între timp, odată cu creșterea intensității pandemiei, luni, 19 octombrie, în urma deciziei Ministerul Sănătății, unitatea medicală aflată în subordinea primăriei a revenit la statutul COVID.

– Domnule manager, de ce aparatul PCR donat în mai nu a fost folosit deloc până astăzi?
– Pentru că noi nu mai avem laborator propriu.

– Și unde sunt trimise testele COVID prelevate de la pacienții internați la Colentina?
– Noi am exernalizat aceste servicii medicale și colaborăm cu un laborator privat, ce funcționează în incinta spitalului. Dar acum amenajăm un laborator, nu este atât de simplu, ne trebuie personal medical specializat…

– Și aparatul a stat 6 luni fără să fie utilizat?
– A fost o discuție în primăvară despre această donație din partea unei bănci, doctorul Mastalier s-a ocupat de intermediere. Nu am mai știut nimic despre acesta. Săptămâna trecută am primit un alt aparat PCR prin donație și un altul a fost achiziționat prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București. Au fost cumpărate și două extractoare… Avem acum trei aparate PCR și două extractoare… Vom avea laboratorul nostru pentru testele COVID. Am amenajat o încăpere, suntem în proces de avizare.

– Și ce capacitate de testare o să aibă laboratorul?
– Știu că, în 8 ore, aparatul poate să proceseze 90 de probe. În primă fază vom avea o tură și apoi, în funcție de cum o să evolueze valul doi, vom intra pe două ture.

– Care este capacitatea actuală de internare pentru pacienții COVID?
– Acum avem 105 paturi cu posibilitate de extindere.

Chirurgul Bogdan Mastalier: ”Mi s-au invocat tot felul de motive puerile, lipsa spațiului, lipsa personalului, lipsa accesoriilor”

Libertatea l-a contactat telefonic și pe doctorul Bogdan Mastalier, cel despre care managerul Remus Mihalcea a susținut că a intermediat donarea aparatului PCR către spital.

Doctorul Bogdan Mastalier
Doctorul Bogdan Mastalier

Șeful Secției clinice de Chirurgie Generală s-a implicat în obținerea acestui echipament medical pentru a ajuta la diagnosticarea infecției cu noul coronavirus al colegilor și pacienților spitalului, care tocmai fusese alocat exclusiv tratării COVID.

”Condiția băncii a fost doar ca gestul lor să nu primească publicitate, de aceea nici nu vă oferim numele”, spune chirurgul Bogdan Mastalier.

„După o discuție prealabilă cu cei de la bancă la jumătatea lunii aprilie, pe care i-am pus în legătură cu echipa managerială a spitalului, am fost anunțat de către aceştia la jumătatea lunii mai că au reuşit să achiziționeze aparatul, dar se izbesc paradoxal de refuzul managerului Mihalcea de a-l prelua, acesta spunând că recomandă donarea lui către Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeş”.

Am semnalat imediat în Consiliul Medical că mi se pare anormal să nu se înțeleagă importanța capacității de a face PCR-Covid în spitalul nostru, mai ales că eram spital suport Covid. Dr. Bogdan Mastalier

”Mi s-au invocat tot felul de motive puerile, lipsa spațiului, lipsa personalului, lipsa accesoriilor, care este evident că, dacă s-ar fi dorit, s-ar fi putut rezolva într-un timp foarte scurt. Cert e că nici până în momentul acesta PCR-ul obținut prin donație de la o mare bancă nu funcționează în Spitalul Colentina. Am întrebat aproape săptămânal când se rezolvă problema pentru care am depus efort personal intens şi am fost, cum se zice, dus cu vorba”, a concluzionat șeful de secție din spitalul bucureștean.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

unu din dispora  •  20 octombrie 2020, 19:32

Domnul Orban a facut anuntul intre 2 sedinte de bautura la guvern ??? Am vazut toti in primavara cum sarbatorea domnul Orban cu bautura intr-un birou de la guvern ))) in timp ce votantii stateau inchisi in case si erau amendati de politie daca uitau sa treaca ora in declaratia de iesit din casa. Asta e ....romanul are memoria scurta si se mobilizeaza exemplar cand este chemat sa voteze ))) Indiferent daca este pandemie sau nu..... IESITI LA VOT!!! ))))

Maxentiu  •  20 octombrie 2020, 19:38

Am senzația că povestea asta e folosită ca pretext pentru o reglare de conturi între medic și manager. E clar că nu-i în regulă ca un aparat să stea nefolosit într-o perioadă atît de critică prin prisma nevoii de testare, pe de altă parte e clar că aparatul ăla nu-i tocmai o veioză, îl bagi în priză și merge, ai nevoie de specialiști care să ruleze și să interpreteze testele, altfel pățești ca acea clinică unde s-au testat jucătorii CFR-ului de au ieșit toți pozitivi.

Laurentiu  •  20 octombrie 2020, 19:40

D-na Firea nu stie nimic?

Paul Nichifor  •  20 octombrie 2020, 20:41

Cum am putea să credem oficialitățile când raportează la Braşov o evoluție favorabilă şi extrem de spectaculoasă a infectaților cu covid-19!! 18.10 = 247 cazuri noi 19.10 = 139 cazuri noi 20.10 = 57 cazuri noi Oare raportarea asta nu are legătură cu faptul că se deschide vestitul mall AFI Braşov şi s-ar putea ca, de mâine Braşovul să scape de virus🤔?

bg  •  20 octombrie 2020, 20:44

Partidul te ridica, partidul te coboara, dar numai cand vrea el! La noi, se stie faptul ca daca esti membru unui partid politic, iti este mai usor sa urci in ierarhia profesionala, in administratie, in ministere. Credeti ca intamplator d-l dr. R. Mihalcea, sef sectie ORL la sp. din Arges a fost numit de ASSMB ca manager la sp. Colentina, iar acum sa apara pe listele de deputati ai PSD in judetul respectiv? Asa cum aparatul PCR a fost uitat, ignorat in cutie timp de 6 luni, tot asa sunt uitati si pacientii care au nevoie de teste. Domnul manager era mai interesat sa fie intr-o relatie buna cu Primaria, cu ASSMB, cu partidul {sa prinda un loc} dacat cu medicii din spital, sa fie preocupat de calitatea serviciilor medicale. Postul de manager a fost doar o trambulina. Un fel de hai sa ocupam functii pentru noi, sa ni le trecem in CV si nu ca sa facem ceva pentru un spital, comunitate. Dansul motiveaza in interviu ca spitalul nu are laborator propriu si ca trimite testele ptr. covid la un laborator privat. INTREBARE: probele microbiologice pentru infectiile nosocomiale aparute la bolnavii covid unde le trimite si care sunt rezultatele, ca raportarile cazurilor de inf. noso. ale DSP-urilor catre MS si INSP sunt zero?

Andrei F  •  21 octombrie 2020, 0:06

Eu auzisem că Orban invocand pandemia a dat un ordin prin care toate spitalele din țărișoara sunt conduse doar de Ministerul Sănătății!!!De asta au fost schimbați o seamă de șefi de spitale...Așa a ajuns șef de spital prin Alba un chelner!!!Acum ...oi greși eu sau Tolontan și comentatorii care o tot dau cu Firea și PSD și nu au aflat???Și că să râdem...La Târgu Jiu tot Firea și PSD uitaseră că au apărat PCR de doi ani neinstalat și se trimiteau analizele la București,Timișoara sau Craiova?

xdf  •  21 octombrie 2020, 6:33

Ce are Orban cu un spital aflat in subordinea Primartiei Municipiului Bucuresti? De cand se ocupa Orban cu instalarea aparatelor de testare Covid-19? Ce are Orban cu stilul de manageriere a unui spital? \Ce cauta Orban in povestea asta,o evidfenta dovada a incompetentei unui manager de spital??

Petre Pandrea  •  21 octombrie 2020, 7:09

Din păcate, astfel de cazuri, multe, paralizează și parazitează sistemul de sănătate, la spitale și DSP-uri. Nepăsarea duce la absurdități, cum ar fi raportările suspecte - 1 caz nou pe județ de test pozitiv, de exemplu, când majoritatea județelor depășesc 100, apariția peste noapte a zeci de mii(!) de persoane vindecate - 18 septembrie, lipsa informațiilor privind locul și metoda de efectuare a testelor (aleatoriu sau țintint - pondere). Conștiință zero la pușcăriașii care ne conduc! Luați-i de guler!

ardelean  •  21 octombrie 2020, 8:55

A-ti scapat de Firea.Trebuie scapat si de psd ,pro si alde si se vor imbunatati multe in Romania

Andrei F  •  21 octombrie 2020, 10:02

O întrebare pentru tinerii frumoși și liberi și jurnalistul bun...Ce putea face Spitalul Colentina cu acel aparat când până de curând spitalul a stat mai mult gol ???? Cumva putea să ajute la testările mult trambitate de Firea și stopate de Minister prin DSP????Păi nu va spune stimabililor mereu ministrul sănătății că în țărișoara nu trebuie testat mai mult decât se face???Apoi cum poate decide Orban că spitalul Colentina sa treacă iarăși pe COVID daca spitalul ar fi al primăriei? Nu credeți că vă băgați singuri in ofsayd???

bg  •  21 octombrie 2020, 12:03

Poate ca putem scapa de un partid sau de altul...dar stiti de ce NU putem noi scapa? De PCR {pile, cunostinte, relatii}, de aranjamente obscure, de interventii ilegale, care altereaza scara de valori umane intr-o societate...Baronii locali, primarii, vor descentralizare, vor spitale in administrare, dar cand e vorba de o simpla "pantecareala" de-a lor, nu vorbesc de pandemie, solicita elicopterul SMURD si dau fuga cu totii sa se interneze la spitale din Bucuresti...Acum 3 luni, ziarul local, Jurnalul de Arges, il declara pe medicul R. Mihalcea - omul zilei, pentru ca la varsta de 35 de ani a ajuns sa conduca cel mai mare spital covid din tara si ptr. ca a ajutat multi argeseni infectati cu covid sa fie tratati la spitalul Colentina. Intr-o societate normala, bolnavii trebuie sa aiba acces la servicii medicale prin modul cum este organizat sistemul, transparent, cu numar de paturi libere, nu prin CINEVA din sistem...Cine spunea ca spitalul Colentina a fost gol in pandemie si ca nu era nevoie de ap. PCR? Poate ca se referea doar la faptul ca nu erau internati bucuresteni...Este si asta o practica sa aducem acuzatii, sa folosim informatii trunchiate pe post de argumente...iar unii chiar le cred...

ahuramazda  •  21 octombrie 2020, 13:04

E interesant sau poate "apocaliptica" aceasta situatie, cu privire la investigatia voastra, insa ce ar putea sa ma mai mire? Sa nu uitam ca un alt celebru spital bucurestean (actualul SCUB) a dat in judecata un fost pacient (pacient asigurat asta ca sa nu fie nicio interpretare, malitioasa si prosteasca din partea vreunor postaci - avand calitatea de angajat la momentul acordarii ingrijilor medicale) pentru a recupera de la acesta asa-zise costuri spitalicesti pentru serviciile acordate de spital acestuia pe perioada celor 2 internari ca urmare a aunui accident de munca suferit de acesta. Nu as vrea sa iterez aspectele ca cea de-a doua internare a veniot ca urmare a unei infectii nosocomiale dobandite ca urmare a primei internari precum si faptul ca analizele de la cea de-a doua internare nici macar nu i-au fost eliberate acelui pacient, acesta reusind totusi sa faca o poza cu telefonul dupa fisa medicala privind aceasta infectie. Trec si peste faptul ca aceasta actiune a fost depusa la mai bine de 2 luni dupa ce CCR a pronuntat decizia nr. 818/05.12.2019 prin care sintagma "precum si daune propriei sanatati" a fost declarata neconstitutionala, la Judecatoria Sector 5 Bucuresti, in speta 12.02.2020 cu prim termen de judecata la 06.10.2020 ora 13:00 si urmatorul termen de judecata la data de 19.01.2021 ora 14:00. O sa trec si peste faptul foarte important privind comportamentul completului de judecata si a avocatului SCUB aflat in substituirea avocatului principal (ciudat, cum poti trimite in instanta un avocat sa te reprezinte pe tine institutie publica, cand actiunea introductiva de instanta a fost semnata de departamentul juridic al SCUB [adica exista serviciu intern de pregatire juridica], iar tu ulterior angajezi avocati sa-i trimiti in instanta desi ai si serviciu de specialitate... Oare in fapt nu se mai spala asa, niste bani publici) raportat la adresa avocatului paratului, parat care, dupa ce a fost infectat nosocomial, este si dat in judecata sa plateasca pentru infectia nosocomiala dobandita in spital??? Dar acesta este sistemul medical romanesc...

Andrei F  •  21 octombrie 2020, 13:52

@bg ,,Spitalul Colentina primește din nou pacienți fără COVID-19. Anunțul făcut de Gabriela Firea....,,Articol de pe Libertatea !!!!!!!!!!!!!!!Spor la citit,sper ca ai fost plecat din tara si nu ca esti doar rau intentionat...Acum sa vad cine aduce argumente truncheate...dar sigur tu o sa crezi ce-ti convine!!!!

Andrei F  •  21 octombrie 2020, 14:39

,,În total, de la sfârşitul lunii martie şi până în prezent-27 iulie-, la Spitalul Clinic Colentina au fost internaţi 615 de pacienţi confirmaţi cu COVID-19, dintre care 310 din Bucureşti-Ilfov şi 305 din celelalte judeţe ale ţării, mai arată instituția din subordinea Primăriei Capitalei.,,Radoi Europa Libera Romania... Spitalul Colentina are peste 1200 de paturi....Poate cineva vrea sa inteleaga...

Stefan  •  21 octombrie 2020, 14:44

NU STIU NIMIC !... clasic romanesc!

Marco  •  21 octombrie 2020, 18:55

Nimic relevant in acest articol...O lupta intre doi politruci cu diploma medicala...Asteptam ceva serios, in legatura cu "prestatia" acestui guvern care a incarcerat 19 milioane de romani(sau citi om mai fi), care a traumatizat pe viata generatii intregi de copii nevinovati si virstnici discriminati, un guvern care a patronat furtul electoral cu sacii, un guvern care a distrus ramuri intregi ale unei economii care de abia supravietuia si "inainte", etc...O tara in ruina-economie, cultura, sport, moralitate-torturata psihologic de o mass-media platita si cu bani publici si de niste politicieni verosi, slugi ale unui sistem global criminal care sufoca intreaga planeta...Ca autor al unor articole curajoase in trecut, dle Tolontan, poate va luati si acum inima-n dinti si scrieti si ceva pe temele enumerate mai sus, in loc sa participati activ la corul cioclilor care prezic (pe bani frumosi) "apocalipsa" bazata pe cifre mincinoase si masluite din condei...Ironia soartei este ca si acesti ciocli (politicieni, "specialisti", "jurnalisti", "doctori") vor fi nevoiti sa traiasca intr-o societate distopica, de o mie de ori mai rea decit comunismul de care Romania s-a lepadat in 1989...Nu va fi o consolare pt noi ceilalti, dar vorba aia, "what goes around, comes around"...Vine el si momentul adevarului...

Ilie  •  22 octombrie 2020, 16:34

E in subordinea primăriei. Vine Nicușor și rezolvă. Sau invocă reaua moștenire. Ca PSD sau PNL. Păcat, că era băiat bun!. Dar s-a inhăitat cu Șică și puiul de *** Vlad Voiculescu și va deveni asemeni lor.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stelian  •  23 octombrie 2020, 21:58

E o meteahna veche a managerilor din Romania de a pune piedici cu orice preț oricui încearcă să scoată capul afară. Așa că mai bine sa se îmbogățească privatul cu parandaratul decât să crească faima concurenței din spital că mâine poimaine ii ia locul și adio șpăgi și privilegii

Megaescrocheria Covid  •  23 octombrie 2020, 23:32

Tolontan, *** Si Udrea parea vesnica, nu uita.

Cami  •  24 octombrie 2020, 9:33

Isi face sectie orl in fostul spital stb

Andrei F  •  24 octombrie 2020, 10:22

Pentru că am văzut și noul articol din Libertatea tot pe tema Spitalul Colentina...Eu îmi aduc aminte că cine a hotărât că spitalul să devina spital suport COVID ne spunea că a făcut această alegere pentru că la Colentina se putea trata multe boli asociate noului virus!!!Spitalul Colentina este foarte mare,peste 1200 paturi,multe discipline medicale adunate la un loc... Deci o secție ORL era fix pe logica decidentului poate de asta a și avizat!!! Treabă este că decidentul a trecut peste o problema mult mai mare decât înființarea secției ORL!!! Colentina desi are multe secții pentru multe discipline- are chiar cercetare medicala!!!- nu avea secție de infecțioase!!!! Și bomba am auzit- o ieri!!!! Guvernul a anuntat acum că face 200 de angajări de medici,o parte pentru noua secție de analize pentru COVID la Colentina!!!Deci cu cine trebuia să se deschidă secția de analize COVID daca spitalul nu avea personal dedicat pentru așa ceva???După cum am arătat într-un comentariu anterior cu citat din ,,Libertatea,, la începutul lui august spitalul Colentina în șase luni stătuse aproape gol și Ministerul avea să decidă că spitalul să revină la vechile activități....Mai acum câteva zile am auzit de spitale noi care stau goale prin Moldova... Căutați pe internet și o să vedeți că este adevărat!!!Sper ca Tolontan să audă și să facă ceva și în cazul acestora... Și încă nu am auzit că la Spitalul Colentina au fost problemele că la spitalul de excelență Suceava patronat de Rambu- Flutur dau că la cel din Alba care trebuia să fie condus musai de chelnerul liberal...

Obiectiv  •  25 octombrie 2020, 10:56

Subscriu in totalitate celor postate de catre @ Marco!

Comentează