DOCUMENT care arată cât de gravă e situația: Arafat ordonă spitalelor să nu mai refuze pacienții aduși cu ambulanțele, chiar dacă nu mai au locuri

De Cătălin Tolontan

marți, 3 noiembrie 2020, 7:01

De Cătălin Tolontan

Luni, 2 noiembrie, în calitate de comandant al acțiunii, Raed Arafat a emis Ordinul 4649281 care cere tuturor spitalelor și Unităților de Primiri Urgențe din România să stopeze fenomenul de a respinge aducerea la spitale a suspecților de COVID, dar și a pacienților non COVID, “indiferent de situația locurilor disponibile în spitale”.

O ședință de urgență a avut loc luni la Ministerul de Interne, unde au fost chemați câțiva responsabili ai Sănătății.

SMURD și Serviciile de Ambulanță, în special cele din București, au reclamat faptul că “Avem mașinile pline cu oameni și spitalele au început să spună către dispecerate: Ocoliți-ne, nu putem să vă primim acum, nu avem locuri disponibile”, conform unui specialist familiar cu discuția de la MAI.

“E un obicei mai vechi, care însă acum a devenit destul de frecvent. Dacă te primește în curte cu ambulanța și ajungi la UPU, atunci bolnavul rămâne în spital, până când poate fi externat sau transferat. Dar dacă spitalul îți spune din timp că nu are loc, atunci ești obligat să-l duci în altă parte”, a explicat un medic de la un spital de urgență, pentru Libertatea.

La finalul discuției, Raed Arafat a decis să ordone spitalelor, în mod explicit, să nu mai refuze bolnavi, chiar și pe fondul supraaglomerării.

Raed Arafat, în Ordinul 4649281 din 2.11.2020:
Începând cu data prezentului ordin, toate Unitățile de Primiri a Urgențelor (UPU)/UPU-SMURD Compartimentele de Primiri a Urgențelor (CPU) au obligația de a prelua toți pacienții aduși de către ambulanțele aparținând serviciilor de ambulanță publice sau SMURD, indiferent de situația locurilor disponibile în secțiile spitalelor de care aparțin.

Ordinul emis ieri de Raed Arafat

Ca să prevină tactica de a bloca efectiv accesul salvărilor, șeful DSU a atras atenția că “Unitățile sanitare nu au dreptul să restricționeze accesul ambulanțelor la structurile de primiri urgențe sau camera de gardă”.

Arafat cere propriilor oameni, de la UPU, și ca pacienții să fie evaluați rapid și pentru ca echipajele care au adus pacienții să poată pleca în cel mult o oră, ca să revină în circuitul apelurilor 112.

El se referă în Ordin și la bolnavii non-COVID, spunând dispeceratelor că au obligația să distribuie bolnavii de urgențe “către cel mai apropiat spital competent”, de asemenea “indiferent de situația locurilor disponibile”.

Comentarii (56)Adaugă comentariu

Tudor  •  6 noiembrie 2020, 18:28

Niște *** care au funcții călduțe și care nu sunt capabili să fie eficienți

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Grigore  •  6 noiembrie 2020, 18:32

De 6 ani e Arafat în fruntea DSU. Nu a avut timp să se pregătească pentru așa ceva? Sau pe el îl interesa doar războiul cu serviciile de ambulanță și SABIF?

Crin  •  6 noiembrie 2020, 18:35

Se pare că Arafat e numit ad vitam șef la DSU. Chiar nu e posibil așa ceva în condițiile în care e de 6 ani la șef DSU. Această structură coordonează inclusiv prefecții. Dacă nici el nu e responsabil de acest eșec, atunci cine?

Bogdan  •  6 noiembrie 2020, 18:39

Ați văzut imaginea cu coada de dricuri de la spitalul din Craiova? Groaznic

Miruna  •  6 noiembrie 2020, 18:43

Halal să defilezi 6 ani ca salvatorul nației și când e nevoie de tine să eșuezi lamentabil. De fapt, ce ne mai mirăm? Un exemplu bun e Colectiv

Trasca  •  6 noiembrie 2020, 18:47

Asemenea individ nu ar mai trebui să fie lăsat să conducă DSU

Comentează