Noaptea când lumea și-a pierdut mirosul și gustul și n-a simțit câte voturi îi vor da oamenii lui Trump

De Cătălin Tolontan

miercuri, 4 noiembrie 2020, 10:07

De Cătălin Tolontan

Indiferent de rezultatul alegerilor din SUA, care mai poate întârzia și poate fi contestat în justiție, un lucru e clar: după 4 ani de turbulențe, chiar dacă Joe Biden susține că e pe drumul de a câștiga alegerile, americanii i-au acordat mai multă încredere lui Trump decât se credea. Bărbatul egolatru de la Casa Albă nu doar că n-a pierdut cursa de departe, cum credeau mulți democrați, ci dimineața din Europa îl găsește pe președinte cu mai multe opțiuni și combinații de calcule de a-și adjudeca victoria.

După o noapte epuizantă, care continuă încă, Donald Trump are prima șansă pe tablele colorate ale televiziunilor pentru a ajunge la 270 de voturi ale electorilor.

Întâi, a fost șocul valului hispanic pro Trump din Miami.

Chiar și analiștii din echipa lui Biden, citați de CNN sau de FOX, unde Chris Wallace și ceilalți au fost niște profesioniști impecabili, au tresărit nu pentru că Biden a pierdut Florida, ci pentru că a făcut-o prin participarea însemnată a comunității cubaneze din Miami, care a votat masiv cu Trump.

Da, votanții veniți din Havana sunt, în mod tradițional, republicani, dar nimeni nu se aștepta la un asemenea scor.

Însă părea cu adevărat implauzibil ca performanța lui Trump printre alegătorii latino din Miami să fie mai bună în 2020 decât în 2016.

Apoi, Trump a revenit în North Carolina și Ohio, unde Biden începuse bine, pentru că inițial s-au centralizat voturile prin poștă sau în avans, predominant democratice. Georgia și Texas nu și-au confirmat schimbarea pe care miza Biden și au rămas în roșu. Până la această oră, doar cu Arizona a reușit Biden un break, singura schimbare față de acum 4 ani, cel puțin până acum.

“Două Românii” n-a fost o vorbă doar pentru noi. Harta Statelor Unite e azi împărțită între marile aglomerări urbane albastre și restul teritoriului, în roșu.

Aici intră și suburbiile, 50% dintre locuitorii Americii locuiesc în ele, unde fotografia lui Trump e pe bordul truck-urilor a căror oglindă retrovizoare e, uneori, cât un televizor de pe vremea când ne uitam la fotbal la bulgari.

Între orașele ideilor, cum le place locuitorilor lor să le numească, și populația care a ieșit în număr imens pentru Donald Trump se vorbește ca despre două constelații. Și poate că sunt. Dar nu întotdeauna în direcția simplă. În Michigan sau Pennsylvania, cele două state care au rămas cruciale, se muncește de se rupe, sunt ardelenii noștri, oameni care își iau, în afară de concediu, două, trei zile libere. Pe an.

Ceva li s-a părut nedrept, ceva poate că i-a speriat în lumea întrezărită. Și au ieșit să voteze, chiar mai mult decât acum 4 ani și, deloc puțini dintre ei, l-au votat pe Trump.

E de văzut, pentru că primele cifre demografice arată că mobilizarea a fost mai degrabă la cei vârstnici, dacă orașele universitare, de care sunt pline statele americane, s-au străduit la rându-le. Sau au făcut ca la noi, în 2016, când tinerii au stat acasă.

Ce e aproape sigur e că Donald Trump a convins, la votul popular, mai mulți oameni decât în 2016.

Mai e ceva. Formidabilă a fost mobilizarea administratorilor votului și a voluntarilor. Fie ei republicani sau democrați, să centralizezi 90% din voturi în Florida în două ore e uluitor, căci vorbim despre 10 milioane de voturi numai în acest stat, mai mult decât am avut noi la alegerile prezidențiale din 2019.

Acest imens aparat electoral, camera de panică a democrației, n-a avut timp să-și piardă mirosul, gustul și speranța că și mâine va fi o zi, indiferent cine va fi ales președinte.

Comentarii (57)Adaugă comentariu

Gicu  •  5 noiembrie 2020, 14:23

@de peste ocean ai perfecta dreptate frate. Stai sa vezi ce o sa sara lumea in sus când o să afle că trebuie să plătească inapoi acel stimulus de 1200$ in 2021 cand isi fac taxele dar asta nu mai e problema lui ci a lui Biden. Pe Trump nu l-a interesat niciodata nimic altceva decat propria persoana si familie. Acest muppet portocaliu a stricat aproape tot in tara asta iar de relații externe nu mai vorbesc. La democrați le trebuie 10 ani sa repare tot. Acest individ care și-a angajat toată familia la Casa Albă îl acuza pe Biden ca e socialist/comunist iar spălații pe creier îl cred. America este deja de 4 ani în comunism dar fraierii "nu știe". Pe Netflix sunt cateva documentare despre portocaliu si familia lui. "Trump dinasty" si "Meet the Trumps: From Immigrant to President" le recomand si doar cei care vor să înțeleagă vor înțelege cine este acest individ. Trump este cel mai mare "președinte fraudă" din istoria Americii. Mai mare si decat Nixon.

ovialex23  •  5 noiembrie 2020, 15:47

Pur si simplu nu inteleg cum a reusit Trump sa ajunga idolul atitor milioane de oameni din clasa mijlocie americana, dupa atitea dovezi de dictatura personala, bataie de joc la adresa unor comentator, indiferenta crasa in ceea ce priveste evolutia Covid, etc. Ma asteptam ca multe state din sud, unde predomina afro-americanii sa-l voteze pe Biden dar surpriza, Trump a cistigat mai multe state decit Biden. Daca ar fi cistigat si California, ar fi fost acum presedintele reales. A mai fost in istorie, undeva in mijlocul Europei, in ultima suta de ani un demagog si un teatral care a devenit idolul maselor si dupa citiva ani lumea era pe marginea prapastiei. Vazindu-l cum minte, cum se comporta, cum inventeaza si cum falsifica realitatea, adevaratul parinte al natiunii americane F.D. Roosevelt s-ar rasuci in mormint.

ManX  •  5 noiembrie 2020, 17:45

In secunda asta nu stiu care este actualitatea si rezultatul alegerilor. Acum am ajuns acasa. Citind articolul nu am reusit sa-mi fac o idee de partea cui esti. Sper sa fie Trump cel ales. Mi-as dorii sa fii departea lui Trump. Daca avea o retinere în felul în care se exprima, iesea presedinte leger cel putin 60% de voturi. O sa public acest mesaj si pe facebok. Poate putin diferit. Sanatate tuturor.

SHOSHONE  •  5 noiembrie 2020, 18:21

@ovialex23: ai să înțelegi când o să crești mai mare. Până atunci pune mâna pe carte.

ovialex23  •  5 noiembrie 2020, 20:07

@SHOSHONE: cred că faci o confuzie între subiect și predicat. Mârlănia, golănia și proasta creștere o manifestă cei care nu au replică la afirmațiile sau obiecțiile unei alte persoane. Și atunci aplică metoda pumnului. Singurele afaceri reușite de Trump au fost vânzările de arme. Ne-a vândut nou, le-a vândut Arabiei Saudite, le-a vândut Japoniei și Taiwan-ului. De aceea cerea țărilor din NATO să-și crească cheltuielile militare la 2% din PIB, ca să cumpere armele din SUA. Cam toate țările din NATO se dotează cu armament din SUA. Doar câteva țări au "mișcat" în front, Franța cu avioanele Mirage 2000 și Germania cu tancurile Leopard. Că în rest, cam totul e în cădere în SUA. Compania Boeing și-a dat cu stângu-n dreptu cu Boieng 737-MAX. S-a pupat cu sadicul Kim Jong-un (un demn urmas al sadicului Stalin). Alte reușite? Șomajul e peste 10%. Sunt peste 200.000 de morti de covid-19. Așa că, mai citește și tu și după aceea dă lecții de educație și cultură.

Vasile Gogu  •  5 noiembrie 2020, 22:59

Cuvântul "implauzibil" nu există în limba română, domnule Cătălin Tolontan

Etele  •  6 noiembrie 2020, 11:20

Exista o sansa destul de mare ca Biden sa castige si in Georgia si chiar si in Pennsylvania. Exista o sansa destul de mare ca scorul final sa fie zdrobitor: 306 la 232. Iar la votul popular o diferenta de peste 3 milioane de voturi, chiar 4 milioane, in favoarea lui Biden. Chiar cred ca se va intampla. Si atunci, chiar daca Trump a depasit din nou asteptarile, si asta pentru ca fanii sai au iesit masiv la vot, tot o infrangere mare se va chema. Si asta, pentru ca si oponentii sai au iesit masiv la vot, deci concluzia cu "tara nu a repudiat directia politica a presedintelui" nu va mai fi chiar valabila. Vrea sa cred ca America nu se cufunda cu totul in mocirla si ca isi va recupera din reperele morale pierdute. Trump nu este nicidecum primul favorit sa faca 270 voturi ale electorilor, el se scufunda incet dar sigur. Fie sa dispara acest personaj sinistru si sa nu mai auzim de el sau de altii ca el niciodata.

Comentează