Săptămâna în care Gazeta Sporturilor a fost în atenția a trei prestigioase ziare ale lumii: The Guardian, The Times și Boston Globe

Filmul Colectiv, propunerea României la Oscar pentru film internațional și, totodată, propunerea distribuitorului american Magnolia la Oscar pentru film documentar, urmărește investigațiile jurnalistice ale Gazetei și renașterea atitudinii civice din societatea românească

sâmbătă, 14 noiembrie 2020, 7:39

de Andrei Crăițoiu

Documentarul românesc Colectiv, regizat de Alexander Nanau, va fi lansat pe 20 noiembrie în Marea Britanie și Statele Unite. Pe măsură ce relatează despre film, media din toată lumea remarcă apreciativ calitatea jurnalismului din Gazeta Sporturilor.

Într-o singură săptămână, trei dintre cele mai importante publicații globale au elogiat filmul, reușita regizorului și munca ziariștilor de investigație de la GSP și curajul surselor care au încredere să discute cu presa.

The Guardian (UK), 13 noiembrie: “Colectiv, cel mai surprinzător film de jurnalism din lume” – ”The world’s most jaw-dropping journalism movie”.

”O echipă tenace de jurnaliști sportivi și whistlebloweri consecvenți transformă acest documentar într-o dramă de redacție la fel de palpitantă ca All the President’s Men”
The Guardian

„Există ceva palpitant în a privi realitatea lipsită de farmec a reporterilor de știri din redacția Gazetei Sporturilor, care se scotocesc după pixuri și blocnotesuri, strângând din dinți și ascultând politicienii mincinoși care trăncănesc la conferințe de presă, iar în cele din urmă fac ravagii pur și simplu punând întrebări. Miniștrii demisionează, managerii spitalelor sunt luați cu cătușe, dar nu există triumfalism în redacție; jurnaliștii se plâng de dureri de cap și stau pe podea, îngroziți de evenimentele care se desfășoară”, scrie jurnalista Amelia Gentleman pentru The Guardian.

The Times (UK), 11 noiembrie: ”Colectiv, cel mai bun film de jurnalism de la «Toți oamenii președintelui»” –  ”Collective: The best film about journalism since All The President’s Men”.

„Nu e o hiperbolă să îi așezi pe Nanau și pe Cătălin Tolontan, de la Gazeta Sporturilor, care conduce investigațiile, în aceeași linie cu Bob Woodward și Carl Bernstein”, susține Ed Potton în The Times, ziar fondat acum mai bine de 200 de ani și primul dintre marile titluri ale lumii botezate cu substantivul „Time”.

The Times îi portretizează, cu deferență, pe jurnaliștii Gazetei drept „niște oameni subevaluați, fără niciun indiciu de autoadmirație”.

The Boston Globe (USA), 11 noiembrie: ”Tolontan și colegii săi dezvăluie o rețea de lăcomie cinică și abuzuri ale autorităților, care implică mafia.

„Echipa Gazetei Sporturilor este precum cea din redacția Boston Globe în Spotlight (2015) sau Woodward și Bernstein în «Toți oamenii președintelui»”, notează Peter Keough în articolul din Boston Globe, chiar ziarul care a realizat impresionanta investigație a echipei Spotlight, legată de abuzurile sexuale ale prelaților catolici în Boston.

Gazeta Sporturilor a construit un site special cu peste 200 de articole care au stat la baza acestor dezvăluiri.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Andrei F  •  14 noiembrie 2020, 13:51

Da tare saptamana aceasta...dar doar pentru gesepisti...Altfel eu aud ca in spitale se moare la greu...aud de familii care trebuie sa stea in casa zile intregi cu membrii care au murit din cauza virusului...aud ca se moare si din cauza cetii...aud ca pacientii suna zile intregi niste autoritati care nu mai raspund nici la telefon...aud de milioane de masti contrafacute...aud de abia acum cateva voci ale autoritatilor care vorbesc de posibilul transfer al pacientilor afectati de virus in strainatate si uite au trecut 8 luni....Bine ca lui Tolontan ii arde de altceva...Ca sa vezi....pesta porcina anii trecuti a avut mai multe articole decat Coronavirusul acum...Cu asta am spus tot ce era de spus...

Crisian  •  14 noiembrie 2020, 16:56

Domnule Tolontan, Mi-ar plăcea să faceți un pic de curățenie și in propria ograda, pentru ca e plin site-ul GSP.ro de băieți necalificați care au acces la tastatura. Nu stiu cum puteți accepta asemenea *** care vânează “clickuri” și care produc doar cantitate in detrimentul calității.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vali  •  14 noiembrie 2020, 18:16

Pentru un mediu civilizat, nu mai permiteți tot felul de comentarii de la unii abonați. *** pot găsi alta distracție. Sunt articole și comentarii distruse de neterminați care nu știu decât să înjure GSP, Mititelu, clona, FCSB, steaua. Doar că dementii să-i și vadă numele său să își ia bănuțul de la ferma de troli. Presa americană serioasa permite așa ceva?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Natafletz  •  14 noiembrie 2020, 21:14

Nah, mergeti acu la Piatra Neamt... filmați si acolo, sa va vad pe cne dati vina!! Hai Tolontane, arată'ți aceeași măsură!

Mac  •  15 noiembrie 2020, 10:59

Observ că nu e nimeni în stradă după tragedia de la Piatra Neamț. Corupția nu mai ucide?

pacientul englez  •  15 noiembrie 2020, 11:37

prima intrebare care necesita raspuns urgent... in momentul scurtcircuitului cate cadre medicale erau in incapere ? ( remember cazul maternitatea giulesti),

Mircea  •  15 noiembrie 2020, 13:05

documentarul este foarte bun...pacat insa ca gazeta este in general un tabloid de senzatie plin de barfe...:(

Comentează