A cerut dosarul medical al mamei moarte de COVID, iar managerul spitalului i-a spus că-l poate elibera numai cu acordul decedatei

Răspunsul în scris către familia Nemțoiu îi aparține managerului Bogdan Nica, vechi membru PNL Prahova, instalat pe 26 octombrie manager al Spitalului Județean de Urgență Ploiești. Trecut în 2019 la ALDE și numit la Ministerul Mediului de Viorica Dăncilă, Bogdan Nica a revenit în 2020 în preferințele liberale. E la a cincea funcție publică de conducere ocupată de la începutul acestui an!

luni, 23 noiembrie 2020, 10:19

de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan

Documentul prin care managerul dr. Bogdan Nica a refuzat să dea familiei Nemțoiu dosarul medical al Elisabetei Nemțoiu Citeşte întreaga ştire: A cerut dosarul medical al mamei moarte de COVID, iar managerul spitalului i-a spus că-l poate elibera numai cu acordul decedatei
Documentul prin care managerul dr. Bogdan Nica a refuzat să dea familiei Nemțoiu dosarul medical al Elisabetei Nemțoiu

„I-au găsit probleme la inimă după ce s-a născut. Le-au zis părinților că nu o să trăiască mai mult de 18 ani. Dar mama a trăit”.

La 18 ani, Elisabeta Nemțoiu se căsătorea.

„Apoi, i-au zis că nu poate să facă niciun copil”.

Elisabeta Nemțoiu a făcut doi copii. Ei sunt cei care acum vor să afle de ce a murit, la 71 de ani, mama lor.

Elisabeta Nemțoiu (1949-2020)
Elisabeta Nemțoiu (1949-2020)

Să se întoarcă mortul de la groapă sau dați-ne în judecată

Elisabeta a fost internată duminică, 25 octombrie 2020, la Spitalul Județean din Ploiești, a fost tratată acolo, apoi în secția externă Boli Infecțioase, fostul Spital Movila din oraș, a fost transportată din nou la Spitalul Județean, unde a murit pe 6 noiembrie.

Familia a solicitat, prin frate, dosarul medical al Elisabetei Nemțoiu. „Au fost probleme cu oxigenul zile în șir, pe care le-am aflat din multe discuții cu multe persoane, cadre medicale și colege de salon ale mamei mele”, au spus membrii familiei ziarului.

Cererea fiului Elisabetei Nemțoiu de a primi dosarul medical cu evoluția stării mamei sale
Cererea fiului Elisabetei Nemțoiu de a primi dosarul medical cu evoluția stării mamei sale

Spitalul însă a refuzat-o. Motivul? Mama ei, decedată pe 6 noiembrie, nu și-a dat acceptul pentru ca rudele să-i vadă documentele medicale.

Informațiile cu caracter confidențial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul își dă consimțământul în mod explicit sau dacă legea o cere în mod expres Răspunsul managerului dr. Bogdan Nica, pentru familia Nemțoiu

Familia a înțeles exact mesajul clar al managerului Bogdan Nica: vă dăm documentele când se întoarce mortul din mormânt sau când câștigați procesul în instanță împotriva spitalului. În multe cazuri, în România, cele două întâmplări au aceleași șanse de a se realiza. Procesele împotriva spitalelor pot dura ani buni în justiție, iar rezultatele sunt complet impredictibile.

Așa că femeia s-a hotărât să ofere ziarului întregul jurnal audio ținut de ea ca fiică, timp de 13 zile, de la internarea mamei și până la deces.

E un jurnal în care mama nu vorbește, pentru că starea ei a fost gravă, dar vorbesc oamenii din jurul ei, inclusiv angajații spitalelor.

„Nu vreau să cred că totul a fost în zadar”

„Se aud, foarte clar, toate problemele cu care s-a confruntat. Dacă nu putem să ne uităm pe documente, să i le arătăm unui specialist, măcar putem arăta tuturor ce s-a întâmplat în cele 13 zile. Și poate asta va ajuta pe cineva, pe viitor. Nu vreau să cred că a fost totul în zadar”, spune Elena.

Contactat de Libertatea pe 5 noiembrie, în chestiunea lipsei de oxigen, Bogdan Nica, managerul Spitalului Județean Ploiești, cel mai mare din județ, a spus: „Nu este adevărat, au fost probleme până să vin eu, erau saloane fără oxigen”.

La momentul ăsta, cu sprijinul Consiliului Județean, am obținut bani și montăm prize de oxigen și o nouă stație de oxigen acolo. Am suplinit cu butelii Dr. Bogdan Nica, directorul Spitalului Județean Ploiești

Pe 6 noiembrie, Elisabeta Nemțoiu a murit și ulterior a venit răspunsul managerului Bogdan Nica către familie.

Cine este Bogdan Nica?

Fostul secretar general în Ministerul Sănătății în perioada lui Eugen Nicolăescu

Bogdan Nica, 53 de ani, absolvent de Medicină la Cluj, a fost membru PNL din 1990 și membru PNL Prahova din 2005, când a și fost numit șef la DSP, conform propriului CV.

Bogdan Nica. Foto necenzuratph.ro
Bogdan Nica. Foto necenzuratph.ro

Printre funcții publice de conducere ocupate de el în ultimii 15 ani se numără:

Nica, 2019: „PNL a rămas o siglă. Am ales ALDE, pentru că este un partid liberal”

Până în acest punct, cariera administrativă a lui Bogdan Nica a curs după formula frecvent întâlnită în România: „Când sunt ai mei la putere, prind o funcție, când vin ceilalți, stau pe bară”.

În ultimele zile ale lui februarie 2019, Bogdan Nica a schimbat însă tabăra politică și, în timpul guvernării PSD-ALDE, s-a înscris în ALDE.

„În momentul de faţă nu a fost o decizie grea să părăsesc PNL. PNL a rămas o siglă. Am ales ALDE pentru că este un partid liberal”, a declarat el.

În scurt timp după ce s-a declarat susținător ALDE, Nica a fost numit secretar general adjunct în Ministerul Mediului, în aprilie 2019, sub semnătura Vioricăi Dăncilă.

În ciuda acestor evenimente publice, șeful filialei PNL Prahova a susținut ieri, întrebat de Libertatea, că Bogdan Nica nu a plecat niciodată din rândul liberalilor.

Nu există nicio adeziune la ALDE pe numele lui Nica. Bogdan nu a depus nicio adeziune la alt partid, el a fost membru PNL tot timpul, chiar și atunci când a avut o funcție în Guvernul Dăncilă, ca secretar la Mediu Iulian Dumitrescu, șef PNL Prahova

Când Dăncilă pică, Nica revine în favorurile liberalilor și ocupă 5 funcții în 2020

După ce PNL a revenit la guvernare, Ludovic Orban l-a eliberat pe Nica din funcția de secretar general adjunct la Ministerul Mediului, pe 29 ianuarie 2020. Nica a revenit în preferințele PNL, conform unor surse din filiala Prahova, și, după mișcarea politică în sens invers, a devenit din nou șef, foarte repede. Pozițiile lui în acest an au fost:

  1. Secretar de stat adjunct în Ministerul Mediului – până pe 29 ianuarie 2020.
  2. În 26 februarie 2020 a fost numit director la Agenția Națională de Mediu Prahova.
  3. După o lună, în 26 martie, pleacă din funcție și ajunge director la DSP Prahova.
  4. Apoi, în 15 iulie 2020, Nica anunță că pleacă și de la DSP pentru că este numit de ministrul Nelu Tătaru director general în Ministerul Sănătății.
  5. După încă trei luni, pe 26 octombrie, părăsește Ministerul Sănătății și este instalat manager al Spitalului Județean Ploiești de către Iulian Dumitrescu, la cererea asumată public a ministrului Nelu Tătaru, care nu putea schimba el conducerea, pentru că este o decizie a Consiliului Județean, conform legii.

Poziția de manager de spital este, pentru Bogdan Nica, a cincea funcție publică succesivă pe care a ocupat-o în anul 2020.

Jurnal: ultimele 13 zile ale doamnei Elisabeta

* Copleșită de emoții, în convorbirile pe care le are cu cadrele medicale și cu pacienții din spital, Elena îi spune uneori mamei sale Elisabeta pe numele mătușii, Ecaterina.

25 octombrie. Elisabeta Nemțoiu, 71 de ani, ajunge noaptea la UPU, „noi știam că din cauza problemelor cu inima”, și este internată la Terapie Intensivă la Spitalul Județean din Ploiești.

– Tot ce vă pot spune este că e ventilată mecanic. Este ajutată de un aparat să respire, îi spune un cadru medical fiicei.

– Ah. Am înțeles… Nu e conștientă…

– Parțial e conștientă, că nu e inconștientă, nu e în comă.

„Spuneți-i că o iubim mult”

Într-o discuție cu alt medic, fiica îi lasă și un mesaj femeii care nu poate vorbi la telefon.

„Dacă mai mergeți pe la dânsa, spuneți-i că o iubim mult. Și că o așteptăm acasă”

26-27 octombrie. Elena interpretează ultimele vești drept unele bune. „Deci doamna Nemțoiu este cu o evoluție bună, a fost detubată aseară, ieri de fapt…”

28 octombrie. Alt dialog care dă speranțe.

– (Cadru medical) Momentan este stabilă. 
– Înțeleg. Ieri respira cu mască. Astăzi? Tot cu mască?

– Tot la fel, da, da.
– Și se prevede schimbarea de salon? Sau?

– Mai vedem. Dacă până mâine se menține așa, cel mai probabil va pleca, da.

Elisabeta iese din ATI

29 octombrie. Și vine vestea.

– (Cadru medical) Mama dumneavoastră a fost mutată la boli infecțioase.
– Mă bucur.

– Da, și noi ne bucurăm! A plecat acum o oră. (…)
– Am înțeles… Deci a plecat în altă parte.

– Unde sunt bolnavii mai sănătoși.

Elena reușește să intre în contact cu femeile din salonul mamei sale din noua locație, secția externă Boli Infecțioase. Fostul Spital Movila din oraș. Una îi dă primele detalii, îi spune că mama e, totuși, „pe oxigen”.

„Nu știu cât de prezentă e, așa”.

„Este. Dânsa doarme mai mult. Este, este. M-a recunoscut. A știut cine sunt”, răspunde, plină de speranță, Elena.

30 octombrie – 1 noiembrie. Urmează 3 zile în care veștile sunt puține. Medicii nu pot fi prinși, legăturile sunt tot mai firave.

Ruptura aproape totală dintre bolnavi și familie este una dintre trăsăturile greu de îndurat, dar obligatorie sub aspect sanitar, ale bolii COVID. Ca alte zeci de mii de familii din România și milioane din întreaga lume, și familia Elisabetei a înțeles acest lucru și nu reproșează medicilor comunicarea sporadică.

Pe 2 noiembrie se întâmplă ceva.

2 noiembrie. O colegă de salon introduce în ecuație o nouă problemă. Oxigenul. Dificultăți tehnice la instalația de oxigen.

Trezită la 3 noaptea de Elisabeta, o altă pacientă își dă seama că ceva nu e în regulă.

„Și mergeau, nu mergea… nu mai avea niciun fel de presiune. Nu numai la dânsa. Tot sistemul de oxigen. Și-atunci mi-am dat seama, mă, îi scade saturația și nu reacționează”.

Colega de salon: „Dumnezeu a făcut să iasă un bărbat pe sală, de la salonul de bărbați, și-atâta gălăgie a făcut, și-atâta a țipat, doamnelor, leșină lumea și rămâne fără oxigen!”.

Nici chiar ei nu sunt de vină că se termină, nu știu ce fel de instalație are. Se mai oprește. Câteodată vine presiune bună, câteodată mai mică. Și au făcut, ce n-au făcut, că într-o jumătate de oră a venit Colegă de salon a Elisabetei

– Of, Doamne, ce nenorocire. Asta nu mi se pare deloc bună. Au nevoie de oxigen. Trebuie să fie oxigen, spune Elena.
– E, și asta vreau să vă spun, că dânsa e cu saturația cea mai mică din salon. Deci noi, care am purtat și așa, ne-am mai revenit. Dar dânsa, fără, are 81!

2 noiembrie. Prima discuție cu un medic de la Boli Infecțioase:

– (Medic) Este staționară, așa cum a venit din Terapie, nu e nici mai bine, nici mai rău.
– Dar așa, în timp, din experiența dumneavoastră, o să poată respira fără oxigen?

– Eu nici nu știu dacă va trăi, doamnă.
– …

– Deci dacă va trăi, probabil că va respira fără oxigen, dar nu știu dacă va trăi. Sincer vă spun.
– …

– Deci la cum o văd și la cum evoluează virusul ăsta nu știu, nu pot să garantez că va trăi, deși a ieșit din Terapie Intensivă.
– M-ați lăsat fără cuvinte.

– Păi, da, îmi pare rău, da nu pot să vă mint, că nu e cazul să vă mințim acuma.
– Eu vream să vă întreb dacă merge acasă… curând… dar nu-mi dau seama când… nu știu cum e acolo.

– V-am explicat cum îi situația. (…)
– Pot să vă sun în fiecare zi sau…

– Nu în fiecare zi. Că am 20 și ceva de bolnavi și dacă sună în fiecare zi cred că ajung la Psihiatrie eu în primul rând. Deci la trei zile, așa, sunați.

3 noiembrie. Altă colegă de salon, o nouă rugăminte din partea fiicei:

Voiam doar dacă puteți, din suflet, dacă vă treziți noaptea, să vă uitați un pic pe la mama. Vă rog din suflet.

Pentru că problemele cu oxigenul par a fi aceleași.

– (Altă colegă) Ele au în perete, toate la rând… și toată lumea primește același gen de oxigen. Numai că, din când în când… probabil vine în fluctuații, așa.
– Scade presiunea mai ales noaptea, da.

– Scade presiunea, da.

Elena prinde și o infirmieră, pe care o roagă să se uite cu atenție la mama ei, care are probleme cu saturația.

„Dacă îi scade oxigenul, o să-i punem o butelie mai mică”, spune aceasta.

„Nu vă faceți griji, că noi răspundem de viața lor”

4 noiembrie. O angajată îi recunoaște Elenei problemele. O asigură întruna că mama ei e bine îngrijită, însă scapă în discuție toate neajunsurile:

– Au fost probleme, da. S-a umblat la instalația de oxigen. Dar stați liniștită, că s-a renovat. Le face în fiecare salon, îi mută, i-am pus la butelii. Nu i-am lăsat așa. Și acum are, este în regulă. Da.

Nu mai merg liniile că sunt foarte mulți și nu mai fac față. Și sare apa aia ionizată… s-a mai dus pe… mă rog. Nu știu ce s-a întâmplat și noi noaptea rămâneam fără

– Sunt 50 și ceva și vă dați seama că dintre ăștia ca dânsa sunt un sfert, restul sunt pe picioare și vin și ne anunță, venim și noi, mai mult de 5 minute nu durează.

– La 3.00 am intrat eu și i-am schimbat, că am schimbat la toți, care erau trecuți pe butelii, i-am pus înapoi la oxigenul din perete și am văzut-o că era un pic mai sfârșită, așa, mai leșinată, ca să zic, să înțelegeți și dumneavoastră.

Nu vă faceți griji, că noi răspundem de viața lor, nu rămâne așa

5 noiembrie. Nu rămâne, situația e tot mai dinamică. O altă angajată recunoaște, a doua zi, că „avem butelii de oxigen, dar nu avem butelii pentru fiecare bolnav în parte.

Și se pune pe rând. 50 de paturi… Și câteva butelii. Și nici buteliile acelea nu mai fac față. Pentru că-s butelii micuțe”.

„Azi-noapte a fost mai rău cu oxigenul, toată noaptea n-am dormit, am fugit după oxigen”, spune și colega.

Elena cere „cu mami”. Elisabeta nu poate să vorbească. „E prea obosită”, spune vecina de salon. Povestește că au fost mutați în mai multe saloane pentru a se repara prizele de oxigen.

6 noiembrie. Ziua începe cu o veste oribilă.

– (Vecina de salon) Doamnă, să știți că o ia, o duce la Terapie Intensivă. La Județean. A luat-o deja.
– Aoleu, de ce? Era rău…

– Acum, acum… Păi nu mai avea aer.

Elena sună la Județean. Răspunde medicul care a preluat-o pe mama ei.

– Sunt fiica doamnei Nemțoiu. A ajuns astăzi la dumneavoastră de la Boli Infecțioase.
– Da, da, da, a ajuns acuma. Doamna se află într-o stare destul de bună. Stabilă. Are saturație bună.

– Are saturație bună!
– Da, 98, 97.

Interviu cu managerul Nica: „Domnule, nu știu, că eu nu semnez de obicei așa ceva” și „Familia îmi poate scrie mie, se rezolvă împreună cu juridicul”

Libertatea a discutat cu managerul Spitalului Județean Ploiești, Bogdan Nica.

– Domnule manager, într-un răspuns către familia Nemțoiu, spuneți că nu le puteți elibera documentele medicale, pentru că nu există acordul expres al femeii.
– În primul rând, doamna Nemțoiu nu a murit din cauza unei probleme cu oxigenul, avea o formă severă de COVID, a murit la Terapie Intensivă. Familia îmi poate scrie mie, se rezolvă împreună cu juridicul, nu este nicio problemă. Vă zic sincer, da, și eu aș putea avea nemulțumiri dacă aș fi în locul lor, dar știți cum este aici, sună telefoanele, avem o mulțime de ambulanțe, nu doresc nimănui să fie directorul unui spital de COVID în care sunt 200 de pacienți.

– Da, dar oamenii au un document semnat de dumneavoastră prin care ați refuzat accesul la dosarul medical.
– Domnule, nu știu, că eu nu semnez de obicei așa ceva. Este treabă de juridic. Dar oricând, asta se rezolvă, nu este o problemă.

– Și cu problemele cu oxigenul, inclusiv aparținătorii doamnei Nemțoiu vorbesc, au dovezi referitoare la respectivele probleme…

– Doamna a fost internată la Terapie Intensivă, unde există mii de litri de oxigen.
– Da, dar înainte a fost la Boli Infecțioase, unde au existat anumite probleme. – Au fost probleme acum trei săptămâni, înainte să vin eu, când nu exista oxigen în fiecare salon. Vă dați seama, crește capacitatea, chiar acum am vorbit cu cei de la Linde să creștem capacitatea, dar nu rămâne nimeni fără oxigen. Pentru că avem și Spitalul Județean, și Boli Infecțioase, avem și TIR-ul, care nici ăla nu prea mergea până cu puțin timp în urmă, ne-a dat doctorul Arafat niște medici. Pentru că sunt probleme de personal, ni s-a pensionat acum încă cineva. Ce să facem, ne adaptăm din mers, dar vă spun sincer că deja mi se pare că unele chestii sunt orchestrate. Dar nu vreau să insist. Toți muncim din greu, stăm până seara târziu la muncă. La noi mai vin și accidentele de pe Valea Prahovei. Sună telefoanele, sună întruna. Și încă n-am ajuns ca în Franța, să se ocupe și oftalmologii de COVID. Și să știți că nu mă vait, dar asta este realitatea.

– Există mai multe dovezi, oameni de la Boli Infecțioase care recunoșteau problemele, colegi de salon…
– Domnule, chiar vă invit să veniți, dumneavoastră, vreun corespondent, veniți la spital, la Movila, unde sunt Bolile Infecțioase și vedeți că merge oxigenul. Și veniți dumneavoastră inopinat, mă sunați când ajungeți la Movila și vin și verificăm cu presiune, cu tot, cum merge oxigenul.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

john  •  23 noiembrie 2020, 10:50

Asa avem sute de morti in fiecare zi. Nu exista medicamente, nu exista echipamente, adaugam infectii nosocomiale pe care le fac probabil 90% dintre cei internati si obtinem cifre "frumoase". Asta e adevarul, covid sau necovid. Mr Arafat, Mr Tataru si tot cei mai zic "avem de toate" ar trebui sa dispara in secunda 2 dupa asemenea declaratii si sa raspunda in fata legii. Nu exista nici pansamente, nici cele mai banale pastile. Sa nu vorbim si de casta medicilor unde se acopera unii pe altii, unde se minte mai ceva ca in parlament si guvern, unde indiferenta, furatul si nepregatirea profesionala domnesc. Sunt medici decenti, dar cati? 5%? Mai putin? Sistemul de sanatate e la pamant, spitalele sunt adevarate "ghene" care omoara oamenii cu sutele in fiecare zi. Suntem o tara de hoti, unde parvenitismul, nepotismul, gastile fac legea in toate domeniile. 5-10% din populatie nu va putea schimba niciodata pe restul care sa balacesc in degradarea asta totala. Un om decent intr-o functie, 100, 1000 nu vor putea schimba un sistem (politic, medical, etc) in care sunt milioane de neaveniti. Sa ne uitam in parlament, in guvern, in toate sutele de institute si agentii, in miile de primarii care capuseaza tara zi de zi. E timpul sa acceptam ca astia suntem, multi hoti, infractori, etc. si cateva varfuri; asta e tara in care traim. Colectiv, Piatra Neamt vin si trec, noi ne zbatem in aceeasi mizerie si fizica si morala. Ceausescu, ungurii, americanii, rusii, UE, Soros, etc. ei sunt de vina cand noi ne omoram cu buna stiinta (indirect) unii pe altii in spitale, pe drum, in cluburi, etc.

George Mateescu  •  23 noiembrie 2020, 11:47

@john - as fi vrut sa completez diverse lucruri citind ceea ce ai scris, dar pe parcurs mi-am dat seama ca ai atins multe din “bubele” noastre. Din pacate avem “darul” incredibil sa ne facem rau singuri, iar trasatura asta a noastra a fost stimulata foarte mult de comunism. Nu vrem sa pricepem ca mica coruptie ne omoara si fiecare dintre noi poate face zilnic cate ceva pentru ca lucrurile sa se indrepte. In fine...

Adrian  •  23 noiembrie 2020, 20:22

Am patit aceasi situatie in iunie 2020 la sp judetean brasov cu tatal

Tiberiu M  •  23 noiembrie 2020, 23:26

Domnule Tolontan, daca crezi ca poti sa faci o pauza in coplesitoarea dumitale serie de subiecte de mare mica, as avea si eu o rugaminte in legatura cu vaccinarea anticovid. L-am ascultat pe falnicul Domn Presedinte care a zis ca TOT personalul medical va fi vaccinat, plus alte categorii cheie. Pe El insusi nu s-a pomenit, iar diversiunea lui Mixich ca s-ar inghesui politicienii la vaccinare s-a dezumflat deci politicienii au probabil imunitate la covid cum au deja nenumarate alte imunitati. A mai zis Domnul Presedinte ca daca vaccinurile sunt omologate oficial de UE inseamna automat ca sunt sigure, nu e nevoie sa-si asume nimeni nimic in cazul celor 10% sau 30% rateuri. Cum ar veni, daca raman infirm dupa vaccinarea obligatorie nu exista nici o consecinta ptr producator, nici ptr trepadusii UE sau ptr Dl Presedinte si Curtea Sa. La Digi, care desigur nu este canalul SRI/SIE, l-am vizionat pe marele specialist universal CTP care ii facea "virusi bipezi periculosi" pe toti cei care au indoieli cu privire la un vaccin GENETIC, dezvoltat si testat in numai vreo 6 luni. Tot la Digi domnul cititor de prompter Pandaru a spus ca "cei care nu vor sa se vaccineze vor constata ca nu pot sa plece din tara fara vaccin". Acestea au fost doar cateva exemple, dar per total observ in MSM un avant deosebit de avantat, care deja nu mai tine cont nici macar de aparente. Eu inteleg ca presiunea mafiei farma mondiale e coplesitoare, borfasii au platit MSM si politicienii si doctorii tv ca sa convinga masiv lumea prin soc si groaza sa faca coada la vaccin. Totusi nu merge nici asa cu barosu. Domnule Tolontan, ai putea dta sa investighezi putin Constitutia, CEDO si Legea Drepturilor Pacientului? Poate le explici Domnul de la Sibiu si exaltatilor (disperatilor) dumitale colegi ca noi cetatenii, inca mai avem drepturi cel putin pe moment. Dupa ce o sa vina ordinul de stare de asediu puteti sa dati arama pe fata complet, puteti sa ne luati toate drepturile dar deocamdata astfel de afirmatii avantate sunt premature si e f posibil sa obtineti efectul contrar, in forma de lebada neagra, ceea ce ar fi un esec f f f groaznic in fata mafiei farma si a dlui Klaus Schwab (Dr Evil). Care lebada neagra? Aia mica mica, ca un pui din goace, aia din sondajele reale cu disponibilitatea populatiei la vaccinare. Hai astept o compunere subtila, dar ceva extrafin asa, nu ca basmele lui Mixich, convinge-ne sa ne vaccinam altfel, ia-ne la sentiment asa cu metafore, paralele, hai ca v-a invatat metodele la Academie.

Andrei  •  24 noiembrie 2020, 6:04

De aceea am preferat sa mi duc boala acasă. Sa nu cumva sa intru cu Covid și sa ies cu picioarele înainte din grija Sistemului medical romanesc. A fost un pariu riscant și dureros la propriu și la figurat pentru ca într-o tara unde incendii la maternitate, ATI sau scandaluri gen Hexi Pharma nu lasă decât urme de scurta durata în memoria senzationalului mundan o internare poate fechivala cu o condamnare. Definitiva.

bg  •  24 noiembrie 2020, 9:29

Asa "lucreaza" partidele, politicienii de la noi! Ei fac legi de dragul legilor, arata ca lucreaza din greu, le voteza prin consens sau tacit, dupa care nu-i mai intereseaza cum se aplica, care sunt efectele asupra oamenilor. LIPSA TOTALA DE RESPONSABILITATE! Ei trec de la un partid la altul, urmeaza alt ciclu electoral, alta campanie electorala si se prezinta in fata alegatorilor cu alt program ca si cum acum isi incep cariera politica. Legea nr. 46 din 2003 privind drepturile pacientului nu a facut decat sa creeze confuzie, blocaje si sa incarce instantele cu dosare inutile. In spete asemanatoare, tribunalul a apreciat ca "principiul confidetialitatii se aplica numai in raport cu tertii, nu cu privire la mostenitori". Curtea de apel a considerat ca "refuzul unei institutii medicale de a pune la dispozitia familiei informatii ce tin de imprejurarile decesului unui membru al familiei sale poate sa fie considerat o limitare a accesului de a afla adevarul, fiind incalcate Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Constitutia Romaniei. Cand este o lege de interes public, pe nimeni nu intereseaza si nimeni nu o reclama la Curtea Constitutionala....Inca o dovada in plus ca politicul ne influenteaza viata...

abcdef  •  24 noiembrie 2020, 12:22

@TiberiuM Nimeni nu ar trebui sa ia vaccinul, pentru ca toata situatia actuala este dubioasa. Daca cuiva chiar ii pasa de sanatatea cetatenilor, se inchideau granitele prevenitv in februarie/martie, cum au facut Vietnam si Taiwan, si stateau in carantina asa cum trebuie tot cei care veneau in tara, astfel incat sa nu apara si sa se raspandeasca boala aici. Nimanui nu i-a pasat atunci de ceea ce se intampla, sa ia masuri preventive corecte, chiar daca se prezenta la televizor zi de zi situatia din china, apoi de pe vasul de croaziera, apoi din Italia. In fiecare din cele 3 situatii s-a intamplat exact acelasi lucru, si pe nici unul nu l-a dus capul ca se va intampla la fel si in Romania. Si acum, dupa ce au lasat sa vina toti posibilii infectati si ne-a tinut in casa degeaba ca sa fie siguri ca au ajuns toti, au devenit peste cateva luni "foarte ingrijorati" si vor face orice ca sa ne salveze cu un vaccin. Mai bine nu luam nici un vaccin, si motivul va fi explicat mai jos. Ar trebui sa va interesati care este tratamentul folosit, si daca inca se realizeaza ventilarea mecanica a pacientilor. Pacientii NU trebuie ventilati conform observatiilor multor medici din alte state europene, pentru ca nu fac decat sa inrautateasca starea pacientului. Puteti gasi astfel de constatari de la diverse spitale din alte tari si in urma carora au incetat sa ventileze pacientii, si numarul mortilor a scazut considerabil. Daca in Romania se realizeaza ventilarea pacientilor, este foarte probabil ca numarul mortilor sa fie asa ridicat tocmai din aceasta cauza. Probabil de aceea s-a raportat cateva zile mai devreme faptul ca doar 10% din pacientii ventilati supravietuiesc in tara asta, pentru ca marea majoritate a lor sunt efectiv omorati de aparate, in loc sa le fie administrat un tratament mai bun. Daca se va dovedi ca numarul mortilor va scadea considerabil, in urma opririi ventilarii pacientilor, se va pune intrebarea daca nu cumva mai are rost vaccinul, avand in vedere ca adevaratul numar de morti cauzat exclusiv de boala (si nu de ventilatoare) va fi atat de mic, incat nu are rost sa risti vietile multori altor oameni sanatosi care "trebuie" vaccinati, care puteau foarte usor sa invinga boala, si sa risti alte efecte necunoscute asupra lor. De asemenea, ar trebui pedepsiti bine de tot cei care au ventilat pacientii, si sefii lor pana sus de tot, fara sa se intereseze ce s-a intamplat si in alte tari, pentru ca acei oameni au fost omorati si aveau sanse mai mari sa supravietuiasca fara ventilare mecanica. Inteleg sa ii ventilezi la inceput, cand asa facea toata lumea pentru ca nu se stia nimic despre boala, dar dupa ce au renuntat ca s-a descoperit ca e mai daunator, e criminal sa continui sa realizezi ventilarea sperand ca rezultatul sa fie altfel.

Mircea  •  24 noiembrie 2020, 16:54

Serios acum, daca iti moare o ruda in spital de COVID, cum poti obtine, pe cale legala, dosarul medical al decedatului de la spital? Mi se pare absurd sa nu poti vedea fisa medicala a rudei. Daca ai dubii ar trebui sa primesti macar o copie la actele alea. In ultima instanta, ii dai in judecata si tot vor trebui sa elibereze actele. Sugestii? Mersi.

Ovidiu Spor  •  24 noiembrie 2020, 17:16

Orice investigație este binevenită, cu oricâte lipsuri și critici: cel puțin, există! Este vital să existe, fie și cu imperfecțiuni, felicitări! Din punct de vedere GDPR (protecția datelor), regulile se aplică numai celor vii, explicit, prin însuși enunțul Regulamentului, textual. Cu asta mă ocup, așadar știu ce spun. Nu poate sta în picioare acest motiv pentru a nu furniza datele cuiva din familie. Sper să faceți cât mai multe astfel de studii de caz, pentru a scoate din amorțeală un sistem care este sclavul corupției și indolenței - gândaci, viermi, nosocomiale, etc. În marele spital universitar din București, cu manager amanta, am primit de mâncare o bucată de brânză, luată cu mâna dintr-o găleată ruginită. Din 10,000 de decese în sistem, 500 pot fi atribuite coronavirusului. Conform INSP, 95% au comorbidități, multe dintre ele fiind grave. Ca număr total de decese, anul 2020 nu diferă cu mult de 2019, undeva pe la 2% deocamdată. Indicele de 9 la mie cazuri noi uită de indicele de vindecări noi. Intră în sistem mai mulți decât ies, sau se vindecă la fel de mulți și acum? De ce carantină, dacă predomină (90%) formele ușoare și medii? De ce se administra cu obstinație Remdesivir, iar acum folosirea este contraindicată, conform OMS? Săpați cu spor, succes!

Funcționar, abjectiv  •  24 noiembrie 2020, 20:54

Oare sesizează cineva amara ironie că exact lângă articolul „Țara pentru care merită să lupți” este un articol cu cea mai tipic românească nesimțire și incompetență posibilă? La ce lipsă de obraz s-a ajuns, nu m-ar fi mirat să fi citit și că sărmana femeie a fost dată în judecată de spital pentru daune morale că i-a deranjat din frecatul mentei și frecatul dudei. Au ajuns toți „manageri”, nu mai știu română, nu mai sunt directori, acum sunt „manageri”. Ne-am dat în Paște! Și cu ce tupeu invocă ei „informațiile confidențiale” de parcă scopul cererii fiicei doamnei decedate ar fi fost acela de a publica într-un ziar de scandal informațiile. Ce tupeu nesimțit! AȘA SUNT TOȚI LA STAT. DACĂ NU LE DAI ȘPAGĂ ȘI NU ÎI PUPI UNDEVA, S-A TERMINAT. DACĂ MAI ȘI ÎNDRĂZNEȘTI SĂ LE CERI SĂ ÎȘI FACĂ MESERIA SAU SĂ CERI VREO INFORMAȚIE - AUTOMAT DEVII DUȘMAN SAU ȚI SE RĂSPUNDE CLASICUL: „NU E ÎN SOBORDINEA NOASTRĂ / NU E RESPONSABILITATEA NOASTRĂ / NU AVEȚI DOSAR CU ȘINĂ / NU ȘTIM / NU CUNOAȘTEM / VĂ RUGĂM REVENIȚI”. În altă ordine de idei, vedem și noi o demisie a acestul „manager” cu moacă de interlop? Eu nu vreau să plătesc taxe unui stat care angajează asemenea oameni de nimic. „Rezolvări” cu înviați morții să facă domnia sa în privat la firma sa și cui îi permite. Ce nerușinare!

Simona  •  25 noiembrie 2020, 19:53

@Mircea Faceti o cerere in care invocati si acest articol din Legea 46/2003, care a avut niste modificari: Articolul 24 (1) Pacientul are acces la datele medicale personale. (2) Pacientul are dreptul de a desemna, printr-un acord consemnat în anexa la foaia de observație clinică generală, o persoană care să aibă acces deplin, atât în timpul vieții pacientului, cât și după decesul pacientului, la informațiile cu caracter confidențial din foaia de observație. (la 06-01-2019, Articolul 24 din Capitolul IV a fost completat de ARTICOLUL UNIC din LEGEA nr. 347 din 27 decembrie 2018, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 3 din 03 ianuarie 2019 ) sursa: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/41483 Nu va lasati pacalit, apelati la un avocat daca este nevoie!

PACIENTUEDEVINA  •  26 noiembrie 2020, 1:37

O nouă „investigație” superficială, care deturnează atenția de la problema-cheie și induce inadmisibil impresia greșită că rudele Pacienților decedați în spitalele PUBLICE din Rou nu ar avea nicio șansă în fața mafiei medicale, care secretizează ilegal datele din actele medicale. Rețeta aceasta smintitoare și defetistă NU mai funcționează, pentru că suntem Pacienți și ne cunoaștem Drepturile! Nici comentariile „după ureche” nu ne mai pot prosti... Prima țeapă (în prezent generalizată sfidător și batjocoritor) pe care o trage mafia medicală de rou este refuzul de comunicare al actelor medicale, pentru a ascunde malpraxisurile, ilegalitățile, disfuncționalitățile din spital, managementul defectuos, indolența și nepăsarea șefilor de secție și a personalului. 1.Cum funcționează schema mafiotă? La internare, medicii sunt obligați prin lege să ne înmâneze Formularul prevăzut de L 46/2003 și de OMS 1410/2016, în care desemnăm persoanele (rude, prieteni) cărora să li se comunice actele noastre medicale ce vor fi întocmite de spital. În practică, ân realitate medicii curanți/de gardă responsabili NU înmânează Formularul sau dacă vii cu el completat, se „pierde” pentru că ei refuză să îți dea un nr. de înregistrare pe exemplarul tău. Prin această malversațiune, medicii se asigură că, dacă mori în spital: a) orice ilegalități și malpraxisuri vor fi făcut asupra ta, ele vor fi secretizate; b) că vor putea modifica și falsifica actele tale medicale în voie și lejer, înainte ca organele de urmărire penală/instanțele să apuce să le ceară, pentru că rudele nu au un exemplar al lor pentru confruntare. 2. De ce este posibilă această schemă mafiotă abuzivă numai în Rou? A. Pentru că mafia medicală a redactat Legea și OMF, scoțând din ele absolut orice sancțiune pentru medici sau consecințe în cazul nefurnizării Formularului sau al „dispariției” acestuia. Într-o țară civilizată, în care Drepturile pacientului nu sunt bagatelizate ca în țara bananieră rou, medicii care nu furnizează Formularul și nu îți returnează o copie cu Nr. de Înregistrare al acestuia, li se suspendă pe o anumită durată dreptul de practică. De asemenea, dacă spitalul nu poate prezenta Formularul completat și înregistrat, este obligat să comunice necondiționat rudelor informațiile. Unde e Lege, nu-i tocmeală! Nu e cazul în rou... B. Se ține secret și se dezinformează Pacienții, inclusiv prin „investigații” sterile și descurajante, că au Dreptul de a înscrie în Dosarul lor Electronic de Sănătate persoanele (rude, concubini, prieteni etc.) care să aibă acces la datele lor medicale în caz de deces, cu PRECIZAREA ta expresă că te referi și la datele tale medicale din timpul internărilor în spitale (nu doar din ambulatorii). Această SOLUȚIE simplă și facilă este imbatabilă față de mafia medicală, deoarece: te pune la adăpost și în cazul în care ești internat în stare de inconștiență sau imposibilitate de completare a Formularului; NU poate fi modificat/șters. QED

PACIENTUEDEVINA  •  26 noiembrie 2020, 1:48

Domnilor jurnaliști de investigație, puteți, în urma vastei și aprofundatei dvs. investigații asupra problemei secretizării ilegalităților din serviciul public de sănătate de instituțiile publice denumite spitale (plătite din banii noștri), să ne dați măcar un exemplu de caz în care, în țara banaieră Rou, un spital a comunicat dosarul medical rudelor pacientului mort în spital în timpul „îngrijirilor” medicale prestate de „eroi”? Superficialitatea poate fi complicitate

PACIENTUEDEVINA  •  26 noiembrie 2020, 10:31

Pentru ca mafia medicala blocheazab in Parlament Legea de infiintare a Consiliului National pentru Protectia Drepturilor Pacientilor, asemenea abuzuri intolerabile ale spitalelor si comportamentele feudale ale personalului medical sunt la ordinea zilei si se agraveaza. Cum mai toate partidele si au pus capi de lista candidati "eroi", va dati seama cum vor fi noile legi ale sanatatii! Treziti-va Pacienti, sa terminam cu neglijenta, indolenta si batjocura la adresa noastra!

Alina  •  26 noiembrie 2020, 12:12

Asta este situatie tipica made in Romania...

Comentează