Sorin Lavric, ideolog și senator AUR, persistă în misoginismul său: „Nu pot să spun că femeia excelează prin gândire logică”

Proaspătul politician susține că femeile nu au o capacitate deosebită de rațiune sistematică. În același timp, liderul AUR consideră pandemia de coronavirus o „fantasmagorie”. Ce se întâmplă însă când cele două realități, femeia și pandemia, se întâlnesc?

sâmbătă, 12 decembrie 2020, 5:23

Sorin Lavric este absolvent de medicină și filozofie și traducător al lui Heidegger, trei munci intelectuale admirabile. Lavric are, dincolo de orice dubiu, proprietatea termenilor.

A doua zi după alegeri, jurnalista Diana Meseșan de la Libertatea a adus în fața oamenilor felul în care gândește Sorin Lavric. Reportera a citat mai vechi observații expuse pe site-ul Scena 9 și alte intervenții publice ale liderului AUR.

Ales senator în urma scrutinului din 6 decembrie, Lavric și-a explicat poziția într-un interviu pentru Digi 24. El a susținut că expresiile au fost ”scoase din context”. Dar a insistat că e un om sincer.

„Vreți acum să mint și să închin elogii ipocrite femeii spunând că ceea ce contează, în primul rând, în ochii bărbaților este erudiția? Foarte bine! Eu nu pot să fac așa ceva!” Sorin Lavric, senator AUR

Sorin Lavric, senator AUR

Ce contează în ochii bărbaților la o femeie, spune politicianul? Aspectul fizic. Și a continuat.

”Nu pot să spun că femeia excelează prin gândire logică, mai ales prin aptitudini filosofice. Îmi pare rău!”, a adăugat Sorin Lavric.

Răspunsul pentru politician ar putea fi această modestă contribuție feminină la logica lumii:

Hannah Arendt – politolog și filosof, unanim apreciată drept una dintre cele mai strălucite, curajoase și influente minți ale secolului XX. Civilizația îi datorează explicația ”banalității răului” și unele dintre explicațiile nașterii totalitarismului.

Ayn Rand – scriitor și filosof, creatoarea curentului obiectivist, din care s-a hrănit cel mai puternic filon ale dreptei și conservatorismului occidental contemporan. Inclusiv președintele Donald Trump, modelul politic asumat de partidul AUR, este un admirator declarat al operei lui Ayn Rand.

Rachel Carson – biolog, femeia a cărei operă și activitate publică sunt creditate ca fundamente pentru primele inițiative de intervenție statală de protecție a mediului. Până la ea, nimeni nu reușise să convingă guvernele, în această manieră globală, de un lucru care azi ni se pare atât de logic: dacă otrăvim solul, oceanele și aerul vom distruge planeta și pe noi, ca specie.

Populiștii care ne salvează

Lista poate continua la infinit, cred unii oamenii, mergând către miliarde și miliarde dintre femeile cunoscute și necunoscute ale lumii. Sau, potrivit lui Sorin Lavric, lista puterii gândirii logice e mult mai scurtă și se bazează pe sexul gânditorului.

Cu cât va continua pandemia, cu atât va crește radicalismul și atracția oamenilor pentru astfel de salvatori.

Să sperăm că vaccinul vine, totuși, la timp, astfel încât suferința generală și riscul pentru formele grave ale coronavirusului, care la bărbați este triplu, să primească, în fine, un răspuns pe măsură din partea inteligenței, empatiei și organizării umane.

Putem fi recunoscători.

”Vrei să cercetăm un vaccin împotriva coronavirusului?” / ”Bineînțeles”

Când, la începutul anului, Ugur Sahin, fondatorul companiei BioNTech, a sunat la divizia de vaccinuri de la gigantul Pfizer, cunoștea acolo un cercetător care se ocupa de 36 de ani de dezvoltarea de medicamente și de 20 de ani de inovația de vaccinuri.

Acesta era, cum îl intitulează presa internațională, ”science rock star, head of vaccine research and development at Pfizer”.

Dincolo de calitatea sa de reputat om de știință, specialistul se antrenase în lupta publică mocnită cu cinismul general și în cea, la fel de consumatoare, de a îmbina profesiile și temperamentele colegilor valoroși cu care lucra.

Cercetătorul condusese, în două companii diferite, colective multidisciplinare. Împreună, ei au creat două dintre cele mai importante vaccinuri ale timpului nostru: cel contra virusului papiloma uman (HPV) și cel împotriva meningitei. Împotriva tuturor curentelor negaționiste, reușiseră.

La întrebarea din februarie, ”Vrei să cercetăm un vaccin împotriva coronavirusului?”, a răspuns simplu: ”Bineînțeles”.

I s-a oferit sarcina de a conduce o echipă de peste 650 de oameni, răspândiți pe mai multe continente și fuse orare, ca să creeze ceva ce nimeni nu mai reușise vreodată: un vaccin sigur și eficient, în mai puțin de un an. În scepticismul general și justificat, și-a văzut de treabă.

În văzul lumii, pe Internet

Șefii săi au stat liniștiți, cât de liniștit poate sta cineva într-o cursă pentru salvarea lumii. Calmul, au spus ei, s-a bazat pe faptul că liderul acestui colectiv fără precedent ”e genul de om care nu sacrifică niciodată adevărul științei în numele rapidității”.

Vineri, FDA, instituția americană socotită drept cea mai exigentă și transparentă agenție a acreditării medicamentelor din lume, a decis să dea verde vaccinării în Statele Unite.

Autorizarea a venit în urma studiilor și a recomandării panelului său de experți, care i-au audiat pe creatorii vaccinului în ședință publică pe internet. Marea Britanie și Canada aprobaseră deja vaccinul, dar autorizarea în SUA este decisivă pentru viitorul imunizării.

Copilul din Germania de Est

Cînd audierea s-a terminat, o fetiță născută în Erfurt, un oraș din fosta Germanie de Est, a zâmbit. Trecută peste Zidul Berlinului de unchiul său pe când avea doar doi ani, fetița a devenit o elevă cam bolnăvicioasă, curioasă și amarnic de încăpățînată în a explica logic lucrurile din jurul ei.

Când a crescut, a avut de ales între a fi medic și cercetător, dar ceea ce i-a lipsit în medicină, spune ea, a fost ”lipsa modelelor de femei în profesie” și atitudinea autoritară a medicilor de sex masculin, ”care credeau că știu totul”.

Până în 1977, femeile căsătorite din Germania de Vest, unde ajunsese fata din Erfurt, nu puteau lucra fără permisiunea soților. A ales cercetarea științifică.

Răspunsul

Un medic, angajat al unei companii de farmaceutice, la care se afla într-o vizită cu alte colege, le-a aruncat că „ar fi o pierdere de timp, că oricum vom deveni gospodine și nu vom lucra niciodată ca oamenii de știință, să ne luăm un doctorat”.

„Eram înnebunită ca naiba, dar prea uimită ca să am un răspuns ca lumea în acel moment”, își amintește ea.

S-ar zice că a reușit să dea răspunsul.

Kathrin Jansen

Numele său este Kathrin Jansen, 62 de ani, liderul echipei de 650 de specialiști care a dezvoltat primul vaccin contra COVID-19.

Comentarii (51)Adaugă comentariu

Jack  •  18 decembrie 2020, 4:56

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează