Cam multă paradă de uniforme și declarații pentru un vaccin de a cărui nevoie vitală trebuie să fie convinși milioane de oameni obișnuiți

Venirea primelor doze de vaccin împotriva COVID în România a prilejuit în ultimele zile o cavalcadă de apariții televizate cu premierul Florin Cîțu, coordonatorul național locotenent colonelul Valeriu Gheorghiță și comandantul acțiunii, Raed Arafat. În restul țărilor, reflectoarele au fost ațintite pe beneficiarii vaccinului, pe oameni, nu pe autorități, acestea preferând să vorbească doar punctual și rapid

sâmbătă, 26 decembrie 2020, 4:13

de Cătălin Tolontan

Multe grade militare și declarații victorioase vin de la București, într-o țară care nu a vaccinat încă pe nimeni, câtă vreme SUA și China au trecut de un milion de doze administrate, iar Marea Britanie a ajuns la 800.000.

Mai ales că, peste o săptămână, față de alte țări europene, România probabil că nu va arăta prea bine cu cele aproximativ 10.000 de vaccinuri administrate.

Și mai e ceva, dincolo de cantitate.

În toate țările, evenimentul vaccinului a fost unul al oamenilor obișnuiți, nu al autorităților.

Personalul medical a dansat la Tel Aviv, țară unde deja sunt 200.000 de prime doze administrate, la o populație sub jumătate din cea a țării noastre. Locuitorii din Boston, trecători și medici, au organizat un flashmob. La noi, colonelul Gheorghiță face semnul că „suntem OK”, dintr-o mică și cochetă aeronavă în care s-a îmbarcat împreună cu Raed Arafat, ca să ajungă la Arad. Comitetul de primire a mers cu avionul, vaccinul Pfizer a ajuns cu TIR-urile.

Valeriu Gheorghiță, alături de Raed Arafat și Constantin Spînu, șeful Direcţiei informare şi relaţii publice – MApN Citeşte întreaga ştire: Tolo: Cam multă paradă de uniforme și declarații pentru un vaccin de a cărui nevoie vitală trebuie să fie convinși milioane de oameni obișnuiți
Valeriu Gheorghiță, alături de Raed Arafat și Constantin Spînu, șeful Direcţiei informare şi relaţii publice – MApN

În alte țări s-a pus accentul pe cei care primesc vaccinul, nu pe managerii campaniei

Ce se întâmplă în aceste zile nu e doar un un festivism stângaci, nu e doar o chestiune de coregrafie, ci consecința a ceva adânc întipărit în relația dintre guvernanți și guvernați. Premierul Cîțu declară optimist și pripit stârpirea pandemiei de la Palatul Victoria, în timp ce în lumea largă s-a pus lumina momentului nu pe șefi, nu pe furnizorii oficiali, nu pe administratorii campaniei, ci pe beneficiari, pe oamenii care primesc vaccinul.

La 38 de ani, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul operațiunii, nu e nicidecum responsabil pentru această lungă tradiție a inversării puterii în societate. Însă a început să-i placă.

Cum deschizi televizorul îl găsești pe tânărul medic locotenent colonel, coordonator la Spitalul Militar Central, instituție cu un management nu chiar un exemplu de bune practici, lucind în ținute pline de însemne și decorații și vorbind ubicuu, dând asigurări.

Munca de organizare din spate este, fără îndoială, colosală, însă lasă-i pe oameni să o aprecieze, nu te băga în față. Avem români, cercetători și oamenii din alte profesii, atât în echipele Pfizer – BioNTech, cât și la Moderna, creatorii serurilor. Poate că n-ar fi fost o idee rea să-i promoveze autoritățile. Spre deosebire de presă, ele pot convinge mai ușor companiile să le permită să vorbească acestor profesioniști, având în vedere miza.

Cu atâtea uniforme și oficialități, riscul e să se prelungească stilul cazon și repezit al comunicării din pandemie de un an încoace, unde Raed Arafat a atins aproape perfecțiunea, și în procesul lung și dilematic al vaccinării.

Guvernul intenționează să prelungească pe cel puțin 6 luni publicitatea din presă

Dacă, din perspectiva populației, povestea vaccinului va deveni „a lor”, a autorităților, nu e de bine. Riscăm să conjugăm la prezent celebra vorbă „e de la ei”, veche expresie românească, folosită cu năduf pe vremea comunismului, ori de câte ori se defecta orice, iar oamenii nu primeau vreo explicație.

În cazul în care Guvernul nu va găsi o cale să angajeze comunitățile în procesul de vaccinare, oamenii se vor simți decuplați, iar teoriile conspirației prind mai ales când problema e mereu la alții.

Dacă noul cabinet crede că e suficient să prelungească publicitatea în presă și în 2021, ceea ce intenționează, comite o mare eroare. Presa nu îi va fi obedientă, cum nici până acum nu i-a fost, în ciuda celor care postează continuu acest neadevăr contrazis de mii de articole.

Societățile au dreptul să se întrebe, să fie cârtitoare și îngrijorate, atente și neîncrezătoare atât cu cei de la putere, cât și cu privire la presă.

Nu e nimic nepatriotic în a dezbate, cu argumente, campania de vaccinare, felul în care a fost organizată, este comunicată și se va derula.

Recenta copertă a revistei britanice „The Spectator” este o dovadă a ce înseamnă o lume democratică.

Coperta revistei The Spectator, din luna noiembrie
Coperta revistei The Spectator, din luna noiembrie

Parada festivă a Seringii

În grafica ce deschide cea mai veche revistă de limbă engleză a lumii defilează pe un car alegoric o seringă imensă. Instrumentul medical este cel mai mare personaj al poveștii. Seringa e împodobită și parcurge bulevardul într-un lung convoi festiv. Poate fi vaccinul anti-COVID, poate fi, generic vorbind, parada politică și medicală care sărbătorește, cu tobe, steaguri și veselie, victoria împotriva pandemiei.

Dar strada triumfului este mărginită, într-o parte, de clădiri delabrate, care au la parter magazine cu ușile închise. Construcțiile părăsite se înșiră pe un trotuar gol, unde se zărește un om stingher, el însuși amintirea pierdută a marilor bucurii populare. Silueta ține în jos, parcă în bernă, un steag din acela mic, care altădată se fluturau cu miile în momentele de sărbătoare colectivă.

Cetățeanul e trist și e singur, căci îi zărești pe semenii lui pe trotuarul celălalt. Ei defilează, dincolo de cortegiul solemn al seringii, așezați la coadă în fața oficiului de plasare pentru șomeri. Coada necazului se așterne pe trei, patru rânduri și concurează cu mândra coloană oficială. De pe estradă primește onorul și salută Boris Johnson.

Enorm de construit

The Spectator este o publicație de tradiție și opinie conservatoare, fondată și publicată neîntrerupt din 1828, pe care Boris Johnson a condus-o ca editor între 1999 și 2005. Prim-ministrul Marii Britanii scrie și acum, regulat, în revistă.

The Spectator nu a ezitat să-l caricaturizeze salutând pompos alaiul triumfător al unui viitor nesigur.

La noi, se prefigurează mai mult de atât. În acest ritm, nu doar clădirile golite de viață, oamenii căutându-și de lucru, ci și vaccinul împotriva COVID vor saluta tribuna oficială. Un autoelogiu inutil pentru guvernul care poate că va birui virusul, dar are enorm de construit.

Comentarii (36)Adaugă comentariu

Ilie  •  26 decembrie 2020, 16:28

Nu sunt uniformele dorite de tine? Prietenii tăi useriști au pus numai miniștri care au legături strânse cu Securitatea! Ești nervos că *** Vlad Voiculescu nu are vaccinarea sub control! Deja este anunțată privatizarea asigurărilor de sănătate. Cum e pilonul doi de pensii: din banii ăia, companiile de asigurări își 25 %. Iar Raluca Toma de ce este promovată intens? Trebuie să ajungă sus,nu? Ce anume cercetează? Doar trage concluziile care trebuie? Doar lucrează la o fundație a lui George Soros, care a sponsorizat și GDS, revista 22, toate fundațiile lui Mircea Toma și a investit în Roșia Montană Gold Corporation, cea pe care o promovai de zor. Iar filmul " Colectiv " face publicitate pe față lui Vlad Voiculescu, altfel rămânea la stadiul de proiect. E rușinos să câștigi notorietate de pe urma acestei nenorociri!!! Câți prieteni ți-au murit acolo? Dacă murea cineva la care țineai, nu făceai măgăria asta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie  •  26 decembrie 2020, 16:56

Conform CNSAS, tatăl lui Vlad Voiculescu își turna colegii pentru că ascultau Radio Europa Liberă. Nu văd de ce cenzurezi! Chiar și tovarășul ministru a recunoscut asta. Îl cenzurezi pe tovarășul tău de ideologie? Să fie un nou caz Lucrețiu Pătrășcanu?

gigi  •  26 decembrie 2020, 17:55

Paradă se făcea și acum câteva decenii, știm noi cu ce prilej. Niciodată nu avut vreun scop pozitiv. Ca să convingă pe cineva, trebuie să existe rezultate concrete - adică să fim siguri că va eradica. Ori, asta, nu prea e posibil, conform declarațiilor unor oficiali. Și-atunci, te-ntrebi, de ce paradă? De ce MARKETING televizat? Când nu știe NIMENI dacă vom scăpa sau nu de nenorocirea asta?!

Dorian  •  26 decembrie 2020, 19:03

Eu nu știu ce părere aveți voi, dar eu m-am săturat de fanfaronada asta a lu'Arafat: cumpără o masină de pompieri imediat cheamă presa, se face un exercitiu banal imediat cheamă presa. Acum a plecat până la Arad ca să întâmpine vaccinurile. De ce? Nu ajungeau vaccinurile la Cantacuzino dacă nu se ducea el? Acest Comandant al actiunii ocupă o funcție politică de peste 6 ani, el, așa cum susține, nefiind om politic. Știu, e foarte democratic ca el sa fie atâta timp secretar de stat...hai ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ovidiu Voicu  •  26 decembrie 2020, 19:04

În decembrie am respirat câteva guri de aer liber, în decembrie a fost împușcat Ceaușescu, în decembrie importăm triumfal vaccinul. Urmează defilări, ode, Cântarea Vaccinului pe stadioane, aniversar? Presa, Tv și online, trăiește vieți paralele? Vorba unuia (Trainspotting): "Din viață scapă cine poate!". Doar o minune ne mai scapă de înșelătoria asta, nici conștiințele medicilor, nici revolta înșelaților, nici vreun erou militar sau muncitor, student sau elev...

Gogu  •  26 decembrie 2020, 19:05

@Ilie Tatăl lu' Rafila nu a fost torționar? Dacă tot vorbesti, lărgește orizontul!

Un magar  •  26 decembrie 2020, 19:09

Arfat a fost vedeta pandemiei și nu că a făcut ceva eficient ca să combată virusul, ci pur și simplu a făcut turul televiziunilor ca să ne spună aceleași vorbe goale: se analizează, exista posibilitatea, se ia în calcul, este probabil etc. Nimic altceva. E de 6 ani secretar de stat. A avut timp să pregatească sistemul pentru așa ceva și nu a făcut-o.

Dorina  •  26 decembrie 2020, 19:21

Cine a platit cursa cu aeronava privata cu care s-au dus Arafat si Gheorghiță la Arad ca să intâmpine vaccinurile și de ce? De ce s-a ales acest mijloc de transport? Ar fi drăguț să verifice Curtea de Conturi aceste aspecte, nu credeți? Adică e evident că s-au fus acolo doar ca să își facă imagine.Vaccinurile ajungea la bucurești și fără prezența lor la graniță. Masina pentru transportul vaccinurilor a fost pusă la dispoziție de către producătorul vaccinului.

Mirela  •  26 decembrie 2020, 19:23

Mai nou Arafat se deplasează in țară cu avioane private. Tare. Se respectă barosanul. Bani de mărit pensiile nu sunt, dar sunt bani pentru deplasări cu curse private

Cristi  •  26 decembrie 2020, 19:48

Vi se pare ca e foarte normal ca intr-o democratie un individ care nu a fost vreodata votat de catre oameni sa ocupe o functie politica pe viata? Da, la Arafat ma refer. Sr pare ca funtia lui politica e rezervata pentru el ad vitam. Rafila a inteles aspectul si a intrat in politica. Foarte corect

Flavi  •  26 decembrie 2020, 19:50

Are dreptate Diana Șoșoacă când îl atacă pe Arafat.

Xman  •  26 decembrie 2020, 20:02

Ilie@Pina acum doar satul tau natal te știa cum esti,acum" gratie"minții tale "luminate",te știu toți cetitorii Gazetei.Bine ar fi sa iei o pauza,adâncă și definitiva.Nu de alta ,dar prin ticăloșia voită,aduci în discuție însăilări de idei de o rară ticăloșie (scuzați repetiția).Așa că ,du-te cat mai departe!

Florin  •  26 decembrie 2020, 20:29

L-au mirosit cei de la AUR pe Arafat. Daca ajunge AUR la guvernare Arafat zboara in secunda doi. Hai cu doamne ajuta

AUR  •  26 decembrie 2020, 20:30

Doar AUR are curajul si taria sa il dea jos pe Arafat. Restul sunt doar niste partide care urmaresc interesul lor

Hg  •  26 decembrie 2020, 21:25

Veșnicul comandant al actiunii s-a dus până la Arad cu avion privat, plătit din banii prostimii, ca să dea semnalul de victorie. El fiind conducătorul suprem care ne-a condus în lupta cu pandemia. Hai ***, bă penibililule.Nu avem nevoie de vedete ale pandemiei. Asta ne mai lipsea, pe lângă spaimă și anxietate, pandemia să mai provoace și vedete. Uite ca a făcut și asta. Doar la noi se putea intampla asa ceva.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  26 decembrie 2020, 21:29

A cui e aeronava cu care a fost Arafat să intampine vaccinul? Cine a platit cursa? Arafat ar trebui sa primim niste explicatii!

Giorgian  •  26 decembrie 2020, 21:38

Oare USR PLUS o sa adopte iar politica strutului in acest caz? Nu m-ar mira sa-l vad pe Vlad Voiculescu avand relatii cordiale cu Arafat. Daca si asta se va intampla, dupa toate clinciurile lu' VV cu Arafat, chiar nu mai avem nicio sansa sa ne revenim ca tara. E clar ca toti isi urmaresc doar interesul si renunta la idei.

Marea Resetare Fassaita  •  26 decembrie 2020, 22:49

Tolontan, ia investigheaza domne ce raspundere au producatorii vaccinurilor in caz ca niste vaccinati dau in boala somnului, paralizeaza, dau coltu etc. Hai ca te scutesc de efort. Nu au nici o raspundere. Asa ca vaccinati-va voi, Eroii din Linia 1 a Propagandei!

Andrea  •  27 decembrie 2020, 1:53

Interesantă creație pe copertă, descrisă amănunțit, dar nu ați scris nimic despre domnul de pe convoi care îl salută pe prim-ministru...oare cine o fi?

Luca  •  27 decembrie 2020, 8:27

... " festivism stângaci " ... corect ! Probabil se asteapta sa ii ridicam in slavi , pentru ca si-au facut timp pentru a se vaccina primii si s-au deplasat la Arad cu un avion privat , desigur , foarte scump ! Ma ingrijoreaza daca cei care se ocupa in judete de Marea Vaccinare , sunt numiti politic - dupa cum am citit chiar in Libertatea . Oare chiar se asteapta sa dam mita pentru un vaccin " peste rand " sau aceste numiri au alta motivatie ?

Corina  •  27 decembrie 2020, 10:53

@Andreea Dacă era la noi, în locul celui care salută era un ofiter de la IGSU iar in locul lui Boris Johnson era, evident, Raed Arafat. In ritmul ăsta o să ajungă Arafat să inaugureze ca Șică Orban: un cap de pod, 3 km de drum comunal, o teavă gaze etc. Asta înțelege Arafat să facă. Atâta poate acest individ care și-a atins apogeul demult.

Pintea  •  27 decembrie 2020, 11:06

Vedeta pandemiei a fost Arafat. A spus atâtea banalități că se poate face o enciclopedie cu ele

rmos  •  27 decembrie 2020, 11:21

@Ovidiu Voicu "Doar o minune ne mai scapă de înșelătoria asta" ai dovezi sau e doar o presupunere? stai sa ghicesc, e o presupunere a ta si la tine toate presupunerile sunt adevaruri absolute, axiome, nu? :)))))) vai de tara asta cu asa oameni ... vezi bai inteligentule ca si calculatorul, masina, telefonul, masina de spalat, etc. sunt tot "inselatorii" :)))) singurul adevar e in pesteri, poti sa te duci sa il gasesti acolo! :))))

Gabi  •  27 decembrie 2020, 11:44

V-ati intrebat vreo clipa care e misterul vindecarilor rapide de covid in randul politicienilor zilei? Dupa circumferinta bustului si varsta, multi sunt in categoria de risc. Indiferent de culoarea politica, au trecut prin covid ca printr-o raceala banala. Sa se datoreze tratamentului "Trump" cu anticorpi monoclonati, la care romanii obisnuiti nu au acces? O casta privilegiata care isi permite sa dea si jumatate de avere pentru un tratament preferential. Pacat ca nimeni din presa nu e interesat de imunitatea divina a politicienilor romani.

bg  •  27 decembrie 2020, 12:11

Din pacate, pandemia a marit si mai mult prapastia dintre guvernanti si populatie! S-a vazut din prezenta scazuta la vot {33%} ca rezultat al sporirii neincrederii in autoritati, in institutiile publice. Ce vedem acum este urmarea! Inceputul campaniei de vaccinare pare rupta dintr-un SF, fiind dusa de un desant de androizi in uniforme militare la care populatia trebuie sa se incoloneze si sa marsaluiasca disciplinat. Cand ani la rand nu te-a preocupat sa umanizezi relatia medic-pacient, sa o armonizezi fara sa o antagonizezi, sa ai o comunicare mai buna pe teme medicale bazate pe dovezi stiintifice, sa explici, acum, tu ca STAT te trezesti ca nu ai pe ce sa construiesti o comunicare credibila...aceasta devenind PENIBILA. Oricum, daca printr-o minune, campania va fi un succes si-o vor revendica TOTI, daca nu, NIMENI nu va fi responsabil...Diferenta de varsta intre doamna de 101 ani vaccinata in Anglia si asistenta de la noi de 26 ani vaccinata prima, este intervalul de timp ce ne desparte pe noi ca mentalitate de tarile civilizate...

Ovidiu Voicu  •  27 decembrie 2020, 13:58

@rmos: doar statistic, pentru creiere care funcționează, dovezi de înșelătorie: prospectul vaccinului recomandă supravegherea persoanei vaccinate timp de 15 minute după administrare, din cauza riscului de șoc anafilactic, respectiv sincopă. Vaccinul nu a fost testat pe persoane imunocompromise (tot din prospect), producătorul nu răspunde pentru efecte secundare grave (nici decese). Mai vrei, @rmos? Iată: dintre decese, 95% prezentau una sau mai multe comorbidități, persoane imunocompromise (adică, vaccinul tratează cazurile medii și ușoare, care... mai aveau nevoie de vaccin?!). Avem în 10 luni maxim 3% persoane îmbolnăvite (610,000 la 18,000,000 populație) și dăm vaccin la Tv, cu mare tam-tam pentru 10,000 de doze? Cheltuielile au fost anchetate de "n" ori pentru măști, teste, combinezoane... Iată dovezi de înșelătorie! Jumătate dintre cadrele medicale spun că nu vor să se vaccineze, știrile anunță altceva, că prima perosnă vaccinată este o asistentă medicală. Mai vrei dovezi, @rmos sau ajunge, din creierul meu neputincios?

Florina  •  27 decembrie 2020, 14:19

Abia astept sa treaca pandemia sa nu il mai vad pe Arafat la tv

Ovidiu Voicu  •  27 decembrie 2020, 15:09

@rmos: Uite și surse de informare, așa, de la un limitat ca mine: https://m.ziare.com/social/ce-facem-cu-medicii-si-profesorii-care-refuza-sa-se-vaccineze-anti-covid-1646299. OMS: Remdesivir, inițial băgat în tratament prin ordin de ministru, apoi, după câteva luni, contraindicat. Purtăm măști de atâtea luni, numărul de răciți crește, direct proporțional cu numărul de teste, apoi scade, la fel. De ce se făceau 37,000 de teste înainte de alegeri, iar după alegeri s-au făcut cel mult 27,000, scăzând chiar la 12,000 și sub 5,000? Cine pe cine înșeală? Poate ar fi bine să-ți pui niște întrebări, înainte să te vaccinezi, fără să ai o imagine de ansamblu, măcar mai amplă, dacă nu completă...

Alex  •  27 decembrie 2020, 16:09

unde nu-i calitate, e marketing😉

Doru  •  27 decembrie 2020, 19:40

@Alex Ai dreptate. Exact asta face Arafat: marketing. Nimic calitate. Totul e PR

Maria E  •  27 decembrie 2020, 21:31

@rmos Corona are forme grave ptr 0,5% dintre cei care o contracteaza. Sursa:https://www.worldometers.info/coronavirus/ De ce e necesar un vaccin ptr toata lumea? De megaescrocheria cu gripa porcina ai auzit? Atunci s-a fasait, nu erau smartfoane, internetul era abia la inceput, neo marxistii erau neglijabili, tovarasii Gates si Schwab nu se gandeau inca sa reseteze capitalismul. Si o intrebare: ce raspundere are industria farma in caz de efecte secundare grave? A stai ca stiu raspunsul: zero raspundere. Deci hai fuga la vaccinare, da-ne exemplul tau progressist.

rmos  •  27 decembrie 2020, 22:25

@Ovidiu Voicu o sa incer sa-ti raspund doar la cateva "argumente" (de fapt aberatii) care tu crezi ca demonstreaza "inselatoriea". nu am rabdare sa-ti raspund la toate aberatiile, e clar ca esti *** cu un nivel intelectual limitat: - "prospectul vaccinului recomandă supravegherea persoanei vaccinate timp de 15 minute după administrare, din cauza riscului de șoc anafilactic, respectiv sincopă." vaccinul contine excipienti si anumite persoane sunt alergice la acesti excipienti. acesti excipienti se gasesc si in multe alte produse, medicamente, etc. deci, cel care face reactie elergica de grad 1 la acesti excipienti va face la toate produsele care ii contin, fie ca e vorba de vaccin, medicament, etc. deci, unde este inselatoria?! tu crezi ca exista medicament 100% sigur? iti spun eu, nu exista! sunt oameni care fac reactie alergica de grad 1 la aspirina de exemplu. sau la alune. sa nu-mi spui ca si aspirina, alunele, etc sunt "inselatorie"! :))))))) - "Vaccinul nu a fost testat pe persoane imunocompromise (tot din prospect), producătorul nu răspunde pentru efecte secundare grave (nici decese)". asa si? e vaccinul obligatoriu? te obliga cineva sa-l faci? si de ce ar trebui sa raspunda ei pentru efectele adverse atata timp cat scriu in prospect faptul ca vaccinul le poate provoca? pai pe principiul asta ar trebui trasi la raspundere cei care vand crustacee, alune, miere, etc! :)))) - "adică, vaccinul tratează cazurile medii și ușoare, care... mai aveau nevoie de vaccin?!" ai inteleg gresit, in primul rand vaccinul nu trateaza nimic. vaccinul previne, pentru un anumit procent de persoane, evolutia catre o forma severa. si scurteaza perioada cand o persoana e contagioasa. deci ... ce sa-ti fac daca nu te duce capul si nu intelegi nimic?! deci, aveam dreptate ca locul tau e in pestera. off ... daca ***ismul si prostia ar durea ... unde ar fi acum omenirea ...... @Maria - "De ce e necesar un vaccin ptr toata lumea?" pai madam, te obliga cineva sa te vaccinezi?! NU! asa ca ce tot aberezi? nu vrei sa te vaccinezi, nu te vaccinezi si gata! o pandemie se opreste printr-o combinatie intre vaccin si imunitate obtinuta prin infectare. cu cat pandemie este oprita mai repede, cu atat scade sansa sa apara mai multe variante virale destul de diferite (tulpini). ca sa nu ajungem in situatia virusurilor gripale, unde bucati intregi de nucleotide sunt schimbate intre tulpini (shift antigenic) si proiectarea unui vaccin eficient e asa de dificila. in plus, odata cu shiftul antigenic creste sansa sa apara cazuri de ADE. din aceste motive si altele e indicat sa oprim cat mai repede acest virus sa se raspandeasca masiv. in fine, deocamdata nu avem conditiile pentru asa ceva si speram ca cel putin cativa ani nici nu o sa fie. in rest, de aberatiile cu gripa, gates, procentul ala de 0.5, etc, ce sa-ti mai spun, vai de tine .... iar pentru aberatiile cu efectele secundare si raspundere, vezi ca am raspuns deja mai sus. stai linistita madam ca eu o sa ma vaccinez imediat ce se poate, pentru ca stiu despre ce este vorba. si iti mai spun ceva. ai folosit in viata ta vreun medicament, sau ai suportat vreo procedura medicala? daca da, si pariez ca da, atunci esti o ipocrita. toate acestea pot sa aiba efecte secundare. nu te obliga nimeni madam sa le folosesti. si nimeni nu e tras la raspundere pentru ele, atata timp cat tu consimti sa-ti asumi riscul si sa le folosesti.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ovidiu Voicu  •  28 decembrie 2020, 12:03

@rmos: cât timp argumentele tale cedează în fața insultelor și limbajului tău "inteligent", mă adresez celor care ar putea să te creadă: șoc anafilactic nu înseamnă doar o simplă alergie, iar sincopa după 15 minute... Câte vaccinuri mai au astfel de specificații? Aici era vorba despre tam-tam și risipă de publicitate, nu despre obligativitate. Un vaccin care se va administra în cel puțin 12 luni pentru 3 milioane de oameni va rezolva... ce? din luna 13....

rmos  •  28 decembrie 2020, 13:34

@Ovidiu Voicu mai omule, chiar nu intelegi ca ai numai idei gresite, ca nu intelegi nimic din domeniul asta si din aceasta cauza e o varza totala in capul tau? zici ca argumentele mele nu sunt bune pentru ca ele contin insulte?! :))))) asta e nonsens, problema ta e ca nu intelegi aceste argumente. de fapt nu ai cum sa intelegi argumentele nimanui legate de acest domeniu, pentru simplu fapt ca pentru tine sunt intr-o limba pe care nu o intelegi. soc anafilactic e alergie de gradul 1 severa dar tratabila. soc anafilactic poti sa faci si cand iei aspirina sau manaci alune. intelegi asta? si apropo, tu intelegi notiunea "sincopa"? apoi, "Câte vaccinuri mai au astfel de specificații?" MAJORITATEA! nu exista vaccin sigur pentru toata lumea! chiar e atat de greu de inteles? orice vaccin contine, pe langa componenta virala si alte substante. unii oameni fac alergie la unele din aceste substante si acei oameni pot sa faca soc anafilactic, exact cum se poate face la vaccinul de tip mRNA. la fel cum se face la medicamente, la antibiotice in special. am explicat asta deja de 3 ori pana acum, chiar nu esti in stare sa intelegi? iar legat de partea cu vaccinarea a 3 milioane in 12 luni de unde ai scos asta? e fake news.

Ovidiu Voicu  •  28 decembrie 2020, 21:08

@rmos: uite aici prospectul unui vaccin antigripal, unde scrie de posibil lesin (sincopa) am trecut de 4 ori prin asta (nu la injectii), problema mea este legata de cele 15 minute de asteptare/supraveghere, si de soc anafilactic versus o alergie cutanata (am trecut si prin asta): https://www.eprospect.ro/vaxigriptetra.html. Capacitatea de vaccinare azi este de 300,000 de oameni lunar, oficial, deocamdată, dar se face tam-tam pentru 10,000: "moment istoric", conferințe de presă, carusel Tv... Sper să nu avem parte peste 20 de zile (a doua administrare a vaccinului) de 37,000 de teste cu 10,000 de infectări noi, puse pe seama sărbătorilor... Că acum abia se fac 7,000 de teste, așa, pentru psihic... A intrat virusul în concediu?

rmos  •  29 decembrie 2020, 12:04

@Ovidiu Voicu interpretarea unui prospect medical nu e chiar pentru oricine. sfatul meu e sa il rogi frumos pe medicul de familie sa il "traduca" pentru tine. o sa-ti explice probabil ca alergiile cutanate de care vorbesti sunt, ca si socul anafilactic, alergii de tip 1, ca apar intr-o perioada foarte scurta (de ordinul secundelor pana la cateva minute) dupa contactul cu substanta la care esti alergic (imunizat anterior), ca sunt generate de degranularea bazofilelor in special (eliberare de histamina, serotonina, protease, etc.) si ca rezultat, uneori e posibil sa scada tensiunea atat de mult astfel incat persoana respectiva sa intre in soc. acest lucru se poate intampla in primele 15 minute de la contactul cu alergenul (sansele sa apara reactie alergica de tip 1 dupa 15 minute sunt foarte mici). bine, reactia alergica de tip 1 are si o faza 2 (6 - 24 ore de la contactul cu alergenul), dar e mai putin periculoasa, e mediata de alte celule/substante. ca o concluzie, in urma vaccinului, ca de altfel in urma administrarii oricarui medicament sau substanta exogena, e posibil sa apara o reactie alergica, cu grad variabil de severitate (de la o roseata/mancarime usoara pana la soc anafilactic ce duce imediat la deces), aceasta reactie apare in primele minute si deci e necesara monitorizarea. majoritatea persoanelor nu au nicio problema, anumite persoane au reactii alergice usoare dar exista si persoane care dezvolta reactii severe. deocamdata avem ~3 milioane vaccinati cu vaccin de tip mRNA si din ce stiu eu, ~ 10 reactii alergice severe (toate tratate fara probleme). legat de ritmul in care se fac vaccinarile, e doar inceputul. in cateva luni cel mai probabil o sa intre si astrazeneca (probabil va fi aprobat in uk saptamana asta si in ue in cateva luni ca deh ... birocratie ...) si acest tip de vaccin necesita o logistica mult mai simpla asa ca va creste, daca e cerere, rata vaccinarii. in plus, probabil ca in primavara o sa apara si j&j, curevac si posibil altele pe piata. oricum, probabil 25- 30% din populatie va fi imunizata natural pana in primavara asa ca este nevoie de un procent de ~40% din populatie sa se vaccineze. ma indoiesc totusi ca acest procent va fi atins, realist cred ca pana in vara o sa avem maxim 30% din populatie vaccinata. ceea ce nu e rau totusi. cat despre numarul de teste, da ai dreptate, au fost si sarbatori dar e evidenta si intentia guvernantilor de a relaxa restrictiile iar pentru asta scaderea testarii induce impresia ca a scazut rata infectarii. ceea ce nu e total fals. indicatorul cel mai bun e numarul de cazuri grave, ati, si acestea au scazut usor. scazand masa susceptibila, virusul are mai putine oportunitati pentru raspandire deci o sa scada si numarul de infectari. o sa vedem pe la jumatatea lui ianuarie efectul relaxarilor, daca intram in "valul 3" sau nu.

Comentează