România are de vaccinat peste 900.000 de oameni peste 80 de ani și 3,6 milioane peste 65 de ani. Cât timp ne ia?

De Cătălin Tolontan

duminică, 27 decembrie 2020, 4:11

De Cătălin Tolontan

Dintre cei 19,3 milioane de rezidenți înregistrați în 2019 în România, 18,7% sunt în vârstă de 65 de ani și peste, iar dintre aceștia 25% au 80 de ani și peste, ambele grupuri alcătuind practic universul de populație cel mai vulnerabil, ca segment de vârstă, în fața Covid-19.

La un ritm de aprovizionare de 600.000 de doze de vaccin pe lună, comunicat de autorități, România poate vaccina 300.000 de cetățeni lunar, pentru fiecare om căruia i se administrează prima doză păstrându-se rapelul. A doua doză va fi administrată după trei săptămâni. România avea în 2019 o populație rezidentă de 19,3 milioane de oameni. Ca structură de vârstă, conform datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică, suntem împărțiți astfel:

Dintre cei 3,6 milioane de oameni cu vârstă de 65 +, 918.829 de femei și bărbați au 80 +.

Strategia de vaccinare anti Covid-19 a România nu a clarificat ce înțeleg autoritățile prin populație de vârstă vulnerabilă, de la câți ani împliniți oamenii vor avea prioritate.

S-a început cu sistemul medical, ceea ce înseamnă peste 100.000 de angajați, dar nu e clar câți vor dori să se vaccineze, deocamdată managerii fiind reticenți în a explica cifrele mici ale cererilor de doze din spitale.

În fluxul anticipat de vaccinuri Pfizer către România, populația de peste 80 de ani, unde rata mortalității la Covid este cea mai mare, nu se poate vaccina integral mai devreme de 3 luni de la începutul anului 2021. Iar femeile și bărbații de între 65 și 80 de ani ar avea nevoie de încă cel puțin 6-8 luni.

Speranța Europei, pe termen scurt, este legată de aprobarea și importul rapid, în regim de urgență, pe lângă dozele Pfizer, și a vaccinului de la Moderna plus, pe termen mediu, apariția altor soluții de vaccin, dintre cele aflate în fazele avansate ale testelor.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Ilie  •  27 decembrie 2020, 16:17

Bla, bla bla... Dacă era treaba lui Vlad Voiculescu, imediat scriai o odă. Așa, doar o goană oarbă după clicuri. Un exemplu clar despre cum să nu faci jurnalism.

Emil F  •  27 decembrie 2020, 23:57

Tolontan, lasa diversiunile. Primii la vaccinare trebuie sa fiti voi, Eroii din Linia 1: jurnalistii horror, politicienii si doctorii TV. Hai, sa va vad aliniati la coada la vaccin.

Traian  •  28 decembrie 2020, 3:07

Lasa Tolo calculele fiindca oricum va rezolva ministrul cel nou, cel mai capabil, cel super-salvator si fireste cel mai mare admirator al presei tabloide ( partea ei feminina ) Cum se implica el, cum vor disparea imediat toate problemele . Uniti salvam aritmetica ! Oricum de data asta ti-au iesit mult mai bine calculele decat in cazul Muzeului de Geologie, deci te afli pe drumul cel bun ...

Tiberiu  •  28 decembrie 2020, 10:07

Nu-i stres ... nu ma grabesc !

Nicusor C  •  28 decembrie 2020, 15:25

La cat de greu se misca lucrurile in Romania.. va aparea alta pandemie pana sa termine de vaccinat toata populatia.

Adi  •  29 decembrie 2020, 4:41

Simplu, sa-i vaccineze in primărie.Primarii PSD&PNL au experiență, cand impart pomenile gen puiul congelat,faina , zaharul si uleiul sa le facă si vaccinul.La fel sa le faca si asistaților sociali cand le imparte pomana electorala in loc de locuri de muncă. Mergi sa-ti iei alocatia, pac si vaccinul. Pomana electorala sa vina la pachet cu vaccinul, " all inclusive by mayor & city hall" .Mazare, Firea, nentu Buzatu de la Vaslui, ei ar trebui sa fie numiti in locul lui Mos Teaca , ca sa distribuie vaccinul,ptr ca au experienta de ," Proiect manageri de pomeni cu banul public" PS.Vaccinul daca se va da de pomană, oamenii nu-l vor refuza , chiar vor spune " Să fie primit!" Așa au fost invatati de clasa politica din ' 47 pana azi

Comentează