Investigație GSP: Patru șefi din COSR trimiși în judecată în cazul echipamentului fals Kappa al lotului României la Olimpiada de la Rio!

Ioan Dobrescu, secretar general al Comitetului Olimpic și Sportiv Român în 2016, Carmen Trocan și Georgeta Mișcă, director și consilier juridic, Răzvan-Silviu Dumbravă, director executiv, au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1. Al cincilea nume este Ileana Sabina Dumitrache, proprietar firmă, în timp ce COSR s-a constituit parte civilă

luni, 4 ianuarie 2021, 4:30

De Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan

Startul Jocurilor Olimpice din 2016, ținute în Brazilia, la Rio de Janeiro, a fost umbrit pentru Team România de o problemă neașteptată.

Sportivii români au decis să ofere echipei GSP / Libertatea dovezi clare că echipamentul este contrafăcut, după ce acesta a început să se rupă, să se decoloreze ori să se deșire pe ei.

Mărturiile unei rușini
Mai mulți sportivi au acceptat, în 2016, să vorbească deschis despre probleme cu jurnaliștii Gazetei Sporturilor prezenți la Rio de Janeiro.

”Scrimerei Simona Gherman i s-au rupt pantalonii după două purtări”, suna una dintre mărturii. Una dintre campioanele olimpice de la Rio, Ana-Maria Popescu, a acceptat să dea declarații fără ocolișuri. „Ne-a fost rușine! Până și delegația refugiaților a fost mai bine îmbrăcată decât noi”, a spus, furioasă, scrimera. ”Curg ațele din noi!”, izbucnea și judoka Corina Căprioriu.

Prezentat drept Kappa, acesta era, de fapt unul fake, având etichetele unei alte firme și care costase enorm, 130.000 euro.

Ziarul a descoperit că firma care l-a adus era Pax Creative, fondată de membrul CIO Octavian Morariu și secretarul general COSR de atunci, Ioan Dobrescu, înlocuit din funcție la final de 2016 de George Boroi.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 a făcut percheziții la COSR chiar atunci. După 4 ani și jumătate, la final de decembrie 2020, a decis să trimită în judecată 5 persoane, incluzând pe unul dintre cei mai cunoscuți oameni din managementul sportului românesc, Ioan Dobrescu.

Dobrescu a fost secretar de stat la MTS pe timpul lui Crin Antonescu, apoi secretar general la COSR, pe timpul lui Octavian Morariu. 

Cine sunt inculpații
Patru dintre persoanele au fost trimise în judecată sunt angajați ai COSR și, conform EvZ, au fost decorate de Traian Băsescu în 2012, după Jocurile Olimpice de la Londra.

Un al cincilea nume, Ileana Sabina Dumitrache, este o patroană de firmă implicată în această schemă. Printre cei trimiși în judecată nu se află niciun nume ori compania Pax Creative.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român s-a constituit parte civilă în acest dosar, care nu are încă stabilit un prim termen la Judecătoria Sectorului 1.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

Alex One  •  5 ianuarie 2021, 10:54

Corect ar fi sa aflam si punctul de vedere a celor trimisi in judecata. Pareau oameni seriosi. Daca afacerea s-a facut contra unor atentii cat se putea da la 130.000 de euro, 10% ? Impartit la minim patru, ca or mai fi fost si alti pofticiosi care stiau tarasenia , se merita ? Sau s-a semnat ceva si s-a livrat altceva ? Cred ca mai profitabil era ca firma sa despagubeasaca COSR plus un bonus ceva echipament gratis, de ala bun, si gata, toata lumea era multumita. Acum stai si te judeca vreo trei ani minim si daca castigi mai dureaza si executarea asta daca nu dispare firma. Oricum, merge iute ca vantul, deci contractul in 2015-2016,daca nu chiar anterior, solutie definitiva si executare prin 2023-2024. Hai ca-i bine.

Ilie  •  5 ianuarie 2021, 21:44

P.S. Dreptatea lui Bitman era sarcasm.

Comentează