Asaltul din Washington și senzația de sfârșit al lumii. „Când nu va mai fi cărare de la vecin la vecin!”

În orele fierbinți când demonstranții intrau în Capitoliu, un profesor de la Stanford a spus, intervievat de NYT, că evenimentele arată că „nu există două lumi paralele, cum ne imaginăm uneori: lumea virtuală și lumea reală, care nu se întâlnesc”, ci o singură lume. De fapt, lipsa de dialog capătă materialitate. Și există o responsabilitate a noastră, a tuturor

joi, 7 ianuarie 2021, 1:54

Parlamentul american n-a fost ocupat niciodată de mulțime, dar alte legislative ale lumii au fost. În București, pe 26 septembrie 1991, Ion Rațiu a întins mâinile deasupra microfonului, ca să protejeze, la propriu, libertatea de exprimare, în plin asalt al minerilor.

Ion Rațiu, la tribuna Parlamentului în timpul Mineriadei din 1991 (foto romaniaculturalacentre.org.uk)

Acele imagini, când clădirea Camerei Deputaților din Dealul Mitropoliei era luată cu asalt, au intrat în istoria noastră ca un avertisment al puterii haosului. SUA, Europa și, în primul rând, noi înșine ne-am ferit să urmăm acel drum.

Iar România, din 1990 și până acum, a îndeplinit întotdeauna democratic tranziția puterii de la un președinte la altul, de la un guvern la altul.

Numai că Rațiu venea dintr-un timp și un spațiu dominate de legendele lui Churchill și Thatcher. Era o vreme când însăși regina, ceea ce nu e o ficțiune de Netflix, stătea de vorbă cu un șomer care reușea să-i intre în dormitor, încercând să-l înțeleagă.

Acum, conversația a fost înlocuită cu postarea, care rămâne un act unilateral și, în multe cazuri, de victimizare sentențioasă. În „Etica pentru fiul meu Amador”, Fernando Savater spune că antonimul libertății nu este încătușarea, ci incapacitatea de reflecție, care te împinge să le lași dus de val, ca un spectator al propriei vieți.

Sunt tulburătoare imaginile cu aleșii americani aflați la galerie, care rămăseseră blocați înăuntru, „n-au apucat să ne evacueze, ca pe cei din sala mare”. Unii dintre ei filmează cu telefonul. Acum două decenii, lui Ion Rațiu nici nu i-ar fi trecut prin minte să devină martorul evenimentelor surprinse pe propriul cont de „social media”, în loc să meargă și să discute cu manifestanții. Ceea ce a și făcut.

Nu sunt însă de blamat oamenii cu telefoanele în mâini, pentru că, necirculate, cărările între noi s-au astupat. A crescut iarba pe ele.

„Spune-mi, părinte, când va fi sfârșitul lumii?”

Ridicată pentru prima oară acum trei secole și jumătate, Mănăstirea Sihăstria este parte a șiragului lăcașurilor de cult adăpostite de Codrii Neamțului. Sihăstria nu are prestigiul turistic al vecinei Agapia, însă aici a slujit părintele Cleopa, unul dintre cei mai importanți monahi ai Moldovei.

Pe 1 iunie 2019, aflat în vizita sa din România, Papa Francisc, a vizitat Iașiul. În discursul său, a rostit numele Mănăstirii Sihăstria. A invocat o întâmplare povestită înainte de cel de-al Doilea Război Mondial de un alt călugăr de la Sihăstria, contemporan cu Cleopa, părintele Galaction Ilie.

„Într-o zi călugărul Galaction Ilie de la Mânăstirea Sihăstria, mergând cu oile la munte, s-a întâlnit cu un pustnic, un eremit sfânt pe care-l cunoștea și îl întrebă: «Spune-mi, părinte, când va fi sfârșitul lumii?». Și venerabilul eremit, suspinând din inima sa, spuse: «Părinte Galaction, știi când va fi sfârșitul lumii? Când nu va mai fi cărare de la vecin la vecin!»”.

Când comunicarea și înțelegerea se vor opri, când oamenii nu vor mai merge unii în întâmpinarea gândurilor celorlalți, atunci va fi finalul lumii, în înțelegerea poveștii spuse de călugării-țărani, care l-a impresionat atât de mult pe Papa Francisc.

Chiar și alăturarea Facebook-biserică poate părea insuportabilă astăzi, pentru fiecare dintre tabere. Dar senzația e că, până nu retrezim la viață potecile și conversația dintre noi, vom continua așa, nu doar în SUA, ci în tot mai multe locuri din lume.

Căci violențele pro-Trump din 6 ianuarie 2021 vin după o lungă perioadă de violențe anti-Trump de pe parcursul lui 2020. În care nu clădirea Capitoliului, ci alte clădiri au fost atacate, iar mașinile de poliție, incendiate. Nu e vorba să le echivalezi, ci să le sesizezi coexistența. În lipsa cuvintelor, lumea digitală și cea reală au ajuns să fie unite, ca în Matrix, de gloanțele care trec dintr-un univers în altul.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

peepee  •  7 ianuarie 2021, 20:13

tolontan, tu nu esti ala de ne explica nonsalant ca totul inca se joaca pe vremea cand unii aruncau cu *** in jandarmi si fortau intarea in guvern? aia era democratie nu? acu imi explici ca nu mai e carare de la vecin la vecin? pe bune? nu imi amintesc sa fi scris ceva pana acum despre *** care a durat luni in sir in sua. cu *** care incendiau si distrugeau tot ce le iesea in cale. si aia a fost tot democratie nu? in mare parte oamenii au manifestat pasnic nu? extrema stanga, aia din care faci parte impreuna cu hoardele de #elitisti plususeristi, e toata de o ipocrizie incredibila. si de o nemernicie pe masura. nu stiu ce e mai rau... ca toti aia de nu-s ca voi sa taca si sa va accepte *** (cum s-a intamplat in general pana acum) sau sa riposteze in acelasi fel in care actionati voi... chiar nu stiu ce e mai rau. sa-i intrebi pe colegii tai daca, ipotetic, trump isi punea o geaca rosie si se urca in masina sa se puna in capu la demonstranti era bine sau rau?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Crimson Veritas  •  7 ianuarie 2021, 20:59

Ia nu va mai luati de Catalin Tolontan! ... El face parte dintr-o #elita ... de #vedete din Romania ... care si-ai agatat de mult deontologia in cui ... si s-a inscris in fenomenul ... activist ... Cristian Tudor Popescu zis Gazetaru', Cristi Danilet (zis Magistratu') ... Istvan Kovacs ... zis Arbitru' ... Klaus Werner Iohannis ... zis Presedintele ... doar asa sa dau cateva nume ... de activisti ... care fac orice ... mai putin meseria ... cu care se lauda ...:)) Altfel ... nu trebuie sa puneti poze alb negru cu mineriada ... ca aveti Tentativa de Lovitura de Stat din 10 august 2018 ... care s-a petrecut ... acum 2 ani si jumatate ... si care a avaut ca scop ... schimbarea puterii alese democratic prin vot ... prin actiuni violente si organizate ... prin intermedium mediei denumite UM ... si a retelelor de socializare! ...:)) Inainte sa ma injurati ... eu sunt sincer neutru ... cred ca atat progresistii-tribalisti cat si traditionalistii-antici ... sunt prosti de bubuie ... nu as putea selecta mai mult de 10% din agenda fiecarui ... trib ... in conceptia mea .. .de progres ... si societate sanatoasa ... civilizatie! ...:))

flasc  •  7 ianuarie 2021, 21:59

loool...culmea ipocriziei e aceea ca astia care se arata oripilati de ceea ce s-a intamplat la Capitoliu sunt cam aceeasi care erau oripilati de interventia jandarmilor (ne referim mai ales la evenimentele de la orele pranzului) de nu-i lasa pe "protestatarii pasnici" sa dea buluc in sediul guvernului. In Romania, jandarmii erau oaia neagra, in SUA, fortele de ordine sunt de partea buna a baricadei. ti se face si scarba de dubla masura.

Victor  •  7 ianuarie 2021, 22:06

Domnule Tolontan, credeti ca este posibil sau chiar etic sa comparam niste proteste si distrugeri - de altfel reprimate cu forta excesiva de catre fortele de ordine - ale unor oameni asupriti sistemic cu protestele si distrugerile -intimpinate de o minima rezistenta a fortelor de ordine - unor grupuri de oameni printre care se gasesc nu putini reprezentanti ai neo-nazismului si care protesteaza practic pe baza minciunii furtului alegerilor? In ceea ce priveste carare, in principiu sunt extrem de acord ca trebuie gasita o cale de dialog, indiferent cu ce grup, dar acest dialog nu poate fi unul care sa legitimizeze tendinte anti-democratice, rasiste, homofobe etc. Sunt intr-adevar niste paralele foarte marcante cu Mineriadele!

George  •  7 ianuarie 2021, 22:36

Omule, asta e un site de SPORT, deci , vorbește despre sport. Tot timpul vii cu articole aberante de la cine a pus coada la pruna până la cine a făcut gaura la macaroana.... Pe viitor, vorbește exclusiv de si despre SPORT, te rog frumos

gio  •  8 ianuarie 2021, 1:42

Curios, dar cand dadeau BLM si Antifa foc la oras, calcau proprietatile, jefuiau, bateau si omorau, nu mai era sfarsitul lumii. Sfarsitul lumii pe care o stim vine pentru ca nu va treziti. Povestea cu Capitoliu este ieftina, am mai vazut in 1990 cand s-au lasat portile slab pazite ca sa intre protestatarii in TVR, pretext perfect pentru mineriada din 13-15 iunie. Ma mir ca nu se gaseste nici un Pumnea de culoare sa se lase batut pe altaru cauzei progresiste :)))

Dorin  •  8 ianuarie 2021, 1:58

Eram chiar curios care este parerea autorului referitor la ce s-a intamplat in SUA. Inainte de orice comentariu, o afirmatie: Nu am nici o problema cu persoanele LGBTQ+, comunitatea neagra, comunitatea alba, sau orice alta comunitate sau grup minoritar sau majoritar. In schimb am o mare problema cu extremistii, radicalii si cei care refuza dialogul si incita la ura rasiala sau pe orice alte criterii. "Căci violențele pro-Trump din 6 ianuarie 2021 vin după o lungă perioadă de violențe anti-Trump de pe parcursul lui 2020. În care nu clădirea Capitoliului, ci alte clădiri au fost atacate, iar mașinile de poliție, incendiate. " Acest paragraf sintetizeaza cauzele mai "vizibile" care au dus la invadarea Capitolului. Exista insa si alte cauze mai putin vizibile dar al caror efect este perceput din ce in ce mai mult de tot mai multi oameni. Conform statisticilor oficiale, cam 4.5% din populatia SUA se declara LGBTQ+. Raportand la numarul total de votanti la ultimele alegeri prezidentiale (160 milioane) rezulta cam 7.2 milioane voturi, adica exact diferenta de voturi dintre Biden si Trump. Daca tinem cont si de declaratiile inclusiviste pre-alegeri ale lui Biden, de numarul mare de persoane LGBTQ+ implicate in campania democratilor dar mai ales de propunerile pentru administratia Biden care este deja mediatizata ca fiind cea mai "diversa" din istoria SUA putem presupune ca majoritatea covarsitoare a persoanelor LGBTQ+ au votat pentru Biden, deci au influentat decisiv alegerile prezidentiale din 2020. Profitand de criza provocata de COVID-19, de o organizare foarte buna pe platformele Social Media si de deznodamantul nefericit in cazul George Floyd, miscarile militante pentru drepturile minoritatilor au capatat o vizibilitate foarte mare iar aripile extremiste ale acestor miscari au profitat de indignarea generala pentru a-si promova platformele extremiste ca fiind adevaruri de necontestat. Asa s-a ajuns la o tendinta de discreditare in ochii majoritatii a miscarii BLM, a miscarii feministe si chiar a comunitatii LGBTQ+, miscari percepute din ce in ce mai des ca fiind extremiste si discriminatorii. Ridicolul a ajuns pana acolo incat amembrii radicali ai miscarilor sau comunitatilor sus-mentionate se ataca reciproc in functie de interesele de moment (vezi nemultumirile din cadrul grupului de influenta din jurul noului presedinte american referitoare la numirile din noua administratie): - General Lloyd Austin - primul barbat din comunitatea neagra numit la conducerea Pentagonului - a fost contestat de aripa dura a miscarii feministe pe motiv ca ar fi trebuit numita o femeie - Anthony Blinken siTom Vilsack - doi barbati albi - au fost numiti la conducerea Agentiilor de Afaceri de Stat si Agricultura - grupurile progresiste au protestat pe motiv ca ar fi trebuit alese doua femei din comunitatea neagra Si lucrurile nu se vor opri probabil aici, mai ales acum ca Biden a fost confirmat ca noul presedinte al SUA. O analiza interesanta a fost publicata de BBC la jumatatea lunii decembrie: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-55080344) iar alta de Washington Post care subliniaza ca Biden este somat de conducerea LGBTQ+ sa le ofere acestora mai multe posturi de influenta deoarece LGBTQ+ ar fi fost determinant in castigarea alegerilor: https://www.washingtonpost.com/politics/2020/12/08/power-up-lgbtq-caucus-wants-see-more-representation-biden-administration/. Se pare ca o reprezentare de 4.5% egala cu segmentul personaleor LGBTQ+ in societatea americana nu este de ajuns pentru conduicerea LGBTQ+ iar de criterii de competenta probabil ca nici nu s-a pus problema la discutiile interne. In discursul sau, noul presedinte ales al SUA a declarat ca vrea ca administratia sa sa fie cea mai "diversa" din istorie ca sa reprezinte cu acuratete imaginea societatii americane. Intrebarea care se impune: este justificat ca anumite persoane sa fie numite in functii inalte in principal pe baza faptului ca provin din randul anumitor minoritati? Care este mesajul transmis generatiilor urmatoare? E ok sa ai rezultate mai slabe la scoala dar daca te declari parte a unei minoritati ai sanse mai mari sa ocupi un post mai bun? Si asta fara a mai vorbi de eficienta unei echipe formata pe aceste principii... Acest fenomen se observa in foarte multe universitati din SUA si Canada. Profesorii de la Facultatea de Psyhologie a Universitatii McGill din Montreal, Canada au semnalat faptul ca au primit instructiuni ca la urmatoarea sesiune de admitere sa favorizeze candidatii provenind specific din cadrul minoritatilor sexuale sau din comunitatea neagra. Asa cum sublinia unul dintre profesori, singura sansa a unui candidat barbat alb cu radacini europene (culmea, asta include practic toata populatia francofona fondatoare a Canadei care locuieste in provincia Quebec) sa fie admis conform acestor noi criterii este sa se declare gay, trans, bi-sexual, etc.: https://www.ledevoir.com/opinion/idees/592270/diversite-ou-discrimination-le-cas-universel-de-mcgill. Din pacate in SUA au fost cazuri in care s-a pierdut complet controlul, Evergreen College fiind deja un studiu de caz despre unde poate duce extremismul scapat de sub control: https://www.youtube.com/watch?v=u54cAvqLRpA&t=370s. Cam acestea sunt motivele care au impins unii oameni spre Capitol. Cum era de asteptat, au fost si extremisti si agitatori printre ei dar multi oameni sunt ingrijorati de amploarea luata de conceptul Politically Correct - vazut din ce in ce mai mult ca o discriminare - si mai ales de agresivitatea si lipsa de disponibilitate catre dialog a aripilor radicale ale acestor miscari minoritare. Din pacate, in SUA si in multe alte tari inca mai sunt multi oameni care nu reusesc sa faca diferenta intre mesajele initiale (corecte) ale acestor miscari si interpretarile extremiste care au inlocuit aproape in totalitate mesajele initiale. Este corect sa pretinzi respect si sanse egale pentru toti dar nu este corect (este chiar arogant, aberant si discrinatoriu) sa pretinzi ca o natiune sa inlocuiasca cuvinte din alfabetul propriu pentru ca o minoritate a unei minoritati rasiale din alta tara s-ar simti lezata de cuvantul respectiv inainte de a incerca macar sa ii inteleaga sensul. Este corect sa oferi sanse egale sau - in anumite cazuri - chiar locuri rezervate pentru o anumita minoritate in cadrul unor programe universitare, comunitare, etc. dar nu este corect sa impui criterii de departajare care favorizeaza o minoritate pe baze rasiale, sexuale, etc. in dauna competentei. Cand aceste criterii vizeaza o categorie sociala clar definita (vezi barbat alb in cazul universitatii canadiene) atunci este rasism. Conceptul "Politically correct" a fost adoptat de mai toate tarile civilizate dar interpretarea lui in ultima vreme a devenit o forma agresiva de discriminare si impunere a anumitor puncte de vedere. Argumentele logice sau stiintifice nu mai au valoare in fata agresivitatii verbale, intolerantei si a unei ideologii impuse de o minoritate sociala fara nici un argument. De multe ori legile in vigoare si drepturile omului sunt incalcate grav in numele ideologiei "Politically correct" fara ca nimeni sa protesteze, ba mai mult, fiind incurajate tacit sau prin fapte de catre cei care ar trebui sa vegheze la aplicarea legilor. Avem exemplul recent al arbitrului Coltescu declarat vinovat de mai toata lumea (inca mai grav, de reprezentantii statului roman) inainte de a fi judecat. Avem si exemplul fotbalistului Cavani care desi a acceptat sanctiunea (o sanctiune aplicata fara a i se fi dat sansa sa se explice) a spus clar ca nu este de acord cu ce i s-a reprosat. In cazul lui Cavani insa, reprezentantii oficiali ai statului Uruguay l-au sprijinit public pe compatriotul lor iar comunitatea online a sesizat nedreptatea comisa de Federatia de fotbal din Anglia care a pronuntat o sentinta fara sa ia in considerare contextul in care s-a petrecut fapta. Considerand evenimentele ultimilor ani dar si evenimentele in curs de desfasurare, probabil ca invazia Capitolului este doar inceputul unei perioade tulburi pentru toate tarile occidentale. Este foarte greu de crezut ca o minoritate de orice fel poate impune regulile pentru prea mult timp in orice tara civilizata. Istoria ne arata ca majoritatea isi impune intotdeauna punctul de vedere. Ramane de vazut modul in care se va impune. Din pacate riscul divizarii societatii pe criterii rasiale si sexuale creste exponential atat din cauza unor lideri autoritari si conservatori pana la extrem (gen Trump) dar si din cauza extremismului ideologic al celor care au ajuns la conducerea BLM, LGBTQ+, etc.

Traian  •  8 ianuarie 2021, 6:44

Absolut superb. Pe cand un interviu cu expertul in Biblie Gigi Becali ?

dan 76  •  8 ianuarie 2021, 9:39

Cand va isterizati ca TOLONTAN scrie si altceva decat SPORT ,sa inteleg ca va lipsesc articolele gen:"Ce a mai visat Becali aseara"?Adevarul crud e ca in Romania si la starea sportului de la noi care este jalnica nu e chiar usor sa fi gazetar sportiv de elita.Totusi consider ca TOLONTON este unul din putini gazetari de elita din Romania si voi prefera intodeauna un articol de genul celui de mai sus multora din cele pe care le gasim pe site-uri azi.Sa nu uitam ca celor care nu le place ce scrie Tolontan mai au la indemana si alternativa:"Sa nu le citeasca".Sa le lase pentru cei care le apreciaza.Eu unul abia astept sa citesc tot ce scrie Tolontan.Dar nu am nimic impotriva ca cineva alege sa scrie de cariile dentare ale lui RONALDO:)

Scorsese  •  8 ianuarie 2021, 20:59

'jde mii de manifestanți pașnici, ore. Unii zic sute de mii. Cut. Niște bezmetici exaltați ( trași pe nas? ), pregătiți cu arsenal, escaladează zidurile. Cut. Geamuri sparte, arme, costumații exotice. Cut. Focuri de armă. Cut. 1 victimă, plus trei decese din cauze medicale (infarct, OD, etc.). Cut. Cu ce rămânem? 'jde mii de oameni pașnici, șterși din film. The End. Wag The Dog.

Joe Robinet Burisma  •  9 ianuarie 2021, 1:01

Da, deci sunt profundissim socat de aceasta mineriada rasista, deci traiasca si infloreasca Marea Resetare in frunte cu tovarasii Klaus Schwwb si Billy Gates! Altfel cand va vacinati domne Tolontan? Dar dl CTP? Ati lasat sacosele la coada?

Comentează