Șefii Spitalului Militar acuză Libertatea, dar recunosc că în spitalul Covid nou ridicat la Otopeni rata de infectare cu nosocomiale e de 13,5%

Managementul Spitalul Militar Central a răspuns miercuri întrebărilor pe care Libertatea le-a trimis pe 31 decembrie 2020.

joi, 7 ianuarie 2021, 1:50

Unitatea medicală condusă de generalul Florentina Ioniță (Radu) recunoaște infecțiile nosocomiale din corpul central și din noul spital ROL 2 și își centrează răspunsul pe ideea că tot ce este prezentat e ”un fake news”, fiindcă infecțiile prezentate ar fi de pe secția numită ATI2 și nu ATI 1, deși ziarul a specificat clar că e vorba de secția ATI unde sunt tratați bolnavii de COVID-19.

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

SMC consideră articolele Libertatea despre infecțiile nosocomiale un „fake news în plină criză medicală”, într-un răspuns pe care îl puteți citi integral la finalul articolului.

Ziarul a prezentat, în decembrie 2020 și în ianuarie 2020, mai multe dovezi că 19 pacienți internați la Spitalul Militar Central (SMC) și la spitalul nou ROL 2 din Otopeni au contractat infecții nosocomiale.

1. Au înregistrat răspunsul după 4 zile

Șefii SMC acuză ziarul că „ultima solicitare trimisă de redacția cotidianului în discuție a fost înregistrată de structura de relații publice a SUUMC la nr. 3/ A1977 din 04.01.2021, iar articolele pe acest subiect au fost publicate pe pagina web a cotidianului, în data de 2 și, respectiv, 4 ianuarie 2021”.

Libertatea a trimis întrebările pe 31 decembrie, zi care nu era liberă la stat, la ora 13:05.

Mai mult, SMC afirmă că „pozițiile transmise de reprezentanții spitalului ca drept la replică au fost ignorate”, ceea ce nu e adevărat: ziarul a publicat, pe 30 decembrie, răspunsul referitor la bărbatul de 49 de ani decedat după ce a fost internat în SMC și a plecat în Germania cu 4 infecții nosocomiale într-un articol separat.

2. Centrează ideea de fake news pe denumirea ATI-ului care e tot în Militar

Ideea de fake news este centrată pe faptul că ziarul a prezentat documente din secția denumită ATI2 și nu ATI1, așa cum spune Libertatea, deși investigația stipulează clar că este vorba de secția ATI în care sunt tratați bolnavii de COVID-19.

Totuși, spitalul recunoaște infecțiile nosocomiale și oferă cifre atât pentru secția ATI de la SMC, cât și pentru spitalul ROL 2 din Otopeni.

3. Recunoaște infecțiile: 13,4% infecții în ATI-ul Spitalului nou ROL 2. Dar nu pe toate

SMC afirmă că toate cazurile prezentate de ziar „au fost raportate oficial”, în felul următor:

„Rata infecțiilor asociate actului medical și care au fost raportate oficial de către ATI ROL 2 este de 13,4%”

Totuși, la fel ca într-un răspuns precedent al Spitalului Militar, în legătură cu un bărbat de 49 de ani care a decedat în Germania după ce a fost internat la SMC și descoperit cu 4 infecții nosocomiale, reprezentanții SMC strecoară faptul că aceste infecții ar putea proveni de la alte spitale: „350 pacienți COVID-19, cu forme severe și critice, admiși prin UPU sau din alte spitale din București sau din țară”.

Cu toate acestea, evită răspunsul în legătură cu bărbatul de 49 de ani despre care ziarul a scris încă din decembrie că a plecat în Germania, din SMC, cu 4 bacterii. Libertatea a arătat că SMC a constatat prin analize de laborator că pacientul era steril în momentul internării.

Cazul bărbatului de 49 de ani, decedat în Germania, nu apare în Ragistrul infecțiilor nosocomiale. La fel, 5 din cele 14 cazuri prezentate de Libertatea nu se regăsesc în evidența infecțiilor nosocomiale.

4. Bat obrazul medicilor care au oferit presei informațiile

Cei care au redactat răspunsul consideră că sursele ziarului nu pot simți ceea ce au declarat că simt. „Medicii din SUUMC nu pot fi ”revoltați” de “neraportarea infecțiilor nosocomiale”, atâta timp cât medicii secției ATI 1, în conformitate cu procedura internă a SUUMC, raportează sistematic cazurile de infectare”, se arată în răspuns.

5. Ziarul citează infecțiile din analize, nu din epicrize

„Deși se spune în articol că în epicrize nu sunt specificați germenii care au generat bronhopneumonia unor pacienți, tot în același articol se menționează că în fiecare epicriză citată este precizat și germenele și antibioticul administrat”, se mai arată în răspuns.

Afirmația SMC nu este conformă cu articolele. Ziarul citează infecțiile din analizele intrate în posesia jurnaliștilor și nu din epicrize, unde se stipulează „bronhopneumonii nespecifice”.

6. Continuă să evite subiectul infecțiilor Colectiv: „toți au supraviețuit”

Ziarul a făcut referire și la anul 2015, când toți cei 8 pacienți plecați de la Spitalul Militar la tratament în Belgia au fost descoperiți cu infecții nosocomiale.

„În secția ATI a SUUMC au fost tratați, în anul 2015, după accidentul din clubul Colectiv, 11 pacienți cu arsuri majore; 5 pacienți au fost ulterior transferați în străinătate și 6 au fost tratați până la externare în SUUMC. TOȚI pacienții au supraviețuit”, e poziția SMC, în care nu se vorbește despre infecțiile de care inclusiv Adrian Streinu-Cercel s-a delimitat, spunând că pacienții erau „colonizați”, nu „infectați”.

7. Spun că infecțiile sunt „o realitate” în toată lumea

În final, reprezentanții SMC spun că infecțiile nosocomiale sunt „o realitate în toate unitățile medicale din România și din lume”.

„Infecțiile asociate actului medical sunt o realitate în toate unitățile medicale din România și din lume. Literatura de specialitate și normele de management de sănătate aplicabile în țara noastră sau în alte țări arată foarte clar că în nicio situație nu poate fi eliminat complet riscul infectării sau suprainfectării pacienților aflați în diferite terapii”.

Iată, mai jos, întregul drept la replică trimis de Spitalul Militar Central:

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Ilie  •  7 ianuarie 2021, 6:20

Ești coleg de site cu Ciutacu, așa că las-o mai moale cu deontologia. Tot aici mai apar Mircea Badea, Cristi Borcea, Mitică Dragomir, Anamaria Prodan și Șumududică e promovat dansând manele. Faci parte din aceeași " castă ".

bg  •  7 ianuarie 2021, 9:48

La noi, falsa IMAGINE este mai presus de ADEVAR si REALITATE! Se vede de la o posta ca activitatea de supraveghere a IAAM din SMC este departe de a respecta normele in vigoare si ca este una pur formala. Nu stim daca este din necunoastere, dezinteres, neglijenta, nepasare sau toate la un loc. Unde este strategia privind politica prescriptiei de antibiotice in SMC si dovezi ca ea chiar se aplica? Din ce am vazut, in SMC, antibioticele se folosesc in exces si in mod eronat, una din cauzele cresterii antibiorezistentei microbiene la germenii de spital. Ar trebui sa existe studii privind flora microbiana din spital si protocoale, proceduri specifice privind administrarea antibioticelor la pacientii infectati. Plus de asta, rezultatele analizelor microbiologice de laborator nu sunt inregistrate, valorificate. Totul trebuie inregistrat in sistemul informatic, registrul electronic, nu pe foi, caiete, unde se pot modifica, sterge...Cate tulpini de bacterii din IN a trimis SMC la laboratoarele de referinta de la IC, ca este tot in ograda lor? Daca activitatea de prevenire a IN ar fi fost organizata conform ordinului MS, doamna manager ar fi putut sa spuna cu precizie daca IN este din propriul spital sau din sursa externa. Asa, totul este volatil, neclar, interpretabil, relativ, devenind o poveste fara sfarsit...Argumentul ca IN exista in toata lumea, nu tine la noi atat timp cat neregulile in stapanirea lor continua sa fie cat "casa" in sist. medical.

CCC  •  7 ianuarie 2021, 16:27

Hai mai, Tolo, asa naiv esti? Chiar credeai ca pe 31 Decembrie, la ora 13:05, mai “lucreaza” cineva in armata Romana? Ar trebui ca sa se autosesizeze Talpan, ca jignesti armia! Auzi pretentii! Lasand ironia de-o parte, infectiile nosocomiale din spitalele romanesti nu sunt raportate sau, in cel mai bun caz, sunt sub-raportate. Si poate odata si odata, ai sa ai curajul sa le spui pe nume celor care prin ascunderea adevarului omoara oameni cu buna-stiinta: medicii! EROII! Apropo, romanii se tem la ora actuala de ajungerea in spital mai mult decat de covid sau cutremur! Oare de de?

Urod  •  7 ianuarie 2021, 18:16

Toate spitalele din România sunt compromise....atâta timp ca Hexi Pharma și ceilalți, au livrat biocide ineficiente, toate spitalele sunt infectate. Trebuie verficat daca s-a schimbat ceva în ceea ce privește calitatea biocidelor și cum se fac actualmente licitatiile...!!!!!....tare mi-e frica, ca s-au schimbat doar profitorii licitațiilor, nu și calitatea biocidelor...Se știe ca unica măsură in caz de infecții nosocomiale este dărâmarea spitalelor, altceva nu există. Deci practic, avem nevoie sa reconstruim peste 400 de spitale in toată țara....CÂND VOM CONSTRUI NOI ATÂTEA SPITALE, DACĂ IN 30 DE ANI N-AM CONSTUIT NIMIC....?!!!!!!

Comentează