INVESTIGAȚIE | România are 213 centre de vaccinare deschise pentru vârstnici și bolnavi cronici și 340 deschise și rezervate personalului medical și din domeniile esențiale

553 de centre de vaccinare anti-COVID sunt deschise în toată țara, dintre cele 1.177 înscrise în platforma națională. Statistica este informație publică și a fost furnizată de STS la cererea Libertatea sâmbătă, 23 ianuarie. Românii de peste 65 de ani și bolnavii cronici nu văd în platformă drept centre unde se pot programa pentru vaccinare decât 213 dintre cele 553 active. Celelalte 340 în funcțiune sunt accesibile numai personalului din domeniile esențiale, cele mai multe personalului medical, dar și militari, MAI (100 de centre rezervate). O parte a personalului esențial, care nu are centre dedicate, se programează la cele 213 centre obișnuite, laolaltă cu ceilalți oameni din etapa a doua

duminică, 24 ianuarie 2021, 1:04

553 de centre de vaccinare anti-COVID sunt deschise în toată țara, dintre cele 1.177 înscrise în platforma națională. Statistica este informație publică și a fost furnizată de STS la cererea Libertatea sâmbătă, 23 ianuarie. Românii de peste 65 de ani și bolnavii cronici nu văd în platformă drept centre unde se pot programa pentru vaccinare decât 213 dintre cele 553 active. Celelalte 340 în funcțiune sunt accesibile numai personalului din domeniile esențiale, cele mai multe personalului medical, dar și militari, MAI (100 de centre rezervate). O parte a personalului esențial, care nu are centre dedicate, se programează la cele 213 centre obișnuite, laolaltă cu ceilalți oameni din etapa a doua

de Adina Florea, Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan

După prima săptămână de vaccinare, conform datelor furnizate sâmbătă de CNCAV, s-a schimbat în mod semnificativ raportul programărilor celor trei categorii de români care se califică pentru etapa a doua de vaccinare. Dintre cei 830.000 de oameni programați, unde nu intră personal medical, împărțirea se face astfel:

În acest moment, promisiunea făcută de autorități, că vor încerca să păstreze 75% dintre dozele administrate pentru persoanele cu cele mai mari riscuri în fața Covid-19, „E așa cum trebuie: îi protejăm în primul rând pe cei vulnerabili”, spunea ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, acum o săptămână, referindu-se la vârstnici și bolnavi, nu se mai aplică.

Una dintre explicații este proporția centrelor de vaccinare. Libertatea a solicitat STS să spună care e situația centrelor, aceasta fiind o informație publică. Serviciul a răspuns.

„340 de centre destinate vaccinării personalului propriu”

Datele comunicate de Serviciul de Telecomunicații Speciale sunt:

„La data de 23 ianuarie a.c., numărul total al centrelor de vaccinare este de 1.177, după cum urmează:

Facem precizarea că situația centrelor de vaccinare este în dinamică, fiind activate sau inactivate în funcție de deciziile direcțiilor de sănătate publică și aprobarea INSP”.

Centrul de vaccinare de la Romexpo este unul dintre cele destinate publicului care include persoanele vulnerabile Citeşte întreaga ştire: INVESTIGAȚIE | România are 213 centre de vaccinare deschise pentru vârstnici și bolnavi cronici și 340 deschise și rezervate personalului medical și din domeniile esențiale
Centrul de vaccinare de la Romexpo este unul dintre cele destinate publicului care include persoanele vulnerabile

Cele mai multe sunt spitale și cam 100 sunt centre militare

Redacția a reconstituit, din mai multe surse și în mai multe județe, în ce constau aceste centre pentru personalul propriu.

Cele mai multe din cele 340 de centre sunt spitale sau clinici, unde s-a vaccinat și continuă vaccinarea personalului medical. Au fost mai multe, dar unele centre din spitale s-au închis, în timp ce altele au rămas deschise, în principiu pentru cei din Sănătate care încă n-au primit prima doză sau rapelul.

Sunt însă și situații în care centre dedicate din spitale sunt folosite în faza a doua doar de alți lucrători esențiali. În București, de pildă, Spitalul Sf. Pantelimon, Spitalul Universitar de Urgență, Sf. Ioan, Spitalul Elias și altele au unele centre dedicate fazei a II-a și active, dar blocate publicului general.

În plus, în toată țara aproximativ 100 din cele 340 de centre rezervate sunt militare, aici intrând MApN, MAI, SRI, STS, SIE. Ele s-au constituit centre în unități militare, spitale militare, cabine specializate, dar și în alte clădiri.

Unele profesii au primit drept prioritar de vaccinare și și-au rezervat și centre!

Practic, o parte din profesiile care se califică pentru etapa a doua a vaccinării au reușit să-și constituie sau să-și rezerve centre și cabinete proprii de vaccinare, unde se duc doar ei: printre aceștia se numără militarii, oamenii din MAI, serviciile secrete, Curtea de Conturi.

Există și un centru medical al Academiei Române, în zona ambasadelor din sectorul 1 al Capitalei, care este, de asemenea, rezervat. Toate aceste centre nu sunt vizibile pe platforma de vaccinare de către ceilalți apelanți.

După cum nu sunt vizibile numeroase clinici private, Monza, Sanador, Regina Maria, care vaccinează nu vârstnici sau bolnavi cronici, ci alte persoane, din categorii neidentificate de ziar.

În Brașov, de pildă, ziarul a descoperit două clinici Medlife, o clinică Regina Maria și una Meda, toate private, care vaccinează, dar sunt rezervate.

În Iași, spitalul privat Arcadia din cartierul Alexandru cel Bun, parte a celei mai mari rețele private din zonă, este rezervat.

Centrele rezervate sunt, în medie, mai mici ca flux de vaccinare decât cele dedicate publicului

Lucrătorii esențiali, cum îi numește legea care i-a inclus în etapa a doua, se pot înscrie prin intermediul angajatorului, care introduce o listă în platformă. Apoi, însă, angajații se pot programa și singuri pe platformă.

Unii o fac la cele 340 de centre dedicate lor, dar alții, precum poștașii, lucrătorii din salubritate, ziariștii și alte categorii, care n-au centre speciale, apelează la cele 213 centre destinate tuturor celor care au dreptul la vaccinare în această etapă.

În cele 213 centre destinate tuturor celor care au dreptul la vaccinare în a doua etapă, sunt aproximativ 300 de fluxuri de vaccinare, flux însemnând posibilitatea de a înregistra și vaccina o persoană într-un moment. Sunt centre cu un flux, cu două fluxuri sau mai multe.

În 340 de centre dedicate există puțin peste 400 de fluxuri, ele fiind, în general, centre mai mici, multe cu doar un singur flux.

Unele centre dedicate pentru personal au vaccinat, totuși, și pacienți

La unele spitale, cum e Spitalul Universitar de Urgență din București, publicul a sesizat către site-ul Spotmedia că un cabinet e dedicat nu personalului medical, ci lucrătorilor speciali, mai exact Curții de Conturi.

Dar există și situația inversă. Cea în care un centru medical închis vârstnicilor și bolnavilor, depistat de Libertatea prin telefon, Spitalul de Psihiatrie din Zam, Hunedoara, a vaccinat nu doar personalul medical, ci și pacienții de acolo.

Aflat într-o zonă rurală dintre Hunedoara și Arad, aproape de domeniul de la Săvârșin, la Zam s-au vaccinat și persoanele internate acolo, conform medicului care a răspuns la telefon sâmbătă.

„Da, avem centru de vaccinare, dar nu există program, pentru că aici se pot vaccina doar cei din personal și beneficiarii spitalului”, a spus medicul de gardă.

Arad, Sibiu, Pitești, câte un centru normal, restul dedicate „personalului propriu”

Din documentarea Libertatea, există numeroase orașe unde centrele inaccesibile celor vulnerabili sunt mult mai multe decât cele accesibile.

Situația în câteva orașe mari din țară:

 

ERATĂ: Într-o versiune anterioară a acestui articol erau enumerați și magistrați printre categoriile profesionale care au propriile centre de vaccinare. A fost o eroare de documentare. Din ultimele informații rezultă că aceștia, deși apăreau într-un document consultat de ziar, nu au propriile centre. Regretăm eroarea și am îndreptat-o.

Foto: Dumitru Angelescu / Libertatea

 

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Horace  •  24 ianuarie 2021, 13:46

Sunt medic si in sfarsit mi am programat parintii cu boli cronice la vaccinare in 15 martie in platforma oficiala Sunt trist ca nu am putut mai repede

Moshe Bionteaca  •  24 ianuarie 2021, 16:18

Ce faci tolontan ofiter ai banat pana ai ramas cu 1 comentariu/compunere?

Billy Ferestre Filantrop  •  24 ianuarie 2021, 16:22

Mpfai, deci este un entuziasm si o coada la vaccinare de nu se poate. Fratii Grimm, Petre Ispirescu si Hans Christian Andersen relateaza in direct la foc continuu.

Petre Asandei  •  24 ianuarie 2021, 17:05

Vaccin cu efecte anti coronavirus pentru maxim un an. Cu premieră mondială absolută, componenta genetică. Să fie coadă, isterie, la ordin. Jale!

yura  •  24 ianuarie 2021, 18:50

Centrele care au vaccinat si pacienti sunt cele in care doctorii au refuzat vaccinul miraculos,ai face bine sa ne spui cati doctori s-au vaccinat in prima etapa..Nu e asa ca nu poti sa scrii asa ceva? .E normal sa fie aglomerat cand in etapa a 2-a sunt mai multe categorii care vor sa se vaccineze chiar daca din fiecare categorie sunt sub 50% cei care doresc asta,dupa valul asta va fi o liniste apasatoare la centrele de vaccinare. Sa ne uitam si la celelalte tari care e procentul celor vaccinati sau a celor care refuza vaccinarea,nu trebuie sa ne raportam la ei,nu asa tocati voi tot timpul ca nu ne ridicam la ""nivelul"" lor?

Teorema jurământului lui Hypogradate  •  24 ianuarie 2021, 18:51

Trec peste rețeta patentată dă 155 dă ani la Dunăre, dă privilegiere (340 : 553 = 61 %, zisă eufemistic "siguranță națională") a pootoreelor cu ° și fără ° pe uniforma plătită de noi, care și-o pătează cu mâncarea și beutura plătite de noi zise "normă de hrană", ca să-și economisească salariile plătite tot de noi... Mă uit doar la "553 de centre de vaccinare anti-COVID sunt deschise". Informația de mai-ieri spunea "35 000" de vaxcinați pe zi. La 500 de țentre, asta însemnează 700 dă gradați șî dă țivili la un țentru, pă zi... Sau șî pă noapte? Lucrează și noaptea, acolo ? (IO NU CREZ ASTA !) 700 : 24 ore = 28 pe oră... Doi pă minut! ...cine și când îi "fac" pe toți ăia 28 pe oară, cu supravegherea de rigoare ca să nu moară la ieșire, ca asistoanta aia din iUeSei? Și, referitor la ce se vedea ieri și ce se vede azi, nu cumva STOCURILE prevăzute pentru țivili suferă o diminuare ILEGALĂ, în timp ce stocurile pentru gradați s-au mărit corespunzător?!

vali  •  25 ianuarie 2021, 10:01

si Timisoara are doar un loc pentru prostime. Al 2-lea care cica e deschis, de la spitalul CFR, nu apare pe liste. Si pe judet sunt doar 3 (in total, cu cel din Timisoara cu tot).

horace  •  25 ianuarie 2021, 12:57

Puteti intreba la Minister de ce nu redistribuie sutele de doze care nu sunt folosite in jud. Gorj de exemplu? Au ramas de la prima faza iar acum se adauga la cele oferite in faza a 2 a Multumesc

rmos  •  26 ianuarie 2021, 18:49

@Petre Asandei - "Vaccin cu efecte anti coronavirus pentru maxim un an." sa speram ca dureaza 1 an ... acum .. trebuie sa-l mai intrebam si pe virus ce planuri are :) - "Cu premieră mondială absolută, componenta genetică." poti sa detaliezi te rog? nu toti suntem asa informati ca tine .... @yura buna idee, hai sa ne raportam la ... Israel :) @Billy Ferestre Filantro DA, chiar e! ti-e necaz? :)

Comentează