După ce „categoriile esențiale” și-au dedicat 340 de centre de vaccinare, profesorii, vârstnicii și bolnavii nu mai găsesc locuri și doze

De Adina Florea, Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luţac, Cătălin Tolontan

luni, 25 ianuarie 2021, 2:50

De Adina Florea, Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luţac, Cătălin Tolontan

Conform datelor furnizate de autorități luni la prânz, oamenii din „profesiile esențiale” programați pentru vaccinare, fără să se ia în calcul personalul medical, au ajuns să fie aproape la fel de mulți, 311.000, cu cei de peste 65 de ani, 351.977.

România se pregătește să redeschidă școlile și să primească un nou val de epidemie, favorizat de tulpina mai contagioasă a Covid-19, dar în foarte multe situații, pe care oamenii le transmit către redacție, nici măcar profesorii nu se pot înscrie pe platforma de vaccinare.

Asta pe măsură ce numărul imens de centre închise și invizibile publicului, care sunt 340 față de cele 213 centre accesibile, au început să-și facă efectul, înghițind tot mai multe doze. Consecința?

Centrele deschise publicului au rămas aproape fără stocuri pentru prima doză de vaccin, pentru perioada următoare, programările pentru prima imunizare fiind tot mai greu de făcut.

Profesie esențială e, conform legii, și cea de angajat în școli, dar și aici a apărut o divizare, pentru că anumite profesii din listă, militarii, angajații serviciilor secrete, unii oameni din București de la Curtea de Conturi, un centru al Academiei Române și alte categorii se vaccinează la cabinete sau centre invizibile publicului pe platformă.

În ultimele trei zile, Libertatea a descoperit mai multe informații, toate confirmate oficial, cu cifre și documente ale autorităților, care afectează campania de vaccinare:

1. Platforma de programare pentru vaccinare a fost făcută pe mare grabă.

Guvernul știa de luni bune că vine vaccinul, dar s-a întâlnit cu STS ca să discute despre platformă abia pe 7 decembrie, iar campania de imunizare a început pe 28 decembrie. „Nici măcar o banală aplicație e greu să fie făcută în trei săptămâni, cu atât mai puțin o platformă care presupune sute de mii de accesări pe zi”, a explicat pentru Libertatea un om din Comitetul de Vaccinare.

2. Din cauză că platforma de vaccinare este ocolită de către angajații din centre, lucru care se întâmplă uneori din comoditate, că nu merge sau din alte motive, peste 5.000 de oameni pe zi s-au vaccinat în afara platformei.

Ziarul a publicat un apel disperat al DSP București către centre, care a atenționat că se va ajunge la o anulare a programărilor, pentru că nu se ține ordine în stocuri și se vaccinează în afara platformei. Autoritățile au reacționat și au spus că, dintre cei 16.000 vaccinați în afara platformei, 7.000 au fost oamenii din centrele dedicate celor vulnerabili marți-joi (dintr-un total de 15.000 vacinați în aceste centre). Dar n-au explicat cine sunt restul. Și au insistat, în două comunicate date sâmbătă, că nu vor fi probleme. Dar duminică acestea au apărut deja

3. 340 – 213. Acesta este scorul dintre centrele închise publicului larg și cele deschise vârstnicilor și bolnavilor.

Și din acest motiv, ponderea oamenilor 65+ care s-au programat a scăzut dramatic în raportul total, în timp ce al „specialilor” a crescut de la 22% la 37%!

În derularea rapidă a evenimentelor au început să apară situații în care oamenii programați prin platformă au fost amânați la vaccinare. Managerul spitalului din Deta, județul Timiș, a recunoscut pentru ziar că „duminică n-am avut doze pentru 45 de oameni”. Dar asta după ce și ei vaccinaseră în afara platformei.

Luni, problemele au continuat să persiste și programarea în centrele vizibile este foarte greu de făcut sau imposibil.

 

Comentarii (6)Adaugă comentariu

horace  •  25 ianuarie 2021, 17:54

Site-ul se incarca fff greu dupa 1-2 minute de asteptare

Tudor  •  25 ianuarie 2021, 22:13

Bravo voua, excelenta ancheta. Si de aseara editorialul excelent al Alinei Mungiu-Pippidi pe romaniacurata.ro, "Romanii au corupt si vaccinul"

Traian  •  26 ianuarie 2021, 5:21

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

PACIENTUEDEVINA  •  26 ianuarie 2021, 14:20

Plângere penală pentru cei care au vaccinat în afara programării de pe platformă. Altfel, statul în stat medical va continua să îşi bată joc de noi

Sorin Topan  •  26 ianuarie 2021, 15:26

Mutăm atenția de la numărul de persoane care ar putea fi vaccinate în termenul declarat de guvern? Un fiasco pe bani mulți, intrați în buzunarele și buncărele unor ascunși prin Dubai și pe iahturi, vaccinarea a 70% din populație pentru un an, fiindcă s-au îmbolnăvit 3% în 11 luni, dintre care 95% au dus boala cu simptome ușoare și medii, fără spitalizare? Cine strigă „Regele e gol!"?

Ilie  •  26 ianuarie 2021, 17:00

Văd că ziariștii se vaccinează , dar pentru profesori nu există doze. E normal , dacă indivizi ca Buzărin, Tolontan sau Geambașu au terminat școala, această categorie merită ignorată.

Comentează