Cum ar putea autoritățile să-i prindă pe cei care se vaccinează declarându-se ”profesii esențiale”. Dacă vor

Tot mai multe episoade descoperite de ziariști pe teren sau descrise de către public, unul expus astăzi de siteul SpotMedia, arată că unii oameni vin la centrele de vaccinare cu pile și încearcă să fenteze sistemul

marți, 26 ianuarie 2021, 4:57

Cinci tineri au spus inițial că ”ne vaccinăm în calitate de media”, iar apoi, întrebați de ziariștii aflați în fața centrului de vaccinare din Buftea, s-au declarat ”bolnavi cronici”. S-au îmbolnăvit în câteva minute, scrie SpotMedia.

De fapt, răzgândirea lor a venit, descrie reporterul, după ce o femeie, care îi adusese la centrul de vaccinare, a intrat în centru și a ieșit cu o strategie modificată.

Libertatea a discutat cu mai mulți oficiali, care sunt familiari cu felul în care funcționează platforma de vaccinare. E posibil să le fi spus ca cineva din centru celor cinci să schimbe tactica, pentru că ”ar putea fi descoperite relativ ușor situațiile în care o persoană e înregistrată direct la centru, drept angajat special, în registrul de vaccinare”, a explicat unul dintre specialiștii contactați de ziar. Cum?

O pot face doar dacă evită platforma

Angajatorii care au dreptul prin lege să-și vaccineze angajații îi înregistrează pe angajați printr-un tabel, într-un format furnizat de STS, creatoarea platformei.

Numai apoi, oamenii respectivi își fac programările, fiecare în parte. Sau angajatorul o poate face, dacă vrea, dar tot pentru fiecare, în parte. Altfel nu se poate.

Dacă nu ești înregistrat anterior în platformă, nu te poți programa.

Însă, dacă te duci direct la centrul de vaccinare, acolo poți fi înregistrat în registrul de vaccinare, soft separat de cel din platformă. Sistemul celor două baze de date poate fi înțeles mai bine aici.

La centru se pot declara singuri ”angajați esențiali”, numai că ”există un risc”, explică un specialist care cunoaște platforma și care a solicitat păstrarea confidențialității. Pentru că CNP-ul fiecărui vaccinat, indiferent de categoria lui (vârstnic, bolnav cronic, profesie esențială), ajunge oricum în platformă.

„La intervale de timp, autoritățile pot solicita platformei să ruleze o suprapunere a listei celor vaccinați în categoria angajați esențiali cu baza de date furnizată de angajatori. Fiecare CNP care nu a fost furnizat de angajator și a fost înregistrat la centru, direct în registrul de vaccinare, ar putea fi evidențiat” Expert în sănătatea publică

Și mai e o caracteristică a sistemului, foarte ușor de folosit dacă ar vrea cineva să afle ce se întâmplă. Bazele de date, atât platforma, cât și registrul de vaccinare, au o trasabilitate a operării în ele. Altfel spus, se știe cine și ce a introdus.

La centrele de vaccinare există parole și ar fi vizibil cine a înregistrat CNP-uri care, mai apoi, sunt dovedite prin compararea automată, că nu trebuiau înregistrate.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Marian  •  26 ianuarie 2021, 17:29

Tolo, va rog sa intrebati la urmatoarea conferinta de presa ce se mai aude cu programarea insotitorilor? Persoanele cu handicap depin si de sanatatea insotitorilor. S-a promis prioritate in etapa 2. Tot la aprilie/mai o sa se ajunga, in cel mai bun caz.

robson  •  26 ianuarie 2021, 17:34

O alta problema e ca si angajatorii isi trec pe liste toti prietenii si rudele, care n-au nicio legatura cu activitatile esentiale.

paul S  •  26 ianuarie 2021, 21:23

Eu nu sunt împotriva vaccinării. Dar dacă vor sa ma vaccinez, atunci sa se deplaseze vaccinatorii la mine acasă și sa îmi aducă și o lada de bere. Altfel, nu sunt interesat.

Aurelia L  •  26 ianuarie 2021, 22:43

Domne, deci este o coada la vaccinare ceva colossal, deci nu am mai vazut asa ceva de cand cu cozile la votat PNLUSR, un entuziasm general! Altfel, inainte sa ma banezi, ceva nou cu raspunderea legala a producatorilor vaccinurilor in caz de reactii secundare grave si deces? Tot nimic? Tot zero raspunderi? Oki, spor la compus basme. Xoxo

Traian  •  27 ianuarie 2021, 5:24

Ei, daca ar fi fost Voiculescu responsabil cu vaccinarea...este , Tolo ? By the way de un tip Valentin Popescu ai auzit ? Hai suna-l ca poti, ti-e coleg de breasla, uimeste-ne cu detaliile carierei lui

drucker  •  27 ianuarie 2021, 9:19

Ca persoama cu boala cronica , mi-e imposibil sa ma programez pe platforma . Cand o sa vrea ei sa ma vaccineze , ups , nu mai vreau eu ....

Luca  •  27 ianuarie 2021, 9:44

In Sibiu , Consiliul Judetean si-a programat angajatii pentru vaccinare ! Dupa aparitia in presa a acestei stiri , au negat initial dar apoi au anuntat ca au anulat aceste programari ... oare ?! Cine poate sa verifice ca acesti angajati "esentiali" -119- s-au vaccinat peste rand , sau nu ? Si daca aflam , la ce ajuta ? ;-)

CCC  •  27 ianuarie 2021, 17:11

O tara ca in ...Caragiale. Centre de vaccinare pentru “speciali” mult mai numeroase decat pentru “normeli”, dar evident ca ministrul sanatatii afla din presa si “nu e de acord”. Coordonatorul vaccinarii, nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase. In schimb, ne vinde gogosi cu numarul mortilor peste 85 de ani din Norvegia, spunandu-ne ca “sunt peste 400 pe saptamana. Doar-doar mai convinge un procent de indecisi sa apeleze la vaccinare! Presa este la acelasi jivel: face propaganda pro-vaccin din toate puterile, dar in acelasi timp ii “infiereaza cu manie proletara” pe dei ce se baga peste rand sau pe doctorii care refuza sa arunce dozele neutilizate din lipsa de “clienti” si le ofera primului venit! Cu gheorghita a-l nostru-n frunte, vom avea victorii multe, Si stati fara liniste, voi, anti-vaccinisti: cat de curand, “benevolul” va deveni obligatiriu, prin masurile restrictive (de constrangere) ce se vor aplica. NE-vacinatii vor deveni ciumati si nu vor avea voie sa: circule, inscrie copilul la gradinita/scoala, asistenta medicala, intrat in mall/supermarket, etc. Drepturile omului? O gluma proasta pentru muritorii de rand, una excelenta, de care rad cu gura pana la urechi politicieni, medici si media, tinandu-se de manute fericiti.

Adi  •  27 ianuarie 2021, 20:03

Tolo, asta este titlu de Radio Erevan?Ai : Politia , SRI si STS, 3 institutii care papă banii statului degeaba.Rade 80% dintre trântorii care populează aceste 3 instituții si vom afla imediat cine este vinovat. PS. Ca sa scapi de acești trântori ai nevoie de un Beria sau Iagoda care sa faca curatenie in aceste 3 institutii.

Comentează