Cine sunt cei 30% care s-au vaccinat în afara platformei, despre care a vorbit ministrul Voiculescu?

De Cătălin Tolontan

joi, 28 ianuarie 2021, 3:27

De Cătălin Tolontan

Florin Roman, unul dintre liderii importanți ai PNL, aflați într-o discretă opoziție cu propriul guvern, cere MS să spună cine a sărit peste rând la vaccinare.

Cifra e imensă și, într-adevăr, ea stârnește nedumerire. Până miercuri, 27 ianuarie, România a vaccinat 513.429 de oameni. Ceea ce ar însemna, conform lui Vlad Voiculescu, că mai bine de 170.000 de oameni s-au vaccinat direct în registrul de vaccinări, fără programare. Și abia apoi CNP-urile lor au ajuns în platformă, stabilindu-se o dată de rapel, că asta face automat platforma.

La cei programați, o face din prima, oamenii știu când au data primei doze și data rapelului. La cei vaccinați direct în registru, o face pe loc, generându-le o dată de rapel, fix după 21 de zile.

Ceea ce nu a explicat suficient de clar Vlad Voiculescu e ceea ce Valeriu Gheorghiță a încercat să lămurească și el cu o zi mai devreme, dar, din păcate, tot fără forță, pentru că militarul nu a dat cifre.

Dintre cele peste 500.000 de persoane vaccinate, peste 250.000 sunt personal medical. Sau trebuiau să fie. Căci în spitale, din informațiile dinspre medici, s-au vaccinat și alți oameni, rude sau prieteni, în etapa I.

Oricum, dincolo de aceste abateri, grosul celor peste 250.000 de vaccinați în spitale este personal medical, care într-adevăr nu s-a mai înscris în platformă, alegând să se încoloneze majoritatea în propriile unități sanitare.

Astfel, s-a creat dezordine și s-a pierdut capacitatea de a anticipa consumul stocurilor, dar nu s-au creat privilegii, nu într-o manieră masivă.

Altfel spus, marea parte a celor 30% dintre cei vaccinați în afara platformei sunt din etapa I și aveau acest drept. Din informațiile Libertății, mai bine de 50% dintre vaccinările din spitale s-au făcut fără platformă, așa că asta ar explica aproximativ 130.000 de oameni din cei 170.000 invocați ca 30% de Voiculescu. E datoria autorităților militar-sanitare și a guvernului să explice asta cetățenilor și parlamentarilor, cu cifre.

În etapa a II-a, a apărut din nou fenomenul vaccinării în afara platformei, chiar și 5.000 de oameni pe zi, după cum a arătat Libertatea. O parte sunt oameni din centrele de bătrâni, dar mai rămâne o parte, posibil unii tot în spitale, unde s-a continuat vaccinarea personalului medical.

Se mai întâmplă ceva. Din motive politice, exprimând divizarea PNL – USR-PLUS din Guvern, dar și una mai veche și profundă, militari și civili din societate, Gheorghiță și Voiculescu nu se consultă înainte de a comunica.

Le va fi și mai greu s-o facă după ce:

  1. Voiculescu l-a lăsat singur pe Gheorghiță să anunțe amânarea celor 35.000 de oameni. Dacă, din proprie inițiativă, ministrul ar fi venit să împartă cu colegul său momentul greu al primului eșec, poate că relația lor ar fi avut șansa unei deschideri personale care să transcendă, măcar în anumite momente, liniile de fractură dintre cele două tabere. Este genul de gest care definește marii politicieni, ratat de Voiculescu.
  2. Gheorghiță, la rându-i, nu a împărtășit soluția amânării cu ministrul sănătății, care a aflat de la televizor ce se va întâmpla cu oamenii, moment greu de înțeles într-un stat totuși funcțional.
  3. Anunțul lui Voiculescu, legat de desființarea sau deschiderea către toți a centrelor speciale, cele închise acum vârstnicilor și bolnavilor în platformă, i-a ostilizat nu doar Armata, MAI, unele servicii secrete, cât și uriașa birocrația levantină.

De fapt, fără să dea cifre, Vlad Voiculescu a scos în evidență următoarea realitate: în timp ce vrem să redeschidem școlile, noi nu prioritizăm profesorii, dar, prin cele peste 100 de centre speciale militare, dăm zilnic câte 1.000 de vaccinuri la Armată și încă 1.000 la MAI, practic singurele garantate din tot sistemul! Asta nu are legătură cu vaccinarea în afara platformei, căci e un beneficiu instituționalizat prin platformă.

Nu că ieșirea lui Vlad Voiculescu i-ar afecta practic pe cei vizați, că e improbabil să se desființeze sau să se democratizeze centrele, dar e vorba de penalizarea publică a privilegiilor. Ceea ce sistemul, de la ofițeri la ASF și de la Curtea de Conturi la consiliile județene, n-a suportat niciodată. Și nici n-a iertat.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

i hofman  •  28 ianuarie 2021, 15:59

tolo!.. de data asta ai sucit aiurea niste vorbe ca nici voi nu stiti ce, dracu stie, or insemna; chestiunea e simpla: toti smecherii, si astia-s multi, care au vrut sa se programeze/vaccineze au facut-o cu lege si fara sau pe linga etc. asa cum se intimpla toate in haosul, incompetenta si prostia din ''frumoasa' noastra tarisoara (ar fi culmea sa-i zicem tara!)

ovidiuc  •  28 ianuarie 2021, 16:59

Deci exista sistemul sau nu exista?

horace  •  28 ianuarie 2021, 17:57

In sptialele MAN, MAI, etc se vaccineaza pensionari militari, veterani care se inscriu prin intermediul comisariatelor teritoriale

Florina M  •  28 ianuarie 2021, 18:12

Tolontan, dincolo de basmele astea cu stabii care se bat pe vaccinurile genetice, cam cat crezi ca mai puteti trage de timp pana se prind si fazanii despre Marea Resetare Eco Marxista care se planifica fara fereala zilele astea la Forumul Economic Mondial?

Ilie  •  28 ianuarie 2021, 18:48

Mai bine scrie despre unchiul lui Vlad Voiculescu. Că dacă vezi cine e și ești cinstit, ai subiect pentru 1000 de articole.

Marco  •  28 ianuarie 2021, 20:43

Basme de adormit bizoni...Pe principiul "ia vaccinu' neamule, ca se bate lume pe el"...Tehnica clasica de vinzari pt produse pe care nu le vrea nimeni..."Luati acuma, ca se termina! Mai am 2-3 bucati, neamule!"...Ca doar nu degeaba v-a dat guvernul 40 milioane de euro...De banii astia, trebuie sa faceti campanie la greu pt covid si vaccin...Mai bine scrieti un articol, dle Tolontan, despre sponsorizarile Pfizer pt Streinu-Cercel si Rafila si 5000 de medici din Romania, ca sa le promoveze produsele...Informatiile sint publice pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentelor, inca din 2014! Sau va e frica ca au inceput sa se prinda din ce in ce mai multi bizoni ca a inceput sacrificarea in masa a turmei?

Traian  •  29 ianuarie 2021, 4:42

Vrei un subiect pe gratis Tolo ? Monica-Emanuela Althamer licenţiată în teologie şi literatura engleză a fost numită - ghici de cine ?? - în funcţia de secretar de stat Sotul ei e Liviu-Emi Althamer șeful Direcției Generale Anticorupție din MAI Somn usor si serrviti patria, Tolo !

Cristi  •  29 ianuarie 2021, 9:24

Unde e spiritul justitiar ? Incercam sa gasim scuze ?Chiar si 1 persoana daca se vaccineaza peste rand ar trebui scos la iveala. Dar sunt sute de mii... Eu personal cunosc 4 persoane care nu erau in categoria 2 iar varsta este sub 40 de ani (!) si care s-au vaccinat...pe pile. Asta doar din cei care au recunoscut... INTREBARE GREA : Cati ziaristi s-au vaccinat ? Cati dintre ei la centre cu circuit inchis ? Tolo , tu te-ai vaccinat ? V-a fost cumparata tacerea. Sa va fie rusine !

Ciuperca  •  29 ianuarie 2021, 18:40

In tara pensiilor speciale, a spagilor si a clanurilor de securisti oare cine s-a vaccinat ca smecherii??? Ghici 🍄 ce-i!

MZ  •  9 februarie 2021, 10:03

Ca regula angajatii spitalelor nu s-au programat pe platforma Rovaccinare. A fost cam greu sau plictisitor pentru IT-isti unui spital sa inscrie si apoi sa programeze la vaccinare -sa zicem 2500 de angajati -atata cati are in medie un spital judetean de urgenta. Singurii care au trebuit sa se programeze pe site au fost medicii de familie, care in multe cazuri au fost amanati de catre cei din spitale pana dupa terminarea vaccinarii proprilor angajati. A se vedea cazul unui spital din Cluj. Probabil ministrul sanatatii nu stie cum s-au facut vaccinarile in spitale-fara programare.

Whistleblower  •  28 februarie 2021, 11:26

Ar fi bine sa va informati cate firme si-au adaugat in ultima vreme coduri CAEN care sa le permita inscrierea angajatilor la vaccinare peste rand.

AN  •  16 martie 2021, 14:31

Am o intrebare (stupida poate) - ca sa te poti vaccina, in RO, iti trebuie asigurare de sanatate? Studiu de caz: femeie de 35 ani, cu domiciliul de peste 8 ani in alta tara, cu cetatenie dubla, vine in concediul de crestere a copilului in RO, la bunici si se vaccineaza (afirmand printre cunostine ca poate rezolva prin metoda "gura mare" vaccinarea tuturor amicilor doritori). Trecand peste aspectul ca a sarit randul si coruptie si pile etc., faptul ca nu e asigurata in RO nu are nici o relevanta?

Comentează