EXCLUSIV. 110.000 de profesori și oameni din școli s-au programat pe platforma de vaccinare. Dintre celelalte profesii, preoții sunt cei mai puțini

De Alexandra Nistoroiu, Cătălin Tolontan

joi, 28 ianuarie 2021, 11:01

De Alexandra Nistoroiu, Cătălin Tolontan

Date oficiale solicitate de Libertatea și furnizate de STS din platforma națională indică un clasament pe meserii al programărilor la vaccinare, din 15 ianuarie până marți, 26 ianuarie.

Peste o jumătate de milion de oameni, mai exact 540.248 de români care practică ceea ce legea numește „profesii esențiale” au fost înscriși de angajator în platforma de vaccinare, „începând cu data de 15 ianuarie 2021, orele 15.00 până marți, 26 ianuarie, orele 19.00”, potrivit unui răspuns al STS către redacție.

Înscrierea în platformă este prima etapă a vaccinării. În cazul angajaților, ea se face pe listă, de către angajator. Practic, ea echivalează cu înscrierea pe care o pot face, pentru vârstnici și bolnavi cronici, fie aceștia, fie medicii de familie, fie rudele.

Apoi, urmează programarea, adică alegerea (mai corect spus găsirea, pe fondul numărului mic de vaccinuri) unei date și a unui centru.

Această a doua etapă a programării a fost parcursă de 324.260 de oameni din profesiile esențiale. Însă cam o zecime dintre ei au fost amânați de la programare, cu 10 zile, conform anunțului făcut marți de colonelul Valeriu Gheorghiță.

Cine sunt?

Cei mai numeroși dintre cei înscriși, 197.000, sunt cei din sectoarele economice speciale. Aici intră multe profesii, de la companiile de stat din energie, de pildă, și până la oamenii din fabricile private de pâine, transporturi publice și private, extracția de gaze și altele. Aproape jumătate dintre ei s-au programat, dar nu s-au și vaccinat, aceste cifre sunt mult mai mici, nu suntem în posesia lor.

Pe locul al doilea ca înscrieri este personalul din școli și creșe, cu 167.085 de femei și bărbați înscriși.

Dintre cei din învățământ, 110.013 s-au programat până pe 15 aprilie, cât permite sistemul, locurile din toată țara fiind, conform aceluiași Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului de Vaccinare (CNCAV), aproape epuizate.

Locurile de programare pot crește și programarea până pe 15 aprilie se poate practic redeschide doar dacă Moderna sau AstraZeneca (în curs de aprobare în UE) vor începe să livreze cantități importante.

Oamenii din învățământ alcătuiesc cel mai numeros personal dintre cei programați deja. Ei depind însă, a spus șeful CNCAV, de aceste vaccinuri noi, tranșele deja existente și cele care vin neputând fi realocate și neajutând, în mod prioritar, la redeschiderea școlilor.

Guvernul și ministerele au 39.000 de programați

Pe locul trei sunt cei înregistrați la „Personal-cheie pentru funcționarea instituțiilor statului”, o categorie în care intră de la președintele Iohannis și până la instituțiile subordonate ministerelor.

74.000 de înscriși și 39.000 de programați figurează în platformă provenind de la Președinție, Guvern, Parlament, ministere și instituții subordonate ministerelor. Și aici, ca la toate categoriile, numărul de vaccinați este mai mic.

Oamenii din centrele speciale sunt 16.000, acesta fiind numărul celor deja vaccinați, ei neprogramându-se în platformă.

Printre alte profesii se mai numără:

În cifra de la mass-media nu intră TVR și RRA, care sunt introduse la activități economice esențiale, alături de telecomunicațiile speciale, inclusiv STS.

Tabelul complet arată astfel:

Unde se programează?

Unii dintre angajații esențiali, militarii, angajații MAI și cei din serviciile secrete, au la dispoziție centrele proprii, rezervate lor, 102 la număr.

Mai există centre rezervate, pentru Banca Națională, Curtea de Conturi, Academia Română, majoritatea în cele 269 de centre din spitalele care vaccinează personalul medical.

Împreună, centrele dedicate, rezervate, inaccesibile publicului larg sunt în număr de 371, iar cele pentru public sunt 212, conform datelor la zi furnizate în conferința de presă de același Valeriu Gheorghiță, șeful Comisiei de Vaccinare, care a confirmat practic ceea ce Libertatea a scris acum câteva zile despre raportul centre speciale – centre normale.

Dar majoritatea zecilor de profesii de pe lista de meserii esențiale se programează și se vaccinează la centrele obișnuite, împreună cu vârstnicii și cu bolnavii cronici. Aceștia din urmă au rămas neafectați de amânarea cu 10 zile. Atât înscrierea, cât și programarea acestor domenii continuă.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

romulus65  •  28 ianuarie 2021, 11:59

Parerea mea este ca, daca vrei sa redeschizi scolile din 8 februarie, profesorii ar trebui sa aiba prioritare. Pana pe 8 februarie tuturor profesorilor care doreau sa se vaccinezei trebuiau sa li se fi administrat macar prima doza de vaccin. Sora mea este profesoara si are programare in martie. Daca mai pui si cele 21 de zile pana la doza de rapel, dupa care imunizarea este deplina, inseamna ca doua luni de zile se va duce la ore fara imunizare sau cu imunitate scazuta.

faracatuse  •  28 ianuarie 2021, 21:37

Iar se scot preotii in fata... Ce-aveti mai oameni buni, de ce-i transformati intr-una in proscrisi? NU ne-a ajuns prigonirea credintei in perioada comunismului, facem segregatie pe teme religioase si impartim poporul asta in tabere. Vaccinisti vs antivaccinisti, corupti vs curati, atei vs crestini, cu dinti vs fara dinti... Opriti-va...!!

Comentează