România are 30 de soldați căzuți pe fronturi în ultimii 25 de ani și 21 de morți arși de vii în spitale în două luni

De Cătălin Tolontan

vineri, 29 ianuarie 2021, 12:49

De Cătălin Tolontan

Talibanii și facțiunile armate care ne-au atacat soldații în unele dintre cele mai periculoase zone ale lumii, Afganistan și Irak, n-au reușit să provoace, în timp atât de scurt, pierderile de vieți omenești pe care le-a adus lipsa de organizare de acasă.

Spitalul este definit drept cel mai sigur loc unde se poate găsi un om suferind. Spitalele noastre au devenit cadrul unor tragedii recurente.

15 oameni au murit în urma incendiului din noiembrie de la Piatra-Neamț. Un om a murit la Socola, tot în incendiu, în decembrie, în dimineața de Crăciun. În ianuarie, 5 compatrioți de-ai noștri au ars la „Matei Balș”, conform datelor de până acum.

E foarte devreme pentru orice concluzie despre evenimentul din această dimineață. Nu avem încă suficiente fapte, dar ele vor fi aflate și vor ajunge la oameni.

Putem însă constata acum că, din 1996, România a pierdut 30 de oameni în Bosnia, Afganistan și Irak, acolo unde Armata noastră a luptat alături de coalițiile internaționale.

Media pe front e un pic mai mare de un deces pe an. În spitale, de la începutul iernii, ne-a murit un om la trei zile din cauza incendiilor.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

George Udrescu  •  29 ianuarie 2021, 13:10

Romania, aceasta America latina a Europei

viorel  •  29 ianuarie 2021, 13:31

Asta e, din pacate, Romania, tara neeuropeana, nedemocratica, nelibera. Singura din UE si NATO inca ancorata puternic in trecutul sovietic, cu institutii si mentalitati perimate, primitive. Ultima in care mai exista cazarmile sportive staliniste ale armatei si militiei, care sustrag anual de la buget peste 50 milioane euro. Unica unde se mai construiesc, in 2020, trei stadioane noi ( peste 200 milioane euro), pentru a fi dotate trei ministere: MApN, Min Transporturi si Min Tineret si Sport. Incredibil, ireal, inacceptabil, sa se iroseasca asa multi bani intr-o tara saraca, in care oamenii veniti sa fie tratati in spitale sunt omorati prin ardere pe rugul incompetentei, nesimtirii, coruptiei. Pana cand abuzul, mizeria, rusinea, inapoierea!!!!

nimeni pe planeta  •  29 ianuarie 2021, 13:45

In primul rand, condoleante familiilor tuturor celor care au murit in numele Romaniei sau in Romania. In al doilea rand, ce s-a intamplat la Matei Bals, nu este un caz unic nici in Romania, nici in lume. Nu sunt geniu in fizica, dar din ce am invatat, intr-un mediu bogat in oxigen, este suficienta si o descarcare electrostatica si totul poate vira intr-o tragedie. Si in ultimul rand, ma intreb, oare de ce este asa vanat d-nul Raed Arafat? O explicatie ar fi, ca el este vinovat. De ce ? De orice... ca CINEVA de la Bals, Giulesti, Piatra Neamt nu si-a facut treaba, ca CINEVA de la Colectiv nu si-a facut treaba, ca CINEVA care trebuia sa gaseasca un avion in Apuseni nu si-a facut treaba. Oare, daca CINEVA de la cabinetul de avocatura al d-nei Sosoaca greseste intr-un dosar si cineva este condamnat gresit, d-na Sosoaca renunta la avocatura ?

Marius  •  29 ianuarie 2021, 13:50

(vioreleeeee!) Romania este frumoasa,mi-e draga,merita sa te lupți pentru ea! Așa cum este ea. Noi nu trebuie să întrebăm ce face tara asta pentru noi,noi trebuie să ne întrebăm ce putem face noi pentru ea!

viorel  •  29 ianuarie 2021, 14:05

Marius: nu este vorba despre cat de frumoasa este Romania (pt ca intradevar este) ci de cat de urata si irespirabila o pot face niste ticalosi fara scrupule, fara tara, fara neam, doar cu interese materiale si cu mentalitati de pestera!

doilaunu  •  29 ianuarie 2021, 14:52

hai ca o mai pui de un film.

zapacila  •  29 ianuarie 2021, 14:52

@viorel Oitza barsana!Iar vii cu„poezia”aia cu„cazarmile staliniste sovietice”!Dar nu care cumva ai uitat sa zici si ca Romania e singura tzara din UE in care unul Hrebenciuc si cu unul Babiuc(astea da nume„staliniste sovietice”),cica i-au„vandut”lui Becali cel mai titrat club din tara pentru ...700 de mii de „dolaari”!Dar ce„vanzare”!Mai intai au trecut datoriile pe alta asociatie infiintata ad hoc,iar dupa aceea i-au pus in bratze martzafoiului ditamai afacerea(de sute de milioane de dolari), cu schimbul de terenuri cu MAN!Ca sa aiba cu ce sa o finantzeze!Nu-i asa ca „le-a mers mintea”?Ca sa nu vina dupa aceea cate un„viorel”sa behaie ca Steaua e o„cazarma stalinista,sovietica”care sa fie finantata de la bugetul de stat(chiar daca cu taraita),mai bine sa o finanteze„en gros”,dintr-o data,cu sute de milioane!Sa-i ajunga!

ManX  •  29 ianuarie 2021, 15:33

Marius • 29 ianuarie 2021, 13:50Românii chiar fac foarte mult pentru tara. Nu stiu cate industrii si societati aduc mai mare beneficiu tarii decât industria emigratiei. JFK, nu facea aceasta afirmatie daca era presedintele României :) Ar fi avut un sfârsit mai tragic decat cel al lui Kadhafi, daca mai era cineva in tara. Din pacate, cea mai mare bogatie unei tari este omul. Cred ca suntem primul popor care o sa cucereasca Europa pasnic, fara razboi. Doamne ajuta. Asa sa fie.

CCC  •  29 ianuarie 2021, 15:45

Condoleante familiilor celor plecati dintre noi, atat din tara cat si de pe alte meleaguri! Incendiile din spitale se intampla cu repetitie, din pacate, pentru ca nu reusim sa identificam persoanele responsabile iar acestea sa fie trase la raspundere. Daca intr-un salon de spital cu oameni imobilizati, ar fi fost o prezenta permanenta, macar o infirmiera desemnata doar sa supravegheze salonul, nimic altceva, aceste tragedii nu s-ar fi intamplat. Asa cum asistenta de la maternitatea Giulesti TREBUIA sa fie in salon, dar "iesise" putin, fapta pentru care va plati, asa si in saloanele ATI cred ca ar fi necesar sa fie cineva in permananta. Mai ales ca eista risul crescut de incendiu/explozie, datorat atmosferei cu saturatie de oxigen crescuta. Nu stiu daca aceasta prezenta este prevazuta in procedurile/standardele medicale de la noi. Nici nu cred ca este normal sa ne comparam cu Suedia, care are un medic si 3 asistente desemnati pentru fiecare pat ATI. Nu am ajunsi si nici nu vom ajunge vreodata acolo, asta e clar. Motivele sunt bine-stiute, nu are rost sa le mai enumar. Aceste omoruri din cupla trebuie sa fie anchetate iar cei gasiti vinovati sa fie pedepsiti. Dar ma indoiesc ca se va intampla asta, asa ca nu putem face altceva decat sa asteptam ca un mou eveniment "nefericit" sa mai omoare niste oameni. "NEFERICIT" asta e responsabilul, in RO!

pompierul  •  29 ianuarie 2021, 16:26

Cu tot respectul domnule Tolo, acum coruptia nu mai ucide?

paul S  •  29 ianuarie 2021, 16:55

Tolontane, nu stârnești feisbucimea sa iasă în piață și să-l dea jos pe incompetentul de la Ministerul Sănătății?

Gogu  •  29 ianuarie 2021, 19:19

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Din viteaz, viteaz răsare…  •  29 ianuarie 2021, 22:01

@ nimeni pe planeta, 29 ianuarie 2021, 13:45 Bei 'nea, în primul rând, modul cum începi tu, cu condoleanțe familiilor tutuLor, îmi amintește de modul andrisant al echipei de incompetenți ce guvernează Romînica dă azi. Ai o legătura cu ei? ...măcar de stat? ...de plată? ..."In al doilea rand, ce s-a intamplat la Matei Bals, nu este un caz unic nici in Romania, nici in lume" Zău? E plin de incendii de spitale prin lumea asta largă, iar tu le-ai contabilizat și ne livrezi nouă statistica, nu-i așa?! ...da' cum se întâmplă că la celelalte spitale DIN ROMÎNICA nu vedem incendii în secțiile A.T.I.? Hă? Că văd că te pricepi, inclusiv la concentrația oxigenului pe planeta Marte, unde ești tu cu tine... "Nu sunt geniu in fizica, dar din ce am invatat, intr-un mediu bogat in oxigen, este suficienta si o descarcare electrostatica si totul poate vira intr-o tragedie." Ai dreptate, nu ești geniu în Fizică. Pentru că ceea ce menționezi tu nu ține de Fizică, ci ȚINE DE CHIMIE, BEI 'NEA! Temperatura în secția A.T.I. ține de Fizică, și de Construcții, bei 'nea! "Si in ultimul rand, ma intreb, oare de ce este asa vanat d-nul Raed Arafat? O explicatie ar fi, ca el este vinovat." EXACT CUM SPUI! Vinovat! De ce? De MULTE! Chilotu' de la Lacu' lu' Tekir nu și-ar fi permis să facă tumbe cu elicopteru' pe deasupra luciului de apă de acolo pentru distrarea și frăgezirea asistentelor medicale aflate departe de soții lor (știm noi la ce duce asta, în lumea medicinală...), dacă arafatul ar fi avut autoritate în serviciul ce-l conduce de atâta timp! Alea multe ce le-ai menționat tu acum sunt tot atâtea exemple de incompetență managerială crasă. Iar la "Colectiv" nu s-ar fi întâmplat tragedia aia, dacă arafatul n-ar fi dat anterior ordine pompierilor din subordine (din întreaga Romînică) să caute "sponsorizări" și SĂ LE ACCEPTE! Exact ocazia pentru ***, pentru toți pompierii, ce sunt ORGAN DE CONTROL, bei 'nea! *** te mai poți numi "organ", da' doar de alt gen... ***, asta i-a absolvit de vină, inclusiv în cazul "Colectiv". Pricepi? ...mă îndoiesc! ...***, că nu știi că nu se pune virgulă între subiect și predicat, și că mai scrii și de-astea: "este asa vanat d-nul Raed Arafat"... Trecem peste rimă (vrei să-i faci concurență lu' decedatu' Ad. Păunescu?) și ajungem la concluzia că "vanat" e mistrețu', fazanu', etc. nu acest "d-nul" tău, Raed vodă Cel Viteaz...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Natafletz  •  29 ianuarie 2021, 22:15

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Liviu  •  29 ianuarie 2021, 23:42

Eu zic sa ne mai uitam odata la documentarul lui Nanau ,Colectiv care poate sa ia si 100 de premii , tot film de propaganda sovietica este .Acum Vlad poate sa ne spuna cati pacienti a trimis in occident ? Nici unul? Nu era nevoie asa-i?Cu centrele de vaccinare situatia era jenanta , si multe altele , prea multe intr-o luna de zile. Bine , mai mor cativa zilele astea si voi lautarii , pardon ziaristii o sa taceti , va mai faceti o camera si vila si noi murim in continuare .Vreau sa vad o ancheta pe bune . Bine unde nu sunt psd-isiti implicati.Ca pe aia ii stim .Sunt corupti , prosti si incompetenti.Ne-a spus KWJ in fiecare zi.Si voi ati confirmat .Acest guvern are peste un an .Cat timp le mai dam ?Ca am inteles cu PSD dar...

Andrei F  •  30 ianuarie 2021, 6:06

Curios!!!! Țărișoara se pare că iarna asta nu mai are politicieni!!!! Ai naibi pesedisti,nu puteau să fie ei la guvernare??? Poate așa mai aveam o nominalizare la Oscar....Sau poate prietenul Voiculescu nu mai vrea sa decada in rolul de actor acum când el ar trebui sa fie( să joace rolul) ministrul cel bun pe bune...????

the_gunner  •  30 ianuarie 2021, 6:17

O întrebare pt cititori .Ale cui interese apăra armata romană in Bosnia,Irak și Afganistan ?Care din aceste state amenintau integritatea și independența noastră ?Daca înțeleg de ce am luptat in primele doua războaie mondiale și de ce am participat la înăbușirea revoltei din Ungaria’56 (deși ultima nu-și avea rostul decit dacă ținem cont de declarațiile revanșarde ale lui Kun ).Il înțeleg și apreciez pe NC cind a refuzat și condamnat intervenția din Cehoslovacia .De ce atunci intervențiile din ultimii 30de ani ? Cui folosesc ? Am aparat democrația ? S-o lăsam balta cu gogomaniile pe care nici copiii de grădinița nu le mai cred .Adevarul e ca am ajuns carne de tun pentru corporațiile multinaționale .Ar fi un subiect interesant D-le Geambașu .Nu-i așa?

Traian  •  30 ianuarie 2021, 6:20

Iar numeri morti, Tolo, nu ea mai distractiv cand numarai cornere ?

Strul  •  30 ianuarie 2021, 6:52

Ce ți-a trecut prin cap ! Atunci propune tu să se facă spitalele pe front , că e mai sigur !

singur  •  30 ianuarie 2021, 8:13

Nici-un taliban NU a atacat niciun roman. Romanii s-au dus peste talibani, la ei acasa, si i-au atacat. D-aia ne trateaza strainii ca pe niste mincinosi, pentru ca mintim.

flasc  •  30 ianuarie 2021, 8:30

"Sa nu facem o drama ca pleaca medicii din tara." (petrov) "Educatia si Sanatatea nu ar trebui sa fie prioritare." (vasilica catzu) Torpilarea salariilor medicilor si asistentelor cu 25% (si a veniturilor cu vreo 40%), izgonirea lor din tara, inchiderea a 70 de spitale, asaltul asupra institutului Cantacuzino, asaltul asupra sistemului de sanatate in 2012, 2016, 2020, cand s-a incercat privatizarea lui in favoarea unor smecheri, reducerea bugetului sanatatii cu vreo 20% in 2020, legea sanatatii prin asumare in 2006 etc. astea sunt (cateva) faptele de vitejie ale dreptei, de-a lungul anilor, in domeniul sanatatii.

basencu  •  30 ianuarie 2021, 8:54

Nu prea urmaresc filme, vorba lui Gigi, adorm, prefer sa mi le povesteasca cineva in 10-20 de cuvinte. D asta te intreb, ce se intampla la finalul filmului Colectiv cu Piedone ? E condamnat sau achitat ? Vladut ce face ? Ramane prietenul procurorilor sau devine clientul acestora ? Ficus ce face ? In mandatele lui avem Colectivul , Sp Piatra Neamt , Sp Bals si pe 29 ianuarie 2021 dupa 6 ani de mandat, pe ruinele fumegande ne linisteste ,, Vladut va reforma urgent sistemul sanitar". S-au astia vor fi continuarea la filmul Colectiv ? Sau ramai doar cu prima parte - Colectiv, ca astia nu au continuarea Premiilor Oscar. Apropo de ce trebuie sa achitam din banii de la buget promovarea internationala a acestui film ? Ptr ego - ul a 2-3 cetateni, cam lacomi ?

NoName1  •  30 ianuarie 2021, 9:06

Propunere către Tolo: incendiile de la Colectiv, de la ATI Piatra Neamt și Matei Bals arata ceva probleme legate de incendii. Este evident că trebuie sa faci prevenire. Sa faci ceva inainte de dezastru. RAdu tudore intreaba la A3: Care sunt lectiile invatate dupa Colectiv si Matei bals? Orlando: trebuie sa intervii repede si cu multe forte Arafat: exstenta autoizatiei pompierilor nu exclude incendiul what????? N au inteles nimic. unde era propunerea? este o propunere de investigatie jurnalistica a urmatoarei afirmatii: Dupa Colectiv numarul oamenilor cu drept de control din ISU a scazut la jumatate. În loc sa se dubleze...

Petrisor  •  30 ianuarie 2021, 10:18

Se pare ca intreg mandatul lui Iohannis sta sub semnul incendiilor cu f multi morti. Ponta a avut (culmea!) decenta de a demisiona. Ulterior au venit lebedele liberale, ingenue precum o crizantema si imune la gesturi de onoare. Acum la Ministerul Nesanatatii Nosocomiale si Uciderii in corpore au ajuns lebedele useriste la fel de alergice la demisie. Eu deja sunt satul de *** astia. Isi acopera propria incapacitate profesionala cu ideea de reforma. Panaceul universal al crizelor. E un fel de "sa uitam prezentul si sa ne gandim la viitor". Dar cand incepem sa discutam despre responsabilitate? Mortii sunt acum, responsabilitatea trebuie sa fie angrenata tot acum. Totul este la prezent, de ce aruncam cu praful viitorului in ochi? Barna tu in ce timp gramatical traiesti? Iarasi o dam pe mostenire? Adevarul este ca asistentele si medicii dormeau de rupeau. Asa incep si se termina toate incendiile la spitale.Iar ministrii indiferent de culoarea lor politica se ascund, fara vertebre, fara demnitate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

antonia  •  30 ianuarie 2021, 11:42

Asta se intampla din decembrie 1989, mor nevinovati cu miile pt. ca securistii si urmasii lor sa se imbogateasca si sa-si pastreze privilegiile. Presedintele, Parlamentul, institutiile de forta, toti sunt „alesii” SISTEMULUI, lucreaza in folosul SISTEMULUI, chiar daca asta inseamna ca noi amaratii care nu am avut curajul si sansa de a pleca definitiv din aceasta tara, sa murim cu zile, sa fim arsi de vii, sa induram durerei de nesuportat din pricina saraciei, a umilintei, a neputintei!!!!

Mariana  •  1 februarie 2021, 14:09

Cu parere de rau o spun la modul cel mai serios, doar batranii vor mai ramane in Romania, este o tara care a ajuns intr-un punct din care nu mai exista nici redresare nici recuperare...

Comentează