Schimbare de strategie: autoritățile vor spoturi TV pentru vaccinare cu doi preoți importanți. Unul a filmat deja

Ierarhul catolic Francisc Doboș, părinte la Catedrala Sfântul Iosif din București, și preotul ortodox Constantin Necula, părinte și profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, au primit din partea Ministerului Sănătății rugămintea de a participa, pro bono, la o nouă campanie favorabilă vaccinării

sâmbătă, 30 ianuarie 2021, 11:56

Întrebați de Libertatea, Doboș a confirmat că a spus „Da”, iar Necula a răspuns: „Sunt deschis dialogului, dar nu pentru moment”, pentru că, explică ierarhul, e într-un moment în care „am luat o pauză de la tot ce înseamnă exterior, pentru că am obosit”.

de Andrei Crăițoiu și Cătălin Tolontan

O campanie de informare adresată celor care „ne-au răspuns că se tem de COVID, dar se tem și de vaccin”, bazată pe „căldură umană” și pe implicarea medicilor de familie este ceea ce pregătește pentru perioada următoare Ministerul Sănătății, conform descrierii făcute, pentru redacție, de Ștefan Voinea, consilier pe comunicare al lui Vlad Voiculescu.

Campania vine într-un moment în care estimările lui Valeriu Gheorghiță și ale lui Vlad Voiculescu, la unison de această dată, sunt acelea că, din martie, efortul se va muta dinspre numărul mic de vaccinuri spre un număr mult mai mare de vaccinări pe zi, care trebuie gestionat.

E posibil, spun responsabilii de la București, ca în primăvară să se deblocheze și programările care acum sunt full, până la 15 aprilie. Asta dacă se vor adăuga cele trei vaccinuri noi, despre care autoritățile din Europa și America vorbesc în termeni de aproape certitudine: AstraZeneca, Johnson & Johnson și CureVac.

Spun că vor să răspundă dubiilor oamenilor

În acel moment, dificultatea, care acum constă în a distribui puțin la mulți, s-ar transforma în aceea de a împărți mult la foarte mulți, dintre care unii sunt sceptici. Ministerul Sănătății susține că e la curent cu recentele sondaje din România, care arată că o bună parte dintre cei rezervați, cam 60% dintre ei, conform institutului clujean IRES, sunt îngrijorați cam de aceleași lucruri care-i îngrijorează și pe cei care acceptă vaccinul:

„Vom face și un sondaj propriu, sperăm să obținem pentru el o finanțare de la UNICEF, să putem merge și în zonele defavorizate, unde cercetările sociologice ajung mai greu”, a spus Ștefan Voinea.

De la preoți la polițistul Godină

Noua campanie de creștere a încrederii în vaccin va fi și diferită, dar și complementară, susține MS. Dacă prima oară s-a apelat la serviciile unor medici cunoscuți, autorități, în campania aceasta se va miza pe două direcții:

  1. Imaginea unor personalități îndrăgite și foarte diverse, de la preoții Doboș și Necula și până la campioana olimpică Ana Maria Brânză, actorul Victor Rebengiuc, polițistul Marian Godină sau cântărețul Adi Despot.
  2. Implicarea medicilor de familie, care sunt, după mai multe studii convergente, principalul factor de încredere al pacienților.

Preotul Necula: „Am temperat. Peste o perioadă vom discuta din nou și vom vedea”

Rugat de Libertatea să spună care este opțiunea lui, preotul ortodox Constantin Necula, profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, a spus:

„Am avut o conversație cu cei de la Ministerul Sănătății, dar am temperat discuțiile. Nu le-am dat niciun răspuns în momentul discuțiilor, vom vedea pe viitor. Momentan am luat o pauză de la tot ce înseamnă exterior, pentru că am obosit”, a explicat părintele Necula.

„Ca să fiu sincer, nu mai lucrez la nimic altceva decât la ce am de făcut pentru mine, pentru facultate. În perioada asta sunt foarte ocupat cu facultatea și chiar am temperat astfel de discuții” Părintele Constantin Necula

„Știu că au fost sunate mai multe persoane, nu cunosc numele lor, dar eu momentan nu am dat niciun răspuns concret. Am discutat cred că în ultimele două săptămâni, nici nu mai știu exact. Peste o perioadă vom discuta din nou și vom vedea. Sunt deschis dialogului, dar nu pentru moment”, a încheiat el.

Părintele Doboș: „M-au ales pentru că am fost mai evlavios printre zgomotoși”

Libertatea l-a căutat și pe Francisc Doboș, părinte la Catedrala Sfântul Iosif din București, cealaltă opțiune a ministerului.

„Am fost sunat de cei de la Ministerul Sănătății și am fost de acord să particip. Am filmat un spot, așa este, dar nu aș vrea să dau eu mai multe detalii despre ce a fost acolo. M-au ales pentru că am fost mai evlavios printre zgomotoși. Nu sunt eu izvorul, doar am fost solicitat și am acceptat să particip la o astfel de inițiativă. Nu e un lucru rău, iar dacă sunt mai multe persoane care au filmat sau urmează să filmeze, Dumnezeu să-i ierte!”, a spus Francisc Doboș.

„Nu vreau să dau detalii acum pentru că nu ar fi corect să o fac. Nu este o inițiativă care mă privește, așa că cei de la Ministerul Sănătății ar trebui să fie comunicatorii în ceea ce privește acest proiect al lor provaccinare. Dar eu am răspuns pozitiv imediat și am participat”, a confirmat el că, în ceea ce-l privește, filmările au avut loc.

Comentarii (44)Adaugă comentariu

Radu  •  30 ianuarie 2021, 12:51

Niciunul dintre cei doi nu este ierarh. Ierarh sau arhiereu inseamna episcop. Cei doi sunt doar preoti. Sunt chestii de cultura generala, stimati domni.

Adrian  •  30 ianuarie 2021, 12:54

Ciudat, raspunsul parintelui Necula. Pentru ca pana acum a avut luari de pozitie pertinente referitoare in chestiunea vaccinului. E adevarat, ca nu a spus clar daca se vaccineaza sau nu. Iata ce a spus pe 10 ianuarie la Digi: „A crede că vaccinul e o încălcare a unei dogme ține de învelirea anatomiei în ideologie și e extrem de periculos, și dacă privești dintr-o parte și din alta. Credincios însemană om cu încredere în Dumnezeu și care-l lasă și pe Dumnezeu să aibă încredere în el. Adică un om lucid care conștientizează o dată în plus că este în mâna lui Dumnezeu, iar în mâna lui Dumnezeu, din când în când, stau și astfel de vaccinuri”. „Trebuie explicat oamenilor foarte atent și fără nicio presiune din cale afară, noi suntem sub presiunea timpului, asta ne costă acum. Raportăm numărul de vaccinați și asta ne costă, în timp, dar cred că e un moment să respirăm un pic, să luăm aer în piept și să vedem cum îi facem pe oameni să înțeleagă că nu sunt cobai, că nu se supune asupra lor o presiune de genul acesta”.

Bucur  •  30 ianuarie 2021, 13:19

Când s-au închis bisericile de Paști, s-a restricționat pelerinajul la Sfânta Parascheva și cel la Sfântul Dumitru, Biserica era pusă la zid. Referendumul pentru familie și Catedrala au fost batjocorite masiv. Acum, Biserica este folosită în scopuri de-a dreptul penale de oameni aflați temporar la putere? Să nu fie! Vaccinul este un prilej de îmbogățire a unora, puțini, penteu a-i subjuga pe cei mulți. Cei puțini sunt adevărații bolnavi, de lăcomie și trufie. Cei mulți, din statistici oficiale, nici măcar n-au luat această boală - în aproape un an, avem doar 4% din populație testată pozitiv, din care 80% cu simptome ușoare, medii sau chiar asimptomatici. De ce ar fi nevoie de un vaccin în fiecare an? Abia după răspunsul la această întrebare, vin și grijile privind premiera abordării genetice și riscurile ei, eficacitatea și efectele secundare... Autoritățile mint poporul cu televizorul... în continuare!

Laur  •  30 ianuarie 2021, 16:14

Daca vrei sa te programezi gasesti loc peste 3 luni, si astia vor sa convinga lumea?! Sa creeze mai multe centre de vaccinare si sa ajunga mai intai in situatia ca au vaccinuri si nu vrea lumea sa se vaccineze.

Toader  •  30 ianuarie 2021, 16:58

Necula, ce-l ce-ascultă „minim patru ore de rock pe zi”, l-ar fi indemnat pe Dumnezeu întrupat în om, pe Isus, să se injecteze? Niște muritori de rînd, biologi, medici și, nu în ultimul rînd, cei din spatele lor, cei ce-i plătesc, știu să facă un trup mai bun decît însuși Dumnezeu imunizîndu-l, pe trup, zic ei, mint?, prin vaccinare. (vaccinarea se face cutanat, injectarea se face intramuscular sau intravenos)

Cristian VAVURE  •  30 ianuarie 2021, 17:25

Pe la televiziunile tarilor civilizate ( Germania, Austria, Franta, GB, Elvetia ) nu am vazut publicitatea desantata pentru vaccinuri (facuta de guvern ) dar si alte produse farma ca in colonia Romania !

pacient  •  30 ianuarie 2021, 18:31

Impostorul Vlad Voiculescu și gașca lui de Comunicare, plus El Lider Maximo de la I.G.S.U., încă nu și-au dat demisia? Câți pacienți morți în incendiile din spitale și în alte incidente legate de sistemul de Sănătate mai sunt necesari?

Crina M  •  30 ianuarie 2021, 20:20

Inca astept sa aflu ce raspunderi legale au producatorii vaccinurilor in caz de reactii adverse grave si deces. Poate ne informeaza cei doi proaspeti propagandisti in sutana.

basencu  •  30 ianuarie 2021, 21:00

Nasol moment, misto coliva / prescura, functie de meserie. Stii un regizor bun, pe bani publici ?

paul Cristian stefanescu  •  30 ianuarie 2021, 21:18

Tolontan, Tolontan, iar te ții de nimicuri! Disney a eliminat Dumbo și Pisicile Aristocrate, ca aveau preconcepții. Tu ce aștepți? Pana când în România o sa ruleze filme cu personaje pline de preconcepții, precum Limba și Patraulea??? Tu, Marele Maestru Deontolog, în genialitatea ta progresista, ai datoria, obligația sa le interzici romanilor seria BD-urilor si a Comisarului Moldovan. Și să-i culturalizezi cu creația regizorului Patrick Brăila. Plus Collective, filmul cu tata lu' ministru și cu tine.

di livio  •  30 ianuarie 2021, 21:45

Bucur, ziseși matale cam ce voiam să zic și io...înainte de Paște un anume fikusz maximo ne amenința cu înmormîntări după Paște, un Paște fericit săsesc probabil...la Constanța milițienii și apeviștii îi scoteau pe oameni din biserici și-i amendau că nu purtau botnițe, n-am uitat...amu aceiași sekuriști și apeviști se roagă de preoți să-i ajute la îndeplinirea planului cincinal de covrigi și vaccinați...cînd mai simplu ar fi cu un bonus, te-ai vaccinat nu mai ești obligat la botnițare, de unde, trăbă și botniță și vaccin...că de vaccin nu se știe nica, mai iei covrig, mai dai covrig dacă ești vaccinat, nu se știe...atunci prefer să rămîn la leacu minune, botnița universală peste tot, vorba lu prostalău de comandant al acțiunii

paul cristian stefanescu  •  30 ianuarie 2021, 21:57

Tolontan, trebuie neapărat sa interzici și seria Haiducilor!!! Apare personajul, plin de preconcepții, Parpanghel! Pe foc cu Haiducii! În Iancu Jianu, personajul plin de preconcepții Corcodel. La cuptor și cu Iancu Jianu. În Cucoana Chirița, bucătarul Barabula, plin tata de preconcepții. Pe rug și cu Chiritele! Apropo, ce a regizat barbosul ala, Patrick Brăila, ca voi i-ați pus titulatura de regizor?

rmos  •  30 ianuarie 2021, 22:54

@Bucur cate aberatii ai putut sa debitezi mai omule ... - " Vaccinul este un prilej de îmbogățire a unora, puțini, penteu a-i subjuga pe cei mulți." poti sa explici te rog cum e o persoana vaccinata "subjugata"? - "vin și grijile privind premiera abordării genetice" despre ce "premiera abordării genetice" vorbesti mai omule?! toate vaccinurile existente contin cod genetic. absolut toate. folosesti termeni pompieristici pe care nu-i intelegi. grea viata trebuie sa ai, macinat de atatea intrebari pe care nu le intelegi .... ce sa-ti fac, daca nu ti-a placut cartea ....

Florin  •  30 ianuarie 2021, 22:59

Hmm...doi preoti care sa faca "reclama" vaccinului...asta inseamna ca urmeaza ca doi ingineri sa prinda hotii de posete, doi politisti sa predice despre buna purtare si crestinism in 2021, doi bucatari care sa calculeze rezistenta la seism a unei structuri complexe, doi piloti care sa scoata oamenii din incendii, doi pompieri care sa faca bezele la cofetarie...s a inteles?!?!? E bun somnul, dar "decat" atunci cand iti odihneste corpul, nu si daca iti adoarme mintea...

Laura M  •  30 ianuarie 2021, 23:31

@rmos Foarte slab, deja cazi in ridicol cu lipsa ta de argumente si cu afirmatiile tale pompieristice, bazate pe nimic. Iti faci de ras angajatorii. Altfel despre ultimii arsi ai Regimului Iohanis-Corona ai vreun comentariu? Urmeaza vreo demisie? Urmeaza vreun documentar finantat de UERSS? Nu? Pai de ce?

Iustin  •  31 ianuarie 2021, 0:10

Ierarh e episcop, nu preot simplu, stimati "Credeti si nu cerceta" in ale vaccinului.

Dr Doolittle  •  31 ianuarie 2021, 0:14

@rmos "toate vaccinurile contin cod genetic"??? Ai na, serios? Cine ti-a zis? Doctorii Billy Gates si Klausy Schwab?

Andrei F  •  31 ianuarie 2021, 8:25

Suntem cu focul în casă și la propriu și la figurat și unora le pasă de probleme de peste an...Adică se programează cei din faza a doua la vaccinare peste trei luni și ni se induce ideea că ar fi mare problema că lumea nu se vaccinează...E așa cum dragul de Nicușor Dan acum se îngrijește de florile care trebuiesc plantate la primăvară și nu de căldură și apă caldă necesare acum....Curios cum Tolontan a uitat subit că Bucureștiul are primar și țărișoara este totuși condusă de politicieni desigur foarte buni...Sau ca și cum pe Tolontan in perioada imediat după Colectiv că se interesa de altceva...Repetați domnule Tolontan... Nicușor Dan,Catu,Voiculescu....Poate va și rămâne...

Flaviu  •  31 ianuarie 2021, 11:43

Apelează la preoți după ce au batjocorit biserica și credincioșii .... pt a face jocul corect .... vis-a - vis de așa zisa pandemie . Nenorocit ordinari ..,,, de la președinte ..... pana la Voiculescu - ministru și politician cu trecut securist in familie - ca și Nasui, ca și Drula etc . Când 4 la suta se infectează , din care vreo 10 la suta fac forme grave .... e o problema de sănătate publica , mondiala , europeană și naționala ... implicit . Dar când familii întregi își pierd slujbele , când familii de tineri care muncesc in orașele mari ai trebuit sa meargă la țara la părinți pt ca nu mai puteau plăti chiria și ratele la bănci ( eventual și având copil mic ) .... când copiii nu mai fac școala .... etc ..... nu mai e o problema naționala !!! Nu se mai face sport de peste un an , la nivelul copiilor și juniorilor , nu se mai face sport de masa , sunt închise baze sportive , bazine de înot etc , nu te mai poți duce la bai .... sa-ti tratezi diferite afecțiuni ..... astea nu sunt probl naționale ???!!!! ...... acum apelează la preoți ...... ca sa se vaccineze lumea !!!! O sa ne vaccinam ma *** progresiste și globaliste ...... măcar sa scăpăm de nebunia asta ..... și sa ne putem relua viața pe care voi ..... și Ziariștii voștri de casa ..... ne-o manipulați cum vreți !!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Radu  •  31 ianuarie 2021, 12:56

Astia sunt disperati sa ne vaccineze pe toti. Pute treaba.

rmos  •  31 ianuarie 2021, 13:02

@Dr Doolittle da ma habarnistule, toate vaccinurile contin cod genetic, fie ca folosesc virusuri inactivate/atenuate/ sau vectori virali. bine, ai si tu dreptate, cele cu proteine recombinate folosesc direct proteinele antigenice, fara codul genetic corespunzator, pentru ca nu mai este nevoie de el. asa ca vezi mai habarnistule, nu mi-a zis asta "Billy Gates si Klausy Schwab" ci sutele de mii de articole si tratate din domeniul asta. de fapt e basics, oricine invata de un 5 amarat in liceu la anatomie stie asta... dar tu nu ai invatat nimic in viata ta, tu esti pe principiul noi gandim, nu muncim, asa ca nu ai cum sa intelegi asa ceva :)))) dar evident ca poti sa-ti dai cu parerea despre lucruri pe care nu le intelegi, e dreptul tau :)))

Victor B  •  31 ianuarie 2021, 13:39

@rmos bai influienserule, deci zici ca TOATE contin cod genetic, dar NU TOATE contin cod genetic. BIne stralucitorule, ne-ai convins cu incoerenta ta politic corecta. Ce nu inteleg e de ce sunteti asa disperati astia cu propaganda daca e asa mare inghesuiala la coada la vaccinare. In alta ordine de idei, parca simt un miros de ars. De unde o veni? I s-a ars siguranta lui Vlady Voiculescu? Sau s-or fi incins skiurile Domnului Imparat Iohanis?

Bucur  •  31 ianuarie 2021, 14:13

@rmos: vise plăcute, Autosuficiența Voastră Atoștiitoare de Vax! Publicațiile lea șmechere pe care zici că le citești au conținut, culmea, accesibil publicului la liber, care zice, textual, ad litteram sau cum vrei tu, că vaccinurile acestea reprezintă o premieră mondială de 1) utilizare mRNA și 2) testare sub un an, pentru care companiile s-au dezvinovățit, ele însele, cu presiunea pusă de state (unite sau mai puțin unite) să le pună pe piață, să le facă disponibile. În disprețul tău megaloman față de orice opinie contrară, te pierzi în insulte, ca atâta poți, deh, orbit de ziua balaurului... care va trece! Apoi, rămâi singur, cu cenușa convingerilor tale. Mă număr printre cei ethichetați de Von Klaus ca „fanatic" și mă minunez de perseverența voastră nesătulă: evident pentru toți cei care văd că din măști (neconforme), teste (cu erori multiple) și vaccinuri (inutile și insuficient testate) fac bani unii, față de care s-au deschis anchete oficiale, cu iz penal. Cât crezi că mai durează spectacolul, un an, doi? După, crezi că va fi moale prin Bali sau Madagascar? Au mai încercat și alții, care se racoresc acum, ca șampania...

rmos  •  31 ianuarie 2021, 14:30

@victoras ideea este urmatoarea: bucur afirma"vin și grijile privind premiera abordării genetice". eu am vrut sa-i spun ca de fapt nu e nicio premiera. nu din punct de vedere genetic. marea majoritate a vaccinurilor existente contin cod genetic. sunt foarte putine care nu contin cod genetic si folosesc direct antigen recombinant de exemplu. deci, DA, ai dreptate, in loc de TOATE ar fi trebuit sa spun MAREA MAJORITATE folosesc cod genetic, deci nu e nicio abordare noua. acum, dupa mintea ta, cele doua afirmatii se exclud? :))))) ambele arata ca "premiera abordării genetice" e un mare fals, denota paralelismul cu acest domeniu. ai inteles pana la urma sau trebuie sa-ti desenez? :))) legat de mirosul de ars pe care-l simti, nu stiu ce tot faci tu pe acolo pe unde esti .. :D cat despre intrebarile care te chinuie, ce sa-ti fac mai om chinuit ... prostia se plateste :)

Victor B  •  31 ianuarie 2021, 16:18

@rmos Voi astia progressistii simtiti miros de ars doar cand la guvernare este peeseedee, nu? Cand ard bebelusi si pacienti ATI sub guvernarea voastra fluierati cu ochii in alta parte, nu?

mache  •  31 ianuarie 2021, 16:42

preotul dobos este un nimeni pentru credinciosii din tara,poate sa se vaccineze si in limba ,in schimb parintele necula a spus pas si asa va ramane caci el stie ca si-ar putea pierde sufletul,nu poate sa indemne la ceva poporul ce nu cunoaste nici el bine daca este bun sau nu vaccinul.

aciduzzo  •  31 ianuarie 2021, 16:56

Sincer, nu prea inteleg ,,duda" pe care vrei s-o transmiți domnule Tolontan. Sau poate o inteleg, dar deocamdata prefer să mă fac ca n-o inteleg! Ca doar nu vrei sa arunci o anatema între preoții ortodocși și cei catolici....ca sa nu mai zic între enoriașii lor, ferească Dumnezeu. In alta ordine de idei....chiar adtept cu nerăbdare un nou documentar intitulat ,,BALS"!! Cu care sa castigati toate premiile gazetărești internaționale posibile! Ce zici? Te bagi??

de pe ‘ici ‘sa  •  31 ianuarie 2021, 18:57

Ce sa caute doi preoti in campania provaccin ? Chiar nu mai exista limite ?

rmos  •  31 ianuarie 2021, 19:49

@victoras care "guvernarea mea" mai habarnistule?! eu nu mai votez de mult, nu ma intereseaza cine guverneaza, parerea mea e ca toti sunt la fel. asa ca te rog sa ma scutesti cu mizerii de genul asta. cat despre sistemul medical de stat, a fost, este si o sa fie in continuare o mare mizerie. eu l-as inchide sincer

rmos  •  31 ianuarie 2021, 21:15

@Bucur nu stiu daca esti treaz sau sub diverse influente. tu ai afirmat "vin și grijile privind premiera abordării genetice" si eu ti-am demonstrat ca e total FALS! acum, nu mai vorbesti de "genetic", vorbesti de "mRNA" (btw. ai idee ce este? :))))) sau e doar alt termen pe care-l folosesti fara sa intelegi ce reprezinta?!) apoi, aberezi .. din nou: - "că vaccinurile acestea reprezintă o premieră mondială de 1) utilizare mRNA și 2) testare sub un an" de fapt vaccinuri pe baza de mRNA sunt in teste de peste 10 ani. vezi ca esti habarnist si vorbesti numai tampenii?! :))) cat despre restul tampeniilor pe care le debitezi .... mai are rost sa pierd timpul sa-ti raspund? iti place sau nu tehnologia evolueaza in toate domeniile, chiar si in cel medical. asa ca poti sa stai linistit in pestera ta, nu te obliga nimeni sa le folosesti. sau ... poti sa tremuri ca o sa te alerge, o sa te prinda si o sa te vaccineze cu seruri "insuficient testate" :)))))))))))))

Maxentiu  •  1 februarie 2021, 14:39

Tot respectul pentru pr. Necula care a înțeles că această „strategie” înseamnă că de fapt autoritățile s-ar folosi de el (și de celelalte persoane publice menționate) pentru o campanie de propagandă, nu una de informare. Oricum, e incredibil tupeul partidelor care au boicotat referendumul pentru familie să apeleze acum la Biserică pentru a-și promova interesele.

Bucur  •  1 februarie 2021, 16:49

@rmos: nu mi-ai demonstrat, ai facut o afirmatie, usor de contrazis. Da, cercetarile pe soareci au inceppt prin 90-95 cu vaccinuri cu cod genetic, cum zici tu. Fortat, folosind un virus mort, sigur ca se poate spune ca si primul vaccin din istorie continea cod genetic, numai ca fortand asa, tu si partizanii tai pur si simplu mintiti! Ca esti platit, ca ai alte interese meschine, treaba ta, iti vine factura sau te razgandesti la timp, iti faci mea culpa, educat cum esti, superior, presupun ca stii ce e aia, daca nu, inveti de la comunistii mai vechi, experti in autocritica de sedinta de partid. Asadar, abordarea genetica a acestui vaccin, de tip mRNA, este o premiera, recunoscuta unanim de producatori si de statele consumatoare. Ca elitele defilate la Tv isi injecteaza vaccin sau botox sau apa cu sare, tot propaganda ramane, pentru sub 4% testati pozitiv in 11 luni, din care peste 80% cum simptome usoare, medii sau... deloc! Apoi, insuficient testat (adica, sub un an, cand majoritatea vaccinurilor se testeaza minim 5 ani), apoi efecte secundare bagate sub pres -deja circula suficiente exemple cu nume si prenume, la doar o luna de cand a inceput, stai sa treaca 6 luni, apoi cei 5 ani. Daca speri ca pana atunci tu si ai tai va refugiati i n Maldive, Madagascar sau pe unde credeti ca scapati...

rmos  •  2 februarie 2021, 14:44

@bucur: - "nu mi-ai demonstrat, ai facut o afirmatie, usor de contrazis." e asa de usor dar nu esti in stare :))))) vezi ca iar folosesti termeni pe care nu-i intelegi, mai exact demonstratie. - "da, cercetarile pe soareci au inceppt prin 90-95 cu vaccinuri cu cod genetic, cum zici tu" mai omule, chiar nu pricepi, virusurile sunt niste capsule care contin cod genetic (dna/rna), proteine, lipide si alte substante. la fel si majoritatea vaccinurilor existente. deci .... cand vorbesti de "vaccinuri cu cod genetic" vorbesti de majoritatea vaccinurilor existente! vrei sa spui ca cercetarile pentru aceste vaccinuri au inceput "prin 90-95"? chiar ca ai trait in pesteri! :)))) - "Fortat, folosind un virus mort, sigur ca se poate spune ca si primul vaccin din istorie continea cod genetic, numai ca fortand asa, tu si partizanii tai pur si simplu mintiti!" in primul rand nu "se poate spune", chiar se spune! asta e adevarul, majoritatea vaccinurilor contin cod genetic! deci, cine minte aici? tu de vaccinul anti-polio ai auzit? contine acesta mRNA, exact ca vaccinul pfizer/moderna/curevac? DA! difera doar mecanismul de impachetare si productie al acelui mRNA (pfizer/moderna, cei de la curevac au mers pe varianta mRNA original, cu mici imbunatatiri) DAR, aceste mecanisme sunt testate de peste 10 ani. intelegi ce spun, mecanisme testate de peste 10 ani! tu cat timp crezi ca ar trebui testat un mecanism in domeniul medical, 100 de ani? apoi, despre aberatii ca sunt platit, ca aere de superioritate, ca "elitele" se injecteaza cu solutie salina, etc .... omule, asta e deja in sfera patologicului. nu ma crezi, foarte bine, consulta un specialist si o sa-ti confirme! iti dai seama ce aere de specialist imi dau expunand cunostinte de baza din biologia de liceu :)))))) ce sa-ti fac daca folosesti termeni care-ti suna "periculos", cum ar fi "abordare genetica", dar pe care nu-i intelegi? ce sa-ti fac mai omule daca ai trecut clasa desi nu trebuia, esti intr-adevar o victima a profesorilor care ti-au dat pana la urma nota de trecere. si nu in ultimul rand, spre disperarea ta, nu sunt platit de nimeni pentru aceste posturi, pur si simplu trebuie sa mai existe si oameni care sa combata toate aberatiile pe care le debitati. ti-am mai explicat, sunt si oameni onesti usor influentabili de toata dezinformarea si prostiile pe care le debitati.

Bucur  •  2 februarie 2021, 15:47

@rmos: delirant, spectaculos și gol! O simplă căutare online cu "mrna" confirmă ce spun eu: deși tehnologia mrna este testată de decenii, în 2020 a fost administrat publicului larg, în premieră, un vaccin mrna. De ce nu l-au administrat mai devreme, dacă tot era în cercetare de atâția ani? Din cauza efectelor pozitive nesemnificative, versus efecte negative majore. Punct! *** GMO (organismele modificate genetic) au năpădit culturile agricole până la sufocare, cu publicitate agresivă, ca pentru vaccin, că vor pune capăt foametei, vor salva lumea... Ce să vezi? Tot mai multe țări le interzic, cu sancțiuni drastice, tot mai mulți oameni le refuză... Stop delirului!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

rmos  •  2 februarie 2021, 18:00

@bucur mai omule, iar incepi cu mezerii? eu ti-am luat punctual afirmatiile si am aratat ca sunt aberatii. te duce capul sa faci si tu asta? - "delirant, spectaculos și gol" poti sa-mi arati exact care din afirmatiile mele au aceste "caracteristici"? poti sa faci asta? de aruncat cu mizerii fara acoperire poate orice cap sec - "De ce nu l-au administrat mai devreme, dacă tot era în cercetare de atâția ani?" vaccinuri pe baza de mrna sunt in teste pe anumite tipuri de cancer si pe virusuri putin raspandite. ce vrei, sa injectam o mare parte din populatie cu vaccinuri impotriva cancerului?! :)))))) sau impotriva mers? se justifica asa ceva? au fost folosite acum pe scara larga si atentie, in aprobare de urgenta, nu aprobare (sunt doua lucruri diferite) pentru ca a aparut un virus care a cuprins tot globul. poti sa intelegi asta sau vrei sa incerc sa-ti fac si un desen? - "Din cauza efectelor pozitive nesemnificative, versus efecte negative majore. Punct!" imi pare rau mister, acel "Punct!" nu reprezinta o demonstratie :))) a, scuze, uitasem ca nu ai idee ce e aia o demonstratie :))). ti-as sugera ca in loc de "Punct!" sa pui linkul catre studiile care demonstreaza afirmatia ta. asta ar fi o demonstratie valida. - apoi, nu inteleg obsesia si frica ta de lucruri "in premiera". toate tehnologiile au fost la un moment dat "in premiera". ce sugerezi, sa nu se mai foloseasca tehnologii "in premiera"? pai mister, tu realizezi, ce vrei tu e nonsens, ar insemna sa nu se mai foloseasca nicio tehnologie noua! :))))) - vad ca ai o obsesie cu "genetic". acum ai trecut la organismele modificate genetic :)))) imi pare rau sa te dezamagesc, toate organismele sufera mutatii genetice, in fiecare secunda. chiar si celulele din care esti tu facut. se numeste evolutie. mai copile, ti-am zis, suferi de angoase relativ la domeniul asta pentru ca esti paralel cu el, ce nu intelegi te sperie. principala vina o au insa profesorii care nu au reusit sa te faca sa intelegi baza acestui domeniu. banuiesc ca ai destule angoase relativ si la alte domenii. acum serios, chiar iti recomand o vizita la un specialist, o sa vezi ca te va ajuta

bg  •  3 februarie 2021, 11:34

In general, descoperirile stiintifice ale omenirii au la baza fenomene din natura { planorul imita zborul pasarilor} . Principiul de actiune al vaccinului se bazeaza pe imitarea {controlata si limitata} infectiei cu virus Covid in scopul obtinerii raspunsului imun {resp. anticorpi} cu evitarea efectelor severe, mortale. Atunci cand facem boala, virusul isi injecteaza tot materialul genetic ARN in celulele noastre si actioneaza ca un parazit folosind resursele celulei umane pentru multiplicarea lui

bg  •  3 februarie 2021, 11:47

Se sintetizeaza atat proteina spike {antigen} din componenta capsulei cat si ARN specific virusului. Capsula si ARN se constituie in noi particule virale in interiorul celulei umane care epuizata se distruge eliberandu-le. Astfel ele pot infecta alte celule sanatoase. Pana sa apara rasp. imun, fabricarea anticorpilor, virusul ataca noi celule, organe, plamanii...unele organisme cedeaza. In cazul vaccinului, el contine numai fragmentul de ARN responsabil de sinteza proteinei spike {antigen} care declanseaza raspunsul imun si atat...

Bucur  •  3 februarie 2021, 14:39

@rmos: să fie cum vrei tu, ia două linkuri, unul din 21 ianuarie, Science Magazine, al doilea din Global News, 23 ianuarie, în caz că nu le vede blogul 1) https://blogs.sciencemag.org/pipeline/archives/2021/01/21/mrna-vaccines-what-happens 2)https://globalnews.ca/news/7592670/coronavirus-mrna-vaccine-what-you-need-to-know/ Așa pe scurt, pentru cine are nevoie, traduc (cu certificat din 2003) două paragrafe relevante: „Până în 2020, niciun vaccin mRNA nu a fost vreodată aprobat pentru utilizare la oameni”. Al doilea paragraf, cu referire în link la mai multe studii din 2015-2018, „Poți provoca o reacție exagerată a sistemului imunitar”, adică acea furtună de citokine mortală la mulți pacienți. Așadar, ca și in cazul Remdesivir, inițial promovat ca o salvare, apoi contraindicat chiar de către OMS, aceeași problemă principală o au si vaccinurile, Spor la studiu, @rmos și alții, cântăriți și argumentați, că de vorbe și orgolii m-am săturat. Am membri de familie și prieteni intoxicați de tratamentele unora ca voi, chiar decedați, și nu de coronavirusul cu care s-au procopsit sau de comorbidități, care ba contează, ba nu contează (când moare cineva care s-a vaccinat, e de la comorbidități, când moare cineva de comorbidități, e de la coronavirus?!).

Marina D  •  4 februarie 2021, 0:49

@rmos Am o intrebare, sper simpla: Daca vaccinele astea mrna sunt in studiu de atatia ani si daca sunt atat de sigure pe cat ne asigurati toti, si ilustrul virusolog Bill Gates si respectata institutie semiprivata OMS si industria farma si politicienii si media main stream si doctorii vedete TV si voi influenserii pedestrasi, atunci DE CE PRODUCATORII ACESTOR VACCINURI NU ISI ASUMA NICI O RASPUNDERE LEGALA IN CAZ DE EFECTE SECUNDARE GRAVE SI DECES? Multumesc anticipat ptr raspuns!

bug  •  9 februarie 2021, 14:16

@bucur tu ai citit articolele pe care le-ai pus in mesaj? ai inteles ceva din ele? ca vad ca tot aberezi: - "Până în 2020, niciun vaccin mRNA nu a fost vreodată aprobat pentru utilizare la oameni" asa, si care-i problema? mai omule, orice tehnologie, tratament, etc a fost la un moment dat "nou"? ce vrei, sa nu mai apara tehnologii, tratamente, etc, noi? se testeaza tehnica mRNA de peste 10 ani? se testeaza! cat vrei sa asteptam pana sa o folosim? 50-100 de ani? - "Poți provoca o reacție exagerată a sistemului imunitar" pai mai omule, tu ai idee cate lucruri pot sa provoace asta? pai chiar virusul asta face in cazurile grave. si in plus, vezi ca treci prea usor peste acel cuvant, "poate". sunt zeci de milioane de oameni vaccinati cu vacin de tip mRNA. cate cazuri de "reacție exagerată a sistemului imunitar" sunt la cei vaccinati si cate la cei infectati. exact asa se pune problema in medicina si de fapt in toate domeniile. raportul efecte adverse/beneficii. poti sa raspunzi la aceasta intrebare? omule, ti-am zis, ai cam multe angoase. frica de ce nu intelegi e normala dar frica de lucruri noi ar trebui sa te ingrijoreze. vorbeste cu un specialist si o sa te lamureasca el.

rmos  •  9 februarie 2021, 14:26

@Marina D in primul rand ti-as multumi daca nu ai mai face presupuneri aiurea. nu sunt "influencer", doar combat aberatiile debitate de cei ca tine. asa pot sa spun si eu ca tu esti "influencer al prostiei" si nu cred ca sunt prea departe de adevar ... apoi, iti raspund cu o intrebare: daca alunele sau mierea sau ouale kinder (tocmai a murit un copil de 5 ani de la o jucarie intr-un astfel de ou) sau aspirina, paracetamol, etc. sunt asa de sigure, "DE CE PRODUCATORII ACESTORA NU ISI ASUMA NICI O RASPUNDERE LEGALA IN CAZ DE EFECTE SECUNDARE GRAVE SI DECES?" raspunsul la intrebarea mea e exact acelasi ca la intrebarea ta madam. asa ca pune-ti mintea aia care o ai la contributie si incearca sa gandesti.

Vuie Moiculescu  •  10 februarie 2021, 9:49

Un mare circ va fi aceasta campanie publicitara, la fel ca si cea de vaccinare si ca virusul de altfel. Orice restrictie trebuie ridicata, nu exista nici un pericol pentru populatie.

Bucur  •  12 februarie 2021, 14:01

@bug @rmos: aici am vrut sa ajung, vă contraziceți singuri, mai ales în fața surselor externe, care vă dau argumente științifice, studii și informații de la experți din prima linie, recunoscuți în toată lumea. Așadar, recunoașteți că vaccinul este o premieră, ceea ce negați inițial. Testarea tehnologiei mRNA, deși are istoric, are probleme și a durat atât de mult intrarea în uz tocmai din cauza riscurilor concretizate cu decese în perioada de teste, cu rezultate pozitive nesemnificative, neconcludente pentru orice aprobare, în afara procedurii de urgență, care este provizorie. Mai mult, Israel, unde s-au vaccinat cei mai mulți, cam 25% din populație, numărul de infectări nu scade, se aplică noi și noi măsuri absurde de lockdown, care într-un an de zile și-au arătat ineficiența, comparabilă cu „politica struțului", de băgat capul în nisip. Încep să apară tot mai multe investigații de presă, în Franța, Germania, SUA, etc. scoțând la suprafață adevărul. Sper să înceteze rapid mizeria asta și să dispară fripturiștii fără conștiință și scribălăii ca voi...

rmos  •  17 februarie 2021, 17:43

@Bucur mai omule, nu te-ai saturat sa aberezi? - "vă contraziceți singuri, mai ales în fața surselor externe, care vă dau argumente științifice, studii și informații de la experți din prima linie, recunoscuți în toată lumea" pai pune mai omule link la aceste surse! sa vedem si noi sursele de care vorbesti! in plus, tu saracul de tine nu intelegi absolut nimic din domeniul asta, dar vorbesti de surse externe si de incredere! :)))))) - "Așadar, recunoașteți că vaccinul este o premieră, ceea ce negați inițial. " mai omule, tu intelegi ceva din ce am scris eu? vaccinul covid pe baza de mrna e premiera exact cum e orice alt vaccin covid, pentru ca sc2 e nou, orice vaccin anti-covid e premiera, fie ca e pe baza de mrna, vectorial, proteina recombinata, etc. tehnologia cu care a fost realizat e testata de multi ani deci este o tehnologie ok, testata suficient. - "Testarea tehnologiei mRNA, deși are istoric, are probleme și a durat atât de mult intrarea în uz tocmai din cauza riscurilor concretizate cu decese în perioada de teste, cu rezultate pozitive nesemnificative, neconcludente pentru orice aprobare, în afara procedurii de urgență, care este provizorie." haha, ce tare esti. aberezi! nu stiu de unde ai tras tu concluziile astea insa sunt total gresite. nici macar nu-ti mai cer sa-ti demonstrezi afirmatiile pentru ca e evident ca nu esti in stare. in plus, imi pare rau sa-ti dau vesti proaste pentru tine (dar foarte bune pentru omenire). vaccinul pe baza de mRNA e viitorul :D ! - legat de Israel .. iar esti "pe langa". cel putin esti consecvent, debitezi aberatii pe toate subiectele. mai omule, spre dezamagirea ta, datele din Israel sunt foarte bune, vaccinul Pfizer s-a dovedit eficient acolo. stiu ca mori de ciuda dar asta e realitatea, vaccinul mRNA e un mare succes, cel putin pana acum. in fine .... sper sa consulti un specialist pana la urma, poate te mai linistesti si tu putin. macar atat, ca de inteles ceva nu poate fi vorba, acest lucru e imposibil in cazul tau. vorba aceea - de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere ...

Comentează