Firma percheziționată în dosarul măștilor „pamperși” este a asociatului offshore al lui Adrian Streinu-Cercel și a fostului partener al lui Cristi Burci

Perchezițiile au loc la Ducos Trading SRL, iar audiați sunt Amalia Cristea, administratorul Ducos, și Adrian Ionel, fostul șef al Unifarm, au spus surse judiciare pentru Libertatea

miercuri, 3 februarie 2021, 2:50

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Poliția a efectuat în această dimineață cinci percheziții, în București și în județul Ilfov, într-un dosar de înșelăciune, abuz în serviciu și fals în declarații. Dosarul a fost deschis după ce compania de stat Unifarm a cumpărat peste un milion de măşti de protecţie neconforme, au transmis miercuri Digi24 și G4Media.

Libertatea a confirmat din surse judiciare că e vorba de afacerea măștilor fake Daddy Baby cumpărate de la o societate chineză ce producea pamperși.

Este cazul prezentat în 5 mai 2020 de Libertatea, importul de măști marcate ca periculoase, de la firma de pamperși Daddy Babby, ajunse în spitalele din România prin Unifarm. Ziarul prezenta o factură prin care aceste măști, FFP2 (KN95), destinate medicilor, intraseră în spitale.

Adrian Ionel a fost audiat astăzi la DIICOT | Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Unifarm avea să recunoască pentru Libertatea, după 2 zile, faptul că 1,2 milioane măști au ajuns în nu mai puțin de 113 spitale și au fost distribuite de Ducos Trading SRL, firma lui Jan Ionică, om de afaceri din Turnu-Severin apropiat de Cristian Burci, conform EvZ, și Ion Berciu, fost asociat al lui Adrian Streinu-Cercel într-un offshore.

Chiar dacă Berciu și Streinu-Cercel au rupt legăturile în 2008, firma a continuat să aibă contracte la Institutul Matei Balș.

Permiteau trecerea a 25% din particule în loc de maximum 8%

La momentul publicării, Unifarm a spus că în spitale se mai găseau doar puțin peste 34.000 de măști neconforme.

„Totul e ciudat la aceste măști. Se compun altfel, straniu, și nu asigură protecție”, declarau în mai cadre medicale din mai multe județe, pentru Libertatea.

Conform autorităților belgiene, care au și descoperit neconformitățile măștilor Daddy Baby, măștile ”pampers” permit trecerea a 25% din particule, față de sub 8%, cât este cel mai mic randament admis pentru măștile FFP2.

E al treilea dosar penal legat de achizițiile Unifarm. În primele două:

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Panama Pampers  •  3 februarie 2021, 20:27

Păi nu zicea Dottore Fauci, acum două săptămâni, în public TV, de la înalta tribună a Casei Albe ce conduce Globu', că ar trebui să ne punem două măști una peste alta pe nas, că probabil asta ar folosi la protecția împotriva noilor tulpini CoVid -19 ce au început să circule?! Dacă măștile "Daddy Bydeu" sunt de model "pampers", înseamnă că au mai multe straturi filtrante, plus unul cu dioxid de siliciu higroscopic, ce absoarbe umezeala din respirație și mai creează un strat puternic filtrant! ...deci se înscriu perfect în recomîndărili lu' Dottore Nambăruan Fauci, dășteptu' Lumii... Nu văd ce este de criticat la sortimentu' ăla. Că-s chinezești? ...TOATE-S CHINEZEȘTI!

bg  •  4 februarie 2021, 9:22

Pentru ca in Romania se poate orice; legile sunt extrem de permisive in conditiile in care toti suntem tentati si incurajati sa nu le respectam! Nu vad nicio masura de descurajare, punitiva impotriva celor care au fost dovediti ca au incalcat legea, au inselat, au furat...toti sunt bine merci si cu averile intacte...La noi, pot participa la licitatii si achizitii publice firme in insolventa, falimentare, decapitalizate, neserioase, cu trecut dubios, nu exista niciun filtru, conteaza numai pretul mic de achizitie... mica intelegere si bineinteles sfanta MITA...iar in pandemie faci atribuire directa ca dai apoi o lege care sa te protejeze...IDEAL! Orice incercare neinspirata de control fiscal real este stopata la sursa...adica la ANAF care ocoleste si protejeaza firmele suspecte. La Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor punem sef pe cine trebuie...ca sa fie si aceasta institutie INEFICIENTA! Curtea de Conturi face an de an un Raport pe care nu-l citeste nimeni! Principiul {si nu numai} care guverneaza Romania a fost enuntat de Coldea: "Tot ce nu este interzis de lege este LEGAL, chiar daca nu este MORAL". Traiasca DEMOCRATIA si ECONOMIA de PIATA originala! HOTUL neprins este negustor cinstit! La noi, justitia nu este legata numai la ochi, ci si la maini si la picioare! Mai vorbim de POLITICI PUBLICE in sanatate....cand noi avem politica minciunii, ipocriziei si a furaciunilor...

ursitoarea nambăr 4  •  4 februarie 2021, 12:54

@ bg, 4 februarie 2021, 9:22 SĂ SCHIMBĂM MODIFICAREA: 1. "care au fost dovediti ca au incalcat legea, au inselat, au furat...toti sunt bine merci si cu averile intacte...La noi, pot participa la licitatii si achizitii publice firme in insolventa, falimentare, decapitalizate, neserioase, cu trecut dubios, nu exista niciun filtru, conteaza numai pretul mic de achizitie... mica intelegere si bineinteles sfanta MITA...iar in pandemie faci atribuire directa ca dai apoi o lege care sa te protejeze..." CORECT CE SPUI! 2. "legile sunt extrem de permisive in conditiile in care toti suntem tentati si incurajati sa nu le respectam! Nu vad nicio masura de descurajare, punitiva"... INCORECT! Ia încearcă tu (sau prietenul tău de pe stradă) să faci ceea ce descrii că fac cei de la punctul 1 ! La "tentati" ți se va scoate pe nas chiar și "INTENȚIA" (vezi cazul Dragnea 1.0, condamnat cu suspendare pentru că și-a trimis activul de partid pe teren ca să scoată oamenii la vot - când Klaus își permite să stimuleze din funcția de președinte ieșirea la vot la alegeri parlamentare, deși nu-i treaba lui! ...i-a făcut-o lui Dragnea PRIETENUL Coldea pentru a se avea o PRIMĂ CONDAMNARE, ce să fie folosită ca ȘANTAJ! dacă nu a vrut să înțeleagă AVERTISMENTUL, Coldea i-a mai tras o condamnare pe motive inventate, a doua e obligatoriu cu executare, iar legea LOR spune că suspendarea primeia nu mai are efect...), iar la "incurajati" ți se va spune că necunoașterea legilor nu te absolvă de vină! ...concluzie: vezi? EXISTĂ "FILTRU"!

IT Scherry Bácsi  •  4 februarie 2021, 23:59

"LIBERTATEA", în 4 februarie 2021 : "În pandemie, Institutul ”Balș” a cumpărat un laptop pentru gaming de 2.700 de euro și 5 telefoane iPhone 11", plus 4 leptoape Intel i7, memorie 16GB RAM, diagonala 14 inch... Punem pariu că nu le mai găsește nimeni prin "institut"-ul Incompetenței MIT i Cești? Ăștia, șpețialijdii *****, aflați toată ziulica pe ecranele TV, au dat protocoalele de tratament anti-CoVid succesive pe Romînica! "Remdesivir" și "Favipiravir" (OBLIGATORII în protocolul actual, aici) nu au aprobare oficială nici în S.U.A., nici în UE, iar din S.U.A. vin vești că "Remdesivir" a fost scos din tratamentele administrate în spitalele americane. Care e bilanțul protocoalelor de tratament date de ăștia de aici? Faceți voi statistica, inclusiv cea cu 95% în secțiile A.T.I.! ...pe 500 de euroi prezidențiali în plus, lunar!

L’État, c’est moi  •  13 februarie 2021, 7:41

Nu ceruse anul trecut cineva cu offshore în Cipru imunitate TOTALĂ la lege pentru băieţii deştepţi din spitale? Nu sunt aceeaşi băieţi deştepţi care sifonau banii publici pe produsele Hexi Pharma? Acum s-au sifonat pe produse Daddy, un nume parcă predestinat, similar cu porecla celebrului deţinut de la Rahova, Daddy Dragnea. Asemenea tupeu nu s-a văzut nici în vremurile monarhiilor absolutiste. De la prea mult securism, România s-a trezit în feudalism, deşi noi trăim în Secolul XXI! Cuplul sinistru format din băiatul de *** Rafila şi tartorul Spitalului Matei Balş se află acum în Parlament, în loc să fie invitaţi la Parchet, semn că în România vom folosi produse Daddy şi diluţii Hexi zeci de ani de acum înainte...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alexandra  •  23 februarie 2021, 14:45

Manevre peste manevre, avem un stat interlop...

Comentează