ENEL l-a prins pe patronul cimitirului ilegal că fură curent, dar șeful Gărzii de Mediu Tulcea le-a cerut să nu-l întrerupă: „Obiectiv de interes național”!

De Răzvan Luţac, Cătălin Tolontan

joi, 4 martie 2021, 5:48

De Răzvan Luţac, Cătălin Tolontan

Garda de Mediu nu doar că nu a descoperit miile de animale îngropate ilegal pe malul Dunării, în comuna Smârdan, lângă Brăila. Dar a și intervenit pentru patron. După ce a sesizat că firma Cazacioc&Co, incineratorul lângă care au fost îngropate mii de tone de animale, consumă ilegal curent, ENEL Dobrogea a intenționat să-l debranșeze. Pentru patron a sărit chiar comisarul-șef al Gărzii Naționale Tulcea, Nicolae Acceleanu. Comisarul le-a trimis o adresă celor de la ENEL, susținând că sistarea curentului ar duce la blocarea activității la nivel național, „cu consecințe deosebite”, având în vedere „contextul economic actual al României”.

Noi probe ies la iveală în cazul incineratorului cu cimitir de animale atașat din Smârdan, Tulcea. Documente arată cum s-au deșirat complicitățile care au amplasat pe malul Dunării, lângă orașul Brăila, hectare întregi de cadavre, situație pe care experții care au fost consultați de autorități după deschiderea dosarului penal o califică drept „un dezastru ecologic”.

Pe 8 octombrie 2019, Gelu Cazacioc, româno-americanul revenit în țară pentru a se ocupa de afacerea incineratorului ce poartă numele familiei, făcea o cerere specială către Garda de Mediu. Acesta solicita „sprijin” pentru ca ENEL Dobrogea să nu întrerupă alimentarea cu energie electrică. „El furase curent și ENEL îl prinsese”, susțin surse din zona energetică tulceană.

Cazacioc recunoștea, în documentul intrat în posesia Libertatea, că problemele sesizate de ENEL sunt întemeiate. Așa că sprijinul era solicitat „până la punerea în legalitate”.

Cererea lui Cazacioc adresată Gărzii de Mediu Tulcea

În cerere, omul de afaceri își numea hala „obiectiv de interes național”, iar oprirea curentului ar fi însemnat, conform lui, „blocarea tuturor unităților producătoare de deșeuri” din tot nordul, sudul și sud-estul țării!

În aceeași zi, practic pe loc, Garda de Mediu îi răspunde afirmativ lui Cazacioc, și intervine la Enel Dobrogea printr-un document oficial.

„Consecințe deosebit de grave pentru turism și alimentație”

Hârtia e semnată de același inginer Nicolae Acceleanu, de care Libertatea a scris deja că fusese îndepărtat în 2009 de la șefia Gărzii de Mediu Tulcea în urma unor acuzații de protecție a unei firme și a revenit ulterior pe post după o decizie a instanței.

Pe parcursul întregului act, Acceleanu face o descriere a afacerii lui Cazacioc, spunând că aceasta preia carcase de animale din Tulcea și alte 8 județe.

Și o încheie cu o rugămintea ca ENEL Dobrogea să nu sisteze furnizarea de curent electric, pentru care mulțumește pentru înțelegere.

Căci consecințele, în opinia lui Acceleanu, ar fi devastatoare pentru întreaga Românie, nu doar pentru cele 9 județe care trimit leșuri de animale la Smârdan.

Documentul Gărzii de Mediu:
Sistarea temporară a activității ar conduce la blocarea activității de preluare/incinerare de origine animală la nivel național, cu consecințe deosebit de grave pentru activitatea de turism și alimentație publică, în contextul economic actual al României.

Adresa Gărzii de Mediu Tulcea către Enel

Conform surselor Libertatea, incineratorul din Smârdan a avut dese probleme cu cei de la ENEL. „S-au rezolvat cu intervenții, chiar dacă accesul la contor a fost blocat o bună perioadă”, spun oamenii care au efectuat controale în zonă.

N-au găsit nimic cu o lună în urmă

Cererea lui Cazacioc către Gardă și intervenția favorabilă lui a venit la doar o lună după ce, în aceeași toamnă a anului 2019, controlul Gărzii de Mediu Tulcea nu găsise absolut nimic în neregulă la incinerator.

În locul de lângă incinerator se pot vedea rămăşiţe de animale

Oamenii din Brăila se plângeau, în dese rânduri, de miros de hoit venit de pe partea cealaltă a fluviului, exact unde este localitatea tulceană. Într-un document semnat de comisarul șef Acceleanu și de subalternul său Costel Ifrim, cei doi spun că mirosul specific de incinerator se simte doar „în perimetrul acestuia”.

Una dintre persoanele care a făcut atunci plângerile a luat legătura cu ziarul și a confirmat că reclamațiile oamenilor indicau direct către mirosul de cadavre animale, nicidecum miros de ars, de incinerator.

„Le-am semnalat prezența unui miros insuportabil de hoituri de animale. Sursa era notorie, incineratorul Cazacioc”, a punctat brăileanul.
Libertatea n-a putut contacta Garda de Mediu Tulcea, iar solicitarea de la începutul săptămânii nu a primit vreun răspuns. Controlul Gărzii de Mediu București și al procurorilor din finalul lui 2020 și ianuarie 2021 a găsit mii de tone de cadavre de animale îngropate exact lângă incineratorul Cazacioc.

Comentarii (1)Adaugă comentariu

Andreea U  •  9 martie 2021, 0:11

Hai *** cu subiectele tale de nimic. O sa raspunzi ptr tot ce faci de un an incoace***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează