După ce Libertatea a dat știrea și a întrebat de ce Ministerul Sănătății nu mai are acces să actualizeze baza de date, a reapărut accesul!

Ștefan Voinea, consilierul onorific al lui Vlad Voiculescu și responsabil cu transparentizarea datelor, a spus în Libertatea că, după scandalul publicării datelor testelor COVID pe județe și a listei centrelor de vaccinare, Ministerul nu mai poate accesa platforma data.gov.ro, gestionată de Secretariatul General al Guvernului. Libertatea a contactat SGG pentru a afla care sunt problemele. La scurt timp, reprezentanții MS au fost înștiințați că problemele tehnice s-au rezolvat

miercuri, 10 martie 2021, 4:32

de Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan

Datele de sănătate publică, teste Covid și vaccinare, care s-au plasat de câteva zile în epicentrul unei aprinse dezbateri publice fuseseră lansate acum câteva zile pe siteul data.gov.ro, locul unde toate ministerele își postează informațiile pentru public.

Ele apăruseră printr-o acțiune comună a SGG și MS, conform declarațiilor lui Ștefan Voinea, consilier onorific al ministrului sănătății.

În același interviu pentru ziar, Voinea a dezvăluit că, de atunci, Ministerul Sănătății nu mai are acces la site-ul data.gov.ro, oamenii din subordinea Secretariatului General al Guvernului motivând asta prin apariția ”unei probleme tehnice”.

Consecința nu era că Ministerul Sănătății nu mai avea acces la date, care oricum erau în baza deținută de MS și lucrată de STS, ci faptul că nu mai putea actualiza pentru public datele de pe data.gov.ro.

Adică, MS nu mai putea face gestul de acum câteva zile, când a autoritățile au furnizat pentru prima oară numărul de teste Covid defalcate pe județe și alte elemente statistice ale vaccinării.

Libertatea a sunat la SGG și a discutat cu o persoană din cadrul echipeidata.gov.ro care a confirmat că nu mai există acces al niciunui minister ”din cauze tehnice”.  Întrebat de când s-a întâmplat căderea tehnică, angajatul a spus că ”nu vă pot spune, nu știu exact”.

Ziarul a cerut și în scris la SGG lămuriri oficiale, precum și de la Secretarul General Tiberiu Horațiu Gorun. La scurt timp, reprezentanții Ministerului Sănătății au fost înștiințați de la Guvern că pot accesa din nou platforma, „problemele fiind remediate”.

Ministerul Sănătății a pus noile date, reactualizate, miercuri în jurul orei 15:20.

Conflictul public a început în momentul în care premierul Cîțu a anunțat că trimite Corpul de Control la Ministerul Sănătății, după ce acesta a publicat pe data.gov.ro date detaliate referitoare la epidemie. Șeful campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, a recunoscut că el a fost cel care a trimis ”o informare” premierului Florin Cîțu, pentru că printre datele publicate ar fi fost unele secrete, care lezau unele instituții ale statului.

Și ministrul de interne Lucian Bode a acuzat că au fost furnizate adrese unde s-ar vaccina angajații instituțiilor secrete.

În replică, Ministerul Sănătății a spus că datele sunt informații publice, ”dacă erau secrete ele nu apăreau într-o bază de dată nesecretă, a INSP”, pe care de altfel le-a postat, încă o dată, azi, actualizate. MS a mai spus că nici SRI, nici STS, nici alte servicii nu au reclamat nici o încălcare a ”unor presupuse secrete”. Contactat de Libertatea prin purtătorul de cuvânt, SRI nu a comentat subiectul.

 

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Ilie  •  10 martie 2021, 19:10

S-au speriat de Fata de la pagina 5. De aia au dat drumul la date. Voiculescu, fiu de turnător la Securitate dovedit de CNSAS, a făcut asta din greșeală. Mai bine scrie despre cum și-a echivalat foaia din Austria cu o diplomă când era în guvernul MISA, pardon Cioloș. Un absolvent de liceu de la țară a ajuns să conducă Sănătatea!!! Și spuneam că Dăncilă e proastă. Să scoată USR PLUS diplomele oamenilor lor: Coliban, Voiculescu. Și mai sunt niște subprefecți și alții în funcții mai mici. Niște impostori, mai răi decât pesediștii! Nu credeam că există așa ceva! Și Tolo îi laudă! Cine se aseamănă, se adună!!!

pawn  •  10 martie 2021, 19:50

sa mor daca am inteles ceva din toate securismele astea :))

xyz  •  10 martie 2021, 20:34

Hop si Tolontan! S-a activat de zici ca e teleghidat.

Adi  •  10 martie 2021, 21:27

Bai tata, daca ei s-au vaccinat in vilele de protocol ,unde week-end de week-end ștabii de pe la SRI ,SIE , STS sau DGA se "imunizau" cu șprițane, ce vina are Voiculescu? N-am studiat listele , dar precis au aparut vilele de protocol ale instituțiilor de forta si care sunt ascunse publicului larg de genul celebrelor vile SRI : K2,K4,T14. Daca apărea doar UM ...., sau chiar sediul SRI , SIE etc ,cred ca nu iesea asemenea taraboi. PS. Oare ce se intampla daca se publica si lista persoanelor care s-au vaccinat blat in aceste locatii secrete? Vedeam demisii , divorturi etc ?

Johnny  •  10 martie 2021, 22:12

Hai bã Ilie cu " de la țarã " , ce sã zic nați-o frântã cã ți-am dres-o ! Mare orãşean mai eşti şi tu ! Rasism ruralourbanistic bucureştene ... Adicã copii ãştia de pe la sate nu-s pe aşteptãrile tale !? Tre sã-nvețe mai mult !? Sau care-i faza ?

Johnny  •  10 martie 2021, 22:16

Pardon : copiii - ce sã-i faci !? Dacã sunt de la țarã !

Ilie  •  10 martie 2021, 22:42

O lună nu a scris Tolontan nimic. Acum scrie două articole pe zi. Când anchetează incendiul de la Matei Balș? Sau transferul în Belgia al domnului care a avut ghinionul să stea două săptămâni în țară până când și-a dat acordul ministerul lui Vlad Voiculescu? Dar, după ce a promovat o companie care vroia să ne otravească ( Roșia Montană Gold Corporation prin banner pe site-ul tolo.ro), acum promovează un fiu de turnător la Securitate, dovedit de CNSAS.

Octavian  •  10 martie 2021, 22:57

@Ilie, eu as zice sa scoata toti diplomele si cei care au fost ministrii si nu numai in ultimii 20 de ani.

axel  •  10 martie 2021, 23:34

Lupta mare in informatii! Ar fi frumos sa comenteze Ilie Dobre.

pacientuedevina  •  10 martie 2021, 23:35

Mincinoșilor din ATI: „contenționarea” pacientului, pe care o citiți din Legea nr. 487/2002, se referă exclusiv la „unitățile de psihiatrie”, nu de ATI, și NU constă în legarea de pat, ca pe câini, cu materiale interzise ce rănesc pacientul, permanent, fără înregistrarea în Registrul legal special al măsurilor de contenționare! A statuat deja Curtea Contituțională (Decizia nr. 458/2020) că medicii și măsurile medicale au obligația de serviciu să se supună Legii și să respecte Drepturile pacienților. ATI nu este pușcărie, nu este stat în stat, nu faceți ce vreți cu pacienții sub protecția secretizării și împiedicării controlului aparținătorilor pacienților - orice manevră medicală se face numai cu acordul pacientului sau a aparținătorilor. Pentru viitor, societatea civilă și asociațiile de protecție a drepturilor pacienților vom trebui să obținem introducerea în Legea protecției drepturilor pacienților, ca aparținătorii să aibă CONTACT VIDEO permanent, pe un cont protejat prin internet (cu parolă dată de spital), cu ruda lor internată în ATI, în stare de imposibilitate de a se apăra, pentru a putea monitoriza real și efectiv respectarea drepturilor acesteia și realitatea modului de tratare. Această lipsa stalinistă de transparență a secțiilor ATI a născut monștri. Domnilor de la ATI: sunteți o secție/compartiment dintr-un spital PUBLIC în care prestați serviciul PUBLIC de asistență medicală a pacienților asigurați, deci sunteți plătiți cu salarii imense din banii noștri ai pacienților, sunteți angajații noștri, nu patronii sau dictatorii noștri. Nu sunteti DUMNEZEI care hotărăsc cine trăieste si cine moare...

CAMELIA  •  10 martie 2021, 23:43

Ministru sănătății trebuie sa facă norma de morții sa io prezinte lui colos. Nu a zis ca sta 7 ani la putere?e proprietatea lui ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

CAMELIA  •  10 martie 2021, 23:48

Pardon ciolos. ..

Napolion  •  11 martie 2021, 4:42

@pacientuledevina De adord DAR: Cred ca aici specialistii trebuie sa intervina. Exista o specializare in bioetica. Au fost cazuri cand diverse motive oamenii au smuls protectiile laterale de la pat. Forta mare poate fi unde nu te astepti. Au fost cazuri cand si-au smuls perfuzii. Pot sa smulga catetere etc. Unele din chestiile astea daca le fac... poate fi game over.... Personal nu ma pricep si nici eu nu as vrea sa se intample asta. Sedare mai multa ? Nu stiu... poate e ok, poate nu e ok, poate nu e posibil.....De aia mi se pare ca o stire mai seaca prezentata si intrarea specialistilor pe fir e suficient. Restul ce se intampla si comenteaza NU E OK. Camere video ? La 2 lei nu ai cum sa ai camere video. Ok e bine pe viitor mai ales ca vin bani EU. Sa ceri acordul pacientului.... daca poti sa il trezesti si sa-i explici ca nu e bine sa isi smulga branulele te rog..... Ca sa te linistesc: nu sunt doctor care intra sub acoperire (faptul ca stiu lucruri e ca si matale ca am prieteni inside) . Consider ca e profund gresit sa spun altcuiva cum sa isi faca treaba daca nu ma pricep. Gratie la toate problemele printre care si a comentatorilor sportivi de medicina am prieteni doctori care (epuizati deja de perioada COVID) tare ar vrea sa ne lase pe noi comentatorii astia sa facem treaba asa bine cum sti noi . Sa ne descurcam singuri. Ca ei nu se pricep.

Luca  •  11 martie 2021, 6:36

Cum au putut sa se programeze acesti "speciali" ? Nu exista o singura platforma pe care sa te programezi ? Centre speciale , platforme speciale , liste speciale ... Nu cred ca sunt doar 7000 de oameni vaccinati peste rand . In SB a fost o discutie , deoarece toti angajatii Consiliului Judetean au fost inscrisi la vaccinare de catre IT istul lor . Cand s-a aflat in presa locala , au anulat aceste vaccinari - spun ei .

fu thien zbang  •  11 martie 2021, 7:04

mamăăă,dacă nu erați VOI,să puneți întrebări atât de importante și dificile,VOI,care faceți ce faceți numai pt populime... brava,tolontane!

antonia  •  11 martie 2021, 12:15

E limpede ca exista o retea paralela, dar se vede ca ea functioneaza cu acordul SISTEMULUI, sistem care e foarte deranjat ca s-a facut public acest lucru! EX: „Marele” prof. Sandesc de la Timisoara(apropiat al lui L. DRAGNEA SI ARAFAT!!) face la greu exercitii de imagine sub „umbrela” uni ONG si umbla creanga prin zone din judetul Hunedoara(prima zona fiind cea in care s-a nascut!) folosindu-se de personal medical din spitalele de stat si vaccineaza localnicii din acele zone fara nicio programare, dar in toate articolele de presa apare alaturi de autoriatatile locale(Prefect, Director DSP, Director CJAS) si invoca de fiecare data STS-ul!!! Cum este posibil asa ceva in conditiile in care oameni in varsta au fost programati la zeci de km de casa pt. a se vaccina sau de ce s-au revoltat autoritatile atunci cand dr. Belusica a dorit sa vaccineze cu dozele ramase persoanele care doresc acest lucru?!!! De ce nu ancheteaza nimeni cum a facut rost prof. SANDESC de atatea doze de vaccin, ce tip de vaccin, cate persoane au fost vaccinate si de ce TIMISOARA a cerut suplimentarea dozelor??!!!! Caravana mobila de vaccinare impotriva Covid la Orastioara de Sus O echipa de voluntari formata din medici si asistente de la Spitalul Judetean Timisoara, coordonata de prof.univ. dr. Dorel Sandesc, au mers in comuna Orastioara de Sus si i-au vaccinat pe localnici impotriva Covid. Vaccinarea persoanelor din aceasta zona a putut fi organizata in primul rand datorita cadrelor medicale voluntare, dar si cu sprijinul prefectului judetului Hunedoara, Calin Marian, al Directiei de Sanatate Publica, Casei de Asigurari de Sanatate, Directiei Judetene de Tineret si Sport si al primariei Orastioara de Sus. Serviciul de Telecomunicatii Speciale Hunedoara a asigurat dotarea tehnica si conectarea Centrului de vaccinare la sistemul national. Aproape 200 de persoane s-au inscris pentru vaccinare. „Prof. univ. dr. Dorel Sandesc, vicepresedinte al Societatii Romane de A.T.I, prorector al Facultatii de Medicina din Timisoara, originar din comuna Orastioara de Sus, spune ca actiunea de voluntariat pentru vaccinarea impotriva Covid-19 inseamna un act medical important pentru persoanele din zone indepartate de centrele de vaccinare din orase. Mai mult, considera coordonatorul actiunii, Orastioara de Sus a fost aleasa ca prim proiect pentru judetul Hunedoara in semn de respect fata de oamenii printre care si-a petrecut copilaria si adolescenta. Prefectul judetului, Calin Petru Marian, este multumit de reusita actiunii de vaccinare si intentioneaza sa propuna medicilor si asistentelor din Timisoara sa continue aceasta caravana mobila, in limita timpului avut la dispozitie, si in alte zone rurale indepartate, din judetul Hunedoara”, se arata in comunicatul Prefecturii Hunedoara. (A. Nastase)”

Comentează