Aproape 500.000 de români din etapa a treia sunt deja înscriși pe platforma de vaccinare. Dr. Gheorghiță explică cum pot să-și ia loc de luni, fără listă de așteptare

Luni 15 martie este ziua în care populația generală se poate programa pentru vaccinare, necondiționată de vârstă, starea sănătății sau profesie. Se introduce metoda listei de așteptare pe fiecare centru. „Dar în centrele unde acum sunt locuri libere oricine se poate înscrie direct, iar dacă te programezi pe loc liber ai garanția dozei și a datei exacte a vaccinării”, a detaliat șeful CNCAV, col. Gheorghiță într-un dialog pentru publicul Libertatea

sâmbătă, 13 martie 2021, 2:42

Schimbarea fundamentală care intervine de luni este aceea că oamenii se înscriu, online pe platformă sau la telefon, pe lista de așteptare a unui centru, „doar un centru în același timp, dar care poate fi schimbat, dacă omul dorește”, spune Valeriu Gheorghiță.

– Domnule doctor, câți oameni sunt înregistrați în platformă, dar neprogramați?
– Lucrurile sunt în evoluție, însă acum (n.r. – sâmbătă, 13 martie, la prânz) sunt aproape 1,5 milioane de beneficiari pe platformă, care nu și-au luat o programare.

– Ei sunt cei care și-au făcut cont și s-au înscris ei înșiși sau au înscris pe contul lor alți oameni?
– Da, exact. Toți oameni înregistrați, dar care nu au programare. Dintre ei, 837.000 sunt cei vulnerabili, vârstnici și bolnavi cronici. Iar 237.000 sunt angajați din domenii esențiale.

– Scăzându-i pe aceștia din etapa a doua din 1,5 milioane, asta înseamnă că aproape 500.000 sunt populație generală, care se pot programa prima oară începând de luni.
– Da, cam jumătate de milion de oameni din etapa a treia sunt deja pe platformă. Plus cei care se vor înscrie de azi până luni și după-aceea.

– Și cei 500.000 înscriși deja trebuie să opteze pentru un centru și o listă?
– Da, e foarte ușor. Au cont făcut, aleg centrul și sunt așezați pe lista de așteptare. Plus că mai e ceva. Lista funcționează ca metodă nouă, dar în centrele unde acum sunt locuri libere oricine se poate înscrie direct, iar dacă te programezi pe loc liber ai garanția locului și a datei exacte a vaccinării.

„La aceste centre cu doze disponibile, abia după ce se completează locurile libere se creează lista de așteptare”

– Și primești recipisa, adică e-mail, ai confirmarea și nu mai poate apărea nimeni din etapa a doua în față?
– Exact. Nu vom mai sta, sper, cu centre cu vaccinuri disponibile și fără înscrieri, cum se mai întâmplă acum.

– Lista cum va funcționa? Să zicem că ești populație generală, pe locul 70 la un centru. Dar poți ajunge pe 90 dacă vin cei din etapa a doua. Și dintre ei, un milion sunt în platformă și nu s-au programat.
– Da, pentru că lista este prioritizată direct de platformă. Dar poți vedea acest lucru, poți vedea pe ce loc ești.

– Sistemul funcționează, totul va fi gata până luni?
– Da.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

Arthur  •  13 martie 2021, 15:29

Domnule Tolontan vad ca sunteti apologetul libertatii absolute a libertatii individuale,adica fiecare face ce vrea in pandemie respectiv ii pasa numai de el insusi!Cum ati trata situatia in care o serie de cetateni carora nu le plac opiniile ***o?Cam ceva de genul “ce mie nu imi place,altora nu face” sau “ dura lex,sed lex” ca tot va dati drept cel cai citit dintre ziaristii de sport!Faptul ca autoritatile nu ii sanctioneaza pe cei care nu respecta legile si regulile,in frunte cu sosoaca dvs.e slabiciunea lor nu dreptul de a protesta!Cat despre ritmul de vaccinare in functie de logistica ,aprovizionare si personal specializat,e nai bine decat la fotbal:suntem mai degraba printre primii in Europa decat printre ultimii,incercati o urma usoara de corectitudine,v-ati depasit de mult limita de competenta si va bate cu Badea pentru nisa antiguvernul nopesedist!PSpana si comunitatea dvs.are niste reguli pe care ,daca nu le accepta si respecta este “***”!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie  •  13 martie 2021, 15:30

Tolontan vrea clicuri. Vezi-ți de laudele tale aduse unui fiu de turnător la Securitate! ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează