Narcis Hogea: „Cel mai rău pentru un părinte e să-și piardă copilul și să simtă că e în zadar. Acum pot să-i spun: «Alex, lumea o să asculte, dragii noștri, povestea voastră!»”

După dubla nominalizare a documentarului Colectiv la Oscar, Narcis Hogea, tatăl unuia dintre tinerii morți cu infecții nosocomiale nedeclarate, spune că ”e ziua pe care nu o voi uita niciodată” pentru că expunerea la care a ajuns filmul va face cunoscută povestea ”care nu e doar a noastră, e a unei întregi națiuni care trebuie să pună întrebări și să primească răspunsuri

luni, 15 martie 2021, 5:47

de Cătălin Tolontan

Documentarul lui Alexander Nanau începe și se termină cu două scene, care arată familia lui Alex Hogea, studentul din Sinaia rănit în club și decedat după ce n-a fost transportat la timp în străinătate. Finalul e unul surprinzător, fără scene sângeroase, fără cuvinte, fără filmări spectaculoase, dar regizorul a folosit un sfârșit de film care lasă o impresie extrem de puternică, potrivit spectatorilor și presei din toată lumea.

Imaginile finale din documentarul românesc Colectiv, cu tatăl, mama și sora tânărului Hogea, sunt cele mai devastatoare pe care mi-a fost dat să le văd în tot anul 2020, socotind aici și știrile de la televiziuni.Un cronicar american de film

Ce spune Narcis Hogea azi, când documentarul Colectiv a fost propulsat la două nominalizări Oscar și o nominalizare Bafta, devenind unul dintre filmele despre care se vorbește cel mai mult, în acest moment, în lume?

– Domnule Hogea, cum vă simțiți?
– Simt o ușurare. Simt că s-a făcut un pic de dreptate. Mă gândesc la cîți oameni în lumea asta o să vadă filmul acesta odată cu dubla nominalizare Oscar. N-aș fi vrut să fiu în film, binenînțeles. Aș fi vrut să fim o familie dintr-un oraș mic românesc, cu o viață fericită. Dar Alex a plecat dintre noi și, acum, în ziua asta, simt că nu e în zadar.

Narcis Hogea, într-o secvență din documentarul Colectiv
Narcis Hogea, într-o secvență din documentarul Colectiv

– În ce sens?

– Cel mai rău pentru un părinte e să-și piardă copilul și să simtă că e în zadar. Că nimic nu se schimbă. Iar în România avem acest risc. Nici nu prea s-a mai vorbit nici de tragedie, nici de responsabili, nici de urmări. Nici de film nu s-a vorbit. Vorbește o lume, nu vorbim noi, acasă. Acum pot să-i spun: «Alex, Alex, lumea o să asculte, dragii noștri, povestea voastră!»

– Ca o recunoaștere?

– Da. Și nu e doar povestea familiilor. Ce s-a întâmplat acolo, ce s-a dezvăluit aparține tuturor românilor. E a unei întregi națiuni care trebuie să pună întrebări și să primească răspunsuri.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Miticutza  •  15 martie 2021, 20:50

Vinovatii pentru tragedie trebuie declarati "CRIMINALII SECOLULUI IN ROMANIA"

Rammstein  •  15 martie 2021, 22:09

Tolontane o sa ajungi ca dinescu....!!!..

bogdan  •  15 martie 2021, 22:34

Pacat de copiii morti! Ca si parinte, nu puteai sa-ti opresi copilul sa mearga in club, numai parinte sa nu fii in asemenea momente! Acum cu inventia asta de virus, s-a mai disciplinat lumea, insa nu cred ca mai trebuie permis vreodata sa fie un club suprapopulat! Aici trebuie inceput cu avize de functionare, camere video de supraveghere, contabilizarea oaspetilor, responsabilitatea patronului si a firmei de paza(dupa caz)... dar intr-o lume ahtiata dupa bani, nu gandeste nimeni limpede! Si aia iau spaga la avize, si patronul se bucura ca vinde o bautura in plus, si omul de paza mai face un ciubuc si-l lasa pe unul ''pe sub mana'' sa intre, si aia de pe scena se simt zmei ca au fani... Tragedia de la colectiv este oglinda societatii romanesti, a faptului ca ani sub asuprire si cu botnita pusa ne-a facut sa fim animale, pana in maduva oaselor! Noi ca natie suntem spagari si daca ajungem sa primim ceva, ne simtim mandri! Sa ne fie rusine si cam atat! Generatiile viitoare se vor indrepta greu, deoarece sunt crescute de generatiile actuale! Sa nu ne miram ca peste 4 ani avem presedinte neamt, fost primar timisorean! Atat suntem de prosti si de manipulabili, ca vin altii sa ne conduca, ba mai tragic, ii consideram ''de-ai nostri''

comabi  •  16 martie 2021, 7:37

Cred ca dubla nominalizare nu este deloc pe placul politicienilor nostri. Felicitari!! Chapeau.

Dravale  •  16 martie 2021, 11:20

Facem dintr-o tragedie un film și din film subiect de festivism.Punctul de plecare al tragediei este unul fals: nu pompieri/medici/smurzi,etc sunt vinovați pentru ceea ce s-a petrecut în acel ”club” ci fiecare individ în parte care se afla acolo împreună cu nesătuii patroni ai locației. Probabil că ”fumurile” și ”aburii” care pluteau în acel spațiu le-au luat mințile participanților și n-au mai știut pe unde să se salveze. Ne ascundem după deget,să fie clar: club=dezmăț!

DJ Thrror  •  16 martie 2021, 12:05

L-ati facut vedeta de film pe Vlad Voiculescu, asta ati "realizat". Asta a fost conditia de la sponsorul din Viena pentru ca filmul sa apara?

Dragos  •  16 martie 2021, 15:05

Dravale , esti cumva Becali sub acoperire ?

Crimson Veritas  •  16 martie 2021, 18:28

Mai Tolontane ... pe mine nu ma intereseaza de corporatistii tai din Colectiv. Stiu foarte bine ce club era Colectiv si cine frecventa acel gen de club. Faptul ca ati reusit sa folositi acel incendiu ... in scopuri politice si sa-i dati o semnificatie propagandistica atat de puternica ... felicitari (!!!) ... arata ca sunteti buni la ceea ce faceti ... propaganda ... si aveti o masa de lucru ... adecvata ... un electorat primitiv, si in consecinta foarte susceptibil la manipulare. Ati adus in loc un regim politic *** ... folosind un fenomen de masa fundamentalist ... #rezist ... si totul pe cenusa acelor corporatisti si copii privilegiati care au ars in acel club, in mare masura din lipsa de educatie si s-au calcat in picioare din lipsa de empatie. Oscarul se da pe fictiune si pe emotie ... nu pe realism si adevar. Iar adevarul este ca in Romania se petrec in fiecare zi Drame Adevarate ... care nu implica copii si oameni privilegiati (care nu dau 2 bani pe drepturile celorlalti indivizi) ... acestia nu mor din prostie si lipsa de educatie ... ci pur si simplu datorita ... Sincopelor Statului Primitiv pe care il slujesti cu sfintenie din vremea interlopului basist ... Cazul Caracal (de pe urma caruia nu ai facut nici o valva ... desi era cazul) ... bolnavi intubati, legati, arsi, accidente rutiere comise de coropratisti drogati, abuzuri ale politistilor in forma de grupuri infractionale organizate care se produc de decenii (sub ochii presei). Avize de incendiu ... nu au mii de scoli si gradinite, centre sociale ... curent, internet ... aia sunt COPIII de care ar trebui sa te intereseze ... se duc acolo sa invete, nu sa se drogheze si sa se *** in nush ce hala comunista! Prioritatile Statului ... astea trebuie sa fie ... nu cluburile de fitze si contruirea de infrastructura rutiera de mare viteza ... pentru bolizii corporatistilor! Intelegi? Un stat normal la cap ... nu pune autostarzi, sri, sts, armata, csa 2017 ... inaintea Spitalelor, socolilor, gradinitielor, racordarea comunelor si satelor la infrastructura electrica, termica, etc .... Intelegi? Sau nu intelegi? Pentru ca ia care nominalizeaza documentarul la 'Oscar' ... clar nu inteleg despre ce este vorba, si cat de discrimnati sunt cetatenii romani intre ei ... pe criterii politice, profesionale, regionale, etc... ca daca ar intelege ... s-ar uita la acest documentar cu alti ochi ... asa cum ne uitam noi! Tu scrii materiale ... si cauti subiecte de interes pentru corporatisti ... nu pentru Romania Reala? ...:)) Hai ... modereaza-ma!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Crimson Veritas  •  16 martie 2021, 18:47

Care sunt Regulile site-ului? Minciuna? Manipularea? Propaganda? Cate mii de scoli si gradinite sunt in Romania fara avize ISU? Cate gospodarii din Romania ... nu sunt racordate la facilitati de baza? Cate spitale s-au construit in Romania in ultimele 3 decenii? Prioritatile Romaniei nu sunt autostrazile, ca sa ajunga corporatistul 'nintenas' in Poiana, sau cluburile de fite! Faceti documentare despre Romania Reala ... nu despre Romania Corporatista ... si dramele Corporatistului ... si dilemele intre SmartPhone si IPhone! Presa Reala, nu presa corporatista! ...:))

Ilie  •  16 martie 2021, 19:11

Nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă pățea așa ceva băiatul meu. Dar nu pot să nu văd cum ați păcălit un om care a trecut printr-o astfel de tragedie să îl susțină pe unul dintre cei care au dus la prăbușirea sistemului sanitar românesc. Cine îl cunoaște pe unchiul lui Vlad Voiculescu știe despre ce vorbesc. Și cine îl citește pe Tolontan de mult, știe că avea, lângă fotografie, banner cu Roșia Montană Gold Corporation. Păcat de naivitatea celor ce au trăit acea tragedie! Iar lui Tolontan îi doresc să se trezească din coșmarul pe care îl trăiește, acela de a profita de pe urma acestei nenorociri!

nebulaEXE  •  16 martie 2021, 22:08

Mai culegeti multe click-uri de pe urma victimelor?

MIrcea  •  17 martie 2021, 6:53

Esti un ***, Tolontan!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adi  •  17 martie 2021, 8:12

Bun , sa presupunem ca ia premiul Oscar, o sa ramana cu statuia, cu niste premii in bani, 2- 3 articole in ziar, si atat.Restul la 2 m sub pamant sau nenorociti pe viata , iar criminalii liberi si in functii publice gen Piedone sau Orlando Schiopu. Tolontane eu nu vreau Oscar ,ii vreau pe criminali la inchisoare pe viata, sa plateasca ptr faptele lor. Sa-l vad pe Piedone si mai ales pe Orlando Schiopu dupa gratii precum face cat 100 de premii Oscar.

Comentează