Generalul Duican, șeful Corpului de Control din Ministerul Apărării, și-a vaccinat fiul peste rând într-un centru special și a fost trecut în rezervă

Ministerul Apărării admite, într-un răspuns adresat la o investigație a ziarului Libertatea despre centrele speciale, că șeful Corpului de Control din MApN, generalul de brigadă Dorinel Duican, a fost trecut în rezervă după ce fiul său ar fi fost vaccinat în etapa I, fără să îndeplinească criteriile de eligibilitate. Vaccinarea a avut loc la unul dintre centrele speciale ale Armatei, din cadrul Institutului Național de Medicină și Aeronautică Spațială

miercuri, 17 martie 2021, 4:52

de Iulia Marin, Cătălin Tolontan

”La unul dintre centrele dedicate angajaților Armatei un înalt oficial din Ministerul Apărării a apărut în primele zile ale vaccinării”, a spus o sursă din MApN pentru Libertatea.

”Spre surpriza tuturor celor prezenți, nu generalul, ci fiul său, foarte tânăr, care-l însoțea pe ofițer, a fost cel vaccinat. Oamenii au fost șocați de abuz, dar era un general în fața lor și n-au avut ce face”, a continuat sursa.

Mai mulți oameni din Armată au confirmat episodul, petrecut într-un centru special, care nu putea fi găsit public pe platforma de vaccinare.

Libertatea a relatat în ianuarie 2021 că ”România are 213 centre de vaccinare deschise pentru vârstnici și bolnavi cronici și 340 deschise și rezervate personalului medical și din domeniile esențiale”. Informațiile au fost confirmate pentru ziar de STS, creatoarea platformei.

Dintre aceste 340 de centre inaccesibile publicului, aproximativ 100 erau ale MApN și MAI.

Luînd drept criteriu fluxul de vaccinare, cel care definește capacitatea de imunizare (pentru că unele centre au mai puține scaune unde se vaccinează în același timp, altele mai multe scaune), centrele speciale aveau aproximativ 400 de fluxuri, iar cele alocate vârstnicilor și bolnavilor cronici circa 300 de fluxuri.

General trecut în rezervă pe 1 februarie, sub semnătura președintelui Iohannis și a premierului Cîțu

Libertatea a adresat o solicitare către MApN pentru a afla mai multe detalii referitoare la generalul care și-a vaccinat fiul într-un dintre aceste centre. Iar Armata, care între timp a anunțat că deschide centrele populației din etapa a treia, a recunoscut episodul.

Conform răspunsului primit miercuri de la minister, “în urma verificărilor executate de Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale, s-a confirmat faptul că fiul unui ofițer MApN, care nu făcea parte din personalul eligibil pentru etapa I, a fost vaccinat la centrul de vaccinare organizat de Institutul Național de Medicină și Aeronautică Spațială al MApN”.

Institutul Național de Medicină și Aeronautică Spațială al MApN are sediul în curtea Spitalului Militar Central, din Calea Plevnei.

Potrivit aceluiași răspuns, în urma verificărilor, generalul de brigadă Dorinel Duican, șef al Corpului de Control din minister, “și-a depus mandatul, fiind trecut în rezervă începând cu data de 1 februarie”.

”Astfel încât astfel de incidente să nu se mai repete”

Ministerul mai precizează că Direcția Medicală a nominalizat o persoană care să supravegheze procesul de vaccinare, “astfel încât astfel de incidente să nu se mai repete”.

Conform Decretului nr. 49 din 27 ianuarie, semnat de președintele Klaus Iohannis și de premierul Florin Cîțu, generalul de brigadă cu o stea Dorinel Duican a fost trecut în rezervă începând de la 1 februarie.

 

Foto principală cu Dorinel Duican: Trustul de presă al MApN

Comentarii (17)Adaugă comentariu

traian  •  17 martie 2021, 17:39

A devenit deja o obisunita sa constatam abuzuri la MApN si MAI, doua ministere nereformate, nedemocratice, intepenite in mentalitatea autoritara, sovietica. Cum altfel ar putea fi doua institutii care au ajuns sa fie singurele din UE si NATO care mai mentin si finanteaza doua relicve odioase ale sportului militarizat de tip stalinist: cazarma sportiva a MApN, CSA si cazarma sportiva a MAI, CS Dinamo. Nu exista nicio explicatie sau argument care sa justifice mentinerea acestor structuri perimate si parazite exclusiv in Romania si finantarea lor cu 50 milioane euro anual. Singuraposibila motivatie este ca cele doua UM ofera cadrelor militare cu pile o serie de sinecuri banoase, atat ca solda si sporuri, cat si ca pensie! Poate dl Tolontan si echipa sa se vor ocupa si de acest subiect extrem de important: Romania singura tara din UE si NATO in care mai functioneaza cazarmile sportive infiintate de ocupantul sovietic in 1947 si 1948, care irosesc 50 milioane de euro din banii nostrii si polueaza si capuseaza sportul de performanta al unei tari democratice, exact ca pe vremea regimului totalitar. Un alt subiect de investigatie jurnalistica ar fi: cum este posibil ca o armata NATO sa plateasca mult mai bine, 4-5 mii euro lunar, niste angajati pe langa echipa amatoare de fotbal a UM02301, decat pe militarii trimisi pe front in Afganista, Irak, etc. Nu mai exista tara in UE, in lumea democratica, in care sa se intample aceasta anomalie flagranta. Pana cand???

Moș Teakă și uimirea  •  17 martie 2021, 18:23

Aeronăucii șpațiali medicinali sunt doar un vârf al aisbergului vaccinărilor abuzive cu epoleți. La ei nu-i vorba numai de vaccinările CoVid, e vorba și de regimul din popote (nu ne referim la sfaturile nutriționiștilor, aici!), și de regimul de chiul privilegiat din Armiya Narodna (nu, denumirea nu provine din cuvântul valah "nărod", deși e înrudit ca etimologie și li se potrivește, ci se traduce prin "Armata Populară", că asta ESTE EI, urmașii fostelor divizii de trădători de țară formate de sovietici în 1943 din prizonieri de război de pe Frontul de Est, cum a fost "divizia Tudor Vladimirescu", devenită apoi Divizia 5 Mecanizată din Ilfov, nucleul armatei lui Ceaușescu, care le-a fost "locțiitor politic" în anii '46-'49!), e vorba și de regimul general IZAT de șpăgi (e un caporal, menționat prin ceva ziare că de 24 de ani stă prin "teatrele de război"... păi voi credeți că statul pe-acolo pe diurnă în $$$ se face fără "contribuții" la general ISSIMII d'-aici?!), și de regimul de ieșire la pensie la vîrste de 40 și ceva de ani, după o carieră de KÜL! Probabil jănieralu' aista oricum urma să iasă la pensie, așa că l-au "sacrificat" - mediatic, vorbesc, nu altfel, că nici de asta nu-s în stare! - pentru a-i putea acoperi pe ceilalți SUTE DE MII...

Vlad Slăvoiu  •  17 martie 2021, 18:32

În concluzie: s-a produs o neregulă pe care autoritatea competentă a rezolvat-o prompt, încă de la întâi februarie - deci chiar în lipsa "transparenței" dlui Vlad Voiculescu. Ministerul Apărării iese bine din povestea asta, în timp ce dl Voiculescu a întârziat nepermis să-i plătească pe medici (dar, caracteristic pentru el, arată cu degetul - de data asta spre un funcționar de la Sănătate) și nici nu a reușit să-i sancționeze pe cei, mult mai mulți, civili care au comis abuzuri...

George  •  17 martie 2021, 18:37

Dacă sapati mai adânc găsiți ca nu e singurul care si-a vaccinat plodul ! Succes la săpături !

Luca  •  17 martie 2021, 19:14

Sa inteleg ca cei care s-au vaccinat peste rand , nu au incalcat nicio lege si nu patesc nimic ?!

Unu  •  17 martie 2021, 19:14

Cu alte cuvinte avem un nou pensionar de lux începând cu 1 februarie)))

Razvan  •  17 martie 2021, 19:49

Pana nu ii ard si pe vasalii care executa astfel de abuzuri degeaba tot se taie capete de hidra, apar mereu altele in loc.

George  •  17 martie 2021, 20:22

Cereți la INMAS lista cu toți cei vaccinați si o sa aveți mare surpriza ! Aceeași surpriza o s-o aveți si de la celelalte centre de vaccinare. Trebuie sa fii destul de închis la minte sa nu te gândești ca ai putut lua locul unei persoane care chiar avea nevoie de acel vaccin. Sunt mulți cu probleme care ar fi putut fi vaccinați cu prioritate, dar se pare ca “plodul” a avut mai mare nevoie ...

Vasîle  •  17 martie 2021, 20:59

Eh, domnu Tolontan, după un Oscar (poate 2) mă așteptam la un subiect mai tăios! Într-adevăr e abuz ce a făcut acest general dar nu cunoaștem exact detaliile! Poate 99% dintre părinții speriați și disperați făceau la fel..! DAR, știrea nu ar trebui să fie cumva faptul că centrele "speciale" sunt mult mai mare la număr decât cele pentru oamenii de rând??? Chiar dacă toți angajații la stat ar fi obligați să se vaccineze, cum sä ai mai multe centre pentru ei decât pentru populație?!?!?!?!????? Lucrează cumva 60% din populație la stat?..... 😠🤢

Vlad Slăvoiu  •  17 martie 2021, 21:27

@Vasîle: Centrele speciale sunt câte sunt deoarece dl Vlad Voiculescu a creat foarte multe categorii de speciali ai vaccinării. Cel puțin eu așa văd lucrurile.

dan b  •  17 martie 2021, 21:47

Nu-i o noutate, cazul era cunoscut. Cu siguranta sunt si altele. Dar si in centrele „civile” au fost astfel de derapaje. Multe, mai ales la inceput. Doar ca la armata impactul asupra opiniei publice e mai mare... Eu, ca militar, m-am planificat, pe bune, la un centru public caci la armata mai aveam de asteptat. Asta ca tot zic Tolo si sustinatorii ca ar fi avut militarii mai multe fluxuri decat trebuie?!

Stefan  •  17 martie 2021, 22:18

Intreb si eu asa, conteaza daca este trecut in rezerva? Ce pierde? Prestigiu? Credeti ca astia din toate functiile pentru prestigiu merg, sau pentru cascaval si combinatiuni? E dat deoparte temporar, si eventual trece in privat, isi face fiu-so o firmulita si apoi intamplator loveste contracte peste contracte cu armata si statul. Fara nici o legatura ca este fiu lui tat-su, doar pe merit.

Stefan  •  17 martie 2021, 22:24

Sa nu ma intelegeti gresit, nu vorbesc cu ranchiuna, eu mi-am vaccinat septagenarii si nonagenarii cu japca la inceput cand lumea ezita ca nu e cu cele sfinte vaccinul, le-am zis ori va vaccinati, ori va vaccinati, alegeti cum vreti voi. Problema sistemului este ca in prea multe situatii ouale sunt mutate dint-un cost in altul, ca au multe cosuri (statul sufera de pubertate, ad literam), si ca nu exista pedepse pentru "Bine ma, ca daca erai in locul meu si tu faceai la fel".

Toader  •  17 martie 2021, 22:56

Reclamă la vaccin. Trebuia pus un P între paranteze înainte de titlu.

Mihai  •  18 martie 2021, 5:29

...acum vreo 4-5 ani pe str.Caracal,in fata la "Scorpionii negrii"...ningea puternic,salariatii de la Salubritate curatau zapada de pe trotuarul din fata cazarmii...ii supraveghea cu coada ochiului sergentul de servici pe unitate,un caporal sau un sergent al mandrei armate profesioniste a Romaniei...eu,acum vreo 40 de ani,in armata satisfacand stagiul militar,la ora 6 eream pe sectoare cu matura in mana...aia este,ii cam mangaiem pe crestet pe "domnii"soldati din zilele noastre !...si lor le este rusine.de aia vin la serviciu intrand pe poarta in civil,fie ca au grade multe sau putine !...apropo,cam cati generali are tarisoara noastra ?!

basencu  •  18 martie 2021, 10:23

Ce înseamnă Corpul de control în armata ? Procuratura și miliția la un loc. DNA -ul. S-a încălcat legea ? In starea de alerta ? Nasol. Si-a depus mandatul. Foarte bine. E conduita lui. Conduita armatei ? Plângerea penală cine o face ? Nu știm ? Cine n-o face e complice. Procurorul care s-a autosesizat in 10 august ce face ? Nu prea mai are chef, s-a autosesizat si cu accidentul lui Bode, dar rămâne mereu fără dosare, i le ia pentru a fi conduse spre veșnica pomenire. Sistemul ne-a arătat că în situații de viață și de moarte, ne bazăm pe el, nu ii salvează pe cei mai vulnerabili, ci se salvează pe el și neamurile lui.

Florin  •  24 martie 2021, 15:07

Mihai. De ce esti invidios pe soldatii profesionisti? Pentru ca tu ai facut smotru si ei nu? Pai daca soldatii de azi ar fi tratati ca soldatii din timpul stagiului militar, si-ar da toti demisia. Armata ar ramane doar cu ofiteri si subofiteri. Poate doar cativa masochisti, deci cu ***, ar mai ramane in armata. Atunci armata era obligatorie si erai nevoit sa accepti orice mizerie, caci daca faceai delapidare cu piciorul, adica dezertai, era si mai rau. Batalion disciplinar scriau pe tine tovarasii judecatori militari si acolo era mai rau ca in puscariile civile comuniste, plus ca acea perioada nu se punea la calculul serviciului militar.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează