O altă opinie despre „Colectiv”: un film atractiv, dar care simplifică și romanțează, spune cunoscutul critic de cinema Andrei Gorzo

Invitat să discute, cu câteva zile înainte de nominalizările Oscarurilor, pentru podcastul „The Cinematologist”, Andrei Gorzo a descris cu argumente succesul valului noii cinematografii românești și și-a exprimat opinia despre „Colectiv”

joi, 18 martie 2021, 8:56

de Cătălin Tolontan

Succesul „Colectiv”, cu dublă nominalizare la Oscar, nominalizarea la BAFTA și titlul de cel mai bun documentar european al lui 2020, este destul de puțin discutat în țară, în special în mediile Puterii sau Opoziției, una dintre explicații, indirecte, fiind furnizată recent de The Independent.

”Dacă filmul ar fi fost unul britanic, și la noi, în UK, s-ar fi stârnit exact aceeași dispută partizană”, a spus recent un ziarist englez regizorului Nanau și protagoniștilor, într-un dialog pe zoom.

Reputatul critic de cinema Andrei Gorzo a fost, pe 11 martie, înaintea nominalizărilor la Oscar, invitatul podcastului „The Cinematologist”. El a făcut o încadrare istorică a cinematografiei noastre, de la epoca obedienței față de stat, înainte de căderea comunismului, și până la noul val de regizori, un fenomen care are deja un deceniu și jumătate de creștere.

„Cristi Puiu este cel care a studiat și cercetat ce anume «vinde» și interesează marele public internațional. Așa a apărut «Moartea domnului Lăzărescu» și marele său succes”, a explicat Andrei Gorzo. Criticul a argumentat că acel demers din 2005, unul nu doar regizoral, ci și de adaptare, a fost momentul fondator al realismului cinematografiei noastre, atât de apreciată astăzi în lume.

Demersul lui Puiu, spune jurnalistul de cinema, a fost clarificator și a impregnat o generație întreagă cu disciplina mijloacelor realismului. „Așa a reușit cristalizarea lui Cristian Mungiu”, explică criticul.

Întrebat ce crede despre „Colectiv”, pe care criticul britanic l-a numit ”remarcabil”, Andrei Gorzo a spus că îl găsește ”atractiv”, însă că i-a plăcut mai mult prima parte, a doua dând senzația că „doar un anume rezultat al alegerilor ar face lucrurile să evolueze bine”.

El a spus că asta este sugestia regizorului Alexander Nanau, plasată telespectatorului, bazată pe o simplificare și o romanțare a ideii că puțini oameni luptă împotriva Puterii. Eroizarea, inclusiv cea a jurnaliștilor, consideră criticul că taie din puterea filmului. „Acest lucru nu l-am văzut la Puiu sau la Mungiu”, a adăugat Andrei Gorzo.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Traian  •  18 martie 2021, 9:08

"Eroizarea, inclusiv cea a jurnaliștilor, consideră criticul că taie din puterea filmului" De spamul jurnalistilor nu spune ? Ma mir...

Alex One  •  18 martie 2021, 10:12

Incendiul de la Colectiv este inca o nebuloasa. Sa faci un film despre Colectiv inainte de a se pronunta instanta ? Vedem ca peste incendiile din spitalele de stat s-a asternut uitarea, nicio demisie sau demitere la cel mai inalt nivel. Nici macar nu se mai vorbeste. Unde-i presa care dupa Colectiv nu avea ragaz sa descopere, sa arate ,sa infiereze, sa stabileasca ea anumiti vinovati ? D-l Tolontan ?

Adi  •  18 martie 2021, 10:41

"doar un anume rezultat al alegerilor ar face lucrurile să evolueze bine”. Si iata ca, inca o data, viata bate filmul! Vlad Voiculescu, "beneficiarul" filmului, ajunge ministru la Sanatate, pohta ce-am pohtit...Iar prestatia sa, in fata unor provocari comparabile cu cea din film, este un mare fas... Continuarea filmului, centrata pe acest personaj, ar fi si mai de Oscar (sac)!

doilaunu  •  18 martie 2021, 12:54

Gorzo a spus, cu alte cuvinte, ca un film politic precum "Colectiv" isi are locul in campaniile electorale, nu in Gala Oscar.

Serban  •  18 martie 2021, 13:09

Noul val al cinematografiei romanesti, sa-i spunem "generatia lui Cristi Puiu" e ceva incredibil. La un moment dat stai si te intrebi daca pot face si filme proaste baietii astia. Filmul romanesc contemporan e cel mai bun produs de export al tarii. De ce o sa castige filmul asta Oscarul? - pentru ca tu ca privitor esti in mijlocul unor evenimente care se intampla pe bune, fara pic de regie in ele. Geniala ideea de a capta pe pelicula o ancheta jurnalistica a carei deznodamant nu-l stim nici in ziua de astazi. Expunerea ei mondiala, poate ne va da niste raspunsuri...

doilaunu  •  18 martie 2021, 13:41

@Serban murim de foame daca cel mai bun produs la export al tarii este filmul contemporan. Ai auzit pe cineva sa cumpere acest produs? Sau vorbesti ca sa nu zica lumea ca iar ai tacut?

Obiectiv  •  18 martie 2021, 13:55

Dupa cate se intampla in Romania, inclusiv dupa tragedia Colectiv, ar trebui sa se faca in fiecare an cate un documentar si sa fiti, astfel, abonati la nominalizarile pentru Oscar! "Jurnalismul sportiv de investigatie"? Ce lagatura mai aveti dvs. cu sportul, in afara de faptul ca publicati si aici materialele aparute in ziarul Libertatea? Daca sunteti asa de buni, investigati si ce se intampla in Romania cu abordarea si gestionarea pandemiei, cu atatea si atatea decizii, idei, controverse si moduri de reflectare in media! Poate reusiti sa extrapolati, sa analizati tot ce tine de aceasta situatie in toata lumea, dand rapunsuri la multele intrebari si indoieli!

paul S  •  18 martie 2021, 14:55

Eu consider ca filmul este lipsit de orice valoare, dar emoționează povestea. E aceeași tehnica folosita și de *** ***. Singurul lucru cu adevarat extraordinar pe care l-ar putea aduce acest film ar fi ca actorul Voiculescu sa se dedice exclusiv celei de-a șaptea arte. Începând din aceasta clipa!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Serban  •  18 martie 2021, 15:03

@doilaunu ai dreptate! Pe componenta economica, filmul aduce-n tara mai nimic. "Doi bani, zece bani" produce la coltul strazilor in marile orase ale lumii. Parandaratul celor care ne fac cinste pe mapamond ne pune economia pe picioare si mancare-n farfurii. Cine naiba cumpara filmele astea castigatoare de lei, ursi si poate oscaruri? Si ca sa nu zica lumea ca am ratat sansa sa raman filozof a doua oara: filmul romanesc contemporan contrabalanseaza notorietatea noastra la export.

Emil Calinescu  •  18 martie 2021, 15:06

Foarte corect ce zice Andrei Gorzo. Altfel spus, este un film deloc obiectiv. Mult prea subiectiv.

paul S  •  18 martie 2021, 16:59

Ce limbaj intolerant??? Stimabile Tolontan, tu chiar ești un prostovan.

doilaunu  •  18 martie 2021, 17:22

@Serban, chiar nu inteleg ce zici. Folosesti cuvinte multe, destul de variate, insa nu prea leaga nicio idee. Ce vrei sa spui de fapt? Imi dau seama ca ai multe de sups, dar nu inteleg ce.

jack  •  19 martie 2021, 6:05

După dealuri Tanacu ,4saptamani avorturi ,colectiv cap.... Cu tâmpenii de-astea tabu pt occident câștigă premii ?daca era un club de maneliști nu mai croncănea nimeni Documentar de *** pt prosti ! Anul trecut în US au mierlitO la greu in urma incendiilor vegetale și totul era ok pt ăștia de hollywood ,nu se agita nimeni..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Aurel  •  19 martie 2021, 7:57

Florin Chilian a lansat pe blogul sau un atac fără precedent la adresa lui Klaus Iohannis, după ce în presă au apărut stenogramele în dosarul colonelului STS, Ștefan Enache, care arăta că incendiul din Colectiv a fost provocat intenționat. “A trebuit să moară oameni ca să schimbăm Guvernul ăsta” a spus Klaus Iohannis pe 1 noiembrie 2015. In limba romana ce a spus Iohannis inseamna ca pentru a schimba Guvernul Ponta, el Iohannis a trebuit sa apeleze la o varianta de a provoca demisia lui Ponta, varianta pregatita de multa vreme: Sa ucida tineri si copii. Sa ordone uciderea unor oameni nevinovati. Eu unul il cred in stare de asa ceva. A luat el zeci de ani bani pe urma caselor luate cu aste false, de ce sa nu si ucida?!. Este potrivit caracterului sau. Nu avea de ales intre puscarie si presedintia romaniei. De aici trebuia sa se asigure ca face totul ca “Guvernul lui” sa fie pus, sa slujeasca interesele celor care l-au pus presedinte si care astfel l-au asigurat ca nu intra in parnaie pentru ilegalitatile facute si pentru dosarele tinute la sertar la DNA de Laura Codruta Kovesi – o veche prietena dar si ubita dupa unele surse, care I-a ascuns mereu problemele penale.

neacsu  •  19 martie 2021, 12:23

Zat ma, cu propaganda voastra.

Alexandru Hauhau  •  20 martie 2021, 3:24

Pe cand un documentar despre arsii din spitale? Nu? Nu e de intere? Nu e politic corect?

Ilie  •  20 martie 2021, 12:07

Ce studii de specialitate are Gorzo? In afară de a ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bg  •  21 martie 2021, 7:22

ATRACTIV este putin spus, chiar malitios! Este rolul criticilor de film sa disece la rece si sa priveasca totul prin "microscopul" propriei profesiuni orice productie. Insa, filmele nu sunt facute pentru criticii de film, sunt facute pentru publicul larg, respectiv pentru publicul romanesc care a trait pe viu tragedia. Eu cred ca regizorul Alexandru Nanau nu a intentionat sa simplifice, sa romanteze, sa eroizeze. A intentionat sa sugereze o solutie, o DIRECTIE, in special tinerei generatii confuze si derutate care incearca sa supravietuiasca intr-o societate nesigura, instabila, haotica. Atat.

Crimson Veritas  •  21 martie 2021, 20:16

In Romania Iohannista ... se petrece cate un Colectiv in fiecare zi!

Comentează