186 de termene, zero sentințe definitive. Asta a făcut justiția în cinci dosare legate de Colectiv

De Mirela Neag, Cătălin Tolontan, Răzvan Luţac

luni, 22 martie 2021, 5:32

De Mirela Neag, Cătălin Tolontan, Răzvan Luţac

De pildă, managerul de spital Florin Secureanu e încă-n primă instanță, după 50 înfățișări.

O parte din anchetele jurnalistice prezentate în documentarul Colectiv, propunerea României nominalizată la două premii Oscar, a dus la deschiderea a 5 dosare penale. 4 dintre cazuri au ajuns în instanță, dar nu există niciun verdict final.

După cinci ani, nimeni nu a fost pedepsit

Două dosare țin de incendiul și de îngrijirea de după cazul Colectiv, două s-au deschis în cazul Secureanu și unul în Hexi Pharma.

Deocamdată, doar megadosarul Colectiv se apropie de final, după ce miercuri, 17 martie, a fost audiat și ultimul martor. E vorba de actualul primar al sectorului 4, Daniel Băluță, propus pentru audiere chiar de fostul edil și inculpat în dosar, Cristian Popescu-Piedone.

Cele 5 cazuri totalizează 186 de termene la judecata de fond. Cifra nu ia în considerare termenele de la dosarele anexe (marcate cu litera a și o cifră după numărul dosarului principal), cele care vizau discutarea măsurilor preventive referitoare la inculpați.

1. Colectiv I

Dosar deschis după incendiul din clubul Colectiv, în care sunt inculpați cei trei patroni ai localului, artificierii, pompierii care au verificat clubul, primarul din acel moment al sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, și funcționare ale Primăriei.

Când s-au întâmplat faptele: până în 30 octombrie 2015.

Cine sunt inculpații: Cristian Popescu-Piedone (fost primar sector 4), Aurelia Iofciu, Larisa Luminița Ganea, Ramona Sandra Moțoc (funcționare Primăria Sector 4), Alin Anastasescu, Costin Mincu, Paul Gancea (patroni club Colectiv), Daniela Ioana Niță, Cristian Mihai Niță (reprezentanți firmă artificii), Viorel Zaharia, Marian Moise (artificieri/pirotehniști), Antonina Radu, George-Petrică Matei (pompieri).

Stadiu: se află în apel la Curtea de Apel București, va fi finalizat în primăvara acestui an. Următorul termen este pe 2 aprilie.

Număr termene: 80 (65 la Tribunalul București, 15 la Curtea de Apel).

2. Secureanu I

Are o primă decizie, însă au fost condamnați doar cei din funcțiile mici. 7 dintre persoanele anchetate au recurs la procedura simplificată, și-au recunoscut vina și au primit pedepse de închisoare cu suspendare, 15 ani în total.

În schimb, Secureanu, manager al Spitalului Malaxa, care potrivit DNA a delapidat spitalul cu 9 milioane de lei, încheind contracte în care procura inclusiv bijuterii pentru prietena sa dând la schimb contracte fictive la secția de obstetrică-ginecologie, nu și-a recunoscut vina. Alți 3 administratori de companii nu și-au recunoscut nici ei faptele și sunt judecați împreună cu Secureanu.

Florin Secureanu, fost manager al Spitalului Malaxa, are termen în primul dosar chiar astăzi, 22 martie

Când s-au întâmplat faptele: 2009-2016.

Cine sunt inculpații: Florin Secureanu (fost manager al Spitalului Malaxa), Mihai Mesner, Cristian Ioniță, Gabriel Deaconu (administratori firme).

Stadiu: Se află încă în primă instanță, următorul termen e pe 22 martie.

Număr termene: 50 (10 în dosarul cu pedepsele recunoscute de ceilalți, 40 în cel de-al doilea, ambele la Tribunalul București).

3. Secureanu II

Un al doilea dosar cu fapte din aceeași perioadă ale managerului Florin Secureanu a fost trimis în judecată abia în 2020. E vorba despre servicii fictive prestate de firma celuilalt inculpat, Ionuț Tănase, dar și operații făcute de mătușa partenerei sale, Vrăbi, la clinica privată Monza, ori materiale de construcții cumpărate pentru vila sa din banii spitalului.

Secvență cu casa apare în filmul „Colectiv”. Practic, vreme de trei ani s-a realizat un film, el a fost lansat în 2019, este nominalizat la gala Oscar 2021, iar justiția abia a deschis cazul: cu o amânare.

Când s-au întâmplat faptele: 2009-2016.

Cine sunt inculpații: Florin Secureanu (fost manager Spital Malaxa), Ionuț Florin Tănase (administrator firmă).

Stadiu: a început în februarie cu o amânare – Secureanu nu avea apărător ales. Următorul termen e pe 30 martie.

Număr termene: 3 (Tribunalul București).

4. Hexi Pharma

Inițial, dosarul a fost refuzat de ambele instanțe care urmau să-l judece. Practic, nimeni nu l-a vrut. Până la urmă, cazul dezinfectanților diluați a fost trimis în instanță după un an, a avut o decizie inițială în 2019 și va întârzia cu sentința finală.

Judecătoarele de la Curtea de Apel au repus cazul pe rol după ce rămăseseră în pronunțare și au cerut o supraexpertiză atât contabilă, cât și chimică.

Când s-au întâmplat faptele: până în 2016, vreme de 10 ani.

Cine sunt inculpații: Flori Dinu (fost director general), Mihail Leva (fost director de producție).

Flori Dinu, fost director general Hexi Pharma

Stadiu: a fost repus pe rol de judecătoarele Curții de Apel, urmează să aibă un nou termen pe 22 martie.

Număr termene: 53 (3 la Tribunalul București și la Judecătoria Sector 5, care și-au declinat competența, 1 la Curtea de Apel – soluționare conflict de competență, 21 la Tribunalul București, 28 la Curtea de Apel).

5. Colectiv II

Un dosar separat de cel aflat la Curtea de Apel, care vizează în special culpa medicală și infecțiile tinerilor care au decedat în spitale după ce au fost salvați inițial din incendiu. Se află încă la Procuratură.

Când s-au întâmplat faptele: începând din octombrie 2015.

Cine sunt inculpații: –

Stadiu: la Parchetul General.

Număr termene:

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Simion Adrian  •  23 martie 2021, 8:01

Nu va mirați ca justiția nu da un verdict in acest proces. Discutați cu judecători neînregimentați ieșiți la pensie. Nu mai puneți presiune pe justiție. Adevarul dumneavoastră nu este la fel cu adevarul altora

Anca Tudor  •  24 martie 2021, 15:28

Am revazut acum COLECTIV pe HBO. Multe le-am uitat. Doar STAREA A RAMAS: PERPLEXA , BUIMACA, ITI ZICI IN CE LUME SUNT? Cand VA INCEPE CEVA ? NU mai intreb CAND SE VA TERMINA..nu, ci CAND VA INCEPE CEVA , DIN CE PUNCT? Sincer il hompatimesc pe d-nul Voiculescu. Situatia in multe sectoare de sanatate EsteCU MULT MAI REA SI PUTREDA DECAT CAND A FOST MINISTRU. Care JUSTITIE? CARE DREPTATE? Respect reslizatorilor si tuturor participantilor la realizarea acestei realitati "imprimate" pe pelicula , caci , din pacate Timpul ne face sa Uitam...

Alex  •  24 martie 2021, 15:39

Bună ziua, Legat de justiție, ce părere aveți dumneavoastră despre faptul că domnul Niculescu publică din nou in GSP? Vi se pare moral ? Își câștigă existența furând munca altor oameni ”Gazeta Sporturilor a anunţat pe 12 noiembrie că a suspendat rubrica jurnalistului Andrei Niculescu în urma suspiciunilor de plagiat semnalate de cititori în două articole ale acestuia. Ziarul a adăugat că va studia textele de pe un interval mai lung de timp, că va lua o decizie şi că o va aduce la cunoştinţa cititorilor. Vreme de două săptămîni, Gazeta Sporturilor a folosit mai multe resurse externe redacţiei, obiective şi calificate în a compara textele apărute în ziar cu cele de pe mai multe bloguri sau siteuri din străinătate. Cercetarea a vizat perioada 1 noiembrie 2011 – 12 noiembrie 2012. Din păcate, am constatat că, în perioada studiată, Andrei Niculescu a publicat şi semnat în ziar şi pe blogul său afiliat gsp un număr substanţial de articole de fotbal internaţional care conţin citate neatribuite, idei sau expresii din articole ale altor autori. Sursele au fost bloguri şi siteuri, cu predilecţie din Spania. Concluzia este de neocolit. În mod repetat, ziaristul a încălcat normele de documentare din surse externe, folosind idei şi figuri de stil ale unor jurnalişti străini şi prezentîndu-le ca aparţinîndu-i. Gazeta Sporturilor a hotărît să rezilieze contractul cu Andrei Niculescu. Prin scrisori punctuale, vom cere scuze surselor externe a căror muncă a fost folosită fără a fi citată. De asemenea, ne cerem scuze cititorilor şi ne asumăm eroarea de a nu fi activat filtre mai bune de verificare. Este un moment dificil, am lucrat cu Andrei Niculescu vreme de aproape 20 de ani şi efortul lui a fost o bună perioadă de timp unul remarcabil, îi apreciem calităţile de ziarist, dar n-am avut altă soluţie. Erorile sunt omeneşti, însă încălcările repetate sunt altceva şi ne-au pus în situaţia de a lua decizia rezilierii contractului, din respect pentru public şi pentru munca pe care o presupune această meserie unde originalitatea ideilor şi a exprimării presupune un efort ce merită reîmprospătat de la capăt”, a precizat Gsp într-un comunicat

Marina P  •  25 martie 2021, 0:40

N-am retinut exact, cand incep filmarile la documentarul despre pacientii arsi in spital sub ministeriatul ministrului Voiculescu? A, pardon, nu incep, nu ar fi un documentar politic corect. Ochei. Dar un documentar despre plandemia Covid? A, pardon, nu e inca momentul si oricum mai trebuie construite inchisori sa va incapa pe toti cei implicati. Bine, hai succesuri la investigatiile tale de inaltimea labei de gasca si ai grija cum te scoti basma curata dupa, ca o sa fie nasoala rau treaba, intelegi ce vreau sa zic.

Ilie  •  25 martie 2021, 4:44

Presedintele si Ministrul Justitiei nu vor sa ia taurul de coarne, asa cum au facut cu dosarul 10 August.

Colectiv, un dosar din mii de dosare  •  25 martie 2021, 9:26

În România abuzul în serviciu împotriva drepturilor omului este condiţia sine qua non a unui stat poliţienesc al clanurilor şi pensiilor speciale . Dosarul 10 August? Dosarul Revoluţiei? Vi se pare că există justiţie în România?

Silviu  •  26 martie 2021, 10:03

Și uite așa, usor,usor, ne îndreptăm spre părăsirea unei țări fără salvare.

Mihai  •  27 martie 2021, 13:34

Eu sunt plecat din tara din 2005 cu doua masterate in buzunar ca nu mai avea rost sa muncesc in benzinaire pe tura de noapte.Am vazut Collectiv per Netlix . Cutremurator!!! Bravo Tolontan @ co! Imi dau seama ca nu are rost sa ma gandesc la repatriere , chiar nu are... Dupa 6 ani inca nu e nimeni condamnat ? ba da sunt ,vreo 20 de milioane ...

Comentează