Riposta colegilor inginerului acuzat că n-a intrat în TIR-ul ATI: „8 aparate au dat în același timp alarmă de presiune înaltă. Nu putea face nimic”

Mărturii din firma Medist SRL, cea care a importat și instalat ventilatoarele americane Zoll, care s-au oprit luni seară în TIR-ul ATI instalat în curtea de la „Victor Babeș”. În urma incidentului, trei oameni au murit

marți, 13 aprilie 2021, 3:00

Când, la trei ore de la derulare, autoritățile au făcut public incidentul de la Spitalul Victor Babeș, unul dintre lucrurile spuse de ele a fost acela că reprezentantul firmei de ventilatoare n-a vrut să intre, de frică, în TIR-ul ATI ca să ajute la restabilirea funcționării dispozitivelor. Și că apoi specialistul a plecat.

Firma care a importat și instalat ventilatoarele se numește Medist SRL. Conform G4Media, care citează surse din anchetă, compania aparține familiei fostului ministru de finanțe Sebastian Vlădescu.

Libertatea a intrat în contact cu un om din firmă, care a prezentat faptele, așa cum sunt ele văzute din perspectiva angajaților. „Nu e poziția oficială a Medist. Compania va da probabil un comunicat de condoleanțe, dar noi putem spune ce știm de la colegul care a fost acolo și de la ceilalți, care au ajuns în jumătate de oră la fața locului”, a precizat specialistul care a discutat cu ziarul.

200 de ventilatoare aduse din SUA

Ventilatoarele din TIR-ul ATI de la „Babeș” sunt marca Zoll, producție americană. Ele au fost cumpărate anul trecut de România, în urma unei licitații. Achiziția din martie 2020 a fost urmărită de Libertatea, fiind câștigată inițial de elvețienii de la Hamilton, care nu au livrat însă echipamentele. Prin importatorul său Medist SRL, Zoll le-a luat locul și a adus în vara lui 2020 cele 200 de ventilatoare.

„În plus, am adus 20 de bucăți, identice, ca să putem înlocui ventilatoarele în cazul defectării, câtă vreme le reparam”, a spus o sursă din Medist.

Ventilatoarele Zoll au fost distribuite în special la IGSU, pe salvări, dar și la spitale din mai multe colțuri ale țării.

De-a lungul acestui an de pandemie, spune aceeași sursă, probleme cu sistemul de presiune livrat din spitale, prea mare sau prea mică, au mai fost la spitalele din Timișoara sau Ploiești. Dar acolo s-au înlocuit cu butelii de oxigen, aduse la paturile bolnavilor. Ce spun ei că s-a întâmplat luni după-amiază, în curtea Sspitalului Victor Babeș?

„Inginerul a fost primul care a văzut alarma galbenă pe ecran”

Omul de mentenanță de la Medist era întâmplător în spital. Pentru că firmei i se semnalase faptul că în TIR-ul ATI unul dintre ventilatoare nu funcționează. „Nu se alimentează, ni s-a zis”. S-a dus la «Babeș» luând cu el un ventilator de schimb. „Niciun ventilator nu se repară într-un TIR sau în salon. Nu e, pur și simplu, loc. Și nu asta e procedura medicală”.

„Ventilatorul reclamat a fost scos afară și decontaminat. Aceasta este procedura. Colegul nostru a văzut că nu fusese alimentat bine aparatul la intrarea în priza cu trei picioare. Nu avea altceva. Dar inginerul a mai sesizat ceva. A văzut pe ecranul acestui aparat alarma galbenă de presiune înaltă” Specialist în ventilatoare

Inginerul de la Medist a văzut alarma galbenă pentru că alarmele importante rămân pe ecranul ventilatoarelor Zoll. Le-a spus celor dinăuntru că e o problemă cu presiunea. „Dar imediat s-a auzit cum intră toate cele 8 ventilatoare în alarmă de presiune înaltă”, continuă relatarea sursei. Instrumentele medicale care asigurau suportul de oxigen al pacienților s-au oprit.

„În acel moment, nu avea ce să facă. Da, el s-a pierdut. Și nu a intrat în TIR-ul ATI. Dar nu avea ce să facă. Nu are ce căuta un inginer între medici, când ei încearcă să alimenteze manual cu oxigen pacienții. Pentru că era clar că e o problemă din afara ventilatoarelor. 8 aparate au dat în același timp alarmă de presiune înaltă. Nu putea face nimic”, povestește colegul celui de la fața locului.

„A început să plângă”

Inginerul despre care cei din firmă spun că „avea suficientă experiență, trecuse prin tot acest an când ne-am întâlnit cu multe situații”, a realizat că nu poate face nimic și, conform relatărilor, „a început să plângă”.

„Apoi, a stat o oră și jumătate în mașină, n-a plecat din niciun spital, a stat acolo. Dar nu s-a putut vorbi cu el. Era șocat. Între timp, a venit, după 30 de minute, o altă echipă de service, care n-a intrat decât odată cu Poliția înăuntru”, a mai spus sursa, care a discutat cu mai mulți colegi din Medist.

Printre alți angajați ai Medist, inginerul de service a fost audiat de poliție și Parchet în noaptea de luni spre marți. „Până la trei și jumătate dimineața au durat audierile”, a spus aceeași sursă din firmă.

„Noi nu avem nicio legătură cu alimentarea cu oxigen. Asta a făcut-o altcineva. Răspunderea noastră, a Medist, e legată de ventilatoare” Specialist în ventilatoare medicale

„Se va afla când au început problemele de presiune”

TIR-ul de la „Victor Babeș” fusese montat la începutul weekendului, cu trei zile înainte de incident.

„Dacă au mai fost probleme de presiune, ventilatoarele le-au semnalat și înregistrat. Se va afla când au început problemele de presiune. Log-ul lor de memorie reține 1.000 de alarme, așa că procurorii vor putea vedea toate evenimentele legate de funcționarea lor când vor folosi softul firmei producătoare”, a mai spus omul de la Medist.

 

Foto: Inquam Photos/ George Calin

Comentarii (6)Adaugă comentariu

paul S  •  14 aprilie 2021, 10:48

E ceva bun și în tragedia asta. Acum se poate face încă un film, "Collective contraataca", sau "Răzbunarea lui Collective", sau "Collective se întoarce", cu manifestațiile contra ciumei sorosiste. Tu ești personajul principal, faci tot asa investigații cu telefonasul rosu lăsat pe jos în afara acvariului. Iar în locul tatălui lui Voiculescu, apare tatăl lui Sosoaca, care zice: cum de i-or fi votat romanii pe incompetenții ăștia de useristi?

Barna Matrix  •  14 aprilie 2021, 19:16

Un singur comentariu validat?? Asa rau ti-o iei? Mai baga niste hiperbole cu Colectiv.

PACIENTUEDEVINA  •  15 aprilie 2021, 3:33

Nu fac politică și nu comentez politic. Dar ca cetățean, este extrem de clar ce a pățit ministrul sănătății Voiculescu. În momentul în care a început decisiv lupta cu mafia medicală (transparentizare, concursuri publice pentru posturile de șefi la Casele de sănătate și managerii de spitale publice etc.) a devenit „Dead Man Walking”. Chiar și așa, putea duce reforma până la capăt, dacă nu făcea greșeala aroganței: a crezut că poate reuși singur și a refuzat parteneriatul cu Pacienții: 1. nu a înființat în cadrul MS extrem de mult solicitata „Direcție pentru Protecția Drepturilor Pacienților”; 2. nu a deblocat și nu a promovat în parlament Proiectul de decenii așteptat al „Legii de înființare a Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Pacienților” – autoritate independentă sub egida Parlamentului; 3. nu a depus și promovat Proiectul de modificare a Legii nr. 95/2006, prin care să introducă un reprezentant al Asociațiilor de protecție a drepturilor Pacienților în toate comitetele directoare ale DSP-urilor și în toate consiliile de administrație ale spitalelor publice. Dacă lua aceste măsuri elementare, ar fi devenit cel mai popular și susținut ministru din toate timpurile...intangibil...cu mult peste Arafat... Aceste măsuri simple fiind SINGURELE care au capacitatea reală de a opri eficient și definitiv sfidarea și bătaia de joc la adresa pacienților din serviciul public de sănătate și încălcările revoltătoare ale drepturilor legale ale acestora (zilnic prezentate de presă, tot mai grave). Drepturi care, în România, sunt numai pe hârtie, deoarece nu sunt apărate realmente și efectiv de absolut nimeni, până nu vor fi înființate structurile de mai sus...Până atunci, încălcările vor continua și se vor repeta la fel... Aceste măsuri ar fi temelia reformei reale, ar conta cu adevărat pentru schimbare imediată în bine, restul e praf în ochi și forme fără fond, specifice României... Dar establishementul medical nu permite așa ceva, nu-i așa? Îi zboară pe miniștri și ne spun cinic că drepturile pacienților sunt ... un lux. Ce, ne credem în UE?

Adi  •  15 aprilie 2021, 7:24

Tolo pe Sebastian Vladescucine si-l asumă? Dar pe Arafat?Orban & PNL ?Daca tot te crezi Sherlock Holmes al presei mioritice, de ce nu ne spui si nouă cum au fost cumparate aceste "tiruri ale morții"? Cine si mai ales cum s-a facut licitatia ptr cumpararea acestor tiruri? Primul site care a dat stirea ca in spatele firmei Medist SRL se afla inculpatul ( este inculpat alaturi de fostul fin , Boureanu) Sebastian Vladescu, a fost g4media.Tu ce faceai?Te uitai la premiile Oscar? PS. In legatura cu procesul " Colectiv",la pariu ca Piedone scapă? Cel mult va lua cu suspendare. De ce? Ptr ca altfel s-ar face alegeri in Sect.5 ,iar PSD-ul ar castiga la un scor foarte mare.Asa ca mai bine unul ca Piedone si cu belciugul in nas si sa joace si mai ales sa semneze tot cei baga sub nas cei de la putere.Daca Piedone scapa, sa vezi ce tunuri vor trage liberalii in Sect.5, va fi " Medist SRL " la puterea a zecea.

Natafletz  •  15 aprilie 2021, 8:10

Dar ce diferență de indulgență între ăștia și Hexipharma... cum ați mirosit voi atunci corupția din nas sau din priviri și ați măsurat diluarea... cu ditai echipa de televiziune live după voi.... și acu abia mai vedeți vreo neglijență, totul merge ceas...

Adi  •  15 aprilie 2021, 12:15

Voiculescu este manager foarte slab, iar prostia si pasivitatea l-au costat.Chestia asta ca a vrut sa transpariteze cheltuielile ca vai se lupta cu mafia o mare minciună. La oprit cineva pe Voiculescu sa trimita corpul de control la spitalele cu probleme si sa sesizeze procuratura? In ziarul Libertatea a fost un articol despre managerul Spitalului Cernavoda , fost benzinar ajuns peste noapte manager de spital. Ce a facut Voiculescu ? Nimic. S-a interesat dl Voiculescu de faptul cum au fost achizitionate tirurile ATI , sau de firma Medist SRL a liberalului Vladescu? Nu.Sunt spitale modulare Covid care zac nefolosite.De ce? Bun au fost nereguli.A venit cineva de la Min.Sanatatii sa se dea de pamant in mod public cu procurorii DNA si sa-l intrebe public pe Seful DNA de ce nu sunt trimisi in judecata vinovatii? Nu. Daca stia de matrapazlacurile cu centrele de vaccinare ale SRI, SIE,Politie si armata , trebuia mai intai sa puna problema in prima sedinta de guvern si sa-i dea ultimatum impreuna cu Barna lui Câțu , ori iesi tu public si anunti matrapazlacurile si sesizezi procuratura , ori iesim noi public si atunci Câțu era in corzi . Voiculescu si-a adus o gramada de consilieri care n-au facut absolut nimc,au baut cafele si au taiat frunza la caini. PS.1. Imi amintesc de un interviu maraton dintre Coposu si Vartan Arachelian despre legionari.Au venit pe un val imens de simpatie la putere.Ce au facut cand au ajuns?Au inceput sa guverneze cu "Tatal nostru" , adica numai dezgropat morti si au facut pomeni .In 6 luni , au nationalizat si devalizat absolut toate afacerile evreilor iar cand s-a terminat au intrat in conflict cu Antonescu si armata. Voiculescu a avut 4 luni la dispozitie si o armata de consilieri . Ce a facut? Benzinarul tot la spitalul din Cernavoda, Arafat si Vladescu cu Medist SRL tot liberi ,iar mortii la 2 m sub pamant si cu vina ( ghinionul ) ca s-au nascut in Romania sec 21. 2.Un singur lucru nu cred despre Voiculescu, ca reprezinta un grup de interese.Doar un grup de prosti pot sustine un om asa de slab precum Voiculescu.Cu unul ca el iesi in paguba. .

Comentează