Propunerea PLUS pentru ministrul sănătății, dr. Ioana Mihăilă, e cea care a descoperit că testele PCR se făceau la privați, în detrimentul laboratoarelor publice

De Cătălin Tolontan

vineri, 16 aprilie 2021, 1:49

De Cătălin Tolontan

În februarie Mihăilă a venit la minister și în martie s-a dat un ordin de ministru care a obligat explicit spitalele și DSP-urile să lucreze prioritar pe testarea Covid cu laboratoarele publice de PCR, care uneori erau folosite la capacitate redusă, în timp ce comenzile mergeau la privați. „De aici au apărut presiuni de afaceri și e de văzut dacă Mihăilă va fi numită ministru, în condițiile în care a deservit interesele a mai mulți politicieni interesați în banii către privați”, a spus un om din Ministerul Sănătății.

“Ioana Mihăilă este extrem de pragmatică și organizată. A reușit să construiască echipa cu cel mai bine condus cabinet dintre secretarii de stat”, a spus, pentru Libertatea, unul dintre colaboratorii ministrului demis despre cea propusă de PLUS să-i ia locul lui Vlad Voiculescu.

Doctor endocrinolog din Oradea, care și-a fondat propria clinică, potrivit eBihoreanul, Ioana Mihăilă a devenit membru PLUS și a candidat în 2020 pentru primărie din partea alianței USR-PLUS. A terminat rău alegerile, abia pe locul 5, cu 2.000 de voturi (3%), primar fiind ales liberalul Florin Birta, cu 70%.

Mihăilă a devenit în februarie 2021 secretar de stat la Ministerul Sănătății, fiind numită de Vlad Voiculescu. „A fost extrem de focusată”, o descrie un om din echipa ministrului.

Ea este cea care a intrat în rezolvarea unei probleme care nu a devenit publică, însă a stârnit, descriu mai multe surse din Sănătate, o furtună la anumite niveluri în coaliția de guvernarea: testele PCR făcute de spitale și de DSP-uri la privați și decontate de la stat.

Ioana Mihăilă a descoperit că multe teste PCR comandate de DSP-uri se prelucrau la privat, deși laboratoarele în care statul a investit în ultimul an erau folosite, uneori, la capacitate mică.

„Ea a insistat ca legislația să devină mai clară. Potrivit Legii Sănătății, banii din programele prioritare merg în principal către sistemul public. Iar testele PCR sunt decontate dintr-un program național, deși puțină lume știe acest lucru”, a explicat același specialist, care a cerut să nu fie citat cu nume.

„Un ordin din 2020, al ministrului Tătaru, lăsa lucrurile destul de neclare. DSP-urile au folosit acest lucru și, pe baza unor aranjamente locale, au reușit să plaseze comenzi către centrele private, în detrimentul celor publice”, a confirmat pentru ziar alt angajat al MS.

Ioana Mihăilă a redactat un nou ordin, i l-a propus lui Vlad Voiculescu și acesta l-a semnat în martie. Multă lume a fost deranjată, susțin aceleași surse din Sănătate, „și e de văzut dacă asta va conta în acceptarea sau nu a noii propuneri pentru poziția de ministru”.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Adi  •  16 aprilie 2021, 15:03

Bun , si de ce nu a venit la vremea respectiva V.Voiculescu sa arate public documentul si matrapazlacurile facute pe timpul lui Tătaru? De ce nu a venit public sa ne spun si nou ," proștilor " cu subiect si predicat ca domnul X sau Y din partidul Z a facut presiuni in legatura cu testele PCR? Cand PSD-ul a spus ca Orban,Tataru& Co. au manipulat datele despre Covid mister Voiculescu a tacut .A avut acces la toate datele , de ce nu le-a facut publice pana acum? Abia azi a deschis gura dupa ce Câțu l-a zburat.Bravos natiune! Vreau sa o vad pe doamna ca ajunge ministru si o sa taie in carne vie , ca trimite corpul de control peste tot ,iar in cazul neregulilor descoperite va anunța Procuratura .In cazul care cineva va face presiuni sa iasa public sa spuna cine e si sa-l dea pe mana procurorilor DNA. Tolo, oare crezi ca doamna doctor va fi in stare de asa ceva?Eu nu cred. PS. De ce Barna , Ciolos& Co . nu-l cheama in parlament pe seful DNA ,sa-l interpeleze public despre mersul anchetelor in cazul tunurilor trase cu spitalele modulare Covid nefunctionale?Dar despre "tirurile mortii" si firma Medist SRL al lui Vladescu?Asta inseamna democratie si transparență.

Bipbip  •  16 aprilie 2021, 17:12

Nu prea inteleg cum vine asta cu "a deservit..." interesele... Ca din text pare sa reiasa ca a afectat negativ, nu pozitiv aceste interese.

bg  •  16 aprilie 2021, 19:52

Nu as putea spune ca ordinul lui Tataru a fost in mod intentionat scris neclar sau ca profitorii pandemiei s-au folosit de el ca sa mai traga niste bani publici { si nu putini} in privat. Ce este important este un lucru care pana acum nu am auzit sa se fi intamplat la noi , in timp ce peste tot in Europa este o buna practica . D-na doctor Mihaila a analizat EFECTELE acestui ordin si a propus corectarea directiei banilor. Asa cum este legal si normal, banii din Programele nationale trebuie sa ajunga prioritar in sectorul public. Dar cine sa vada, cine sa spuna, cine sa fie preocupat de interesul public si de respectarea legii? NIMENI! Toti se gandesc numai la imaginea publica, se preocupa sa vaneze functii publice cat mai inalte, sa ajunga la resurse pe care sa le foloseasca discretionar {si mai putin legal} si cam atat. De aceea, sistemul public de sanatate pare un sac fara fund pentru ca banii nu ajung la el, iar maruntisul ramas este si el dijmuit la destinatie. A fost necesar sa treaca 30 de ani ca cineva sa se gandeasca sa armonizeze un ordin de ministru cu Legea sanatatii ...grav...oare cum am functionat pana acum? Probabil ca mai mult pe langa lege...si se vede...Cine sa se lege la cap daca lucrurile pot merge si asa...caci cine se leaga de interesele financiare transpartinice o pateste rau...este pus la stalpul infamiei, linsat...si nu te apara nimeni...nici presa, nici facebook-ul, nici publicul...esti SINGUR...Oare lupta aceasta cu ilegalitatile, nedreptatile, abuzurile, cu saracia, cu mizeria morala, etc...nu este a noastra, a tuturor? Suntem buni sa luptam din GURA...si atat. Cand e vorba sa facem ceva ne cuprinde FRICA, lasam capul in pamant si asteptam de la altii...Nu vine nimeni sa-ti faca curat in propria ograda...ba mai vin si vecinii sa-si puna gunoiul lor...

Ioneuro  •  16 aprilie 2021, 20:58

Poate reveniți din vacanța plătită de guvern și descoperiți relevantele cifre Eurostat privind impactul real Covid, rata reală a mortalității, după un an de calcule, comparând România 2021 cu 2020 și cu alte țări europene, dincolo de interesele de a număra artificial (din pix) infectări și decese, Italia versus Norvegia versus Spania versus Germania, Grecia, Croația... verificând vorbele lui Voiculescu și incidentul din 18 septembrie 2020, când au apărut 40,000 de vindecați într-o zi (că tot ne-ați servit-o pe aia cu decesele din noiembrie 2020 față de al doilea război mondial). Vedeți câte teste au fost prelucrate versus borderouri (că pușcărie pentru analize de sânge fals declarate fac câteva zeci de medici, asistente et. co.), aveți unde săpa (și găsi... oxigen!)

Comentează