Felicitări „Another round” și „My octopus teacher” pentru victorie, mulțumiri Alexander Nanau pentru filmul tău extraordinar!

Pentru prima oră în istorie, la Gala Oscar s-au derulat secvențe dintr-un film românesc și s-a auzit limba română pe un film nominalizat la cele mai importante premii ale cinematografiei.

luni, 26 aprilie 2021, 5:30

”Colectiv”, singurul documentar din această ediție a Academy Awards prezent în două categorii, nu a cîștigat la nici una dintre ele. Dar rămân cuvintele curajosului doctor ATI Camelia Roiu, rostite pe secvențele rulate în fața unei audiențe de zeci de milioane de telespectatori din peste 200 de țări, ca un avertisment al felului în care cetățenii abuzați de stat devin ei înșiși abuzatori: ”Mama mi-a spus că noi nu mai suntem oameni”.

238 de filme au concurat pentru Oscarul la film documentar. Au rămas 15, printre care și ”Colectiv”, apoi au rămas 5, printre care și ”Colectiv”. Dintre acestea, s-a ales un cîștigător. Numele lui este filmul sud-african ”My octopus teacher”.

93 de țări au trimis propuneri pentru Film Internațional. România a rămas în lista de 15, apoi, pentru prima oară, a avansat și în lista de 5 filme finaliste, cu același ”Colectiv”. Dintre aceste 5 filme s-a ales un câștigător. Numele lui este filmul danez ”Another Round”.

Fără ipocrizie, nimeni nu se bucură atunci când pierde, dar mult mai puternic este sentimentul de recunoștință. Simțim că am făcut tot de a depins de noi, ca reporteri, să aducem oamenilor informațiile. 

Le mulțumim familiilor de la Colectiv, răniților și oamenilor curajoși din spitalele României că au vorbit cu noi și au avut încredere în Gazeta Sporturilor.

Meritul pentru ceea a urmat este al lui Alexander Nanau, Bianca Oana, Antoaneta Opriș, Mihai Grecea și ceilalți oameni din echipă. Filmul lor va continua să vibreze în oameni, așa cum scria o revistă americană, mult după ce ecourile festivalurilor se vor stinge. 

În ceea ce ne privește, ca jurnaliști, hei, premiul a venit chiar în ziua nominalizării, acum o lună. Atunci, am primit următorul mesaj de la o cititoare pe care nu o cunoaștem, pe nume Cristina Bădescu. În mesajul ei stă întregul sens al meseriei noastre:

Pentru toate diminetile post-octombrie 2015, in care citeam articolele voastre plangang, in metrou, va multumesc, Mirela, Razvan si Tolo. Pentru toate „multumesc-urile” meritate, dar nespuse, va multumesc. Pentru toate articolele tale, Tolo, dezbatute ani intregi, in gașca, pe mail, inca de cand nu stiam ce sunt alea grupuri pe whatsapp Ah, cat iti multumesc pentru astea! Pentru toti multi anii in care v-a pasat, dar, mai ales, ti-a pasat, poate prea mult, Multumesc! Felicitari intregii echipe „colectiv”

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Dan Petrache  •  26 aprilie 2021, 7:07

Felicitari, dragii mei, pentru toata munca voastra. Voiam sa cistigati, dar din pacate nu s-a intimplat. Nu pot sa critic filmele care au cistigat la categoriile respective pentru ca nu le-am vazut. Dar ati cistigat, oricum. Respect.

Sorin  •  26 aprilie 2021, 8:29

Felicitãri! Sunt sigur ca stiti cât de mult ati câstigat de fapt....În primul rând ne-ati câstigat pe noi cei care v-am urmarit , sustinut si respectat pentru munca depusã. Bravo!

paul S  •  26 aprilie 2021, 8:58

Tot ceea ceea ce nu funcționează în Romania, tot cea ce rău este pus în antiteza cu Vlad Voiculescu și USR. Aceasta este ideea filmului și coloana lui vertebrala: votați Vlad Voiculescu și USR. O șmecherie ieftina pentru a păcăli ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adrian  •  26 aprilie 2021, 9:08

Felicitări... Ați făcut cinste profesiei de ziarist.... Și încă ceva: Ai învins continua, ai pierdut continua...

Andrei F  •  26 aprilie 2021, 9:19

Oooooo,ce bucurie!!!! Ce mai face domnul Tolontan??? Am crezut că a ieșit la pensie că de un an și ceva a abandonat criticile- anchetele la adresa autorităților...Și acest fapt merita un Oscar cel puțin,nu...????Dar poate câștigați Oscarul la anul că probabil acum căpătați putere după atâta repaus!!! ,,Căpătați,, că m-am gândit și la Voiculescu....Eu credeam despre Voiculescu că merită să câștige Oscarul pentru cea mai buna interpretare actoricească masculină...

Natafletz  •  26 aprilie 2021, 9:24

Vai ce trist sunt! Adevărul e că, dacă #Anticorupția din România merita un premiu cu adevărat... ăla era OSCARUL... A avut și regie, și actorie și, mai ales, figurație, la ''cele mai înalte niveluri''... PĂCAT...

Flo  •  26 aprilie 2021, 9:28

Felicitări, e o performanță pentru o țară incapabilă să facă filme cu succes in afara Europei.

Laurentiu  •  26 aprilie 2021, 10:01

***.O propagandă ieftină pentru Uniunea *** Români.Pacat de tinerii care au trebuit să moară la Colectiv.Pentru a cădea un guvern? Întreb.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie  •  26 aprilie 2021, 10:09

Primul lucru pe care l-am facut cand m-am trezit, a fost sa deschid televizorul sa vad daca Colectiv a luat oscarul. La stiri nimic. Am luat telefonul si am citit presa, acolo am citit ca nu a castigat. Ma bucur ca acest film a ajuns in intreaga lume, dar tare ma tem ca, guvernul nu a invatat nimic din aceasta tragedie.

Coco  •  26 aprilie 2021, 10:35

Bravooo, ati luat fix ce meritati, adica nimic! Nu, nu sunt un hater , dar mi-a venit sa *** dupa ce am vazut acest film numit Colectiv. Initial am crezut ca ati facut ceva pentru victime si pentru familiile lor. Din pacate insa, nu ati facut decat un film htagisto-neomarxist care sa il promoveze pe *** de Vlad Voiculescu, probabil cel mai slab ministru al sanatatii din istoria Romaniei. Toate astea, catarandu-va pe mormintele victimelor. ***. Poate faceti o investigatie :) Se pare insa ca baietii aia, care jurizeaza la Oscar, s-au prins ca totusi acest film nu e cine stie ce, nu e nimic mai mult *** *** facuta in favoarea unei aliante politice din Romania si in defavoarea unuivalt partid din Romania, si v-au aratat, in mod elegant, usa din dos. Sa fim seriosi, in prima parte a acestui film pare ca totul este o investigatie jurnalistica, onesta. In a doua parte insa, asa cum bine ii sta oricarui material manipulator, filmul isi da arama pe fata, trecand in uitare investigatia jurnalistica, si axandu-se exact pe scopul sau real, adica promovarea lui Vlad Voiculescu si a Usr-plus. Daca nu ar fi vorba despre atatia morti, am putea zice ca ati transformat povestea Colectiv intr-o comedie, avand in vedere ca toti stim acum cat de slaba a fost guvernarea Ciolos...de Voiculescu nu mai zic, pentru el oricum nu e mare pierdere acest esec de la Oscar, deoarece, nu stiu daca stiti, el oricum a turnat in ultimele luni un alt film in care a jucat rolul principal, si care s-a numit "Groaza in spitalele romanesti in vreme de pandemie", asa ca are sanse sa apara la Oscar si la anul, dar dvs...dle Tolontan...nu stiu daca mai prindeti ocazia prea curand, avand in vedere ca ne-am cam lamurit cu USR-ul dvs drag...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan  •  26 aprilie 2021, 11:04

Felicitări pentru tot efortul depus și pentru faptul ca filmul a ajuns atat de aproape de Oscar! Având în vedere resursele de care dispun "ai nostri" versus "ai lor" (presa și cinematografie) este o mare victorie!

bg  •  26 aprilie 2021, 16:25

Felicitari intregii echipe de la GSP, echipei regizorului Alexandru Nanau si tuturor acelora care au participat la realizarea acestui film in ciuda oprobiului colegilor de breasla din sist. sanitar sau a suferintelor fizice si psihice indurate ca urmare a incendiului de la Colectiv! Este un succes enorm al filmului romanesc si o mare bucurie pentru publicul spectator de toate varstele. Apreciem munca depusa cu perseverenta, chiar incapatanare si va multumim ca ati dus numele Romaniei la Gala OSCAR din acest an cu probleme. Unii vor spune ca filmul trateaza un subiect NEFAST....asta este si este al nostru...nu ne ramane decat sa schimbam realitatea din sist. nostru sanitar. Daca nu o facem noi...atunci CINE? Apropo...stiti de ce BARFESC unii? Pentru ca n-au realizat nimic in viata lor. Daca ar fi facut-o, ar fi fost impliniti sufleteste, fericiti si ar fi vorbit despre realizarile lor, nu despre alti oameni!!!

me  •  26 aprilie 2021, 22:44

Eu consider ca nu ati pierdut un Oscar, ci ati castigat 2 nominalizari. Ati scris istorie. Felicitari!

Alex One  •  27 aprilie 2021, 20:45

238, 15, 5, 0-barat. Asta ramane. Restul, aerele de invingator ale lui Tolontan.

Catal!n  •  27 aprilie 2021, 21:57

Sport, film, Oscar, felicitari, morti, extraordinar, drame + bonus Romania lucrurului bine facut (votat de 2 ori). Ce sa zic? Nu-mi pare rau de mortii de la Colectiv, cat imi pare rau ca n-ati luat Oscaru' :))). Imi pare bine ca imi pare rau, ca sa zic asa... In alta ordine de idei, citeam acum 2 minute un articol "irelevant" despre realitate, poate faceti un film documentar si despre Covid (Romania)."Judecatoria Brasov a desfiintat un dosar penal in care un barbat a fost acuzat de zadarnicirea combaterii bolilor: "Masura carantinarii nu poate rezulta din vointa unilaterala a unei autoritati, ci trebuie sa decurga din lege... Nu se afla in vigoare un cadru legal primar pe care sa se intemeieze restrangerea sau privarea de libertate din ratiuni de sanatate publica" P.S. Dragnea la puscarie! (Sic!)

Pacientuedevina  •  7 mai 2021, 15:41

INFECȚII NOSOCOMIALE! Unitatea COVID de la UMFST Tg.Mures a fost închisă https://mures.ro/infectii-nosocomiale-unitatea-covid-de-la-umfst-a-fost-inchisa/?fbclid=IwAR1IsMQzmmiWRhkLmH5qujV7iIDJkYC4nglMK19Im-p4UoM51L8dY-z0f-c

Pacientuedevina  •  7 mai 2021, 15:44

Mai multe cazuri de infecții asociate actului medical au fost înregistrate în ultimele 2 luni la Unitatea externă suport COVID, din curtea UMFST Târgu Mureș, administrată de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, informează Radio Târgu Mureș. Unitatea Suport pentru pacienții cu forme grave de COVID-19 din curtea UMFST Târgu-Mureș este nouă, fiind amenajată anul trecut. A costat 16 milioane de lei, din care un milion provine din bugetul județului Mureș, restul de la Ministerul Sănătății, informează Radio Târgu Mureș.

pacientuedevina  •  8 mai 2021, 13:02

Iata, deci, unul dintre efectele filmului "Colectiv": a inceput sa scada musamalizarea infectiilor nosocomiale, a inceput respectarea Legii prin inchiderea unitatilor cu infectari... "COLECTIV' E INCEPUTUL SFARSITULUI SECRETIZARILOR SI MUSAMALIZARILOR FACUTE DE MAFIA MEDICALA"... ;)

Comentează