Ministerul Sănătății a făcut public raportul: rezultă că nu s-au comunicat publicului între 5.000 și 10.000 de morți, deși au fost considerate decese COVID de către medici

De Alexandra Nistoroiu, Cătălin Tolontan

vineri, 14 mai 2021, 2:32

De Alexandra Nistoroiu, Cătălin Tolontan

În urma cererilor repetate ale presei și după ce și premierul Florin Cîțu s-a adăugat solicitărilor, Ministerul Sănătății a făcut public vineri raportul Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19.

Raportul are 13 pagini, conține multe generalități legale și mult mai puține exemple și date.

Documentul în sine, pe care publicul îl poate vedea la finalul articolului, dezvăluie modalitatea în care un minister precum cel al Sănătății funcționează la nivelul acurateței și disciplinei cifrelor la nivelul unei pandemii naționale.

Cu multe concluzii fără date lîngă ele, cu tabele frugale sau de necitit, raportul indică faptul că certificatul constatator al decesului este „sursa oficială de raportare” a morților COVID în România. Asta, conform Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă. Aceste certificate sunt eliberate doar de medici.

A doua sursă o reprezintă externările din spitale, pe baza traseului care urmează decontarea la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Analizând raportul prezentat astăzi publicului, diferențele, pe anul 2020, între decesele comunicate zilnic de Guvern (15.700) și cele două repere sunt:

  1. 5.000 de decese necomunicate publicului, dacă se face comparația cu certificatul constatator al decesului ajuns la INS.
  2. 10.000 de decese necomunicate publicului, dacă se face comparația cu datele comunicate de spitale către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Raportul mai evidențiază faptul că spitalele au înțeles diferit cum să codifice drept „deces cauză principală COVID” sau „deces cauză secundară COVID”. De pildă, în raportarea către CNAS, Spitalele Matei Balș și Colentina sunt singurele, spune raportul, care au trecut în 2020 COVID drept cauză principală la decese.

Un alt punct din raport arată cum, conform răspunsurilor DSP, „multe dintre spitale nu raportează toate decesele COVID la DSP”. Astfel, „din analiza răspunsurilor transmise de DSP-uri, se arată că s-au primit raportări pentru mai puțin de jumătate dintre decesele raportate în alerte.ms.ro”. DSP-uri acuză că spitalele au făcut 583 de raportări către ele, pe care le-au pus mai departe în Corona.Forms, față de 1.482 de raportări în baza de date alerte.ms. Eșantionul nu este identificat de autorii raportului.

De unde a scos Cîțu 96%

La concluzii, autorii susțin că „Sursa oficială de clasificare a deceselor – certificatul medical constatator – indică o corespondență convenabilă între decesele confirmate COVID raportate la INS și respectiv cele raportate în Corona Forms (96%)”.

Această afirmație din document este sursa cifrei rostite de premierul Florin Cîțu joi, când a spus că „datele INS și cele din Corona Forms sunt, în proporție de 96%, aceleași”.

Numai că cifra de 96% este, pe mai multe paliere de date, greșită, o arată chiar cifrele din raport.

  1. Și dacă luăm în calcul doar decesele cu cauză principală Covid, comunicate public de INS, rezultă o diferență mult mai mare, între 15% și 20%), între datele din INS și cele din Corona.
  2. Dacă se iau în calcul și decesele cu cauză secundară Covid, care sunt alte mii de cazuri, abaterea crește și mai mult.

În toate aceste cazuri cu COVID confirmat, indiferent dacă medicii au pus cauză principală sau secundară COVID, vorbim despre pacienți cu cel puțin un test PCR pozitiv.

Decontarea la Casa de Sănătate se face pe baza datelor cu „cea mai discutabilă validitate”!

O altă constatare a lecturii raportului este aceea că, atunci când vine vorba de costurile tratării Covid, de ordinul milioanelor de euro, chiar raportorii susțin că „are cea mai discutabilă validitate”.

„Raportarea DRG (n.r. Cea din relația spitale – Casa de Sănătate) pe setul minim de date a pacienților externați are, de departe, cea mai discutabilă validitate deoarece la 99% dintre cazurile care asociau un diagnostic de COVID-19, acesta a fost considerat diagnostic secundar. În mod cert aceasta raportare nu intrunește cerințele de calitate pentru a servi ca sursă de informații pentru numărul deceselor de COVID-19 în prezent”, scriu autorii raportului.

Raportul, aici:

RAPORT privind modul de raportare a deceselor COVID-19 by Gazeta Sporturilor on Scribd

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Eroina  •  14 mai 2021, 14:48

Când o jurnalistă descoperea zeci de mii de vindecați lipsă din statisticile oficiale, alea care se laudă anti-fake-news, lumea o privea ca pe o ciudățică, ea fiind eroină, de fapt. Iar vedem cât de putred este sistemul medical la nivel de management, trecând cu vederea fapte grave, comise cu știință, premeditat și repetat. Unde este indignarea presei și a publicului?

D’Ancille V.  •  14 mai 2021, 17:00

O adevarata neconflictuala se tine de nas cand pute si respira pe gura ca poate ramane mai mult in functie, nu ca altii care baga mana in *** si ti-l pun in fata daca te faci ca nu-l vezi... Nu dam nume. Voiculescu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Traian  •  15 mai 2021, 6:11

Numaratorul de cornere si morti la lucru...Sau cum zicea nu stiu ce site "marele lider mondial" Tolo :-)

bg  •  15 mai 2021, 11:05

Inca o data se dovedeste ca sistemul sanitar este VARZA...pe domeniul epidemiologiei, microbiologiei....Lantul de raportare a cazurilor {fie ele de nosocomiale sau morti de covid} format din spitale, DSP, INSP, MS este CLAR ca nu functioneaza...si nu furnizeaza date valide...Eu cred ca este necesara o ANALIZA serioasa a CAUZELOR...nu se mai poate asa...suntem COOPERATIVA MUNCA IN ZADAR...Oare corifeii epidemiologiei romanesti in persoana prof. dr. Alex. Rafila, dr. A. S. Cercel, dr. Adriana Pistol - directorul CNSBT de la INSP, responsabilii cu Sanatatea Publica din MS nu au nimic de spus? Dupa ce ne-ati umplut ecranele Tv cu prezenta voastra timp de 1 an, acum bagati capul in nisip ca strutul...RUSINE....Cine este responsabil ptr. acest lucru? Probabil ca femeia de serviciu din spital...

Me  •  15 mai 2021, 12:30

Oare exista nivel mai jos la care sa se poata duce sistemul medical dintr-o tara europeana?

Me  •  15 mai 2021, 12:49

E chiar atat de greu sa fii normal? Nu le cerem sa faca inimi artificiale sau alte chestii complicate pe cercetare. Le cerem lucruri simple, elementare. Spui initial ca pe 7 mai iese raportul si o sa-l faci public si tu il ascuzi timp de o saptamana. Noroc cu opozitia si cu presa. Iar la finalul raportului adaugi o concluzie care nu are nicio sustinere doar ca sa poata Citu sa ne minta mai usor.

paul S  •  17 mai 2021, 10:45

Draga Tolontan, ma bucur sa te aflu sănătos și în verva și sa vad ca ai trecut cu bine peste drama necastigarii premiului Oscar. Câteva zile ai dispărut complet, acum iată ca revii cu minunatele tale articole, atât de utile cui ii sunt de folos. Eșecul de la Oscar trebuie analizat la rece. Nu ești de vina nici tu, nici colegul de platou Voiculescu, ci regizorul care nu a fost în pas cu timpurile. Dragostea ta pentru Vlad Voiculescu trebuia încununată cu un sărut pasional, având pe fundal un apus de soare. Astfel, filmul ar fi fost și mai politically corect și în mod sigur ați fi câștigat râvnitul premiu. Alte motive pentru care voi nu ați luat Oscarul, eu unul chiar nu reușesc sa găsesc.

vicontele de ghencea  •  17 mai 2021, 11:26

ce va plingeti atita? Ce, am aflat cine l-a impuscat pe Kennedy? Am aflat cine au fost teroristii de la lovilutie? Se stie cine ar fi cistigat pe bune alegetile din 2004 incoace? Nu. Asa, si? Iti vine pensia, alocatia, salariul? Da. Atunci taci dracu din gura, electoratule... si zi mersi! Ce mare brinza, niste mii de morti plus sau minus... asta e Romania Normala, Romania educata; cu pas, tzeata cu tzeata. Vaccineaza-te si voteaza! Bea o bere, ia un mic... stai la televizor sau pe feisbuc. Traiasca CRSR! (Colonia Republicana Securista Romana)

polymer  •  18 mai 2021, 9:33

Cauza principala a decesului a fost "stop cardio-respirator", ca de aia moare omul., ca i s-a oprit inima si sistemul respirator. Cauza secundara, din pricina careia omul a facut stopul cardio-respirator e COVID-ul. Astfel au inteles spitalele sa raporteze conform unor circulare pe care le-au primit la inceputul pandemiei.

Monomer  •  19 mai 2021, 13:41

Interesant,@polimer, este ca multe tari europene, in urma pandemiei, au inregistrat mai putine decese (mii) fata de anii anteriori, vezi EUROSTAT.

Hai Sictir  •  22 mai 2021, 0:30

Hai *** ofiterule! Veti plati toti ptr minciunile ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Excel  •  25 mai 2021, 11:32

Interesant ca in Ministerul sanatatii folosesc varianta Excel in engleza : May, Jun, Jul. In tabela urmatoare se foloseste o versiune Excel in romana:Mai, Iun, Iul. Spre final revine versiunea in engelza : May, Jun, Jul. Poate vi se pare un detaliu neinsemnat dar este un indiciu important ce denota o brambureala organizatorica.

Ioana  •  27 mai 2021, 4:15

Se mananca lupii intre ei...

Anca t  •  2 iunie 2021, 19:48

Eu sunt " veche". Nu inteleg, repet si repet ca intr- un fel de montaj absurd, DE CE A FOST NECESAR SA EXISTE 2 DOUA PLATFORME DE RAPORTARE? AZI ESTE 2 IUNIE. CE S-A INTAMPLAT IN MINISTER DE LA DATA RAPORTULUI PREZENTAT? A FOST CINEVA SANCTIONAT, SAU MACAR ASA, O BATAIE IN OBRAZ? CINE GIREAZA RAPORTUL PREZRNTAT DE MIHAILA? ATI AVUT CURIOZITATEA DE A VERIFICA DECLARATIA DE AVERE A prof galieta? Dar EXPERTIZA PROFESIONALA A CELORLALTI SEMNATARI INAFARA DE D-NA DR PISTOL SI, EVENTUAL , DAR CU RETINERE,DR. FURTUNESCU? BATISTE, ESARFE, COVOARE DE BUHARA SE PUN STRATURI, STRATURI PESTE TOATE PROBLEMELE. ARE CINEVA CURAJUL SA CLATINE MAMUTUL OSIFICAT NUMIT INSP? STIE CINEVA CAT NE COSTA MENTINEREA STARII DE ALERTA DIN PERSPECTIVA MENTINERII SI PLATILOR AFERENTE TUTUROR CIOLPANILOR LUI ARAFAT? " EXCELENTA SA" E DISPARUT DE CEVA TIMP IN CEATA. PROBABIL E PE LA VREUN CENTRU DE COMANDA..... RESEMNARE SI UITARE! SALUTARE!

??????  •  8 iunie 2021, 9:10

@ Sunteți de părere și că Ludovic Orban și Florin Cîțu ar trebui să prezinte public și care dintre membrii guvernului și dintre cei instalați politic în funcții nu s-au vaccinat pentru a susține activitatea guvernului, și dacă Uniunea Europeană a formulat sancțiuni pentru nerespectarea de către membrii guvernului a recomandărilor Uniunii Europene referitoare la vaccinare, ? & Sunteți de părere că Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul Sănătății ar putea să colaboreze pentru a stabili care dintre cei care au votat s-au și vaccinat, partidele parlamentare susținând vaccinarea populației, probabil dintre dintre cei ce au votat și nu s-au vaccinat nu au votat pentru partidele parlamentare, ?

Hexi  •  9 iunie 2021, 8:16

Tolo ce faci cu dezinfectanții care sunt diluati acum in pandemie? De ce nu ai aceeași atitudine cum ai avut o cu Hexi Pharma ? Sau nu prezintă interes?

??????  •  9 iunie 2021, 8:34

& Dacă Tolontan când a votat a votat și program de vaccinare și dacă înțelege să susțină și ceea ce nu a votat, ?

Comentează