Șeful serviciului secret al MAI susține că donația către fetele sale a domeniului lui Liviu Luca s-a făcut „în conformitate cu rigorile legii”

De Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan

joi, 17 iunie 2021, 2:15

Generalul de brigadă Tiberiu-Silviu Dumitrache conduce DGIPI, instituție care apără de corupție și vulnerabilități Ministerul de Interne. El a răspuns întrebărilor Libertății după o investigație de săptămâna trecută.

Generalul aflat la comanda Direcției Generale de Protecție Internă (DGIPI) are în declarația de avere un domeniu în județul Prahova, în suprafață de 31.565 mp, pe care e plasat un conac de 2.675 mp. Terenul și locuințele cu lift, piscină olimpică și heliport reprezintă donații făcute celor doi copii minori ai generalului Dumitrache de către străbunicii copiilor.

DIICOT susține că, de fapt, proprietățile i-au aparținut liderului sindical Liviu Luca. Luca le-a construit, afirmă procurorii, cu bani furați de la membri de sindicat din OMV Petrom. În total, Luca a deturnat 3 milioane de euro. Prin donația către copiii generalului Dumitrache, scrie DIICOT în rechizitoriu, de fapt „imobilul a ajuns iar în posesia lui Liviu Luca”.

„Respectarea întocmai a legii este o obligație asumată integral”

DGIPI este „structura specializată cu atribuții în domeniul securității naționale” din MAI. Libertatea a întrebat DGIPI dacă nu consideră că ajungerea unui astfel de patrimoniu în posesia șefului DGIPI, printr-o donație ea însăși considerată de procurori o mascare de proprietate, reprezintă o vulnerabilitate.

DGIPI n-a răspuns la această întrebare. A spus însă că „respectarea întocmai a legii este o obligație asumată integral, transparent și permanent, iar orice speculație sau interpretare a acestui fapt nu are corespondență în realitate”.

Ce am încercat să aflăm

Trimise înainte de a publica investigația, întrebările Libertatea către DGIPI au fost:

1. MAI și generalul Tiberiu-Silviu Dumitrache, directorul general al Direcției Generale de Protecție Internă din cadrul MAI, consideră că este o vulnerabilitate faptul că generalul Dumitrache are în declarația sa de avere un teren de 31.565 mp și construcții totalizând 2.675 mp (conac și anexe) pentru care o persoană, Liviu Luca, a fost trimis în instanță în urma acuzei că proprietatea respectivă a fost obținută prin corupție?

2. Ne poate spune generalul Dumitrache, vă rugăm, care a fost rolul său ca părinte al copiilor minori, în procedura administrativă a donației terenului și conacului pentru care Liviu Luca este judecat?

3. Domnul Tiberiu-Silviu Dumitrache locuiește, în prezent, la domeniul din Păulești?

4. Dacă nu, a locuit vreodată la acea adresă, cum se arată într-un referat DIICOT, Parchetul care a trimis mai mulți inculpați în judecată pentru felul în care s-a constituit investiția în această proprietate?

Ce a răspuns DGIPI publicului

În răspunsul Direcției Generale de Protecție Internă, generalul Dumitrache nu răspunde dacă a locuit, așa cum susține DIICOT, în proprietatea donată copiilor, dar spune că în prezent nu locuiește acolo. „Familia domnului general de brigadă Tiberiu Silviu DUMITRACHE nu locuiește în imobilul menționat de presă”.

El nu răspunde, de asemenea, care a fost rolul său în donație. Spune doar că „donația la care faceți referire a fost examinată și aprobată după ce Autoritatea Tutelară și-a dat acordul în numele minorilor și în urma unei proceduri parcurse în fața unei instanțe de judecată, obligatorii în astfel de situații”. Este exact ceea ce a scris și Libertatea. Numai că generalul Dumitrache nu spune că ambii părinții, sau unul dintre ei, semnează donația în numele minorilor sub 14 ani, nu minorii. Părinții se adresează Autorității Tutelare, părinții sunt cei care inițiază donația, statul o supraveghează.

Răspunsul integral al DGIPI aici:

Comentarii (1)Adaugă comentariu

Nicolae  •  25 iunie 2021, 11:05

Mai putem comenta ceva?nimic,,,! No coment!

Comentează