Vom câștiga la Tokyo medalia olimpică de aur cu numărul 90?

La ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din Japonia, sportul a oglindit cu puterea unui strigăt dificultatea timpurilor pe care le trăim, dar și încercările colective pentru a le depăși

vineri, 23 iulie 2021, 4:44

Au început. Sunt cele mai controversate Jocuri Olimpice trăite de generația noastră.

”Tokyo nu «trimite un mesaj de rezistență și speranță». Trimite un mesaj al contractelor masive deja semnate și miza capitalului politic, făcând tot posibilul ca să-și îndeplinească o obligație. E absolut fals să pretinzi contrariul”, a scris acum câteva minute șeful secției sport de la The Guardian, Barney Ronay, chiar la startul ceremoniei de deschidere.

După o jumătate de oră, festivitatea trece printr-un moment fără precedent. Crainicul invită oamenii din tribună să țină un moment de reculegere. Am pierdut peste 4 milioane de oameni în pandemia Covid, bunicii, părinții, copiii și prietenii noștri.

Se ridică puțini, foarte puțini. Din cauza restricțiilor, doar cei din tribuna oficială sunt acolo ca să răspundă apelului. E un moment de două ori trist.

Extraordinarele costume și tristeți

În ciuda dansurilor uimitoare și a bunului gust al costumelor artiștilor, probabil cele mai armonioase din istoria recentă a Olimpiadelor, sentimentul decorului gol e de neînduplecat. În fața televizorului, te simți ca și cum vidul ar intra cumva în realitate și ar sorbi-o lăsându-ne să privim o scenă artificială.

Dar sunt, cu adevărat, întrecerile de la Tokyo cele mai controversate Jocuri contemporane?

În 1984, țările comuniste au refuzat să meargă la Los Angeles. România nu a ținut cont de loialitatea față de Moscova, insistând că neutralitatea sportului e mai importantă. Au fost desigur și calcule politice ale regimului la mijloc, dar gestul a rămas și luminează calea sportului nostru. Mereu au fost controverse în jurul acestei întreceri umane gigantice, cel mai mare eveniment al planetei.

O amintire cu Diana Mocanu

În 2000, când Sydney a câștigat în fața Atenei organizarea ediției jubiliare, lumea s-a revoltat, spunând, din nou, că e vorba de interese și afaceri. Pentru noi a fost o ediție fabuloasă. Gimnastica a defilat, iar Gabi Szabo a triumfat la 5.000 de metri. A fost vara când Diana Mocanu a cîștigat pentru prima oară titlul olimpic pentru natația românească. Și nu una, două medalii de aur. Apoi, puștoaica din Brăila a ieșit în noaptea de august purtând pe cap un fes. Se simțea răcoarea Pacificului de Sud.

700 în loc de 70.000

La ediția următoare, grecii au perseverat și au cîștigat dreptul de a găzdui întrecerile. Drept revanșă, au oferit lumii, la ceremonia de deschidere, o scenă inegalabilă. Organizatorii au inundat suprafața stadionului și apoi, din apă, a răsărit un măslin, unul singur. Răsuflarea celor 70.000 de oameni prezenți pe arena din Atena s-a oprit la unison. Acum, nu sunt nici 700 de oameni pe National Stadium din Tokyo. Dar steagul olimpic e tot acolo.

„Cel mai important moment al vieții lor”

”Se pregătesc să intre pe stadion sportivii, pentru cel mai important moment al vieții lor”, spune Alina Alexoi, la microfonul TVR. Așa e. Numai că e goală catedrala, după cum a spus un eroic episcop sud-african, când, la finalul Apartheidului, a fost invitat să vorbească în fața plenului ONU despre egalitate, iertare și empatie. În sala ONU erau prezenți doar câțiva oameni.
Organizatorii japonezi au scurtat cât au putut festivitatea. Încep să curgă delegațiile sportivilor. Sunt, și ele, mai mici decît au fost vreodată. Zece, douăzeci de oameni chiar și la delegațiile mari. Brazilia, de pildă, nu a trimis sportivi la ceremonie.

E adevărat că și până acum unii sportivi se odihneau de obicei, cei care intră repede în competiție, dar acum abia dacă au venit 20% pe stadion, la ceremonie.

Toți cei care defilează poartă măști. Din miile care se perindă, doar câțiva nu o fac. Sportul e un domeniu al asumării și totul începe de la disciplină.

Bucuria tinerilor încearcă să compenseze momentul. Argentinienii țopăie jovial pe pistă. Italienii flutură palmele către ai lor, de departe, de acasă. Ucraina e salutată cu un steag răzleț, undeva într-o peluză.

Costumele delegațiilor sunt, marea majoritate, atît de frumoase. Nu e paradă de modă, ci o revărsare de diversitate și distincție.

Rusia și-a desenat, pentru femeile din delegație, o costumație cu tenta discretă a unui kimono, care se vede ca un omagiu inspirat pentru gazde. Marea Britanie a venit, ca de obicei, răspândind forță și râsete în jur. Acestea sunt momentele când publicul era tot în picioare.

Vom lua medalia de aur cu numărul 90?

Pe National Stadium din Tokyo apar ai noștri. Simona Radiş de la canotaj și Robert Glinţă, de la natație, poartă drapelul. Dintre cele peste 200 de țări participante, România e în primele 20 de țări ca palmares de medalii all time.

Efortul colosal al atâtor generații nu se șterge ușor. Avem 304 medalii, dintre care 89 de aur, 94 de argint și 121 de bronz. Statisticile sunt mereu în schimbare, din păcate, la noi și la alte țări, în urma dopajelor.

În ultimele ediții mergem mult mai slab decât media istorică. Dar, chiar dacă pierdem poziții o dată la fiecare an, încă suntem în clasamentul cumulat peste Olanda, Canada, Polonia, Spania, Turcia sau Brazilia.

Acreditarea pe care e scris doar numele

Pentru tot acest parcurs incredibil s-au bătut, vreme de zeci de ani, mii, zeci de mii de antrenori, sportivi, medici și specialiști. Dintre ei au răsărit Lipă, Nadia, Patzaichin, Lia Manoliu, Belu, Bitang, Iolanda Balaș, Laura Badea, atâția alții, dar și cîțiva dintre participanții de azi.

Sarcina sportivilor noștri la Tokyo va fi mai dificilă decât a fost vreodată. Scrima și canotajul sunt marile noastre speranțe. Pandemia a complicat totul. A golit tribunele, a încurcat perioadele de pregătire, a făcut harcea-parcea orice pronostic. Dar sportivii sunt tot acolo.

Și, unic în toate manifestările sau competițiile umane, pe fața acreditării pe care performerii o poartă la gât, cea cu care au defilat și cu care intră în săli, este scris numele lor, fără țară.

Un semn că, în ciuda fundalului dezolant, tânjim pentru a fi împreună. E o nevoie care trece dincolo de orice contract.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Addy  •  23 iulie 2021, 17:02

Scrima e marea noastra speranta la medalii??? Se pare ca nu mai ai nicio legatura cu sportul, Cataline.

adrian p  •  23 iulie 2021, 17:04

Acel Tolontan...

Mugur  •  23 iulie 2021, 17:06

Vom lua doua de aur la canotaj la fete categorie ușoară si la 2 vâsle , Ana va lua aurul la spada , David la 100 m liber si dacă exista dreptate pe lumea asta si Larisa Iordache la bârna . Poate sunt prea optimist dar cred ca si tenisul de masa va aduce o medalie . Poate si fata de la pușca 10 m si la lupte vom mai lua medalie prin Alina Vuc . Canotajul va mai aduce cel puțin o medalie măcar la 8+1 fete . Deci ,un total de 9 medalii !

Lucian  •  23 iulie 2021, 17:13

Cand altii au facut tot posibilul sa imbrace un motiv national, o eleganta aparte, noi am venit in tricouri de 10 lei. Felicitari Moldovei, frumoasa costumatie! Nu este parada modei dar am fost cei mai penibili, nu ma asteptam sa se vina in tricouri.

Addy  •  23 iulie 2021, 17:14

Mugure, trezeste te, frate. Nici pe vremea lu' nea Nicu nu se umflau chiar asa cifrele

Crator  •  23 iulie 2021, 17:16

"Efortul colosal al atâtor generații nu se șterge ușor." De ce pui problema așa? Cine, cum și de ce să șteargă? Până la urmă s-ar șterge totuși, dar greu? Frază de umplutură...

nea Caisa  •  23 iulie 2021, 17:17

domnul mugur, nici vorba sa strangem atatea medalii de aur, dintre numele mentionate, doar fetele de la 2 vasle au o sansa reala, restul ar fi surprize la aur. mi-e greu sa cred ca vom lua mai mult de 2 medalii de aur. e usor sa enumeri toti sportivii buni, si sa consideri ca iau medalie, dar realitatea si experienta ne arata ca in fiecare proba e o concurenta incredibila, si e greu sa se respecte calcule asa de stricte in sportul de azi.

Crator  •  23 iulie 2021, 17:19

@Mugur: cum le știi tu ca un om mare! Numerele câștigătoare de la loto-prono poți să le indici? Mersi.

pawn  •  23 iulie 2021, 17:23

iar bucurestiul e plin de buruieni si ***. la propriu. dar o dam pe sport.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Belane  •  23 iulie 2021, 18:21

In timp ce noi stam acum si facem calcule penibile cam cate sau ce medalii am putea obtine, altii au grija si isi fac calcule deja cam ce si cate medalii vor sa obtina peste 4 sau 8 ani. Noi facem matanii, ne bazam pe horoscop (poate o sa-i fie o zi prielnica si va nimeri acel 1 la 100/1000 de sanse) iar altii deja au dat startul la pregatirea pentru Los Angeles sau Brisbane. Mai exista vreun gram de RESPONSABILITATE in tara asta ? Cineva care sa gandeasca pe termen lung si oamnei dispusi sa-si lase orgoliile deoparte si sa faca echipa ?! Caci la libertate suntem campioni ! Doar ca inca n-am ajuns sa facem distinctie intre libertate ca scop in sine si libertate ca mijloc catre atingerea virtutii (intelepciunea filosofilor antici depaseste cu mult orice elucubratie iluminista iar timpul o va dovedi).

Rocpit  •  23 iulie 2021, 18:47

Domnul Tolontan, dumneavoastră care sunteți meticulos în căutarea informațiilor corecte folosite în anchetele făcute cu succes , să nu verificați că olimpiada centenară “furată” Greciei a fost în 1996 și atribuită Atlantei și nu în 2000 la Șydney după cum scrie în articolul dumneavoastră! Surprinzător!

Andrei F  •  23 iulie 2021, 19:25

Tolontane ,ai uitat ma de politicieni,sistem medical,administratie locala????Uite titlu din GSP...,,EXCLUSIV Implicarea politicului în fotbalul românesc » Episod halucinant povestit în direct: „Câștigați și voi, câștigăm și noi”,,....De ce nu ti mai pasa ma????Pentru ca nu este vorba de pesedisti?????Rusine!!!!!

Mihai  •  24 iulie 2021, 0:00

Prima editie a JO in epoca moderna a fost in 1896. La centenar a fost aleasa Atlanta in licul Atenei.

Unu  •  24 iulie 2021, 10:42

Cica "Cătălin Tolontan nu aduce probe în investigațiile sale". Pfoai! Asa ceva ... Traducere: adicatelea, carevasazica, le scoate din burta. Curat murdar coane Fanica.

paul S  •  25 iulie 2021, 12:03

Exista o singura șansă ca România să mai performeze în sport. Vlad Voiculescu președinte COSR.

Andrei F  •  25 iulie 2021, 19:22

@paul S • 25 iulie 2021, 12:03 Si Tolontan sef la TVR!!!!!

NicolaeP  •  27 iulie 2021, 17:06

Aveam sperante la 100m si Larisa cred ca sunt singurele noastre sanse. Din pacate David este prea tanar si fara experienta pentru a avea sanse, dar speranta moare ultima

Comentează