Cum ajung 50.000 de români să se uite la un spital plin cu pacienți COVID, iar lor să li se spună că e gol. Imaginile față în față

de Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

marți, 19 octombrie 2021, 7:39

„Iată spitalul modular de la Piatra Neamț, nu e nimeni pe acolo”, susține o femeie, într-un film făcut cu telefonul, din afară. Spitalul modular a fost instalat în Neamț de asociația „Dăruiește viață”, după ce a ars secția ATI de la Județean. El este plin de bolnavi COVID, 26 de paturi ocupate din 26, iar Libertatea publică, față în față, filmul în care se susține că e gol și imaginile din interior, cu pacienții în paturi.

Statisticile arată că oamenii s-au bulucit ca să vadă, venind de la Piatra Neamț, dezvăluirea în care se observă, din afară, o clădire de spital, despre care se afirmă că e goală pe dinăuntru. E doar un exemplu din valul de știri false, care curg în momentul în care România este a doua cea mai lovită țară de decesele COVID din lume.

Presa și experții vin să vadă ce se petrece în România

În ultimele zile, mai mulți jurnaliști străini au contactat redacția Libertatea, pentru că au venit sau vor veni ca să documenteze situația în România. Opinia publică din țările lor vrea să înțeleagă ce se întâmplă la noi. Suntem pe locul doi în Europa la eșecul vaccinării, după Bulgaria, și pe locul 1 în Europa și 2 în lume la decesele COVID.

E o situație care a contrariat de la oamenii simpli la trimisul special al OMS, toți vor să afle întâmplările din România.

Într-o analiză intitulată ”Cine îngenunchează România”, pe care am publicat-o luni în Libertatea, am încercat să explicăm indiciile comportamentului coordonat al comentariilor conspiraționiste pe rețelelele sociale. „Organizarea haosului” a început încă de acum aproape doi ani și a fost sprijinită de expunerea la televiziuni a vedetelor care au negat existența COVID. În special Antena 3 și la România TV au promovat aceste personaje.

În ultimele luni, rafinamentul și forța mesajelor negaționiste de pe internet a crescut. Ori de câte ori apare un exemplu de reușită în societate, el este contrat digital, prin metode aparent neserioase, dar care se dovedesc eficiente. Nimic nu e prea pueril pentru a fi încercat și crezut.

Libertatea a selectat un astfel de caz.

Un spital modular instalat după tragedia în care a ars un etaj la Piatra Neamț

După ce secția ATI a „Județeanului” de la Piatra Neamț a ars în noiembrie 2020 și 10 oameni au murit, ONG-ul „Dăruiește Viață” a montat acolo un spital modular.

Spitalul are 26 de paturi, este deservit de personalul Spitalului Județean, de la Piatra Neamț, și tratează pacienții COVID.

Duminică, 17 octombrie, Oana Gheorghiu, fondatoarea ONG-ului, a sesizat că pe Facebook a apărut un live. O femeie se plimbă în jurul spitalului și afirmă că spitalul e gol.

„O să vă arăt spitalul care stă degeaba”, spune femeia care filmează cu telefonul mobil.

26 de paturi din 26 sunt ocupate

Femeia filmează de la distanță containerele spitalului situat în proximitatea centrului orașului, sub „Pietricica”, cum se numește dealul care este simbolul orașului. Ea spune „uite, nu e nimeni” în interiorul clinicii. Și arată doar exteriorul.

Libertatea a cerut imagini din spital, de luni, 18 octombrie. Le publicăm. Ele arată pacienți și personalul medical din interior. Pozele au fost făcute de la o distanță care să permită observarea oamenilor, dar nu a fețelor acestora. Sunt 26 de paturi ocupate din 26, potrivit Oanei Gheorghiu și potrivit personalului medical.

Fotografie făcută luni, 18 octombrie, la spitalul modular de la Piatra Neamț. Pe fundal, doi dintre angajații spitalului care au în grijă pacienții internați aici cu COVID

 

O altă fotografie făcută tot luni, 18 octombrie, în același spital. Paturile sunt ocupate cu bolnavi de COVID. Am blurat numele pacienților care sunt scrise pe foile de hârtie de la capătul patului

 

În acest moment, în ATI-ul de la Spitalul Modular 2 Piatra Neamț sunt 26 de paturi ocupate din 26, iar personalul care se ocupă este de la Spitalul Județean aflat în aceeași curte.

Spitalul Județean a rămas, acum aproape un an, fără ATI în urma unui incendiu puternic.

Dar, cu toate că filmarea e făcută din exterior și nu dezvăluie nimic, nu dovedește nimic, mii de oameni o preiau pe paginile personale.

Clipul avea, ieri, peste 2.700 de distribuiri, 1.100 reacții și 1.200 de comentarii. Mai mult, acesta fusese distribuit pe un grup numit „Observator Antena 1”, tocmai pentru a da credibilitate știrii. Grupul nu aparține televiziunii.

În total, peste 50.000 de români urmăriseră filmulețul. Alte exemple și strategii mult mai rafinat folosite, care seamănă cu cele folosite în campaniile politice plătite, puteți citi în acest articol, pe Libertatea.

Alte situații de dezinformare expuse de echipa Libertatea:

Cazul ”familiilor care primesc bani de la autorități ca să-și declare morții ca fiind morți Covid”.

Campania construirii politice a imaginii ”tehnocratului salvator” Călin Georgescu.

Comentează