Conducerea Radio România susține că nu știe cum s-a șters de pe site o declarație a generalului Ciucă, devenită incomodă pentru premier, și cere anchetă penală

De Cătălin Tolontan, Cristina Stoian

duminică, 24 octombrie 2021, 6:57

De Cătălin Tolontan, Cristina Stoian

Printr-un comunicat oferit publicului duminică, directorul societății publice de radio, Liviu Popescu, afirmă că nu știe cum s-a produs eliminarea de pe site-ul radioului public a declarației prin care Nicolae Ciucă spunea că nu va intra niciodată în politică, și că poate fi „mai degrabă efectul unui acces neautorizat în sistemele Radio România”.

Libertatea a dezvăluit vineri, 22 octombrie, că Radu Dobrițoiu, un fost jurnalist la Radio România, a fost angajat la MApN drept consilier al lui Nicolae Ciucă. Asta după ce Dobrițoiu a fost printre cei care au creat faima generalului Ciucă de combatant în războiul din Irak.

Tot Radu Dobrițoiu, a scris Libertatea, este autorul interviului din anul 2018, în care generalul Ciucă a negat ferm că va intra vreodată în politică. Interviul a căpătat o mare expunere publică după ce a fost pus de către media față în față cu declarațiile de acum ale lui Ciucă, din momentul în care militarul în rezervă a fost anunțat ca premier desemnat.

La o zi după dezvăluirile din Libertatea, declarația veche a lui Ciucă a dispărut de pe site-ul Radio România.

Radio România a reacționat și susține printr-un comunicat emis duminică, 24 octombrie, că a repus articolul în forma sa inițială, cu declarația de atunci a generalului. Semnat de Liviu Popescu, șeful Societății Române de Radio, comunicatul radioului public susține că „Radio România investighează în prezent circumstanțele în care a fost modificat pe site-ul Radio România un articol din 22 iunie 2018 privindu-l pe gen. Nicolae Ciucă, modificare în urma căreia o parte semnificativă a articolului a fost ștearsă”.

În același text explicativ către public, Radio susține că ștergerea declarațiilor nu a fost un act de cenzură. „Până acum nu există indicii că ar fi fost rezultatul unui proces editorial intern, cu atât mai puțin rezultatul unui act de cenzură în Radio România. Primele date sugerează mai degrabă că este efectul unui acces neautorizat în sistemele Radio România, ceea ce poate constitui o faptă penală, cu repercusiuni majore asupra autorului/autoarei”.

Surse din Radio România au explicat pentru Libertatea că „directorul Liviu Popescu a aflat, după verificări, de la Dan Preda, managerul SRR, că „parola de acces a lui Radu Dobrițoiu la site-ul SRR a continuat să fie validă și după angajarea lui în 2020 la Ministerul Apărării”.
„Parola de acces a lui Dobrițoiu la site-ul Radio România a fost ștearsă abia zilele astea, după scandalul dispariției declarației lui Ciucă de pe site”, au mai spus angajații RRA.

Comentează