DOCUMENT. Pe timpul crizei refugiaților din Ucraina, Ministerul de Interne redeschide porțile angajărilor pentru cei pensionați sau trecuți în rezervă

Libertatea a intrat în posesia unei circulare interne a MAI prin care toate „armele” din minister sunt înștiințate că pot angaja, fără concurs, pe foștii polițiști, jandarmi, angajați ISU și alte categorii de angajați care au părăsit sistemul. Măsura are la bază o Ordonanță de Guvern și vine pe fondul crizei de personal

miercuri, 23 martie 2022, 4:55

de Denisa Dudescu și Cătălin Tolontan

Circulara a fost transmisă marți, 22 martie, către toate direcțiile Ministerului de Interne din țară și invocă o ordonanță adoptată de Guvern la începutul lunii martie. Măsura vine pentru a face față crizei de refugiați din Ucraina, explică ministerul în document.

Surse din cadrul MAI au susținut, pentru ziarul Libertatea, că vor fi rechemați doar pensionarii care „nu au îndeplinit la acest moment vârsta standard de pensionare”. „Nu chemăm persoane de peste 58 de ani”, a explicat un oficial din cadrul MAI pentru ziar.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și până la încetarea situației care generează un aflux masiv de persoane din Ucraina, dar nu mai mult de 3 ani, Ministerul Afacerilor Interne poate rechema în activitate/reîncadra, fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de un an, cu acordul acestora, cadre militare/polițiști care au trecut în rezervă/cărora le-au încetat raporturile de serviciu”, scrie în circulară.

Documentul direcționat de minister celor 39 de unități din țară a fost trimis „doar spre informare”.

Informarea a fost trimisă către toate armele: poliție, jandarmerie, pompieri, imigrări și ce mai avem la minister. Documentul se referă la OUG nr. 20/2022 și se referă la persoanele care au ieșit din sistem din motive neimputabile, dar persoane care nu au îndeplinit acum, la acest moment, vârsta-standard de pensionare, care este de 58 de ani.

Nu vor putea cumula salariul cu pensia

În cazul în care pensionarii vor fi reîncadrați „pensia se sistează și rămân cu salariul pe perioada încadrării”. Ulterior, pensia se va recalcula, cu adăugarea acestei perioade de muncă.

„La o nouă trecere în rezervă/încetare a raporturilor de muncă, vechimea care se ia în considerare la stabilirea pensiei militare de stat este cea valorificată la pensionarea anterioară, la care se adaugă timpul servit după rechemarea în activitate, respectiv timpul lucrat în calitate de polițist sau funcționar public cu statut special”, se arată în documente.

Prin această măsură, ministerul urmărește reducerea deficitului de personal la nivelul unităților. În document este prevăzută și procedura de reîncadrare:

  1. depun un dosar al cărui conținut este stabilit de legislația specifică incidentă categoriei de personal cu care sunt prevăzute a fi ocupate posturile vacante și care se aplică în mod corespunzător
  2. susțin procedurile specifice de recrutare aplicabile categoriei de personal respective și care se aplică în mod corespunzător.

Astfel, persoanele care îndeplinesc cerințele stabilite vor fi reîncadrate prin act administrativ.

Oficial MAI: „E nevoie de traducători și psihologi”

Contactat de Libertatea, un oficial din MAI a explicat la ce categorii se aplică măsura și unde este cea mai mare nevoie de personal.

Sunt colegi care au plecat din sistem din motive personale și aceștia pot fi aduși în sistem fără alte chestiuni suplimentare. Cei care sunt la pensie pot reveni, dar trebuie să renunțe la pensie. Nu cred că va exista un asemenea caz. OUG mai are o posibilitate de a încadra personal, altă categorie decât cei care au fost cadre, respectiv cei din sursă externă, pe o perioadă determinată de maxim trei ani. Adică, traducători, psihologi, care să ne ajute în această perioadă la Suceava, pe procesarea celor care vin din Ucraina”, a spus oficialul.

În prezent deficitul de personal din minister este de 19,5%, potrivit autorităților.

Comentează