Ambasadorul SUA la Moscova, interviu pentru presa rusă: „Iubesc Rusia, sunt îngrijorat de soarta ei și a poporului”. De ce e împotriva „cancelării” culturii ruse

John Sullivan, ambasadorul Statelor Unite în Federația Rusă, a acordat un interviu pentru „Novaya Gazeta”, în care a răspuns la mai multe întrebări incomode. Deși ziaristul care l-a intervievat e parte a unei redacții de opoziție față de regimul Putin, reporterul nu a ezitat să-l întrebe pe ambasador dacă e de acord cu „cancelarea” culturii ruse în Occident și de ce Ucraina nu a respectat, ca și Rusia, acordurile de la Minsk

vineri, 25 martie 2022, 2:02

„Am venit aici ca ambasador acum doi ani și jumătate, mai întâi la numirea președintelui Trump, iar apoi a președintelui Biden, cu o misiune complet opusă. Și obiectivele mele erau foarte departe de a amenința Rusia. Dimpotrivă, au constat în stabilizarea și îmbunătățirea relațiilor noastre cu Rusia. Și este foarte tragic că aceste obiective nici măcar nu au fost subminate, ci complet distruse de operațiunea militară care a început pe 24 februarie în Ucraina”, s-a prezentat ambasadorul SUA John Sullivan, în interviul pentru „Novaya Gazeta”, unul dintre puținele ziare independente din Moscova.

Una dintre primele întrebări ale jurnalistului rus s-a referit la temerea față de extinderea conflictului, pe fondul în care posibilitatea unui război general, sau chiar atomic, îngrijorează milioane de oameni.

„Câinii războiului”

– Când există operațiuni militare, nu totul poate fi prevăzut și controlat. Pot apărea situații extrem de periculoase pe care nici una dintre părți nu le dorește. Există canale, contacte între Rusia și Statele Unite pentru un răspuns de urgență la astfel de situații, instrumente pentru așa-zisa „deconflicting”?”
-Aveți perfectă dreptate, există un celebru citat shakespearian din „Iulius Caesar”, când Marc Antoniu spune: „… cu un strigăt regal: „Nu există milă! și dezlănțuie câinii războiului”. Când începe „operațiunea specială”, este dificil să menții controlul asupra a ceea ce se întâmplă – după cum ați spus, pot apărea evenimente complet imprevizibile.

„Noi – Statele Unite și Rusia, și chiar mai devreme Statele Unite și Uniunea Sovietică – aveam mijloace de comunicare tocmai pentru astfel de urgențe” John Sullivan, ambasadorul SUA în Rusia

Ambasadorul speră să se reconstituie canalul de comunicare direct dintre armatele SUA și Rusia pe situația din Ucraina

„Acea linie principală de comunicare rămâne, dar sperăm că vom avea o linie directă pentru o interacțiune mai directă pe probleme legate de Ucraina, în special cu conducerea Ministerului Apărării. Lucrăm la acest lucru și, de fapt, a existat deja un precedent pentru o astfel de interacțiune – acesta este un canal de comunicare, care a fost folosit de armata țărilor noastre pentru a preveni situațiile de conflict în Siria. Acest canal a fost folosit cu succes de Statele Unite ale Americii și Rusia acum câțiva ani”, a spus diplomatul american.

Februarie 2020, John Sullivan alături de Vladimir Putin, la ceremonia de prezentare a scrisorilor de acreditare Foto: EPA

Ce spune ambasadorul întrebat de ce Ucraina a încălcat acordurile de la Minsk

Apoi, ziaristul rus, chiar dacă este de la o publicație aflată în profundă opoziție cu Vladimir Putin, l-a întrebat pe ambasadorul SUA cum vede el faptul că și Ucraina a încălcat acordul de la Minsk.

-Sunt gata să mă contrez cu dumneavoastră, domnule ambasador, despre cine a îndeplinit și cine nu a îndeplinit acordurile de la Minsk. Problema implementării lor a fost din toate părțile, inclusiv din cea ucraineană. Desigur, aceste acorduri au fost incomode pentru Ucraina, au fost încheiate sub presiunea circumstanțelor militare. Dar toate părțile au declarat că ar trebui respectate, în timp ce au întârziat implementarea lor. Problema implementării acordurilor de la Minsk a fost o problemă foarte dificilă căreia nimeni nu i-a putut face față.
– Permiteți-mi doar să accept ceea ce ați spus acum și să nu mă contrez, pentru că putem discuta mult discuta despre cine a avut dreptate și cine a greșit în ceea ce privește punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk.

– Nu au făcut ce trebuia.
– Să vă acceptăm afirmația, dar, cu toate acestea, răspunsul la acest eșec nu poate fi războiul. Ceea ce s-a întâmplat în ultima lună sunt mii de oameni nevinovați uciși, atât ruși, cât și ucraineni, și în mare parte slavi vorbitori de limbă rusă de ambele părți… Mii de morți, milioane de refugiați și persoane strămutate în interior.

„Singura justificare pentru acțiunea militară, în conformitate cu prevederile dreptului internațional și ale Cartei ONU, este nevoia de autoapărare. Dar Rusia nu avea nevoie de autoapărare. Cu toate acestea, acest lucru s-a întâmplat deja. Și întrebarea este ce să faci acum. Acordurile de la Minsk sunt deja în trecut – dar ce se va întâmpla în continuare?” John Sullivan, ambasadorul SUA în Rusia

„Sunt încă în Rusia aici pentru că iubesc această țară, sunt îngrijorat de soarta ei și de soarta poporului rus. Și îmi este foarte greu să văd acțiunile care se întreprind acum împotriva rușilor individuali în Occident și în alte părți, când oamenii suferă pentru ceva cu care nu au nimic de-a face”, a mai spus John Sullivan.

Jurnalistul i-a spus dacă asta înseamnă că ambasadorul nu e de acord cu „cancelarea” culturală a rușilor.

„Știți, în cei mai grei ani ai Războiului Rece, i-am citit pe Dostoievski și Tolstoi. Istoria rusă, cultura, limba rusă, poporul rus – vor supraviețui acestui lucru, vor rămâne” John Sullivan, ambasadorul SUA în Rusia

„În cele din urmă, rușii și americanii vor relua relațiile normale”

„Actualul guvern al Federației Ruse a creat o problemă teribilă pentru întreaga lume și trebuie să răspundem cumva la aceasta, dar relațiile cu poporul rus – individual și în ansamblu – vor rămâne, indiferent de situație. Și au făcut-o întotdeauna, chiar și în apogeul Războiului Rece. Acesta este ceea ce face situația atât de tragică. Pentru cei care iubesc Rusia, ceea ce s-a întâmplat este o tragedie”, a explicat diplomatul.

John Sullivan a declarat că „America nu vrea să închidă ambasada de la Moscova”.

„Nu mă pricep deloc să prezic viitorul, dar voi face o singură predicție – și nu este o predicție, doar o știu: în cele din urmă, rușii și americanii vor relua relațiile normale. Poate nu anul acesta, poate nu în viitorul apropiat, dar se va întâmpla. Și sper să trăiesc până atunci”, a mai spus ambasadorul.

Foto: Hepta

Comentează