Secureanu, condamnat la 5 ani și 10 luni de închisoare pentru că și-a făcut casa pe banii spitalului și a operat o rudă a lui „Vrăbi” tot din bani de la „Malaxa”

Este prima sentință, nedefinitivă, în cel de-al doilea proces. Primul dosar, unde este acuzat că a devalizat contabilitatea spitalului „Malaxa”, n-a ajuns încă la nicio sentință după 4 ani de judecată. Echipa de investigații a dezvăluit cazul în toamna lui 2016

joi, 14 aprilie 2022, 4:09

de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan

Tribunalul București l-a condamnat joi, 14 aprilie 2022, pe Florin Secureanu, managerul spitalului public Malaxa din București, la 5 ani și 10 luni de închisoare. Judecătorii l-au găsit vinovat la patru capete de acuzare, toate fapte de abuz în serviciu, și au contopit pedepsele. Este sentința pe fond, există cale de apel.

Contopește pedepsele de 3 ani închisoare, 3 ani închisoare, 2 ani şi 9 luni închisoare şi 2 ani şi 9 luni închisoare şi aplică inculpatului pedeapsa rezultantă de 5 ani şi 10 luni închisoare (pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare la care se adaugă sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite, adică un spor de 1/3 din: 3 ani+2 ani şi 9 luni+2 ani şi 9 luni, adică un spor de 2 ani şi 10 luni închisoare) Decizia instanței în cazul Florin Secureanu 

Alături de pedeapsa principală, instanța a aplicat și o pedeapsă complementară: interzicerea, pentru 3 ani, a exercitării unor drepturi – dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

În plus, rămân sub sechestru 8 terenuri și un imobil ce îi aparțin lui Secureanu în Mureș, Bacău, Dâmbovița și București.

Secureanu a fost găsit vinovat la patru capete de acuzare | Foto: Inquam Photos, Liviu Florin Albei
Secureanu a fost găsit vinovat la patru capete de acuzare | Foto: Inquam Photos, Liviu Florin Albei

Echipa de investigații Gazeta Sporturilor & Libertatea a relatat despre actele de corupție ale managerului în toamna anului 2016. Cazul judecat azi a fost trimis în judecată de către DNA în 2020. Se referă la:

  1. Banii spitalului public băgați în casa lui Florin Secureanu.
  2. Banii spitalului public, 20.000 de lei, prin care Florin Secureanu a operat-o la clinica privată Monza pe mătușa iubitei lui, supranumită „Vrăbiuța” de către angajații de la Malaxa.

Florin Secureanu este judecat, tot pentru corupție, și într-un alt dosar, pornit tot de la investigația jurnalistică. În acest prim dosar, au fost condamnați deja 7 dintre cei care și-au recunoscut vina: angajați ai ziarului și oameni de afaceri.

 

Comentează