Raed Arafat confirmă că DNA „a solicitat documente care s-au pus la dispoziție” de la IGSU în cazul barocamerelor de 5 milioane de euro care zac nefolosite

De Răzvan Luțac, Mirela Neag, Cătălin Tolontan

luni, 14 noiembrie 2022, 3:33

De Răzvan Luțac, Mirela Neag, Cătălin Tolontan

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a reacționat pe Facebook după ce Libertatea a scris că patru autospeciale pentru tratament hiperbaric și oxigeno-terapie zac nefolosite de patru ani

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, recunoaște, indirect, că Direcția Națională Anticorupție a ajuns la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Asta după ce Libertatea a scris că Direcția Națională Anticorupție investighează achiziția a 4 barocamere cumpărate pentru 5 milioane de euro.

Acesta a menționat, în comentariul său, că „DNA nu a «descins» la IGSU pe tema camerelor hiperbare”, însă recunoaște că parchetul „a solicitat prin poștă documente care s-au pus la dispoziție, așa cum se întâmplă cu multe achiziții care au reclamații sau care au aspecte care necesită clarificare”.

Referitor la întâlnirea din ianuarie 2020 cu Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Arafat a punctat că „eu nu am avut discuții cu fostul ambasador al SUA, sau cu oricare alt ambasador, pe acest subiect! De altfel, camerele respective sunt de fabricație germană și nu au nicio relație cu SUA”.

Arafat a menționat că a solicitat „colegilor de la DSU și de la IGSU să vină cu un comunicat”.

Libertatea a solicitat încă de joi, 10 noiembrie, răspunsuri punctuale la mai multe întrebări de la IGSU, însă acestea nu au sosit până în momentul publicării materialului. Într-o discuție cu Raed Arafat, acesta a confirmat primirea întrebărilor și a menționat că nu face comentarii referitoare la barocamere, deoarece răspunsurile vor fi date de către IGSU.

Mai mult, în răspunsuri separate, două dintre cele patru inspectorate care au primit câte o autospecială cu barocameră, ISU Timiș și ISU Iași, au confirmat că acestea nu au fost folosite până în acest moment pe pacienți, argumentând că „nu au existat cereri”.

Comentează