Ultima carte a lui Andrei Makine

Unul dintre cei mai pretuiti minimalisti ai literaturii franceze contemporane. Nascut in fosta URSS, Makine a emigrat si a izbucnit cu „Testamentul francez”. Nu multa lume stie ca ratase primele doua romane, refuzate de critica.

duminică, 16 septembrie 2007, 6:52

Unul dintre cei mai pretuiti minimalisti ai literaturii franceze contemporane. Nascut in fosta URSS, Makine a emigrat si a izbucnit cu „Testamentul francez”. Nu multa lume stie ca ratase primele doua romane, refuzate de critica.

Polirom vine cu cel mai recent roman al sau, „Iubirea omeneasca”, publicat in Franta in 2005. E o poveste simpla, derulata in decoruri complicate: razboaiele infinite ale Africii, interesele marilor puteri mondiale, trafic de arme si suferinta umana.

Daca v-am descris scenariul unui film B, atunci scuze! Citi-l pe Makine! Cartea sa e despre toate aceste pina la un punct. Dupa cum singur o spune, „istoria isi epuizeaza atrocitatile si promisiunile, moment in care doi oameni ramin goi sub cer, privindu-se cu dragoste unul pe celalalt”. In acel moment dispar mizele planetare, comploturile geopolitice, lacomia universala si incepe viata si unul dintre cele mai bune romane ale toamnei.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Alexandra  •  17 septembrie 2007, 0:31

suna f interesant!
si critica franceza pare a avea acelasi gen de opinii. dar e trista cartea?
te invidiez ca ai timp sa citesti literatura… stiu, stiu: pt ce conteaza ne putem face timp (-:

Andrei  •  17 septembrie 2007, 16:57

offtopic. depre gica…despre banel si ovidiu…si depre clubul de fotbal neprofesionist Steaua

va place antrenorul hagi? …cred ca si a renuntat la aceasta atributie si a lasat-o patronului. vreau si eu sa vad steaua jucand fotbal. e jenant sa o vad mimand jocul pe teren si dupa meci sa vad ca antrenorul declara ca e multumit.
unde e echipa aceea pt care nu exista locul 2?
eu nu sunt antrenor dar apeland la o logica de bun simt, daca vezi ca in toate meciurile cu hagi la carma echipa nu a dat un semn de revigorare cu niste posturi fixe, vezi banel, neaga, ov petre, poate ca ar fi buna o schimbare. cum poate sa iasa hagi pe tv si sa spuna ca suferim pe benzi??? d-aia a renuntat la bostina si ochirosii? d-aia il ignora pe badoi? mi-e sila. hagi=noroc chior
sper ca „accidentul” de la urziceni sa se mai repete si sa renunte. o fi el un mare stelist dar daca nu poate ajuta echipa in mod direct sa se lase. ar fi mai intelept, nici decum ce a facut el cand a fost atacat de un patron ahtiat de banii CL, sacrificandu-se pt steaua
eu nu cred in steaua lui de antrenor

m-am saturat sa aud si sa vad ca banel nicolita si ovidu petre sunt jucatori de fotbal, jucatori de nationala. ei joaca la steaua doar pt ca ii vrea patronul si piturca.
piturca are impresia ca daca un om are o mare capacitate la efort il face si un jucator de fotbal bun. ideea ajunge la un anume george becali care incearca sa o materializeze si la steaua. sper sa ma insel dar si hagi vede tot cam asa. chiar asa de greu sa fie sa ii acorzi o sansa lui badoi? „Marele roman” deja e o amintire a meciului cu betis. acest atlet fara cap, are un singur atuu ca e preferatul patronului. nu mai il are nimeni la inima in tribuna, i s-a cam terminat capitalul de simpatie in urma nenumaratelor evolutii reusite. tot ce face nicolita este pura intamplare (inclusiv centrarea pt dica din belarus). vreau si eu sa vad un articol despre evolutiile extrem de modeste ale lui.
Urmatorul vizat, CEASUL ov. petre nu inteleg ce vad antrenorii la el? cand ma duc pe ghencea sa vad un meci trebuie neaparat sa asist si la un spectacol de balet stangaci din partea sa. e dezordonat, m-am obisnuit sa nu participe la faza ofensiva dar tragic e ca nici de sarcinile defensive nu se achita.
daca piturca zice ca e cel mai bun inchizator cred ca si lovin are o sansa la nationala.
va amintiti ca in pregatiri hagi testa redutabilul cuplu de fundasi centrali ov petre-baciu

a venit adi ilie manager si unde si-a pus amprenta? cat timp va fi gigi patron steaua va ramane un club de amatori(faza trista dar adevarata: gigi a pus un var care era somer antrenor la copii si juniori in timp ce fostii jucatori sunt „ajutati” de patron de o renta de 2 parale)
e normal sa dau 6 milioane (2 abonament+4 CL) ca sa vad mereu aceeasi batie de joc de la incepututl sezonului? ca sa vad pe protv cum steaua a facut milioane din bilete, ca gigi e cel mai bogat, ca si-a recupetat masiva investitie in jucatori adusi ca i se par lui oameni de caracter???
daca s-ar putea sa nu i se mai acorde atentie acestui personaj regretabil…dar stiu ca se vinde si e practic imposibil
e trist sa vad „jurnalisti” care abia asteapta sa afle ce are de zis analfabetul, lasandu-se batjocuriti ca sa adune o „informatie pretioasa”.
daca gigel face echipa, mai e si ipocrit: daca echipa merge a avut noroc hagi, iar daca meciul nu e reusit cu jucatorii indicati de el , hagi e de vina ca nu a executat ordinul

sper ca dupa meciul de la praga sa se inceapa sa se rezolve ceva, sa apara chiar si o solutie radicala.

gregoriu  •  18 septembrie 2007, 12:26

apropos de literatura, ia uite unde se ascund admiratorii dvs, domnule T. http://www.romanialibera.ro/a105832/crochiu.html

Codru  •  21 octombrie 2007, 18:53

Salut! Am citit o. Mersi.

Gicu  •  6 august 2009, 3:20

Hahahahahaha, domnu’, Makine şi minimalismul mi se pare poanta verii. Nu că ar fi bine să şi ştim ce ne mîncă mîna să punem pe hîrtie. Dar n-ar strica.

gabri  •  29 decembrie 2011, 21:42

Fiecare dintre noi are bucatica lui de cer!Si mai are si ochii insa cu ei fiecare vede ce poate!

Comentează