Cătălin Tolontan

Cătălin Tolontan

Jurnalist GSP și Libertatea
catalin.tolontan@gsp.ro

VIDEO | Doi medici din Suceava au avut curaj să denunțe politizarea înainte de dezastru: “Spitalul ăsta e transformat în afacere. A lui Flutur, a lui Rîmbu și alții. Afacere de partid”

“Aici e nepotism la maxim”, au spus ei, în discuția video existentă încă din noiembrie 2019 și pe care doctorii au purtat-o cu bolnavii din Spitalul Județean Suceava până au apărut agenții de pază trimiși de manager. Cei doi medici […]

Citește mai mult...

joi, 2 aprilie 2020, 2:15 • 11 comentarii

Ministrul Sănătății i-o retează lui Firea: „Nu voi semna testarea celor 10.000 de bucureșteni. S-ar folosi aceeași aparatură de analiză de la Balș”

Motivul este faptul că, oricum, România are întârzieri la testare și capacitatea ar fi și mai mult depășită dacă s-ar da în prelucrare cele 10.000 de teste.

Astăzi, România își elaborează ultimele decizii medicale înainte de intrarea în Scenariul 4 […]

Citește mai mult...

luni, 30 martie 2020, 10:27 • 2 comentarii

“Va fi jale!” Avertisment dur în criza COVID-19 al Ramonei Ionescu, director demisionar al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov: “Riscul major sunt microbii multidrog rezistenți din secțiile ATI ale spitalelor românești”

Ionescu spune, pentru cititorii ziarului Libertatea că a demisionat după ce și-a dat seama că “pregătirea pentru epidemia coronavirus consta nu în discuții, ci în raportări” făcute de tot felul de autorități. În ultimele zile, mulți medici au început să […]

Citește mai mult...

joi, 26 martie 2020, 9:30 • 6 comentarii

Documentul propus prin care se vor limita deplasările: ai voie să pleci din casă doar la muncă, la cumpărături ori la consult medical. Autoritățile recunosc autenticitatea actului: „E un document în lucru”

Printr-un comunicat recent, Grupul de comunicare strategică admite că documentul e original: ”Este un document de lucru (DRAFT)” și că el poate fi modificat și apoi, eventual, aprobat, exact ceea ce a scris Libertatea. Comunicatul Grupului de Comunicare Strategică, integral […]

Citește mai mult...

vineri, 20 martie 2020, 11:10 • 2 comentarii

Numit de Firea la recomandarea PSD Argeș, managerul spitalului Colentina amenință Libertatea cu judecata după ce medicii au vorbit de lipsuri

”Medic orelist, Remus Mihalcea a fost numit interimar de primarul Capitalei în urma recomandării din PSD Argeș”, spun medicii de la Spitalul Colentina.

Oameni din corpul medical au reacționat după ce, azi, șeful spitalului a încercat să afle cine a […]

Citește mai mult...

luni, 16 martie 2020, 11:23 • 6 comentarii

Rareș Bogdan spune că nu are nicio legătură cu faptul că hotel Phoenicia va primi 50 de euro pe zi pe cameră pentru oamenii în carantină: „Mai bine le închid”

Liderul PNL a reacționat după ce Libertatea a scris că lanțul Phoenicia, care l-a plătit pe Rareș Bogdan vremea când era realizator TV pentru imagine, a câștigat dreptul de găzdui, contra cost, oameni în carantină. Europarlamentarul spune că nu e […]

Citește mai mult...

luni, 16 martie 2020, 6:01 • 0 comentarii

Autoritățile rostesc prima cifră după starea de urgență: „Suntem pregătiți, avem paturi în cazul unei epidemii de 10.000 de cazuri de coronavirus”

de Cătălin Tolontan

Imediat după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că declară de luni starea de urgență, Europa FM a realizat o ediției specială, moderată de Alice Iacobescu.

La un moment dat, pe telefon a intrat Nelu Tătaru, secretar […]

Citește mai mult...

sâmbătă, 14 martie 2020, 9:20 • 0 comentarii

Coronavirus după ureche: ministrul Sănătății nu știe că virusul îl dau mai ales cei infectați, dar care nu prezintă încă simptome

de Alexandra Nistoroiu, Cătălin Tolontan

După ce senatorul Vergil Chițac, 57 de ani, a fost confirmat cu coronavirus, Guvernul și Parlamentul au anunțat că se izolează, pentru că senatorul independent, dar afiliat la grupul PNL, a participat luni la […]

Citește mai mult...

vineri, 13 martie 2020, 12:30 • 4 comentarii

În timp ce guvernele se succed în plină criză de coronavirus, directorii de spital nu știu de unde vor achita salariile: „Nu se mai poate continua așa!”

de Cătălin Tolontan

”Mă gândesc cu ce achit achizițiile generate de epidemia de COVID 19”. ”La fel” ”La fel și la noi!” ”La fel și la noi!”

Așa arată mesajele pe care și le-au trimis ieri după amiază mai mulți […]

Citește mai mult...

vineri, 13 martie 2020, 7:00 • 1 comentariu

EXCLUSIV | România are 2.816 de ventilatoare funcționale la 4.000 de paturi ATI. Cum stăm la celelalte dotări vitale pentru cei cu coronavirus care fac forme grave

Aparatele de ventilare artificială sunt cele mai importante și Libertatea a aflat de ce țara noastră tocmai a achiziționat în regim de urgență încă 200.

De Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan

Cifrele exacte, dar încă necomunicate publicului, obținute […]

Citește mai mult...

joi, 12 martie 2020, 10:00 • 8 comentarii

Fiul pensionarului MAI lucrează în SRI, a împărțit și el mărțișoare și a mâncat la cantina instituției. Colegii săi se întreabă ce măsuri se iau

de Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan

SRI anunță, printr-un comunicat de presă transmis miercuri seară, că toate persoanele cu care a intrat bărbatul în contact au fost izolate.

„Situația este sub control și au fost luate deja toate măsurile prevăzute […]

Citește mai mult...

miercuri, 11 martie 2020, 2:30 • 0 comentarii

”Românismul” lui Secureanu și al celor care au lăsat spitalele României sărace și infectate în fața epidemiei

de Cătălin Tolontan

Doi oameni într-un tren de noapte. Cercetător științific la Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, Valer Simion Cosma a călătorit miercuri noapte cu Florin Secureanu.

”Am împărțit un vagon cușetă pe București – Jibou. Secureanu venea […]

Citește mai mult...

miercuri, 11 martie 2020, 1:30 • 1 comentariu

România a achiziționat în regim de urgență 200 de ventilatoare și încearcă să-și crească numărul de paturi ATI, care pot face diferența între viață și moarte. Câte avem?

de Cătălin Tolontan

Condiția minimă pentru ca un pat de spital, pregătit pentru coronavirus, să fie eficient în regim de ATI, este să aibă:

Un aparat de ventilație, care să susțină pacienții infectați care ajung să aibă mari probleme […]

Citește mai mult...

miercuri, 11 martie 2020, 10:00 • 1 comentariu

Și al patrulea om de la Ambulanță, care a intrat în contact cu bărbatul contaminat, a ieșit negativ la coronavirus

Duminică după-amiază, spitalul Matei Balș a definitivat testele pentru trei din cei patru oameni din Ambulanță care au consultat și apoi transportat bărbatul de 49 de ani.

Trei oameni – medicul care l-a consultat pe bărbat, ambulanțierul său și asistenta […]

Citește mai mult...

luni, 9 martie 2020, 5:05 • 7 comentarii