Filmul mortii unui jurnalist

Angelina Jolie sotie de jurnalist rapit si decapitat de extremistii islamisti. Un rol pe care Stefan Dobroiu il considera „un vehicul pentru Oscarul Angelinei”. Un film captiv in narcisismul unei actrite. Probabil. Nu ma pricep la critica de film. Sint un cinefil entuziast si neofit. Se poate. 

vineri, 9 noiembrie 2007, 10:19

Angelina Jolie sotie de jurnalist rapit si decapitat de extremistii islamisti. Un rol pe care Stefan Dobroiu il considera „un vehicul pentru Oscarul Angelinei”. Un film captiv in narcisismul unei actrite. Probabil. Nu ma pricep la critica de film. Sint un cinefil entuziast si neofit. Se poate. 

Altceva mi-a placut la Mighty Heart (Speranta moare ultima). Pakistanul. Karachi. Oamenii. Care se joaca pe ei insisi. Intimplarea a facut sa ajung, impreuna cu colegul meu Cristian Preda, fotoreporter, in Karachi, in ianuarie 2002, cu citeva zile inainte de a fi rapit Daniel Pearl. Cind ne-am intors noi din Afganistan, tot prin Karachi, cazul lui Pearl mobilizase orasul, aflat practic sub asediu militar.

O desfasurare inutila de forte, aveam sa aflam mai tirziu, cu totii. In primul rind pentru ca desfasurarea era, la rindul ei, inghitita de formidabila zbatere a unei metropole contorsionate, imposibil de controlat. Karachi este terenul inepuizabil de recrutare pentru teroristii islamisti.

In al doilea rind, si creatia lui Michael Winterbottom („Drumul spre Guantanamo”) o spune intr-un fel discret, Pakistanul a jucat intotdeauna dublu, eforturile politistilor din film, identici cu detectivul incercanat al lui Raymond Chandler, fiind inghitite de miscarile de culise ale serviciilor secrete.

Editia romana / toamna 2007 a revistei Lettre Internationale (inca nu gasiti nr 63 pe site asa ca luati-l din oras!) gazduieste un interviu care, prin ricoseu, e complementar filmului. Ahmed Rashid raspunde intrebarilor lui Georg Brunold. 

Avem o sinteza admirabila a Pakistanului, „esuat ca stat, dar posedind arma nucleara”. Rashid descrie relatia dintre armata si partidele islamiste: „Armata le favorizeaza, le finanteaza, le lichideaza cind devin prea puternice sau cind capata prea multa independenta”. Raspunsurile sale, oferite probabil cu cel putin saptamini, daca nu luni inainte, anticipeaza conflictul de azi din Pakistan, declansat de generalul Musharraf, care refuza sa dezbarce uniforma si sa intre pe scena politica, pentru ca s-a obisnuit sa o domine cu pusca.

Ma gindesc ca sint exact cuvintele pe care le-ar fi spus astazi Daniel Pearl, daca ar mai fi trait. Pentru ca Ahmed Rashid este el insusi jurnalist la Wall Street Journal, ziarul indoliat care amintea, in editia din 24 februarie 2002, cea care anunta moartea lui Daniel, ca acesta a compus un cintec cu titlul „Lumea nu e un loc rau”.  

Comentarii (19)Adaugă comentariu

nastyb0y  •  9 noiembrie 2007, 22:47

Lumea nu e un loc rau dar este un loc controlat. De cine este controlat ?Aceasta este o intrebare care a facut, face si va face cariera mult timp de acum incolo. Cat vom trai.

http://stirisport.blogspot.com/  •  10 noiembrie 2007, 1:24

Obiect review.Am sa il urmaresc si eu.

alexandru petria  •  10 noiembrie 2007, 9:33

M-ai incitat.

BetForYou.net  •  10 noiembrie 2007, 13:11

Abia astept sa-l vad.

Cristi Roman  •  10 noiembrie 2007, 13:39

Cred ca filmele de acest gen au devenit preferatele mele: tocmai aseara am vazut Road to Guantanamo pe TVR1.
Nu mai zic de Siriana sau (oarecum ontopic) de Insider.
Iar putin ontopic, insa la fel de terifiant si patrunzator – Hotel Rwanda.
Pe cind oare un film romanesc in temele astea?

alexandru petria  •  10 noiembrie 2007, 13:53

Pt. Cristi Roman

Hotel Rwanda chiar a fost bulversant.

Artur  •  10 noiembrie 2007, 15:16

subiectul e interesant dar m-am cam plictisit. e mai degraba un documnetar. sa faca romanii un film cu rapirea jurnalistilor romani … macar SF dar sa fie :)))

Cristi Roman  •  10 noiembrie 2007, 15:35

@alexandru petria,
dupa ce am vazut Hotel Rwanda, tot intr-o noapte pe TVR, m-am linistit. Stiu, socant, ce zic, insa m-am linistit cind mi-am dat seama ca ceea ce nu-mi place mie in Bucuresti (felul oamenilor de a fi, etc,etc,etc) reprezinta un adevarat Rai si o oaza de liniste si viata pasnica, in comparatie cu ceea ce s-a intimplat in 1994 in Rwanda.
E un film care tb vazut de suporterii de fotbal care se duc doar sa se bata cu alti suporteri.

alexandru petria  •  10 noiembrie 2007, 17:56

Pt. Cristi Roman

După ce am văzut filmul, nu am putut să mai dorm. Îl recomand tuturor celor care vor să gândească, nu să ia totul de-a gata, să accepte fără filtrare opinia oricui.

Alexandru Raducanu  •  10 noiembrie 2007, 19:09

Am vazut si eu filmul. Mi se pare destul de politic, mai ales finalul. Anyway, de ce nu s-a gasit nimeni care sa faca un film despre rapirea jurnalistilor romani? Eu am tot pus intrebari, mai ales cand scriam la Adevarul ( de exemplu, daca Marie Jeanne este ofiter acoperit?). La acel editorial, singurul lucru care s-a intamplat (ca raspuns) este ca pagina de media pe care o coordonam n-a mai aparut pe internet, si nu e in arhiva Adevarul. Ghici de ce? Acum Basescu l-a luat pe Miscoci la Presedintie, iar de Hayssam ce sa mai spun…

alexandru petria  •  10 noiembrie 2007, 20:00

Pt. Alexandru Răducanu

Da’ de Chireac ce zici? Apropo de ofiterii acoperiti. Ca tot ai dus povestea in zona…

Alexandru Raducanu  •  10 noiembrie 2007, 21:38

Nu cred ca e nimic de zis. E mult prea evident ca sa mai lase semne de intrebare.

andrei  •  11 noiembrie 2007, 10:28

Din pacat acest gen de filme sunt o realitate.

nosferatu  •  11 noiembrie 2007, 18:36

aaa…este doar un film….cand am citit titlul am inceput sa plang crezand ca a murit unul dintre colegii laurei andresan

alexandru petria  •  11 noiembrie 2007, 19:36

Pt. Nosferatu

Laura Andreşan nu este ziaristă, este doar o curvă.

Muzica Noua  •  11 noiembrie 2007, 21:55

Tare 😐

alexandru petria  •  12 noiembrie 2007, 12:31

Cătălin, uite ceva despre breaslă http://realiatealuipetria.blogspot.com/2007/11/ctpopescu-demisia.html

cristina  •  13 noiembrie 2007, 16:16

pentru cei carora le-a placut Hotel Rwanda: incercati si The Last King of Scotland (Forest Whitacker chiar si-a meritat Oscarul) si Blood Diamond – tot situatia din Africa

Constantin  •  6 februarie 2008, 11:50

Domnule Tolontan, de ce Campionatul European de premii este blat si extragerea numerelor castigatoare nu se face in direct?

Cum se face ca stiu care vor fi numerele care nu vor iesi saptamana asta, din cele 36, cele 10 care nu vor fi extrase vor fi, in ordine crescatoare:

4,5,8,9,10,11,20,23,30,31

Daca nu am dreptate, va garantez ca numerele 8,23,30,31 nu vor fi extrase. Maine va anunt cu certitudine alte 2 numere care NU vor fi extrase, care oricum sunt inscrise pe lista suspecta de mai sus.

Vreau si eu o explicatie, de ce nu este corect concursul ?

Comentează