Ce e in spatele demisiei lui Cristian Tudor Popescu

Duminica, 13. Cristian Tudor Popescu a demisionat azi din functia de director la Gandul. Este finalul unei perioade eroice si dureroase, incepute cu 32 de luni in urma, cind citiva jurnalisti de la Adevarul, reprezentindu-si colegii demisionari, practic o redactie intreaga, apareau la stirile de seara la buza rotativei, aratind publicului noul lor ziar: Gandul.

duminică, 13 ianuarie 2008, 6:45

Duminica, 13. Cristian Tudor Popescu a demisionat azi din functia de director la Gandul. Este finalul unei perioade eroice si dureroase, incepute cu 32 de luni in urma, cind citiva jurnalisti de la Adevarul, reprezentindu-si colegii demisionari, practic o redactie intreaga, apareau la stirile de seara la buza rotativei, aratind publicului noul lor ziar: Gandul.

Strict din perspectiva afacerii, acel proiect a esuat. Gandul a pierdut milioane de euro si nu s-a oprit din pierderi nici macar cind a ajuns pe mina companiei Pro.

Cu extraordinara sa calitate de a absorbi doar succesul si de a nu-si alipi imaginea de caderi, chiar si atunci cind este participant activ la ele, Adrian Sarbu si-a tocat doar banii, nu si portretul in acesti ani de coabitare cu Gandul. 

Patronul a contribuit cu idei la relansarile succesive ratate ale ziarului, dar raspunderea a ramas tot timpul a lui Cristian Tudor Popescu. Raspunderea nu numai fata de actionar, ci si fata de colegii pe care, cu forta si cu reputatia, i-a motivat sa plece in bloc in 2005 de la Adevarul. Ok, nu exista demisii colective, fiecare decide matur pentru el, dar in plan emotional lucrurile se simt altfel.

Din acel moment, vorbesc in cunostinta de cauza, Cristian Tudor Popescu a purtat deasupra capului responsabilitatea celor peste 100 de oameni. Salariile, carierele si securitatea locului de munca au devenit tema favorita a editorialelor nescrise ale celui pe care romanii il considera, justificat, cel mai bun jurnalist al lor. A dus aceasta promisiune dincolo de limitele ei patrimoniale, continuind sa se simta apasat si atunci cind actiunile sale la ziar s-au diluat.

Pina azi. „Mi s-au cerut obiective imposibil de atins, dupa opinia mea. Am ales sa demisionez”, a motivat el in interventia telefonica de acum citeva minute de la Realitatea. Va continua sa scrie editoriale.

Asta se ascunde in spatele demisiei lui Cristian Tudor Popescu. Nu un scandal, nu o oearta, nu un nou proiect, ci calitatea noastra de a fi finiti, fragili, epuizabili.

Plus o lectie: profitul e cel care ocroteste presa si pe jurnalisti. Daca ziarul pe care l-a fondat si condus ar fi facut bani, Cristian Tudor Popescu s-ar fi descarcat natural de responsabilitate in fata colegilor si ar fi avut un ascendent in fata oricarui patron. Cum asta nu s-a intimplat, el a platit, dindu-si demisia intr-o duminica. Perfect posibil intr-o meserie in care succesele sint strict controlate si unanim revendicate, dar in care esecul nu are zile libere.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Alexandru Raducanu  •  13 ianuarie 2008, 19:17

Acelasi motiv a invocat CTP si cand a plecat de la Adevarul, in emisunea de la Turcescu: faptul ca Ana Maria Tinu a cerut un profit nerealist pentru anul urmator.

rocky  •  13 ianuarie 2008, 20:52

tolo draga. dar dan „pinochio” udrea knd pleaca de la gsp. ca minciunile sale sunt multiple de la „transferul” lui zicu la steaua pina la sepsi. vad ca toate transf reusite de udrea sunt baloane de sapun. vad ca n-a mai scris in ziarul de astazi, i-a dat gigi concediu?

dan  •  13 ianuarie 2008, 21:02

Tolo, nu e doar asta. ai scris sensibil si frumos, dar la Gandul se ascund multe tampenii. poate cineva de acolo sa spuna mai multe, Tii minte ca si la plecarea de la Adevarul, motivul invocat a fost acelasi: performante imposibile.
De fapt, totul a plecat de la bani. Si acolo s`a si oprit totul.

valeriu topala  •  13 ianuarie 2008, 21:24

nu ajunge numai scrjnitul din dinti,in economia de piata nu ai profit…gara tata.

Frobenius  •  13 ianuarie 2008, 22:30

„…ale celui pe care romanii il considera, justificat, cel mai bun jurnalist al lor.”

Cine sunt, domnule, „romanii” acestia? Daca tot lansati categoria nu vreti sa o si explicati?

fanel  •  13 ianuarie 2008, 23:34

Se pare ca brand-ul CTP fara brand-ul Adevarul nu face nici cat o ceapa degerata….un socialist care n-are loc intr-o era capitalista.

Sfat pt. Dl. CTP: Domnule CTP apucati-va de SF, (o revista SF ceva) s-ar putea sa aveti succes.

Nicolescu  •  13 ianuarie 2008, 23:37

Cred ca acesta este cel mai bun material de opinie scris despre plecare lui CTP de la Gandul. E usor sa arunci cu sageti in el si sa arati cate pierderi a avut Gandul de cand s-a lansat pana acum.
Presa in Romania in general e in pierdere. Pentru ca tanara generati, in marea sa majoritate nu o mai citeste, iar oameni precum CTP ajung de la jurnalisti sa trebuiasca sa devina manageri. pentru ce? Sunt convins ca CTP a facut cea mai buna alegere plecand acum, demn, in fata unei natii care il apreciaza profund. Despre Adrian Sarbu nu am o parere buna. Dovedeste ca incepe sa fie un manager foarte pueril din punctul meu de vedere iar asta se va simti incet incet in toate publicatiile din trustul PRO.
O sa vedem, in viitorul apropiat, din ce in ce mai multe gazete iesind de pe piata iar asta e un efect dureros, dar real al schimbarii trendurilor.
CTP va fi, probabil unul dintre ultimele bastioane ale jurnalismului adevarat din tara asta.

alexz  •  13 ianuarie 2008, 23:42

Fatidica duminica, zi de 13. Pacat ca e doar o demisie. Merita mai mult, putea tot mai putin.
Nota bene: „cel mai bun jurnalist”???!!! niciodata stimate domn; era un jepcar care mai mestesugea la cuvinte in interese mai intai proprii si in subsidiar publice.

tev  •  14 ianuarie 2008, 1:44

La inceputul anilor 90 cand a inceput sa scrie in ADEVARUL,cumnatul meu cunoscandu-l prin S.F.pe care le publicase si-a pus intrebarea:Va fi la fel de bun? Mestere!!! esti tare,esti singur,cateodata ai fost prea dur,esti foarte bun,deranjezi,spargi farfurii,te bati cu orchestra,mangai linistea, regurgitezi fotografii,intepi,…….Acum am auzit si declaratia dv.in reluare(01:04) Maestre spor la munca!Mai mult optimism impulsionind pustanii care au nevoie de dvs.Trebuie sa faceti din generatia Hari Poter generatia „hai la treaba”!!!Astept prea mult? Sigur!SI totusi;…daca sunteti Mafalda !?Daca nu va deranjeaza as dori sa va mai trimit ganduri.SI era sa uit ce a zis cumnatul meu…BUN domnule e bun! Cu respect Tev.Am incercat sa trimit comentariul meu dar nu am adresa de E mail.O sa sun un prieten sa mi faca si apoi sa trimit!Scuze pentru intarziere1

BABILONUL IMOBILIAR  •  14 ianuarie 2008, 2:43

Omul asta a “construit” mereu presa, a invatat meserie pe atatia jurnalisti…, ca si Cristoiu. Nu vedeti ce batalie e pentru a-l racola, post-demisie din fruntea ziarului Gandul? E un gazetar ce nu s-a indoit in fatza politicienilor, printre cazurile rare din presa romaneasca de dupa ‘89, iar articolele sale au fost mai mereu cu impact in presa romaneasca si opinia publica.
Ca omul are ideile lui de presa si/ sau promovare a unui ziar care nu se mai potrivesc cu ale patronului, asta e…, se intampla oriunde la nivel de manager-patronat. Si e un lucru normal sa se dea omul la o parte, iar daca e bun…o sa-l caute altii imediat; iar CTP-ul nu duce lipsa de oferte, e coada la el ! Deocamdata a ramas la Gandul, ca editorialist, dar cu siguranta va mai fi prezent si in alte locuri din presa scrisa sau audiovizuala.

dan  •  14 ianuarie 2008, 5:34

Tolo, ar fi util sa afli de pilda daca nu cumva, dupa preluarea Gandului de catre Sarbu, acestuia i se prezentau tot felul de sume pentru a fi decontate, facturile fiind emise de o firma capusa, cu aceiasi actionari ca la Crucisatorul srl. Intr`o zi sarbu a fost atat de nervos incat la ora 7 dimineata era la gandul, cautandu`l pe Popescu.
Pana la urma, sentimentul meu era ca sarbu a fost spoliat de bani. Si sa`ti dai salarii de 10000 euro fara sa iti asumi si niste responsabilitati, mi se pare totusi, mult. Ori accepta ca faci pierderi de 1 mil euro/an si da`ti un salariu normal, comparativ cu munca ta si cu performantele ei, ori , daca iei 10,000 de euro pe luna, accepta ca e nevoie si de performanta. Asta in timp ce angajatii gandului au salarii in medie de 1500 lei.

kosmin  •  14 ianuarie 2008, 11:32

Consider ca demisia lui CTP este o pierdere foarte mare pentru Gandul.

grigore  •  14 ianuarie 2008, 13:14

Noi îi plângem, iar ei îşi fac interesele mai departe – într-un fel sau altul.
În spatele demisiei lui CTP nu stă, nu poate sta altceva decât un calcul atent făcut… Nimeni nu e în dificultate, se fac doar unele schimbări pentru o altă etapă, restul merge înainte.
România – ce ţară minunată.

Tudosiei  •  14 ianuarie 2008, 13:16

Cred ca nu s-a spus un lucru.
In declaratia sa, dl CTP se pare ca nu a continuat fraza:
“Mi s-au cerut obiective imposibil de atins, dupa opinia mea…”
cu (bucata asta o stim cu totii):
„pentru resursele care mi-au fost alocate”.
(si nu la bani ma refer, ci la sustinere)

subiectiv  •  14 ianuarie 2008, 13:57

Ai scris frumos, detasat. Trebuie sa remarc ceva totusi: atunci cind a disparut Sport Total de pe piata, te-ai rezumat doar la o stire de citeva rinduri. Acum, ai folosit termeni precum „perioade eroice si dureroase”, etc. De ce?
Sau acel ziar, SPT, nu a contat la fel de mult pentru tine, ca analist media? A fost vorba despre acelasi gen de perioade si acolo, dar nu ai gasit de cuviinta sa scrii obiectiv.
Pentru ca tu conduci cea mai buna echipa din Romania? Nu cred… Uite un exemplu:

ProSport Exclusiv: Dica la Benfica!

Cătălin Tolontan  •  14 ianuarie 2008, 14:55

subiectiv: multumesc. poate ca ai dreptate, dar spt nu a insemnat, totusi, ce inseamna gandul. dica la benfica? da, sint zile in care altii prind stirile. nu i nici o rusine. si, oricum, ca sa ti raspund cu orgoliul unui jurnalist: e o stire cu care am deschis ziarul acum o luna 🙂

subiectiv  •  14 ianuarie 2008, 15:26

@ tolo
Multumesc pentru raspuns, poate ca adevarul e undeva la mijloc. Legat de Dica, cred ca tocmai d-aia doare mai tare acum.

P.S. Gindul=Crucisatorul, SpT=O simpla barcuta, luata de furtuna. Uneori e de admirat si curajul de a merge in larg fara prea mari garantii. E frumos, dar nu si recomandabil.

Numai bine!

subiectiv  •  14 ianuarie 2008, 22:26

Ok, ai cistigat in cazul Dica! Dar stii cum? Asa cum a fost povestea lui Andrei Niculescu cu Ando la Dinamo! Adica, a fost ceva, dar nu pina la capat!

Done  •  14 ianuarie 2008, 22:40

Daca ia-ti fi auzit pe Dobro si Craio la Gherilla azi cum au reprodus scena sedintei-demisiei:
Sarbu : Maria muta-l te rog pe dansul la cealalta firma
CTP : nu domnu Sarbu , nu la cealalta firma , va rog
Sarbu: s-au produs pierderi..
CTP: da au fost doar 3 milioane . Ce e nimic..
va rog nu la cealalta firma

Schimb de trafic  •  12 august 2011, 19:40

Cred ca acesta este cel mai bun material de opinie scris despre plecare lui CTP de la Gandul

Comentează