Cum greşesc Teszari, Vântu şi Voiculescu

Puneţi-i în ce ordine doriţi. I-am aşezat alfabetic. Şi asta se va interpreta 🙂

Fiecare este extrem de puternic. Şi cu cît sînt mai puternici, cu atît eroarea e mai mare.

luni, 14 iulie 2008, 1:08

Puneţi-i în ce ordine doriţi. I-am aşezat alfabetic. Şi asta se va interpreta 🙂

Fiecare este extrem de puternic. Şi cu cît sînt mai puternici, cu atît eroarea e mai mare.

teszari-zoltan-01.jpgStăpînul tuturor antenelor
1. Teszari controlează, prin RCS şi DigiTV, aproximativ 35% din piaţa românească de abonaţi tv. Autoritatea naţională pentru comunicaţii zice:

7,3 milioane de gospodării are România
6,7 milioane sînt cablate
3,55 milioane sînt abonate

Acestora din urmă li se adaugă 1,7 milioane de abonaţi pe sistemele de antene DTH. Aici, RCS deţine peste 50% din piaţă, conform unui studiu GFK. Dacă v-au adormit cifrele, mai răbdaţi puţin! Vin şi picanteriile!

2719.jpgStăpînul lui Dragomir
2. Vântu deţine… nici el nu mai ştie exact ce deţine. Un trust media, o bancă, o clasă politică veche şi una care stă să se nască. „N-am luat bani de la nici un politician, vreodată”, îi place lui să spună. Sigur că n-a luat. A dat.

Ultima achiziţie a lui SOV este atitudinea lui Dumitru Dragomir. După ce licitaţia pentru drepturile tv s-a terminat, şeful Ligii s-a comportat cu un regret necenzurat şi a lovit consecvent în RCS-A1.

250px-dan_voiculescu.jpgStăpînul unor antene
3. Voiculescu a construit un trust media important şi un partid impopular. Singura reuşită politică a fost instaurarea unui primar neverosimil prin brutalitate şi primitivism în sectorul 4 al Capitalei. Ca şi Vântu, ştie să-şi apere proprietăţile. După ce Dragomir a început să-şi bată joc de A1 – RCS,  Voiculescu şi Teszari au ripostat şi două canale ale lui SOV, Telesport şi Money Channel, au dispărut acum două zile din grila RCS.

Cabliştii decid în locul pieţei
Prinşi cu afacerea sîngeroasă, aceşti domni puternici nu înţeleg că s-au băgat într-un joc periculos. Aşa cum nu e normal ca un şef de Ligă să submineze interesele cluburilor ca să-şi slujească aliaţii propriului buzunar, la fel nu e normal ca distribuitorii să decidă cine merită şi cine nu merită să trăiască pe o piaţă.

Aperent, gsp e favorizat, pentru că postul care-i poartă numele va beneficia din eliminarea Telesport. Dar situaţia se poate schimba oricînd! Tot cabliştii, de pe poziţia lor de monopol, au fost cei care au decis acum cîţiva ani că TVsport, actualul sport.ro, trebuie să stea în cablu, iar Telesport nu trebuie!

untitled.jpg„Vreţi o programare normală?”
Azi, speriată de riposta RCS, dar păstrîndu-şi vocaţia discretă a şantajului, o voce din cadrul trustului SOV, care are mai vechi legături cu Dragomir, propunea o împărţire normală a meciurilor cu condiţia „ca să ne vindeţi şi nouă ultimele două opţiuni”. Bunăvoinţa  lui Dragomir livrată la pachet, asta mai lipsea din războiul undelor!

Cînd oamenii fac ce simt
Protejîndu-şi interesele de afaceri cu orice preţ, cei trei greşesc! „Pentru ca o democraţie să poată fi validă, e nevoie ca tendinţa naturală a marilor predatori să fie restricţionată de reguli riguroase şi de instituţii imparţiale”, susţine Larry Diamond în cartea sa „The Spirit of Democracy”.

România are reguli în formare şi instituţii slabe. Şi atunci cei care sînt priviţi doar ca o piaţă, şi nu ca cetăţeni, umplu ei golul de reacţie. O fac fără să înţeleagă exact ceea ce se petrece, dar o fac cu forţă şi emoţie. Instinctiv, încearcă s-şi protejeze drepturile pe care statul nu e în stare să le apere.

Mogulii se pun cu pasiune
Voiculescu, Vântu şi Teszari, acum i-am aşezat în ordinea ratingului 🙂 , pot cîştiga meciul fiecare cu fiecare, însă vor avea o problemă majoră cu lumea microbiştilor. Strict comercial, mişcările lor au sens. Dar ele nu ţin cont de „comunitatea civică” şi de pasiunea pe care o stîrneşte fotbalul. Calea spre profit trebuie să înregistreze specificul acestui univers.

Deşi n-are nici o legătură cu războiul mogulilor tv, publicul va pune pe seama conflictului faptul că e posibil ca între 3,4 şi 4 milioane de gospodării să nu aibă acces la alte meciuri, în afara derbyului de pa Antena 1.

Pînă la urmă, asta au cumpărat RCS – A1: fidelitatea publicului faţă de echipele cu care ţine. E frumos, e bănos şi e periculos.  

Precizare: chiar dacă nu se confundă şi nici nu conduce gspTV, ziarul este parte a proiectului noii televiziuni. Autorul face menţiunea pentru ca publicul să deţină toate informaţiile atunci cînd citeşte articolul.

Comentarii (218)Adaugă comentariu

Mircea Nicola  •  15 iulie 2008, 17:10

tolo,

Totdeauna am spus ca esti un ziarist mediocru. Acum imi schimb parerea, esti unul foarte slab. Din articolul tau nu se intelege mai nimic, si asta din cauza ca ti-e frica. Daca ai ceva de spus, spune clar, verde, nu te tot da dupa cires. Din pacate, prin functia pe care o ai, faci ca si gsp sa fie un ziar penibil.

mihai  •  15 iulie 2008, 17:47

***

vizu  •  15 iulie 2008, 17:48

meciurile se vor transmite si pe internet, apoi exista site-uri ce folosesc sitemul soap (ex myp2p.eu) nu inteleg de ce va plangeti ca nu vedeti la televizor… uitativa pe internet…

Pontino  •  15 iulie 2008, 19:56

Eu nu am absolut nicio problema cu transmiterea meciurilor. Nimic nu o sa ma faca sa stau la cozi la RDS sa ma abonez. Am avut experiente destule cu netu de la ei(nu avem echipamente, o sa va contactam noi, nu v-am gasit acasa etc.) asa ca nu o sa ma imi toc nervii. Daca pana acum nu aveau echipamente pai acum o sa fie mai rau ca pe vremea lui Nea Nicu. Ce sa mai zic: le putem vedea linistiti meciurile daca nu s-a putut ajunge la o intelegere gen pay-per-view. Eu unul as fi platit separat pentru meciuri, dar na. Probabil ca aici e vorba de orgolii nu de facut bani si la cum s-au facut banii in Romania ce mai conteaza niste milioane aruncate aiurea

gogoasha  •  16 iulie 2008, 15:04

sunt cablist mic la vreo 10.000 si caut de 2 saptamani sa intru la rds si antena1 sa preiau posturile astea;
liniste totala…toti dau din colt in colt de parca ar fi vorba de cine l-a omorat pe Kennedy…de parca vreau sa-l dezgrop pe Ceausescu…
chiar vreau sa platesc pt posturile astea si mi se pare ca asa ceva numai in romania se poate intampla; nu pt ca mi-e frica mie ca pierd abonati ci pt ca e normal ca pe bani sa poti prelua niste posturi; asa e in toata lumea asta!
consiliul concurentei nu se sesizeaza draga d-le tolontan?!?!

gogoasha  •  16 iulie 2008, 15:04

…10.000 de abonati

Cătălin Tolontan  •  16 iulie 2008, 17:03

gogoasha: i-am intrebat pe cei de la a1. poti suna poti suna la 20.30.287

Alexandru Dumitraşcu  •  17 iulie 2008, 17:27

Nasol când e monopol nu? O vai asta e, citiţi o carte în loc să vă uitaţi la Galaţi – Cluj

Dragos  •  17 iulie 2008, 17:44

Marele mafiot in treaba asta, orice ati spune, este Dragomir. Aceasta relicva a comunistului oportunist cu 3 clase a dus un campionat mediocru la un pret exorbitant. Cel mai castigat este el..personal..si fiul sau in care tot baga bani (ca vezi Doamne e foarte doct ca a facut 3 facultati particulare). Dragomir i-a asmutit pe moguli unul impotriva celuilalt si a creat o concurenta acerba si idioata pe un produs prost, care nu valoreaza pretul la care este comercializat. Mediocritatea ligii conduse de acest i.mbecil balbait se reflecta in jocurile nationalei. Trebuie sa sanctionam aceasta umflare artificiala pretului prin rating-uri mici. Oricum mi-e scarba sa ma uit la toate aranjamentele..desi am RCS, o sa evit Liga 1. M-am saturat de manevrele lui Dragomir. Mare bataie pe Liga I auzi…prosti manageri si directori de programe au aceste televiziuni si aceasta firma de servicii TV prin cablu. Nu degeaba se spune ca in firmele din Romania middle si high managementul ia salarii imense desi este compus in majoritate din oameni necalificati si multi idioti.

MGH  •  17 iulie 2008, 21:57

Sa se sfasie intre ei fiindca oricum campionatul este prea slab la un suprapret plin de scandaluri, cuvinte urate iar lumea a inceput sa se plictiseasca de afacerile murdare si spalarea de banii care se face in jurul sau.
Sunt de acord cu Dragos in firmele din Romania middle si high managementul ia salarii maridesi este compus in majoritate din oameni slabuti dar intoxicati de zuper calitatea lor. Normal firmele acestea au avut mereu invarteli cu statul. afacerile se fac aici in cumetriile din Ro in afara ar fi falimentare eventual anchete penale si fiscul pe ei.
Sa ne orientam spre alte sporturi care sunt asa mult evitate in Ro dar ne simtim bine cand un roman castiga medalie.

artshortfilms  •  17 iulie 2008, 23:15

Decat sa ma uit la antenele lui Voiculescu mai bine caut un scurt metraj bun pe internet… cele mai valoroase le gasiti doar pe blogul atasat numelui…
Vizionare placuta! 😉

Andrei  •  19 iulie 2008, 20:51

Sunt curios Tolontane ce audienta vor face meciurile. Si, multumesc pentru oferta de la gsptv!!!

Joc periculos la mogulii fotbalului « Iulian Toma  •  29 iulie 2008, 2:34

[…] sa isi menajeze trustul in care lucreaza, Tolontan explica foarte clar intr-un material recent, ca disponibilitatea redusa a gsptv va avea urmari negative din perspectiva consumatorului care […]

dani  •  29 iulie 2008, 12:04

salut, „impopular” e un cuvant real?
primarul piedone isi face treaba si-o face bine, restul din post sunt acuzatii aiurea..

Nepotu  •  6 august 2008, 9:53

Vreau sa precizez de la inceput ca nu sunt fan al niciunuia dintre cei trei. Ceea ce vreau sa spun este urmatorul lucru. In Spania, etapa de liga programeaza un singur meci (nu neaparat derby) pe canalele publice de TV (cum ar fi la noi A1). La fel se petrece si cu etapa de Liga Campionilor (chiar daca Spania are de multe ori 4 echipe angrenate in aceasta competitie). Restul meciurilor sunt transmise de televiziunea digitala „pay per view” Digital+. Si spaniolii sunt mai mari consumatori de fotbal decat noi. Procentul femeilor la un meci de fotbal e mult mai apropiat de al barbatilor decat la noi. Spectatorii nu isi dau cu scaune in cap, sau nu se iau la „cafteala” cu autoritatile. Cei ce nu isi permit sa mearga pe stadion sau sa isi faca un abonament la Digital+ merg in baruri. Majoritatea barurilor (care au o alta definitie decat la noi, a nu se intelege birturi) sunt abonate la Digital+, iar lumea (barbati si femei deopotriva) vine cu placere sa urmareasca fiecare etapa acolo (citisem undeva ca Spania are mai multe baruri decat toata Europa la un loc). Si cu toate acestea, acolo nimeni nu face scandal pentru acest lucru. Macar la noi nu trebuie platit nimic in plus la operatorul prin cablu.

sandu/mioveni  •  6 august 2008, 19:53

vorbe goale….cu CNA-ul,,AZI banii vorbesc si le-au luat mintile celor care decid,discriminarea romanilor care nu putem beneficia de GSPTV.HALAL TARA!

Haplo  •  29 iunie 2009, 14:12

Ce nu au luat in calcul mogulii, dragomirii si altii: orice tanar din lumea asta se va orienta catre lucruri gratuite. Cum orice meci poate fi vazut pe net si cum conexiunile bune la net nu mai sunt de foarte mult timp o raritate, isteria cu exclusivitatea RDS&Intact este un balon de sapun. In plus, toata tevatura necesara schimbarii providerului de cablu, comparata cu calitatea meciurilor… te fac sa te multumesti cu lag-urile net-ului sau sa mergi pe stadion. Sunt de acord sa platesc pentru un serviciu, dar sa dau bani in plus sau sa transpir pe la cozile cablistilor pentur a vedea niste meciuri la cae de obicei adorm, meciuri la care singurul lucru mai palpitant este ca intra fanii in teren sau se arunca cu o bricheta… NO WAY!!!

dorin  •  13 iulie 2009, 22:05

Cataline, nu imi aduc aminte sa te fi implicat asa adanc in vreo ancheta ziaristica…Cred ca nu te asteptai sa ajungi aici, sau poate cineva din afara trustului, cineva care probabil ti-a livrat informatia, exact asta a vrut. Voiculescu a realizat asta si probabil este si motivul pentru care mai lucrezi in trust. Dar pentru cat timp ?

Comentează